Şimdi Ara

voltajı düşürmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
20
Cevap
0
Favori
4.886
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

ben bunu 4.5 volta ve 3 volta düşürmek istiyorum (mesela)

ama akımın da fazla düşmesini istemiyorum. (direnç takacak olursam 100 k lığa falan denk geliyor)

nasıl yapcam bunu ???

• transformatör
  • quote:

Orjinalden alıntı: electronics

transformatör

ama AC akım değil ki , DC akım .
  • diyotların eşik gerilimini kullanarak bu işi halledebilir miyim ? olursa hangi diyotla olur ? (1n4148 ve 1n4007 mevcut, bi de led le zener var)
  • bana da bir güç kaynağı almak farz oldu
  • 7805 kullan voltajı 5 volta düşür sonrada çıkışa seri bağlayacağın bir diyotla voltajı 4.5 civarına düşürebilirsin. tek diyot olmazsa iki diyotu seri bağla
  • peki zener diyotla bu işi yapabilir miyim ?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Cpu Voltajı Yetmeyince...
    22 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • regülatörle yapacaksın, ister 78xx tarzı birşeyle ister kendin zener ve transistör ile tasarlayarak istersende smps ile.
  • Yüksek akım çekmeyeceksen 9V a seri olaraka 5.6V zener bağlayarak 4.4V elde edebilirsin..Aynı şekilde 3V (veya çok yakın) elde etmek te mümkün.Yanılmıyosam piyasada 6.1V zener bulabilirsin..
  • quote:

Orjinalden alıntı: HITM@N

9 voltluk bir pilimiz var diyelim.

ben bunu 4.5 volta ve 3 volta düşürmek istiyorum (mesela)

ama akımın da fazla düşmesini istemiyorum. (direnç takacak olursam 100 k lığa falan denk geliyor)

nasıl yapcam bunu ???

Kardeşim senin bu soruna ne demeli bilemiyorum. Herşeyden önce bu konu forumda yüzlerce kez gündeme gelmiştir. Basit bir arama ile yüzlerce cevap bulabilirsin. İkincisi bu 100 K'lık direnç takarak 9 voltluk pilin gerilimini nasıl 4,5 volta düşüreceğini, bu hesabı hangi kanuna göre yaptığını anlayamadım. Lütfen bir anlatıver de biz de öğrenelim. AYrıca senin bu neresinden tutsan elde kalan soruna bir sonraki arkadaşın verdiği "transformatör " cevabı da pek uymuş Kaliteyi bozmamışsınız.

• quote:

Orjinalden alıntı: elitel

Kardeşim senin bu soruna ne demeli bilemiyorum. Herşeyden önce bu konu forumda yüzlerce kez gündeme gelmiştir. Basit bir arama ile yüzlerce cevap bulabilirsin. İkincisi bu 100 K'lık direnç takarak 9 voltluk pilin gerilimini nasıl 4,5 volta düşüreceğini, bu hesabı hangi kanuna göre yaptığını anlayamadım. Lütfen bir anlatıver de biz de öğrenelim. AYrıca senin bu neresinden tutsan elde kalan soruna bir sonraki arkadaşın verdiği "transformatör " cevabı da pek uymuş Kaliteyi bozmamışsınız.

Forumların amacını anlayamamışsın ukala arkadaşım. Yanlış birşey varsa alaycı bir tavırla değil de, efendi bir tarzda söylersin; biz de öğreniriz. Herkes annesinin karnından elektronik bilerek çıkmıyor. Eminim ki bu yolardan sen de geçtin. Acaba doğru olan öğrenme aşamasındaki gençleri küstürmek mi, yoksa doğru bir biçimde yönlendirmek mi? Kaldı ki burası sadece elektronik uzmanlarının takıldığı bir forum değil. Elbette ki bizim gibi öğrenmek isteyen kişiler de giriyor bu foruma. Kaliteyi bozuyormuşuzKalite takılacaksan edaboard'a takıl, hiç uğrama buralara.

Arama yapılmalıydı tabi ki, ancak yapılmamışsa bile "şöyle arama yapabilirdiniz, böyle arama yapabilirdiniz" diye yönlendirmeyi deneyebilirdin. Eğer egolarını acemi üyeler üzerinde tatmin edeceksen forum sana gereken cevabı verir zaten sayın çok bilmiş

• quote:

quote:

Forumların amacını anlayamamışsın ukala arkadaşım. Yanlış birşey varsa alaycı bir tavırla değil de, efendi bir tarzda söylersin; biz de öğreniriz. Herkes annesinin karnından elektronik bilerek çıkmıyor. Eminim ki bu yolardan sen de geçtin. Acaba doğru olan öğrenme aşamasındaki gençleri küstürmek mi, yoksa doğru bir biçimde yönlendirmek mi? Kaldı ki burası sadece elektronik uzmanlarının takıldığı bir forum değil. Elbette ki bizim gibi öğrenmek isteyen kişiler de giriyor bu foruma. Kaliteyi bozuyormuşuzKalite takılacaksan edaboard'a takıl, hiç uğrama buralara.

Arama yapılmalıydı tabi ki, ancak yapılmamışsa bile "şöyle arama yapabilirdiniz, böyle arama yapabilirdiniz" diye yönlendirmeyi deneyebilirdin. Eğer egolarını acemi üyeler üzerinde tatmin edeceksen forum sana gereken cevabı verir zaten sayın çok bilmiş

Doğru tabi. Burası sadece elektronik uzmanlarının takıldığı bir forum değil. Zaten ben de bir elektronik uzmanı değilim. Bir amatörüm. Soruna bu gözle bakmıştım. Şunu söyleyeyim sadece. En azından buranın adı elektronik forumu. Burada sorulan direnç nedir türünden sorulara, ya da temelinde hiçbir bilgi olmadığı belli olan sorulara yer olmamalı. Madem elektroniğe meraklısın ve madem birşeyler öğrenmek niyetindesin en azından birşeyler okuyarak başlar böylece en azından OHM kanunu bilir ve 9 voltu 3 volta 100 KOhm'luk bir dirençle düşürmek türünden ancak sıfır bilgi ile söylenebilecek birşeyler söylemezsin. Mesele ukalalık yapmak değil. Gözlerindeki at gözlüğünü çıkarmana yardımcı olmak. Madem bu işlerle uğraşmak istiyorsun oku, araştır. Bilgin arttıkça şevkin de artar. Benim gibi ukalalara hadlerini de bildirirsin. Yolun açık olsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elitel -- 4 Aralık 2006; 14:04:37 >

• quote:

quote:

quote:

Doğru tabi. Burası sadece elektronik uzmanlarının takıldığı bir forum değil. Zaten ben de bir elektronik uzmanı değilim. Bir amatörüm. Soruna bu gözle bakmıştım. Şunu söyleyeyim sadece. En azından buranın adı elektronik forumu. Burada sorulan direnç nedir türünden sorulara, ya da temelinde hiçbir bilgi olmadığı belli olan sorulara yer olmamalı. Madem elektroniğe meraklısın ve madem birşeyler öğrenmek niyetindesin en azından birşeyler okuyarak başlar böylece en azından OHM kanunu bilir ve 9 voltu 3 volta 100 KOhm'luk bir dirençle düşürmek türünden ancak sıfır bilgi ile söylenebilecek birşeyler söylemezsin. Mesele ukalalık yapmak değil. Gözlerindeki at gözlüğünü çıkarmana yardımcı olmak. Madem bu işlerle uğraşmak istiyorsun oku, araştır. Bilgin arttıkça şevkin de artar. Benim gibi ukalalara hadlerini de bildirirsin. Yolun açık olsun.

ohm kanununu biliyorum (kanun olmadığını da biliyorum )

benim orada 100 k lık direnç dememin bir sebebi var. çünkü devrenin karşı tarafında da ona yakın değerde bir direnç var. voltajı bölebilmem için 100 k civarlarında bir direnç gerektiğini söyledim.

devrede direnç kullanarak ve diyot kullanarak voltajı bölmem, devrenin hızını etkiliyor (kondansatorden dolayı)

umarım sorumu anlamışsındır

• öncelikle sorunun gerektirdiği diğer konularda bilgi vermen daha yeridne olurdu yani ne kadar akım çekilecek vs gibi
    senin sorunun en ucuz yollu çözümü sanırım bir direnç ve zener ikilisi olur yapman gereken pile paralel olarak seri zener dirençtir burda almak istediğin gerilim biraz üstü bir zener kullanacaksın ve direnç hesabına gelince zenerin maksimum akımını kataloğundan öğrenip pil gerilimi eksi elde edeceğin çıkış bölü maksimum zener akımı sana kullanman gereken direnç değerini verir
    daha sonra gerilimi zenerin tepesinden alacağın çıkışla elde edersin
    hemen her türlü elektroniğe giriş kitabında örnek şema da bulabilirsin
    kolay gelsin
  • quote:

Orjinalden alıntı: xenitis

öncelikle sorunun gerektirdiği diğer konularda bilgi vermen daha yeridne olurdu yani ne kadar akım çekilecek vs gibi
    senin sorunun en ucuz yollu çözümü sanırım bir direnç ve zener ikilisi olur yapman gereken pile paralel olarak seri zener dirençtir burda almak istediğin gerilim biraz üstü bir zener kullanacaksın ve direnç hesabına gelince zenerin maksimum akımını kataloğundan öğrenip pil gerilimi eksi elde edeceğin çıkış bölü maksimum zener akımı sana kullanman gereken direnç değerini verir
    daha sonra gerilimi zenerin tepesinden alacağın çıkışla elde edersin
    hemen her türlü elektroniğe giriş kitabında örnek şema da bulabilirsin
    kolay gelsin

9 volta bir zener (5.6 volt) bağladım.

kullandığım seri direnç 100 ohm ;
    kondansator un zaman sabiti sanırım 4700 mikro farad X 100 ohm = 0.47 saniye yapıyor

bu hesaba göre benim 2 saniye sonra yaklaşık olarak maksimum akımı almam lazım.
    ancak bu böyle gerçekleşmiyor. 5 saniyeyi aşıyor.

bu süreyi kısaltmam lazım ama nasıl ???

(kondansatorü ve 100 ohmluk direnci değiştirme şansım yok,
    ayrıca bir de kondansatore paralel bağlı bir devre de mevcut- bu süreyi etkiler mi ?)

• direk zeneri bağlarsan zenerin dayanabileceği gücü aştığında zener yanar buna dikkat etmelisin akım sınırlayıcı direnç kullanıyor musun?
    bir de zaman sabiti hesaplamanı beşle çarpmalısın kondansatör pratikte 5*rc kadar sürede dolmuş kabul edilir ki o boyutta kondansatörü 5 saniyede doldurması normal çünkü 40mA civarı akım çekiyorsun devre şeman var mı daha kolay yorum yapılabilir o durumda
  • devre şemasını tam olarak foruma koyamıyorum (okul projem de , otlananlar olmasın )

voltajı düşürmek

peki neden 2.5 saniyede dolması gerekirken 5 saniyeyi aşkın bir sürede doluyor (7-8 saniye de olabilir tam emin değilim)

acaba dolma süresine kondansatorun sağındaki devre etki ediyor mu ?

dolma süresini minumum tutmam lazım, bunun için ne yapabilirim ?
    (ortadaki kondansator ve 2 tane 100 ohm luk dirence dokunmadan)

quote:

direk zeneri bağlarsan zenerin dayanabileceği gücü aştığında zener yanar buna dikkat etmelisin akım sınırlayıcı direnç kullanıyor musun?
    bir de zaman sabiti hesaplamanı beşle çarpmalısın kondansatör pratikte 5*rc kadar sürede dolmuş kabul edilir ki o boyutta kondansatörü 5 saniyede doldurması normal çünkü 40mA civarı akım çekiyorsun devre şeman var mı daha kolay yorum yapılabilir o durumda

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HITM@N -- 4 Aralık 2006; 16:19:37 >

• hitman, eğer bana pm den yollarsan ödevine yardımcı olmayı isterim. merak etme projeni çalmam, okulu bitireli oluyo biraz
  • burda dikkat etmen gerekenleri tekrar söylüyorum anladığım kadarıyla pile direk zener bağlamışsın öncelikle çekeceğin akımın zeneri yakmaması gerkir buna dikkat et sonra da 100ohmluk direnci madem çıkaramam diyorsun belki daha düşük bir direnci paralel bağlayarak daha kısa sürede dolmasını sağlayabilirsin kondansatörün sağdaki devre kondansatörü dolmadan deşarj ediyordur ondan uzuyordur dolma süresi
  • quote:

burda dikkat etmen gerekenleri tekrar söylüyorum anladığım kadarıyla pile direk zener bağlamışsın öncelikle çekeceğin akımın zeneri yakmaması gerkir buna dikkat et sonra da 100ohmluk direnci madem çıkaramam diyorsun belki daha düşük bir direnci paralel bağlayarak daha kısa sürede dolmasını sağlayabilirsin kondansatörün sağdaki devre kondansatörü dolmadan deşarj ediyordur ondan uzuyordur dolma süresi

yok yav bişi olmaz zenere

o ortadaki kısma hiç dokunamıyorum
    (hocaların hazırladığı kısım oluyor yaklaşık 5 metre kablonun ortasında 2 tane direnç ve kondansator var. devreyi yavaşlatmak için)

sağdaki tarafın direnci minumum olduğu zaman yaklaşık olarak 220 ohm a denk geliyormuş.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.