Şimdi Ara

Vücudumuzun Karanlık Yüzü!..

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
627
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • VÜCUDUMUZUN YALNIZCA %43’Ü BİZE AİT!..


    UCLA’dan Prof. Rob Knight’ın ifadesine göre bedenimizin yalnızca %43’ü bizi biz yapan hücrelerimiz. Kalan %57’si bakteriler, virüsler, fungus, myte ve arkeadan oluşuyor!. İnanılmaz… Ben gerçekten inanılmaz buldum. Evrimsel geçmişimize bundan daha ironik bir kanıt olamazdı:









    Link: UCLATV

    Yalnız konuyu biraz açmak gerekiyor. Bedenimizin %57’si bize ait değil, derken kast edilen ağırlık ya da hacim değil, sayı. Bedenimiz son yapılan araştırmaya göre 37 trilyon 200 milyar kadar genomu bize ait hücreden oluşuyor (1). Bu durumda vücudumuzda 49 trilyon 300 milyar ya da kabaca 50 trilyon kadar yabancı organizma taşıyoruz. Bunlar bizimle birlikte yaşıyor, hücrelerimizle yan yana ve iç içe!..

    Bazıları ile ilişkimiz simbiyotik bazılarıyla da endosimbiyotik ve yine diğer bazılarıyla parazitik ve patojenik temelde gelişmiş. Bir başka deyişle bazılarına gerçekten ihtiyacımız var, bazılarına ihtiyacımız yok ama zararı da yok bazılarına ise ihtiyacımız olmadığı gibi zararı var. Bu yabancı organizmaların çoğu bağırsaklarımızda, derimizde ve ağzımızda yaşıyor. Şurası bir gerçek ki bu trilyonlarca yabancı organizmanın çoğuna sağlıklı bir yaşam sürmek için muhtacız!.. Onların bir kısmı bizim üretmekte yetersiz kaldığımız vitaminleri üretmekle görevli, bir kısmı amino asitlerin hatta yağların ve şekerin parçalanmasında görevli. Yine bir kısmı metallerin emiliminde görev alıyor. Derimizin üstündekiler ölü hücreleri yiyerek temizliğimize katkıda bulunuyor. Görülüyor ki aramızda apaçık bir evrimsel ilişki var. Evrim sürecinde bu minik canlılarla bir şekilde yollarımız kesişmiş ve karşılıklı olarak vücudumuzda lokal bir biyota geliştirmişiz. Bu da bizim mikrobiyotamız.

    Bununla ilgilenen disiplinin genel adı “mikrobiyom” Mikrobiyom sayesinde yakın gelecekte yeni ilaçların geliştirilmesi ve kendi mikroplarımızı kullanarak bazı hastalıkların sağaltımı mümkün olacak.

    (1)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23829164



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 19 Nisan 2018; 22:50:24 >







  • Bilim güzeldir, bilimle kalın..
  • Evrim bunun neresinde Tırlakçığım? Her maydonoza nane sokmasan, herşeye evrimi sokmasan rahat edemiyon.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hücrelerimiz ve hücreyi hücre yapan organeller bile bakterilerden evrimleşti zaten hocam .. :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bağırsaklar... 2. Beyin... Yeni bir bilimsel dal çıkaracaklardı galiba bağırsaklarla ilgili. Siz ne yerseniz onu seven mikroorganizmalar çoğalır ve bize daha fazla aynı tür besin yememizi emreder. Ve senin de canın çeker. Bunla ilgili güzel bi video var :
    https://youtu.be/VzPD009qTN4

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • %43 oran homo sapiens'e ait acaba diğer türlerin oranı ne durumda.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.