Şimdi Ara

Web server olarak hangi Linux sürümü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
1.950
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Selamlar, elimdeki donanımlardan düşük kapasiteli bir web server oluşturmak istiyorum. Ev içinde ve bazı Internet işlerimde kullanmak için. Donanım şundan ibaret; Celeron 266 (450MHz'de çalışıyor), 128MB RAM, 2GB de harddisk. Esas makinamda Apache+MySQL+PHP5 kombinasyonunu (winxp)rahatlıkla çalıştırabiliyorum haliyle, ama bahsi geçen makinaya XP kurmak mantıksızlık olur. Zaten kendi kendine zor yetebilecek donanımı en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyorum anlayacağınız. Sorun olacağını sanmıyorum, simultane olarak maksimum 2 tane istek işleyecek sonuçta Sorun şurada oluşuyor, ben bu makinada hangi Linux ya da *nix sürümünü kullanmalıyım? Makinada ekran takılı olmuyor bile çalışma esnasında, bu yüzden grafiksel arabirime ihtiyacım yok diye düşündüm. Linux'un geri kalanı zaten 133mhz işlemci ve 8mb ram ile rahatlıkla çalışabiliyor. Uzun lafın kısası, bu elimdekilerle bir dosya sunucusu, bir de PHP+MySQL çalıştıran birşey elde etmek istiyorum. Bana ne önerebilirsiniz, ne yapmalıyım?.

İkinci sorum, Linux konsol kullanımına alışık değilim. Örneğin Apache, httpd.conf diye bir dosyası var, düzenliyoruz çalışıyor. PHP desek, php.ini ve httpd.conf'a eklenen tek satırdan ibaret, kurulumu bile yok. MySQL, sistem servisi olarak çalışıyor (bunun *nix karşılığı ne oluyor?), yine php.ini'de bir satır istiyor. Windows altında yapabildiklerimi, Linux altında rahatça yapabilecek miyim, bir de bunu merak ediyorum. Yoksa herşey çok daha farklı mı?. Galiba konsol başında uzun saatler beni bekleyecek gibi. (Bilmeyene zor :) ) Değerli yorumlarınızı bekliyorum. Teşekkür ederim.

• debian sarge diicem ama o makina kaldırırmı bilemem.
  • http://www.tuxdiscs.com/viewproducts.php?category_id=12

Buraya bir bak. Damn Small gibi Puppy gibi hafif dağıtımları tavsiye ederim ben. Makine rahatça çalışsın.
  • Debian Etch kurmanızı tavsiye ederim. Sarge artık yerini Etch' e bırakmak üzere.

Grafik arayüzü kurmayın. Gerek ekran bağlayarak, gerekse uzaktan SSH ile konsoldan veya webmin paketi ile web arayüzünden çok rahatlıkla kontrol edebilirsiniz.

Sadece biraz döküman okumanız gerekecek. Ama biraz alışınca çok rahat gelecek.

Debian Etch' in netinstall CD' sini indirin ve Internet' ten kurulumu yapın. webmin paketini da sonra kurmak için;
    apt-get install webmin

diyebilirsiniz.
  • Bilgileriniz için teşekkür ederim. Debian Etch dediğimiz daha tam çıkmamış galiba, RC1 var en son. Bir de "netinstaller" dediğimiz 100-150MB civarı. Bir de full cd-image'lar var. Arasındaki fark nedir? Galiba netinst dediğimiz kurulum esnasında gerekli olan paketleri indirip kuruyor. Peki bu durumda ikinci bir kurulum yapmak istediğimizde tekrardan indirmek zorunda kalacağız galiba. (kota kahrolsun) Bir de "full package" dedikleri klasörde ardışık 21 adet ISO var, umarım dağıtımın boyutu onların toplamı kadar değildir 12GB kadar oluyor. Eğer öyleyse, bu netinstallerin ne işe yaradığını açıklıyor bana.

apt-get hakkında bir soru: Ubuntu Dapper Drake LiveCD'si var elimde, dün (sadece windows'a alışık olduğumdan, program kurmak için önce onu derlemek gerektiğini anlamam gerekti önce) make yazdım, yok dedi. Birkaç dakikalık dumurdan sonra (ben düşünüyorum ki örneğin MSDOS'da copy yazarsınız, bulunamamasına imkan yoktur, shelle gömülü komuttur, ben de make'i öyle sanıyordum) Internet'ten arama yaptım, "standart olarak gelmiyormuş" apt-get install make yazmak lazımmış. Yazdım, Internetten birşeyler indirdi, kurdu. Sonuç olarak oldu. Bu paketleri ayrı ayrı indirebilmesi olayının bizim netinstall ile ilgisi var mı?

• Netinstall CD' si bilgisayarınıza temel sistemi kurup geriye kalan tüm uygulamaları Internet' ten indirerek kurmanızı sağlayacak bir kurulum CD' sidir. Yapacağınız şey bilgisayarı onunla başlatıp temel sistemi kurmak. Daha sonra da ihtiyacınız olan uygulamaları kendiniz kuracaksınız. Örneğin sizin için şöyle bir komut yeterli olacaktır:
    apt-get install php5 mysql-server php5-mysql apache webmin webmin-apache webmin-mysql

Bu komutu girdiğiniz takdirde sistem İnternet' teki depolarından bu programları indirip kuracaktır. Böylelikle GB' larca CD' ye ihtiyaç duymaksızın çok küçük bir alana rahatlıkla kurulum yapabilirsiniz. Sistem bu haliyle diskinizde en fazla 100-200 MB gibi bir alan kaplar. Vaktiyle şirket içi bir ağda 2 GB' lık bir disk ile Debian Sarge kurup web, e-posta ve IRC sunucusu kurmuşluğum var. Çok fazla bir alan harcamıyor ve çok iyi çalışıyor.

Etch yeterince stabil bence. Zaten Etch' in kodu donduruldu ve şu anda Etch üzerinde yeni geliştirme yapılmıyor. Bunun yerine hata ayıklama işlemi yapıyorlar ve yakında Etch yeni kararlı sürüm olarak duyurulacak ve Sarge da Debian tarihinde "eski sürüm" olarak yerini alacak. Bu nedenle Etch' i gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

• bir alternatif olması açısından ubuntu 6.10 'un server sürümünü de kurabilirsiniz. (iso dosyasının büyüklüğü 192 Mb)

malumunuz üzere ubuntu debian tabanı bir dağıtımdır ve server sürümünde x sunucusu dolayısıyla kde, gnome gibi bir masaüstü yöneticisi yoktur, bütün işler siyah ekrandan yani kabuk konsoldan halledilir.

uygulama kurulumu da yukarıda bahsedildiği gibi apt-get yöntemiyle yapılır ve oldukça kolaydır.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Teşekkür ederim. Dediğiniz sürümleri hemen inceliyorum.
  • Selamlar. apt-get install php5 deyince "php5 paketini bulamadım" diyor. VMware ile deniyorum. Sistem kurulum esnasında Internete erişebildi, yansıdan paketleri kontrol etti. sunucu olarak Türkiye seçmiştim acaba TR sunucularında mı yok bu paket? Ne yapmalıyım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hazar -- 28 Aralık 2006; 15:34:32 >
  • Belki de isimlendirme değişmiştir. apt-get install php php-mysql deyin.
  • SLAX server edition düşük sisteminiz için ideal dağıtım isterseniz bi inceleyin

http://www.slax.org/
  • edit: galiba cevabımı buldum. /etc/apt/sources.list 'de ftp.tr.debian.org satırları # ile commentlenmiş. (kurulum erişemedi o yüzden yaptım diye de not düşmüş). Orayı editlemem lazım galiba ama vi denilen editör sağolsun ölüm gibi birşey. "Windows" tipi bir editör var mı bildiğiniz, backspace falan kullanabilelim.

Edit 2: Kareleri kaldırdım-, şimdi dehttp://ftp.tr.debian.org/debian/dists/etch/Release.gpg dosyasına erişemediğini söylüyor(aslında erişime açık). Ve Internetle bir iş yapmıyor bunları söylerken (çok hızlı çıkış veriyor + dumeterde hareket yok). Konsolda Internete bağlanması için farklı birşey mi yapmak lazım?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hazar -- 28 Aralık 2006; 15:43:32 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Hazar
    Edit 2: Kareleri kaldırdım-, şimdi dehttp://ftp.tr.debian.org/debian/dists/etch/Release.gpg dosyasına erişemediğini söylüyor(aslında erişime açık). Ve Internetle bir iş yapmıyor bunları söylerken (çok hızlı çıkış veriyor + dumeterde hareket yok). Konsolda Internete bağlanması için farklı birşey mi yapmak lazım?

Öncelikle bir ifconfig komutuyla acaba ağ arayüzlerinin IP alıp almadığını kontrol edin. Eğer eth0, eth1 gibi arayüzler IP adresi aldılarsa ve doğruysa, ping google.com demeyi deneyin. Eğer ping atamıyorsanız Internet' e çıkamıyorsunuz demektir. Bir ping de Internet' e çıkışınızı sağlayan gateway' e atın. Eğer atamıyorsanız ağ kartınız bir şekilde ağa bağlanmıyor.

Durumu bildirirseniz ona göre bir yorum yapıp sorunu çözebiliriz.

• Makinamda wireless usb kart vardı. Bunla host makinada rahatlıkla internete girebiliyorum. Şimdi router'i açtım. Ethernet arayüzüyle deneyeyim bir de. (kurulum esnasında wireless ile internet'e erişmişti ama neden böyle oldu anlamadım).

Edit 2: Router ile denedim, VMWare ayarlarını NAT'dan Bridged'a getirdim. Bağlandı, apt-get update , ardından upgrade dedim, birşeyler indirip yapıyor şu an. Ekran şu durumda:

edit 3: Upgrade dedikten sonra sistem 50 kusür paketi kurdu. apt-get install php5 dediğimde ise bağımlı olduğu tüm paketler dahil indirdi ve kurdu. Webmin'i bulamadığını, belki başka bir mirror'da olabileceğini söyledi. Yarın update'den sorumlu conf dosyalarına başka source'lar ekleyerek deneyeceğim. Doğru ilerliyorum galiba

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hazar -- 28 Aralık 2006; 23:55:16 >

• 
Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.