Şimdi Ara

wheatstone köprüsü ve straingage

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
564
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,


    Straingage ile kuvvet ölçecek bir sensör tasarlıyorum ama elektronik tasarımda ciddi sorunlar yaşıyorum. Sensörü wheatstone köprüsüne bağlayınca denge bozulursa çıkışında minik bir voltaj oluşturuyor bildiğiniz üzere. Ancak bu voltaj çok küçük olduğu için opampla çıkarıcı devre yaparak kazancı sayesinde gerilimi yükseltip 16f877a pic'ine analog olarak vereceğim ve lcd ekrana direncin değişimine bağlı oluşan voltajı yazdırmak istiyorum.

    Veriler:
    -Straingage'in gage faktörü 2.4, direnci 120 ohm. Max 5kN kuvvet binerse sistemde oluşacak max gerinim %0.8 olacak. Böylece Gagefaktörü = (deltaR/R)/strain olduğundan deltaR=Gagefaktörü*R*strain=2.4*120*0.008=2.304 ohm max direnç değişimi olacak. Kuvvet değişimine göre direnç değişim skalası 0-2.304 ohm olacak.
    -Buna bağlı köprünün çıkışında elde edeceğimiz gerilim değişimi ise deltaE=(E*(deltaR/R))/4 olduğundan örneğin maks kuvvet altında maks direnç değişiminde
    deltaE=(12*(2.304/120))/4=0.0576V olacak(devreyi 12V ile besleyeceğim)

    Şimdi bu gerilimi pic'in algılayabilmesi için yükseltmem gerek.
    http://www.ti.com/lit/an/sloa034/sloa034.pdf
    Verdiğim link'te yükseltmek için 3 farklı opamp devresi verilmiş.

    wheatstone köprüsü ve straingage

    SORUNLAR:

    1. Şekilde bir tane denemem görülmekte. Kazançın 500k/10k=50 olması gerek. 0.070-0.012=0.058V çıkarılan voltaj. 2.96V/0.058=51.03 kazanç çıkıyor. Ve ben giriş gerilimlerini manuel olarak değiştirdiğimde atıyorum 0.012 ve -0.012 yaptım simülasyonda bu kazanç sürekli değişiyor. (NOT=opamp 741 kullandım ve beslemeleri 12V ve -12V) Neden bu kazanç verilen gerilime göre sürekli değişmekte? Neden lineer bir sonuç elde edemiyorum? Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

    2.
    wheatstone köprüsü ve straingage

    Sistemi wheatstone köprüsü ile birlikte kurduğumda resimdeki sonuca ulaştım. Aslında bu sonuç istediğim gibi. (aslında burada problem yaşıyordum ama az önce sorunumu çözdüm.)

    3.
    wheatstone köprüsü ve straingage

    İşte burada sıkıntı yaşıyorum. Normalde opamp çıktısı 0.0576*50=2.88 olacakken 1.44 görünüyor çıktı. LCD ekrana yazdırma kısmında sıkıntı yaşamıyorum ancak pic bağlandığında devre bu hale geldi. Sonra picli kısmını siliyorum ve devreyi tekrar deniyorum.
    wheatstone köprüsü ve straingage
    Şeklinde görmem gereken değeri elde ediyorum. Picle olan sıkıntı nedir acaba? Bu arada crystal'in, pic'in ve ccs c'de pic'in hızını seçerken hepsini 20Mhz yaptım.
    Neden elde etmem gereken değeri göremiyorum pic'e bağladığımda?

    4.Opamplarda CMRR olayı bu projede önemli midir? Bunun için bir hesaplama yapmam gerekir mi?

    5.Bu tasarıma ekstra eklemem gereken bir kısım var mı? Şöyleki koruma devresi ya da bu yükseltici oluşan manyetik alandan dolayı yanlış sonuçlar verebilirmiş, şu tarz bir yükseltici kullan gibisinden tavsiyeleriniz var mı?

    6.Hassaslık için önerileriniz var mı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oglakci -- 20 Kasım 2016; 16:29:31 >







  • pratikte INA125 kullanılır bu gibi projelerde hep. enstrumantasyon opampıdır. bu işler için kullanılır. doğruluğu ve kararlılığı yüksektir. bu iş için üretilen özel entegredir zaten. çok az dış eleman gerektirir ve kazancı (gain) dışına yerleştirilen bir trimpot (ayarlı direnç) ile istenildiği gibi ayarlanır..

    wheatstone köprüsü ve straingage
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.