Şimdi Ara

win 8 32 bit mi 64 bit mi kurayım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
1.653
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

donanımdan anlamıyorum hangısını kurmam makbuldur

• hangi programları kullanıyorsun?
    kullandığın programların 64 bit sürümleri var ise 32 yi düşünme bile.
    ama kullandığın programlar hep 32 bitse 64 bit windows kurmak sana bir fayda sağlamaz.

hangi türü kuracağına donanım değil yazılım karar verir.
    ben 1gb ramli, amd athlon 64 3000+ işlemcili tek çekirdekli eski pc ye bile 64 bit kurdum.
    dolayısıyla sen elindeki sisteme 64 de kursan 32 de kursan çatır çatır çalışır.
    ama önemli olan yazılımdır...
  • 32bit işletim sistemi belleğin 3.3gb'sini adresleyebilir. Ortalama olarak 700mb-1gb arası ram'i kullanamazsın. 64bit kurmalısın.
  • @sarıaslan

peki 64 bit kurup da 4gb ın tamamını gördükten sonra çalıştıracağı program 4gb ın tamamını görecek mi?

lütfen eksik bilgi vermeyelim.
    yukarıda yazdım ki "kullanacağı programlar 32 bit ise o 4gb ramin hiç bir espirisi kalmıyor.
    isterse 16gb ram olsun ve 64 bit kur, eğer program 32 bitse zaten 16 gb ı kullanamıyorsun.

O nedenle tekrar yazıyorum:
    32 bit veya 64 bit.... buna tamamen kullanacağın programlar karar verir. donanım değil.
    bende de 32 bit var ve 4 gb ın tamamını adresliyorum. PAE kilidini kaldırdığınız zaman 32 sistemler 64 gb a kadar adresleme yapıyor.
  • 32 bit tercihimdir
  • quote:

Orijinalden alıntı: Öner

@sarıaslan

peki 64 bit kurup da 4gb ın tamamını gördükten sonra çalıştıracağı program 4gb ın tamamını görecek mi?

lütfen eksik bilgi vermeyelim.
    yukarıda yazdım ki "kullanacağı programlar 32 bit ise o 4gb ramin hiç bir espirisi kalmıyor.
    isterse 16gb ram olsun ve 64 bit kur, eğer program 32 bitse zaten 16 gb ı kullanamıyorsun.

O nedenle tekrar yazıyorum:
    32 bit veya 64 bit.... buna tamamen kullanacağın programlar karar verir. donanım değil.
    bende de 32 bit var ve 4 gb ın tamamını adresliyorum. PAE kilidini kaldırdığınız zaman 32 sistemler 64 gb a kadar adresleme yapıyor.

32bit'te 4gb'nin tamamını görebilmek işlemci ile alakalı bir durumdur. Çoğu işlemcide bunu yapamazsın. PAE kilidi kalkınca 2 adres açılır. 34bit olur, 64bit gibi 4gb'yi adresler aynı performansı alamazsın. Ben yıllardır 64bit kullanıyorum, daha çalıştıramadığım hiçbir program ve oyun yok. Ama doğrusunu ben biliyorum diyorsanız siz biliyorsunuzdur.

• quote:

Orijinalden alıntı: furkan19o7

Direk 64 bit kur 32 ler 3 gb ramdan fazlasını görmez.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • simdi 32 bit 150 tl ise 64 bit 250 tl ama heralde sen crackli windows kullanacaksin yani para vermiyorsan neden daha performansli olanini kurmayasin
  • quote:

Orijinalden alıntı: dento35

simdi 32 bit 150 tl ise 64 bit 250 tl ama heralde sen crackli windows kullanacaksin yani para vermiyorsan neden daha performansli olanini kurmayasin

Doğru diyorsun 64 bit in performansı 32 bitten daha iyidir.
  • herzamanki yanlış...

@sarıaslan.
    dediklerin doğru ama yukarıdaki 2 arkadaşın yazacaklarını önceden tahmin ettiğim için söyledim.
    32 bit program çalıştıran bir 64 bit sistem asla ama asla "DAHA PERFORMASNLI" olmaz.
    çünkü kullanılacak program 32 bit ve programın çalışma hızı zaten belli. daha yukarı çıkmaz.
    öyle olsaydı 16 bit çalıştıran win95 den 32 bit win98 e geçildiği zaman o eski 16bitlik programlar daha hızlı çalışırdı.
    ama öyle olmadı. bundan sonra da olmayacak.

anlamanız açısından şöyle örnek vereyim.

Elinizde 32 bitlik bir autocad var.. (mx hızı 200 km olan bir otomobil)
    bu programı 32 bit win7 ye de kursanız (4 şeritli otoban) , 64 bit win7 ye de kursanız (8 şeritli otoban)
    bu program aynı hızda çalışacaktır. (araç hangi otobanda giderse gitsin max 200 km yapar.)

Anlatabilim mi?
    eğer 64 bit windowstan performans almak istiyorsanız 64 bit program kuracaksınız. bu kadar net.
    asla ve asla 32 bit programlar daha hızlı çalışmaz.
    normal olarak çalışır, bir sıkıntı yaşamazsın ama asla daha hızlı çalışmaz.
    windowsun çalışma mantığına ters zaten.

Darboğaz dediğimiz olay donanımda olduğu gibi yazılımda da vardır.
    siz darboğaz yapan bir donanımı nasıl ki hızlandıramıyorsunuz , yazılımı da hızlandıramazsınız. yukarıdaki arkadaşlar bunu bilmedikleri için "64 bit daha performanslıdır" gibi yüzeysel bir teori atabiliyor ortaya sadece.

ek bilgi:
    Bildiğim kadarıyla Q serisi işlemciler pae destekliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Öner -- 24 Ocak 2013; 10:49:47 >

• quote:

Orijinalden alıntı: mckrhn

quote:

Orijinalden alıntı: furkan19o7

Direk 64 bit kur 32 ler 3 gb ramdan fazlasını görmez.

kim demiş onu?

Ramin kalan 0.13 lük kısmı ekran kartına gidiyor.

bu da tamamı...

Takas bellek de kapalı ki sadece sistemki fiziksel rami kullansın, diske yazarak disk performansını düşürmesin diye.

• 64bit kur, hissedersin performans farkini...
  • win 7 64 bit tavsiyem....win 8 e göre daha kullanışlı..win 8 i bikaç ay kullandıktan sonra pcden kaldırdım
  • @Öner
    Arkadaşım Sende win7 32 Bit Sp1 Mevcut Sen bi kaldır Sp1 pach ını o zaman bak bakalım ramın 3 gb ye düşüyormu, boşuna adamın aklını karıştırma 32 bit işletim sistemleri 3 gb ye kadar görüyor fakat windows bu problemi sp1 çıkartarak düzeltmiştir.
    Furkan1907 Arkadaşım sen win 8 prodan uzak dur derim win7 ultimate 64 bit kullan sp1 olmassa bile 128gb+ ramı görebiliyor bide 64 bit işletim sisteminin 32 bit sisteme göre farkı donanımın desteklediği maksimum gücünü ve bant genişliğini kullanmasıdır. İyi Forumlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bekir Emek -- 24 Ocak 2013; 19:43:05 >
  • (aslında win7 kuracakdım ama cd yı kaybettıgım için bir win8 deneyimim olsun diye kuracakdım eger hoşuma giderse kalıcı olarak kullanmayı planlıyordum)

bu sabah öner arkadasın yazısını okudukdan sonra sonra 32 indirmeye başlamışdım ve hala inmedi(%80de)
    okudugumdan şunu anladım 32bitlik program kullanacaksam 64bitin anlamı kalmıyormuş (genelde programlar x86 oldugu için) bende 32 biti indirmeye başladım
    -
    win7 ilk çıkdıgı zamanlar bırçok program 64 bitte sorun çıkartıyordu bende yıne boyle bır sorun yaşamamak için 32 biti indirdim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Soran Adam -- 24 Ocak 2013; 20:16:05 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: bekiremek

@Öner
    Arkadaşım Sende win7 32 Bit Sp1 Mevcut Sen bi kaldır Sp1 pach ını o zaman bak bakalım ramın 3 gb ye düşüyormu, boşuna adamın aklını karıştırma 32 bit işletim sistemleri 3 gb ye kadar görüyor fakat windows bu problemi sp1 çıkartarak düzeltmiştir.
    Furkan1907 Arkadaşım sen win 8 prodan uzak dur derim win7 ultimate 64 bit kullan sp1 olmassa bile 128gb+ ramı görebiliyor bide 64 bit işletim sisteminin 32 bit sisteme göre farkı donanımın desteklediği maksimum gücünü ve bant genişliğini kullanmasıdır. İyi Forumlar

Atılır da bu kadar atılmaz.
    Ben sp1 i kurmadan önce de pae yi kaldırmıştım.
    Bu olayın sp ile alakasi yok.
    Kaldı ki bi olay win7 ye özel birşey değil.
    Xp de bile pae kilidini kaldırıp 64gb ram acabılıyorsun.
    Microsoft sitesinde bile yazıyor bu olay.
    Hatta nasıl yapıldığı da yazıyor.
    Şu an telefonda olduğum için link veremiyorum ama pc ye geçince istersen sana detaylı microsoft linkleri veririm.
    Ben arkadaşı kandırmadım. 32 ya da 64 bit kurmanın bir farkı yok. Fark istiyorsa 64 bit program kullanmak zorunda.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

herzamanki yanlış...

@sarıaslan.
    dediklerin doğru ama yukarıdaki 2 arkadaşın yazacaklarını önceden tahmin ettiğim için söyledim.
    32 bit program çalıştıran bir 64 bit sistem asla ama asla "DAHA PERFORMASNLI" olmaz.
    çünkü kullanılacak program 32 bit ve programın çalışma hızı zaten belli. daha yukarı çıkmaz.
    öyle olsaydı 16 bit çalıştıran win95 den 32 bit win98 e geçildiği zaman o eski 16bitlik programlar daha hızlı çalışırdı.
    ama öyle olmadı. bundan sonra da olmayacak.

anlamanız açısından şöyle örnek vereyim.

Elinizde 32 bitlik bir autocad var.. (mx hızı 200 km olan bir otomobil)
    bu programı 32 bit win7 ye de kursanız (4 şeritli otoban) , 64 bit win7 ye de kursanız (8 şeritli otoban)
    bu program aynı hızda çalışacaktır. (araç hangi otobanda giderse gitsin max 200 km yapar.)

Anlatabilim mi?
    eğer 64 bit windowstan performans almak istiyorsanız 64 bit program kuracaksınız. bu kadar net.
    asla ve asla 32 bit programlar daha hızlı çalışmaz.
    normal olarak çalışır, bir sıkıntı yaşamazsın ama asla daha hızlı çalışmaz.
    windowsun çalışma mantığına ters zaten.

Darboğaz dediğimiz olay donanımda olduğu gibi yazılımda da vardır.
    siz darboğaz yapan bir donanımı nasıl ki hızlandıramıyorsunuz , yazılımı da hızlandıramazsınız. yukarıdaki arkadaşlar bunu bilmedikleri için "64 bit daha performanslıdır" gibi yüzeysel bir teori atabiliyor ortaya sadece.

ek bilgi:
    Bildiğim kadarıyla Q serisi işlemciler pae destekliyor.

Ben zaten kullandığı programla alakalı birşey demedim.
    Ramin tamamını adreslemesi için 64bit kurmasını tavsiye ettim.
    maximum 200km yapıyor diye önüne 2 şerit koymaya ne gerek var?
    4 şerit koy.
    Hem 1gb rami boşta kalmaz, 32bitlik programda 32bitlik performans alır, 64bitlik programda 64bit.
    Ayrıca zaten şuan çoğu yazılımlar 32 ve 64 olmak üzere yazılıyor.

• soruyu soran arkadaşa en net yanıtı vermek iddiasındayım:

CEVAP: Mümkün olduğunca herşeyi (İşletim Sistemi, Programlar, Sürücüler..) 64bit kurmaya çalış cunku 64bit birkere herşeyden önce daha verimli ve daha hızlıdır. Aynen bir DVD'nin CD'den daha verimli ve hızlı olduğu gibi, Apple, Linux, Windows, Intel... hepsi 64bit'e geçti ve 32bit'i sadece ve sadece "geriye dönük" uyumluluk için yapıyorlar. Cep telefonlarında kullanılan ARM işlemciler dahi çok yakında 64bit'e geçiyor! Bu durumda bir bilgisayarda 32bit şeyler kullanmak biraz fiyasko olsa gerek.

Bir Intel core solo Mac mini bilgisayarım vardı işlemcisini Core 2 duo ile değiştirerek 64bite çıkardım ardından Apple'ın 64bit sistemini kurdum, tek kelimeyle bilgisayar uçtu. Aynı zamanda sessizleşti.

Kendim açımdan bakıldığında 32bit bir yazılım gereği değil, donanım gereğidir. Ben kendim bir bilgisayarda ancak işlemcisi 32bit ise mecburen 32bit sistem kuruyorum.

64bit kurunca Apple veya Windowsun zaten x86 gibi ad altında 32bit programlar için uyumlu klasörü vardır. (Linux tüm programları kendi derleyip kurduğu için böyle bir uygulaması yoktur)

• quote:

Orijinalden alıntı: Sarıaslan

Ben zaten kullandığı programla alakalı birşey demedim.
    Ramin tamamını adreslemesi için 64bit kurmasını tavsiye ettim.
    maximum 200km yapıyor diye önüne 2 şerit koymaya ne gerek var?
    4 şerit koy.
    Hem 1gb rami boşta kalmaz, 32bitlik programda 32bitlik performans alır, 64bitlik programda 64bit.
    Ayrıca zaten şuan çoğu yazılımlar 32 ve 64 olmak üzere yazılıyor.

Aynı mantıktayız.

Benim anlatmak istediğim "64 bit daha hızlı çalışır" demeleri.
    Hayır daha hızlı çalışmaz.. Programın el verdiği hızda çalışır.

bunu maalesef çoğu kişi bilmiyor. sadece windows kurmayla bilgisayarcı olunmuyor. Windows, kernel çekirdeği, nasıl çalışır, çalışma mantığı nedir bilmiyorlar.
    3-5 kere windows kurmuşlar ve hemen bilgisayarcı oldular.

i5 işlemci , 6gb ram , 128gb ssd disk, 700 waat power olan bir kasaya GT9400 ekran kartı takarsan ne olur?
    Crysis gibi bir oyunu full detay oynamaz, kasıla kasıla açar oyunu. Sonuçta sistemdeki en düşük parça ekran kartı ve tüm sistem ekran kartının hızında çalışır. i5 in veya SSD nin hızında çalışmaz.

64 bit windows da kursanız 128 bit windows da kursanız programınız 32 bit ise tüm windows 32 bit hızında çalışır.
    bunu anlamak bu kadar zor mu acaba?

nasıl ki yukarıdaki donanımda ekran kartını değişmeden o sistemden verim alamıyorsanız 64 bit sistemde de 32 bitlik programları devreden çıkarmazsanız yine verim alamazsınız.

Haa kursun, ben kurmasın demiyorum. 64 bite karşı da değilim ama kurarken neyi kurduğunu ve nasıl çalıştığını bilsin diye yazdım.
    ilk mesajın açıklaması buydu ama her zamanki gibi bazı arkadaşlar gelip kulaktan duyma yüzeysel cevaplarla doldurdular konuyu.

Ben 1996 yılından beri bu işlerle meşgulum. XP nin de 64 bitini kullandım.
    inan bana bir fark yok.
    sadece 64 bit programlar devreye girdiğinde gözle görülür bir fark oluyor.
    mesela winrar ile dosya açma-sıkıştırma süresi çok farkediyor.
    bir render işlemi çok farkediyor. eğer 64 bit bir video dönüştürücü program varsa video dönüştürme süresi neredeyse %30 azalıyor.

ben win7 de de 64 bit kullandım ama kurduğum programların %95 i 32 bit.
    dolayısıyla 64 bitin bana bir getirisi olmadı. Hem windows puanı (çok fazla dikkate almıyorum bu puanı) düşük geldi hem de benim kendi yaptığım testlerde fark çıkmadı.
    dolayısıyla tamamen kullanacağınız programlar sizin hızınızı belirliyor.

mesela piyasadaki hiçbir oyun 3gb üzerinde çalışmaz. Yani oyunu açtığınızda fiziksel olarak (takas belleğini demiyorum) 3 gb ram kullanmaz.
    çünkü 32 bitlik programlar zaten kendisini 3gb dan fazla alana yazamaz.
    bu nedenle 4gb ram kullanan bir 32 bitlik oyun-program bulamazsınız .
    32gb raminiz olsun ve 64 bit windows kurun. oyun veya program olarak ne kurarsanız kurun 3 gb dan fazlasını kullanmaz.
    64 bit oyun varsa onu kurar veya 64 bit program kurarsanız o zaman 4gb adreslemeye başlar.

umarım demek istediğim şey anlaşılmıştır.
    Tekrar söylüyorum : konuyu açanın 64 bit kurmasına karşı değilim, sadece kurarken bilsin neyin ne olduğunu diye yazdım.

• quote:

Aynı mantıktayız.

Benim anlatmak istediğim "64 bit daha hızlı çalışır" demeleri.
    Hayır daha hızlı çalışmaz.. Programın el verdiği hızda çalışır.

bunu maalesef çoğu kişi bilmiyor. sadece windows kurmayla bilgisayarcı olunmuyor. Windows, kernel çekirdeği, nasıl çalışır, çalışma mantığı nedir bilmiyorlar.
    3-5 kere windows kurmuşlar ve hemen bilgisayarcı oldular.

+++
    Maalesef çoğu Bakkal veya Manav dükkânı işleten insanlar, şimdinin bilgisayarcıları oldular..

Daha dün bir telefoncuda bilgisayar kurulum ve düzenlemesini yaptım. Bir daha yapmam dedikten sonra, bırakın herkes kendi işini yapsın diye de uyardım.
    Çalışan bilgisayarı çalışmaz duruma getirmeişler ve benden yardım istediler..
    Kolay gelsin..

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.