Şimdi Ara

Web projem için hangi Framework karar veremiyorum.Yardım...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
2.531
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar bir web projem var.Siteye normal üyelik olacak.Bir de bayi üyeliği olacak.Bayilerin kendi veritabanı olacak.Ayrıca bayilerden aylık ücret alınacak.

    İşin tasarım kısmında sorun yok.Css , html , bootstrap konularına hakimim.Kendi sayfa tasarımımı rahatlıkla yapabilirim.PHP ve veritabanına hakimim.Ancak sitemi saf php kodlarıyla yaparsam güvenlik sıkıntıları yaşar mıyım?Sitem güvenli olur mu?Biraz laravelle uğraştım.Çok güzel bir framework.Şimdi google app engine keşfettim.Üye güvenliğini düşünme gibi bir derdimiz yok.Hepsini google hallediyo.Hem de phyton ile çok kolay bir programlama ortamı sunuyo.Ancak hakkında kaynak az ve üye yetkilendirme işlemlerini nasıl yapıcam bulamadım.Wordpress kullanarak hazır temalarla veya eklentilerle tasarım yapmak istemiyorum.Eklentisiz , sadece kendi kodlarımla site yapmak istiyorum.PHP , veri tabanı , css, bootstrap , hepsine hakimim ancak böyle bir siteyi hangi platformda yapacağımı şaşırdım.Bir site , en son teknolojileri de göze alarak , hangi platformda yapılmalı.Tavsiyelerinizi bekliyorum.







  • Epey geç olsa da Fetvanızı ben vereyim. Bu işlerle uğraşacak olanlar sabırla okusunlar, biraz uzunda olacak.

    Framework veya çatı usta olarak alet çantanızdaki bir araçtır. İyi usta olabilirsiniz ancak günümüzün işleri alet edevatsız olmuyor.

    Framework özellikle iyisi size çok yardımcı olacak bir araçtır. Bu işleri sizden daha iyi bilen insanların bu işi böyle daha kolay yapılır demesidir.

    Dönelim, php ye. Şimdi ben bu mereti 1998 den beri kullanıyorum, seneye 20 yi devireceğiz. Pek çoğu gibi MySQL ile değil Oracle kullanarak başladım (1998 de linux için Offical oracle varmı başka yazıya.). Bu yüzden ne dediğimi gayet iyi biliyorum.

    Günümüz web yazılımları karmaşık, karmaşık yazılımlar büyük kod tabanı gerektir, php gibi dingonun ahırı dillerde, istediğiniz kadar dikkat edin, belli bir süreçten sonra dağılırsınız, hele tecrübesizseniz iyice dağılırsınız.

    Sebep ?
    Program yazmak bir süreç meselesidir, yani sadece yazıp bırakmazsınız, yazdığınız kodlar dönem dönem tamir bakım görecek. PHP gevşek dinamik denilen türden bir dil. Yani kafanıza göre çok rahat gidersiniz bu yüzden kod stiliniz daima gelişir. Bu bir yandan iyi olsa da, bir yandan uzun vadede eski kodlarınızı okumanız zorlaşır. Dahası bir düzeniniz olmadığı için bir süre sonra küçük işler zaman almaya, bütün enerjinizi çalmaya başlar. Sonra bir gün uzanır projeyi bırakırsınız.

    Özetle, başladığınız işi bitirmek istiyorsanız, mutlaka, okunur, belli bir düzeni olan kodlama yapmak durumundasınız. Şimdi dünyadaki tüm problemleri çözecek algoritmalar veya programlama teknikleri aklınızda olmadığı için kendi başınıza yazdıkça, karşılaştığınız her yeni problemde farklı çözümler getirerek gününün sonunda karmaşık bir kod tabanına sahip olursunuz. İnanın programcı olarak bu en son isteyeceğiniz şeydir.

    İşte frameworkler (tabi seçiminize göre değişir), size hazır bir yapı sunarlar, sunduğu ortam çerçevesinde siz kodlamanızı yaparsınız.

    Framework gereksiz vs gibi yaklaşımlar tamamen profesyonellikten uzak, belli büyüklüğün üzerinde kod yazmamış programcıların söylemidir. Uzak durmanızı tavsiye ederim.

    Gelelim php de hangi framework meselesine. Sıkıntılı soru, temelde cevap hangisi ile rahat ediyorsanız odur lakin
    dikkat edilmesi gereken bir iki husus daha var.

    Türkiye şartlarında en ideali (özellikle ingilizce eksiği olanlar için) Laravel, kullanıcı desteği geniş. Sıkıştığınızda yardım alabilirsiniz, iş ararken de size yardımı olacaktır. Bu yüzden laravel üstünde kenidinizi geliştirmeniz size birden fazla artısı olan bir çalışma.

    19 yılın sonunda ben ne kullanıyorum ?
    Php artık yavaş yavaş bayır aşağı gitmeye başlayan bir dil. Bir 20 sene daha devam edecek olsa da, artık yeni fiyakalı şeyler php tabanlı değil. Javascriptin server tarafında oluşturduğu tantana daha epey sürecek gibi.

    Neyse benim için php frameworkleri 2 ayrılıyor.

    Phalcon ve diğerleri.

    Sürat ve düşük hafıza kullanımı gibi doğuştan gelen özelliklerini saymaz isek.

    Phalcon iyi tasarlanmış, yapısı nedeni ile php nin kendinden kaynaklanan bir sürü falsosunu kapatan, son derece stabil, (ben bu mereti sanırım 1.3 ten beri kullanıyorum) size bir çok kolaylık sağlayan, versiyonları arasında sıkıntı çıkarmayan, kodlarımı 3 değişik versiyonda da sıkıntısız çalıştırdım.

    Sorunsuz, kurulumu çok ama çok kolay, aynı zamanda çok hızlı kurulan, tonla hazır sitesi bulunan, bir yapı. Yani phalcon resmi sitesinin tüm kodları github da, forum dahi var, al kullan o derece hazır bir yapı.

    Dökümanın ingilizce olması, kitlenin küçük olması, ilk başlamanın sıkıntılı olması temel problemler.
    Internette bazı yerlerde gördüğüm "Ama hocam kod c dilinde, bir problem olursa nasıl debuglayacağız" sorusuna peşin cevap vereyim. Zend1 e kendim yama yazıdım buna yazma ihtiyacı duymadım. Bu yüzden de bu soru bana çok saçma geliyor.
    Dahası developerlar buglara çok çabuk müdehale ediyorlar.

    Şimdiye kadar inanılmaz işler yaptırdım, cücük vpslerde dünyayı kaldırdım, ne gık ne tık dedi. Kendi kafama göre yapıcılarının düşünmediği şekillerde kullandım hiç bir zaman hayır demedi.

    Tabi, herkesin bulaşamaması, performans düşük kaynak tüketimi, insana kendisini rakipsiz hissettiriyor. Performans yaptığınız işin otomatik olarak bir özelliği haline geliyor.
  • Python kullanacaksanız Flask ya da Django kullanabilirsiniz. Instagram backend olarak Django kullanıyor, Pinterest de API lerinde Flask kullanıyor. İkisi hakkında da yeterince kaynak mevcut internette.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • günümüzde büyük bir projeyi saf php ile yapmak ameleliktir.

    codeigniter öğren derim. aralında en basit ve etkilisi o.
    birçok frameworke baktım codeigniter kadar basiti yok. bence php ye en çok yakışan framework.

    diğerleri yabancıların tabiri ile overdo kalıyor yani abartılı geliştirmişler.
  • Merhaba,

    PHP dediğiniz için şu adreslerden popüler frameworklere ve bazı özelliklerine bakabilirsniz:
    http://www.hongkiat.com/blog/best-php-frameworks/
    https://webandmobiletech.wordpress.com/2016/01/01/top-5-best-php-frameworks-for-2016-to-become-a-master-developer/

    Ne kadar doğru bilemem ama burada da bazı kullanım istatistikleri var:https://www.sitepoint.com/best-php-framework-2015-sitepoint-survey-results/

    Şahsi kanaatimce özel bir amacınız veya nedeniniz yoksa (firmanın framework istememesi gibi) bir framework kullanmanızı tavsiye ederim. Üyelik sistemi olacağı için, sıfırdan kendi yazacağınız kodlar zaman alacağı gibi, güvenlik ve yenilikleri takip etmek yönüyle sizi tatmin etmeyebilir.

    Wordpress'e gelirsek... Kendisi bir içerik yönetim sistemidir ama adeta bir framework gibidir bana göre. Wordpress bilginiz varsa, bahsettiğiniz iş de bir çok site gibi bununla yapılabilir. Kullanıcı yönetim sistemi ve izinleri gelişmiştir. İstemiyorsanız plugin kullanmazsınız. Yazacağınız kodları wordpress dosyalarına müdahale etmeden kendi pluginleriniz olarak veya tema olarak wordpress'e ekleyebilirsiniz. Konuyu öğrenmek için vakit harcamanız gerekir. Ama bir kez öğrendiğinizde benzeri işleri kolay yaparsınız.

    Özetlersek, kullanıcı sisteminden bahsediyorsunuz; ihtiyacınız olan şey bu gibi özellikleri olan bir framework hatta bir CMS (içerik yönetimi sistemi).



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi voenetto -- 2 Aralık 2016; 15:36:43 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: orcnd

    günümüzde büyük bir projeyi saf php ile yapmak ameleliktir.

    codeigniter öğren derim. aralında en basit ve etkilisi o.
    birçok frameworke baktım codeigniter kadar basiti yok. bence php ye en çok yakışan framework.

    diğerleri yabancıların tabiri ile overdo kalıyor yani abartılı geliştirmişler.



    Hocam ben de saf php ile amelelik yapmıyayım, adamlar ne güzel framework yapmış derken, kendimi laravel'le saç baş yolarken buldum. Laravel ne kadar büyük popülerlik yakalamış olsa da, eski yazılan kod, bir sonraki versiyonda çalışmıyo. Bu konuda laravel'e baya eleştiri var. İnternetten birkaç örnek kod giriyorum, database'e nasıl erişilir, basit örneklerle yapmaya çalışıyorum. Ama yazdığım kodlar bir türlü çalışmıyo. Framework sürekli değişiyo. Yakalamak zor. Bir örneği çalıştırabilsem, üzerinden gidicem ama ne mümkün? Kod yapısı sürekli değişiyo. Senin tabirinle, amelelikten kaçayım derken overdo oldum. Belki laravel'in oturması için zaman lazım. Cazibesine kapılıp overdo olmanın anlamı yok.

    Codigneter'ı laravel yüzünden görmezden gelmiştim. Zaten desteği çekilmiş. Ama şimdi daha cazip gelmeye başladı. Bir yandan da react gibi nodejs gibi teknolojiler çıkmış. Mvc'nin model ve controller kısmını symphony ile yapıp view kısmını react'a yüklemekten bahsediliyo. Okuduğum bir yorumda bir arkadaş, php ile programla, json ile gönder, react ile view'e aktar demiş. Şu an bende ibre react'a kaymaya başladı. Biraz kurcalıyım bakayım, php, json ve react üçlüsü ile bişeyler yapabilecek miyim? Ya da symphony ve react birleşimini deniycem. Nodejs'yi de biraz kurcalamam lazım. Belki de yakın gelecekte bir web projesini baştan aşşağıya, hem front end hem back end olarak javascriptle kodlayabiliriz. Teknoloji oraya gidiyo.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • kingman29 K kullanıcısına yanıt
    php den bende çok hoşlanmıyorum.
    fakat php projeyi yıllık 10 tl ye barındrabiliyorsun.
    diğer dillerde sanal sunucu kiralaman gerekiyor.

    bundan dolayı ufak projelerde alternatifi yok.

    react js kullanıcı arayüzü için geliştirilmiş birşey. php ile alakası yok.
    arayüzde isteyen istediğini kullanıyor zaten. asıl mesele sunucu üstünde çalışan kısımlar.


    benim çalışma şeklim şöyle

    localde ci adında bir codeigniter projem var. ürün nesnesi, üye nesnesi, tckimlik kontrolü yardımcısı gibi genel kodları bunun üstünde geliştiriyorum.
    yeni projeye başladığımda o sürekli üzerinde çalıştığım codeigniter projesini kopyalıyorum .htaacces den klasörü değiştirdim mi hazır hale geliyor.

    bu kodu direkt hostinge atıp veritabanı bilgilerini ayarlayınca tıkır tıkır çalışıyor. log tutma olayı olsun, sql injection kontrolü olsun, url ayarlamaları routing olsun aradığım herşey var.
    ve bunların hepsi çok basit sade şekilde kodlanmış.

    küçük projeler için bundan daha verimli bir yol bulamadım henüz.

    hız olarak pyhton django da bu sürece çok yakın ama hosting tarafında avantajlı olan yine php.




  • 2008'de Zend Framework'ü kullanarak bir proje yapmıştım, iyi izlenim bırakmıştı, ufak projelerde Zend FW iyi gitmez deniliyor ancak bence yine de iyi bir FW. Laravel gibi Zend FW da esasen bir Rails klonu veya Rails'in PHP versiyonu diyelim. CodeIgniter 'la ilg en son bir müşterim aradı, altyapıları CodeIgniter la yazılmış (tabi ki ucuza) ancak altyapının gelişip karışıklaşması yüzünden kesinlikle bırakma kararı almışlar ki bunu "Personal Home Pages" la başlayan birşeyin tüm altyapıda herşeyde kullanılmasının sonucu olarak düşündüm. Yani PHP kolay diye, bir geliştirici CodeIgniter biliyor ve uygun fiyattan iş çıkartıyor diye atlamanın sonucu.

    Soru hangi framework, hangi PHP framework değil. Ancak sözkonusu PHP ise ben Drupal tavsiye ederim Drupal frameworkten ziyade bir CMS'dir ancak CMS'yi çoktan aşmış cok gelişmiş bir CMS başlangıçta mantığını öğrenmek ve pratiğe geçirmek zor da gelebilir ancak o aşamayı bir kez geçtiğinde fevkalade kullanışlı. Drupal konusunda bu forumda birkaç güzel konu başlığı vardı onlara gözat. Ancak başka bir sebep daha var: Ne demiştik, Laravel Rails klonuydu. Bu ne demek, Ruby imkanları sayesinde gelişmiş Rails'in PHP ortamında yazılması demek. Fakat Drupal 2001'de Rails, Django, Flask, vs daha ortada yokken PHP imkanları ile büyük başarı sağlamıştı, yani salt PHP dili ile yapılabilecek en iyi sistem gibi görünüyor.




  • Arkadaşlar Rıza Çelik üstadımız yeni kitap çıkarmış.Ocak 2017 baskısıyla PHP Framework taze taze.Biraz fiyat tuzlu da olsa çok faydalı bir kitap olacağı kesin.Phalcon , FuelPHP , Laravel 5.3 , Symfony ve Yii frameworklerini anlatmış.Ben şimdilik biraz phalcon'la uğraştım.Baya sade ve keyifli bir framework.İlerde daha detaylı kurcalarım.Şimdilik Laravel'le bişeyler yapmaya çalışıcam.Rıza Çelik 5.3 sürümünü anlatmış ancak her yeni sürümde eski kodların çalışmamasından o da şikayetçi.İlerde de böyle sıkıntılar devam ederse laravel anlatmayacağını söylemiş.5.3'ü anlatmış ama şimdi benim kurduğum laravel sürümü 5.4.Çalışacak mı bilmiyorum.Bakalım diğer frameworkleri de biraz kullanalım.Kolayımıza geleni kullanırız.

    Kitabın başında kendi framework'ümüzü yapmaktan bahsetmiş.En azından frameworklerin yapısını anlamak açısından çok faydalı olmuş.Zaten önceki kitabı A'dan Z'ye PHP kitabında da kendi kütüphane dosyamızı oluşturmayı falan da anlatmış.Orda mesela uzun bir PHP cümlesini define ile kısaltmış.İşte demek ki frameworkler bu şekilde oluşuyo.Her framework geliştiricisi kafasına göre define kullanarak , bi şekilde yeni bir programlama dili meydana getiriyo.Aşırıya kaçılınca da insan sıkılabiliyo.Bu yüzden bence sadelik ve aşırıya kaçmamak , bir framework için çok önemli.

    Bir de geçenlerde Ağ ve Yazılım güvenliği diye bir kitap aldım.Sql injection , cross site scripting .... bir sürü güvenlik önleminden bahsetmiş.Biz bu kadar güvenliği sağlayacak yazılımı nasıl yazarız?Heralde frameworkler yıllarca süren gelişim süreçlerinde bütün bu saldırılara karşı tedbirleri geliştirmişlerdir.Güvenlik açısından da bakarsak framework öğrenmek şart gibi duruyo.Aslında en güvenlisi , sistemi bilinen bir framework yerine , kimsenin içeriğini bilmediği kendi geliştirdiğimiz bir yazılım daha güvenli olur.Ancak bu da baya zahmetli bir iş galiba.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kingman29

    Arkadaşlar Rıza Çelik üstadımız yeni kitap çıkarmış.Ocak 2017 baskısıyla PHP Framework taze taze.Biraz fiyat tuzlu da olsa çok faydalı bir kitap olacağı kesin.Phalcon , FuelPHP , Laravel 5.3 , Symfony ve Yii frameworklerini anlatmış.Ben şimdilik biraz phalcon'la uğraştım.Baya sade ve keyifli bir framework.İlerde daha detaylı kurcalarım.Şimdilik Laravel'le bişeyler yapmaya çalışıcam.Rıza Çelik 5.3 sürümünü anlatmış ancak her yeni sürümde eski kodların çalışmamasından o da şikayetçi.İlerde de böyle sıkıntılar devam ederse laravel anlatmayacağını söylemiş.5.3'ü anlatmış ama şimdi benim kurduğum laravel sürümü 5.4.Çalışacak mı bilmiyorum.Bakalım diğer frameworkleri de biraz kullanalım.Kolayımıza geleni kullanırız.

    Kitabın başında kendi framework'ümüzü yapmaktan bahsetmiş.En azından frameworklerin yapısını anlamak açısından çok faydalı olmuş.Zaten önceki kitabı A'dan Z'ye PHP kitabında da kendi kütüphane dosyamızı oluşturmayı falan da anlatmış.Orda mesela uzun bir PHP cümlesini define ile kısaltmış.İşte demek ki frameworkler bu şekilde oluşuyo.Her framework geliştiricisi kafasına göre define kullanarak , bi şekilde yeni bir programlama dili meydana getiriyo.Aşırıya kaçılınca da insan sıkılabiliyo.Bu yüzden bence sadelik ve aşırıya kaçmamak , bir framework için çok önemli.

    Bir de geçenlerde Ağ ve Yazılım güvenliği diye bir kitap aldım.Sql injection , cross site scripting .... bir sürü güvenlik önleminden bahsetmiş.Biz bu kadar güvenliği sağlayacak yazılımı nasıl yazarız?Heralde frameworkler yıllarca süren gelişim süreçlerinde bütün bu saldırılara karşı tedbirleri geliştirmişlerdir.Güvenlik açısından da bakarsak framework öğrenmek şart gibi duruyo.Aslında en güvenlisi , sistemi bilinen bir framework yerine , kimsenin içeriğini bilmediği kendi geliştirdiğimiz bir yazılım daha güvenli olur.Ancak bu da baya zahmetli bir iş galiba.

    Rıza Çelik 2017 yılında 5.3 anlatmışsa bence hiç alma o kitabı :) Ben kendi sunucumdaki projeleri 7.0'a adapte etmeye çalışırken 5.3 alıp incelemek, kullanmak pek mantıklı değil.

    Ne dersin @orcnd hocam?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: oralunal


    quote:

    Orijinalden alıntı: kingman29

    Arkadaşlar Rıza Çelik üstadımız yeni kitap çıkarmış.Ocak 2017 baskısıyla PHP Framework taze taze.Biraz fiyat tuzlu da olsa çok faydalı bir kitap olacağı kesin.Phalcon , FuelPHP , Laravel 5.3 , Symfony ve Yii frameworklerini anlatmış.Ben şimdilik biraz phalcon'la uğraştım.Baya sade ve keyifli bir framework.İlerde daha detaylı kurcalarım.Şimdilik Laravel'le bişeyler yapmaya çalışıcam.Rıza Çelik 5.3 sürümünü anlatmış ancak her yeni sürümde eski kodların çalışmamasından o da şikayetçi.İlerde de böyle sıkıntılar devam ederse laravel anlatmayacağını söylemiş.5.3'ü anlatmış ama şimdi benim kurduğum laravel sürümü 5.4.Çalışacak mı bilmiyorum.Bakalım diğer frameworkleri de biraz kullanalım.Kolayımıza geleni kullanırız.

    Kitabın başında kendi framework'ümüzü yapmaktan bahsetmiş.En azından frameworklerin yapısını anlamak açısından çok faydalı olmuş.Zaten önceki kitabı A'dan Z'ye PHP kitabında da kendi kütüphane dosyamızı oluşturmayı falan da anlatmış.Orda mesela uzun bir PHP cümlesini define ile kısaltmış.İşte demek ki frameworkler bu şekilde oluşuyo.Her framework geliştiricisi kafasına göre define kullanarak , bi şekilde yeni bir programlama dili meydana getiriyo.Aşırıya kaçılınca da insan sıkılabiliyo.Bu yüzden bence sadelik ve aşırıya kaçmamak , bir framework için çok önemli.

    Bir de geçenlerde Ağ ve Yazılım güvenliği diye bir kitap aldım.Sql injection , cross site scripting .... bir sürü güvenlik önleminden bahsetmiş.Biz bu kadar güvenliği sağlayacak yazılımı nasıl yazarız?Heralde frameworkler yıllarca süren gelişim süreçlerinde bütün bu saldırılara karşı tedbirleri geliştirmişlerdir.Güvenlik açısından da bakarsak framework öğrenmek şart gibi duruyo.Aslında en güvenlisi , sistemi bilinen bir framework yerine , kimsenin içeriğini bilmediği kendi geliştirdiğimiz bir yazılım daha güvenli olur.Ancak bu da baya zahmetli bir iş galiba.

    Rıza Çelik 2017 yılında 5.3 anlatmışsa bence hiç alma o kitabı :) Ben kendi sunucumdaki projeleri 7.0'a adapte etmeye çalışırken 5.3 alıp incelemek, kullanmak pek mantıklı değil.

    Ne dersin @orcnd hocam?

    Php 5.3 değil, laravel 5.3 anlatmış. Phalcon'u anlatırken php 7.0 a göre anlatıyo. Zaten xampp kurarken php 7.0 ile kuruluyo.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • oralunal kullanıcısına yanıt
    olay tamamen hedeflerle ilgili. konuyu açan arkadaşın bu kadar detaylı bir kitaba ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum.
    bunun yanında kendini geliştirmek isteyen kişiler için bu tarz bir kitabın büyük faydası olacaktır.
    frameworklerin nasıl çalıştığını bilen biri güvenlik için kendi frameworkünü geliştirip gayet rahat kullanabilir.
    açıkçası projenin isteklerine göre yapıldığında o kadar da uzun sürmüyor.

    örneğin kendim için model loader, controller, view parser özellikleri olan bir framework yazmaya girişmiştim.
    birkaç güne çalışır bir kod elde edebildim. elbette view parser kodum smarty kadar iyi değildi.
    veya veritabanı objem codeigniterınki kadar yetenekli değildi. ama projenin ihtiyacı olan özellikleri sağladıktan sonra çok önemi yok.
    diğer frameworklerin çalışma şeklini bilen biri kendi kodunu da onların tekniklerin kullanarak geliştirebilir. mükemmel sonuçlar alabilir.

    zaten frameworkün çıkış noktası da bu.
    büyük projeler bazı kalıplara sürekli ihtiyaç duyduğu için bu kalıpların yer aldığı optimize edilmiş bir çatı olarak framework kullanılıyor.

    küçük projelerde ise hız sağlıyor. ihtiyacınız olabilecek birçok özelliği önceden sağlamış oluyor.

    güvenlik açısından ise frameworklerin faydasından çok zararı var. basit bir projede birkaç fonksiyonla kapanabilecek açıklar frameworklerde daha zor kapanıyor.
    zira frameworkün kendisinden gelen birçok özelliğin yarattığı bir karmaşa var. bunun dışında eklenen her modül için güvenlik riski katlanarak artıyor.
    güvenilir bir siteden satın aldığınız modül aynı kalitede olmayabiliyor.

    bence bu işin mükemmeli şudur.
    birkaç frameworkün kodlarını inceler neyi neden yaptıklarını anlamaya çalışırsınız veya kingman29 un bahsettiği kitabı alırsınız.
    metodlar hakkında bilgi sahibi olunca projenize göre ihtiyacınız olan özelliklerin listesini çıkarırsınız.
    bu listeye göre bir şema çizip kodunuza başlarsınız.
    çıkan sonuç performans, güvenlik ve sadelik açısından mükemmel olur. aynı şartlarda sonsuza kadar çalışır.

    ama pratikte ise olan şudur
    müşteri birçok özellikli projeyi çok kısa sürede ister. güvenlik dersin bize birşey olmaz inşallah sağa nazar boncuğu atarız tasarımda der.
    sende alırsın en kolay frameworkü üzerine yazarsın. yetmeyen kısımda hintlinin birinin yazdığı modülü eklersin.
    çıkan sonuç güvenlik, performans ve anlaşılırlık açısından başarısız olur. sonuçta paranı alır geçersin.
    müşterin de şanslıysa bir sorun yaşamaz 3-5 yıl sonra yine sana daha iyisi için gelir.



    php sürümünde ise eğitim açısından bir sorun olmaz. yani kişi 5.3 ile öğrendiği şeyi 7 sürümünde uygulamakta çok zorlanmaz.
    projeyi yazarken mümkün olan en güncel sürümü kullanmakta fayda var.

    önümüzdeki 3-4 yıl için php 5.x sürümleri için yayınlama sorun olmaz.
    zira çoğu hosting firması php sürümü seçmeye imkan veren altyapılara geçtiler.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: orcnd

    olay tamamen hedeflerle ilgili. konuyu açan arkadaşın bu kadar detaylı bir kitaba ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum.
    bunun yanında kendini geliştirmek isteyen kişiler için bu tarz bir kitabın büyük faydası olacaktır.
    frameworklerin nasıl çalıştığını bilen biri güvenlik için kendi frameworkünü geliştirip gayet rahat kullanabilir.
    açıkçası projenin isteklerine göre yapıldığında o kadar da uzun sürmüyor.

    örneğin kendim için model loader, controller, view parser özellikleri olan bir framework yazmaya girişmiştim.
    birkaç güne çalışır bir kod elde edebildim. elbette view parser kodum smarty kadar iyi değildi.
    veya veritabanı objem codeigniterınki kadar yetenekli değildi. ama projenin ihtiyacı olan özellikleri sağladıktan sonra çok önemi yok.
    diğer frameworklerin çalışma şeklini bilen biri kendi kodunu da onların tekniklerin kullanarak geliştirebilir. mükemmel sonuçlar alabilir.

    zaten frameworkün çıkış noktası da bu.
    büyük projeler bazı kalıplara sürekli ihtiyaç duyduğu için bu kalıpların yer aldığı optimize edilmiş bir çatı olarak framework kullanılıyor.

    küçük projelerde ise hız sağlıyor. ihtiyacınız olabilecek birçok özelliği önceden sağlamış oluyor.

    güvenlik açısından ise frameworklerin faydasından çok zararı var. basit bir projede birkaç fonksiyonla kapanabilecek açıklar frameworklerde daha zor kapanıyor.
    zira frameworkün kendisinden gelen birçok özelliğin yarattığı bir karmaşa var. bunun dışında eklenen her modül için güvenlik riski katlanarak artıyor.
    güvenilir bir siteden satın aldığınız modül aynı kalitede olmayabiliyor.

    bence bu işin mükemmeli şudur.
    birkaç frameworkün kodlarını inceler neyi neden yaptıklarını anlamaya çalışırsınız veya kingman29 un bahsettiği kitabı alırsınız.
    metodlar hakkında bilgi sahibi olunca projenize göre ihtiyacınız olan özelliklerin listesini çıkarırsınız.
    bu listeye göre bir şema çizip kodunuza başlarsınız.
    çıkan sonuç performans, güvenlik ve sadelik açısından mükemmel olur. aynı şartlarda sonsuza kadar çalışır.

    ama pratikte ise olan şudur
    müşteri birçok özellikli projeyi çok kısa sürede ister. güvenlik dersin bize birşey olmaz inşallah sağa nazar boncuğu atarız tasarımda der.
    sende alırsın en kolay frameworkü üzerine yazarsın. yetmeyen kısımda hintlinin birinin yazdığı modülü eklersin.
    çıkan sonuç güvenlik, performans ve anlaşılırlık açısından başarısız olur. sonuçta paranı alır geçersin.
    müşterin de şanslıysa bir sorun yaşamaz 3-5 yıl sonra yine sana daha iyisi için gelir.



    php sürümünde ise eğitim açısından bir sorun olmaz. yani kişi 5.3 ile öğrendiği şeyi 7 sürümünde uygulamakta çok zorlanmaz.
    projeyi yazarken mümkün olan en güncel sürümü kullanmakta fayda var.

    önümüzdeki 3-4 yıl için php 5.x sürümleri için yayınlama sorun olmaz.
    zira çoğu hosting firması php sürümü seçmeye imkan veren altyapılara geçtiler.


    müşteri birçok özellikli projeyi çok kısa sürede ister. güvenlik dersin bize birşey olmaz inşallah sağa nazar boncuğu atarız tasarımda der.

    Sesli güldüm buna Orçun hocam :)




  • Epey geç olsa da Fetvanızı ben vereyim. Bu işlerle uğraşacak olanlar sabırla okusunlar, biraz uzunda olacak.

    Framework veya çatı usta olarak alet çantanızdaki bir araçtır. İyi usta olabilirsiniz ancak günümüzün işleri alet edevatsız olmuyor.

    Framework özellikle iyisi size çok yardımcı olacak bir araçtır. Bu işleri sizden daha iyi bilen insanların bu işi böyle daha kolay yapılır demesidir.

    Dönelim, php ye. Şimdi ben bu mereti 1998 den beri kullanıyorum, seneye 20 yi devireceğiz. Pek çoğu gibi MySQL ile değil Oracle kullanarak başladım (1998 de linux için Offical oracle varmı başka yazıya.). Bu yüzden ne dediğimi gayet iyi biliyorum.

    Günümüz web yazılımları karmaşık, karmaşık yazılımlar büyük kod tabanı gerektir, php gibi dingonun ahırı dillerde, istediğiniz kadar dikkat edin, belli bir süreçten sonra dağılırsınız, hele tecrübesizseniz iyice dağılırsınız.

    Sebep ?
    Program yazmak bir süreç meselesidir, yani sadece yazıp bırakmazsınız, yazdığınız kodlar dönem dönem tamir bakım görecek. PHP gevşek dinamik denilen türden bir dil. Yani kafanıza göre çok rahat gidersiniz bu yüzden kod stiliniz daima gelişir. Bu bir yandan iyi olsa da, bir yandan uzun vadede eski kodlarınızı okumanız zorlaşır. Dahası bir düzeniniz olmadığı için bir süre sonra küçük işler zaman almaya, bütün enerjinizi çalmaya başlar. Sonra bir gün uzanır projeyi bırakırsınız.

    Özetle, başladığınız işi bitirmek istiyorsanız, mutlaka, okunur, belli bir düzeni olan kodlama yapmak durumundasınız. Şimdi dünyadaki tüm problemleri çözecek algoritmalar veya programlama teknikleri aklınızda olmadığı için kendi başınıza yazdıkça, karşılaştığınız her yeni problemde farklı çözümler getirerek gününün sonunda karmaşık bir kod tabanına sahip olursunuz. İnanın programcı olarak bu en son isteyeceğiniz şeydir.

    İşte frameworkler (tabi seçiminize göre değişir), size hazır bir yapı sunarlar, sunduğu ortam çerçevesinde siz kodlamanızı yaparsınız.

    Framework gereksiz vs gibi yaklaşımlar tamamen profesyonellikten uzak, belli büyüklüğün üzerinde kod yazmamış programcıların söylemidir. Uzak durmanızı tavsiye ederim.

    Gelelim php de hangi framework meselesine. Sıkıntılı soru, temelde cevap hangisi ile rahat ediyorsanız odur lakin
    dikkat edilmesi gereken bir iki husus daha var.

    Türkiye şartlarında en ideali (özellikle ingilizce eksiği olanlar için) Laravel, kullanıcı desteği geniş. Sıkıştığınızda yardım alabilirsiniz, iş ararken de size yardımı olacaktır. Bu yüzden laravel üstünde kenidinizi geliştirmeniz size birden fazla artısı olan bir çalışma.

    19 yılın sonunda ben ne kullanıyorum ?
    Php artık yavaş yavaş bayır aşağı gitmeye başlayan bir dil. Bir 20 sene daha devam edecek olsa da, artık yeni fiyakalı şeyler php tabanlı değil. Javascriptin server tarafında oluşturduğu tantana daha epey sürecek gibi.

    Neyse benim için php frameworkleri 2 ayrılıyor.

    Phalcon ve diğerleri.

    Sürat ve düşük hafıza kullanımı gibi doğuştan gelen özelliklerini saymaz isek.

    Phalcon iyi tasarlanmış, yapısı nedeni ile php nin kendinden kaynaklanan bir sürü falsosunu kapatan, son derece stabil, (ben bu mereti sanırım 1.3 ten beri kullanıyorum) size bir çok kolaylık sağlayan, versiyonları arasında sıkıntı çıkarmayan, kodlarımı 3 değişik versiyonda da sıkıntısız çalıştırdım.

    Sorunsuz, kurulumu çok ama çok kolay, aynı zamanda çok hızlı kurulan, tonla hazır sitesi bulunan, bir yapı. Yani phalcon resmi sitesinin tüm kodları github da, forum dahi var, al kullan o derece hazır bir yapı.

    Dökümanın ingilizce olması, kitlenin küçük olması, ilk başlamanın sıkıntılı olması temel problemler.
    Internette bazı yerlerde gördüğüm "Ama hocam kod c dilinde, bir problem olursa nasıl debuglayacağız" sorusuna peşin cevap vereyim. Zend1 e kendim yama yazıdım buna yazma ihtiyacı duymadım. Bu yüzden de bu soru bana çok saçma geliyor.
    Dahası developerlar buglara çok çabuk müdehale ediyorlar.

    Şimdiye kadar inanılmaz işler yaptırdım, cücük vpslerde dünyayı kaldırdım, ne gık ne tık dedi. Kendi kafama göre yapıcılarının düşünmediği şekillerde kullandım hiç bir zaman hayır demedi.

    Tabi, herkesin bulaşamaması, performans düşük kaynak tüketimi, insana kendisini rakipsiz hissettiriyor. Performans yaptığınız işin otomatik olarak bir özelliği haline geliyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Delifisek.Tux -- 16 Eylül 2017; 5:22:6 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.