Şimdi Ara

Volt yükselmesi wattı yükseltirmi? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
68
Cevap
2
Favori
15.133
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Kettlelardaki sabit tutma özelliği 2 şekilde. Bazı kettlelarda su kaynadıktan sonra rezistans 40W civarında bir güçle çalışmaya devam ediyor. Bu tip ürünlerde içerisinde yarım bardak su olduğunda da 2 litre su olduğunda da bu 40W tüketim sabit.

Diğer bir tür kettlelarda ise, üzerinde 70-80-90 C gibi ısı ayarları var, suyu bu sıcaklıkta tutuyorlar, öyle olunca hem suyun miktarına göre enerji harcanmış oluyor hem de termostat devrede olduğundan bu konuda bahsedilen sabit direnç-yüksek gerilim durumundaki ekstra enerji kaybı yaşanmıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aktuz -- 13 Haziran 2013; 16:48:42 >
  • Sn Rocapitol.evinizde voltaj düşükken çekilen akım .Omik direnç prensibiyle çalışan tüm diğer devrelerde(Flamanlı ampüller,kuvartz rezistanslı ısıtıcılar,tüm ısıtma ocakları,ütüler,fırınlar,mini fırınlar,ekmek kızartıcılar,çamaşır,bulaşık mak.ısıtıcı rezistansı,rezistanslı havyalar,elektrikli yağlı radyatörler,elektrikli şofbenler)düşecektir.
    fakat yapılan iş azalacaktır.yükselincede çekilen akım artacağından bu devrelerde yapılan iş hızlanacaktır.
    Tv,lcd tv,pc psu'su,tasarruf lambalarının elektronik balastlı güç devresi,vb.gibi alıcılarda çalışma gerilimi aralığında bir değişiklik olmayacaktır.
    kolay gelsin.
    not: yazının bir kısmı copy paste dir.
    bilgi ve yorum bana aittir.kolay gelsin
  • Güç sabittir değiştirilemez.
    Gerilim düştüğünde alıcı akım çekmek ister , gerilim yükselince güc orantısına göre akım düşecek.
  • quote:

Orijinalden alıntı: RKDesing

Güç sabittir değiştirilemez.
    Gerilim düştüğünde alıcı akım çekmek ister , gerilim yükselince güc orantısına göre akım düşecek.

Hangi cihazlar için geçerli bu yazdıklarınız?
  • Dyson elektrik süpürgesi etiket gücü 1400 watt 50 hz

Volt- Amper İş’te(düşük voltajlı ortamda)------ Volt- Amper Evde(yüksek voltajlı ortamda)
    1-)227- 5,20-----------------------------------------237-5,69
    2-)226-5,23------------------------------------------237-5,62
    3-)------------------------------------------------------238-5,66

Watt İş’te(düşük voltajlı ortamda)---------Evde(yüksek voltajlı ortamda)
    1-)1189-------------------------------------------1348
    2-)1190-------------------------------------------1352
    3-)1179--------------------------------------------
    4-)1168--------------------------------------------

Sunny marka saç kurutma makinesi etiket değeri 1200 w 50 hz

Volt- Amper İş’te(düşük voltajlı ortamda)------ Volt- Amper Evde(yüksek voltajlı ortamda)
    1-)226-4,39-----------------------------------------236-4,63
    2-)227-4,37------------------------------------------237-4,64
    Watt İş’te(düşük voltajlı ortamda)--------- Watt Evde(yüksek voltajlı ortamda)
    1-)994-------------------------------------------1096
    2-)996-------------------------------------------1094
    3-)--------------------------------------------
    4-)--------------------------------------------

Arçelik marka kettle 1800 w 50 hz

1-)225-7,17 -----------------------------------------237-7,56
    2-)224-7,12------------------------------------------237-7,54
    3-)224-7,15------------------------------------------
    4-)224-7,14-----------------------------------------
    Watt İş’te(düşük voltajlı ortamda)--------- Watt Evde(yüksek voltajlı ortamda)
    1-)1597-------------------------------------------1792
    2-)1592-------------------------------------------1787
    3-)1597--------------------------------------------1790
    4-)1596--------------------------------------------

4-)Yukarıda yaptığım ölçümlerde volt %4 (227==>237)artmışken tüketilen watın %9 %12 %14 civarında arttığını göruyoruz... demiştim

http://en.wikipedia.org/wiki/Voltage_optimisation

A 230V linear appliance used on a 240V supply will take 4.3% more current and will consume almost 9% more energy.” volt 230dan240a çıkarsa amper %4.3 tüketilen enerji %9 artar diyor..

yukarıdaki tesbitim sitedeki bu bilgiyle de örtüşüyor..

Şuana kadarki gözlemlerim..

1-)Cihazların üstünde yazan watt değerleri çalışabilecekleri maksimum watt değeridir... Cihaz voltun tamamını alıyor ve ohm yasası gereği voltaj yüksekse akımı da yükseltip cihazı yüksek watta çalıştırıyor ama bu değer hiçbir zaman etiketteki değeri geçmiyor .. Volt yüksekse amper düşer tezi tam bir şehir efsanesi..

2-)Çamaşır makinelerinin rezistansları daha erken ısınıp duruyor bu da enerji tüketiminin totalde artmamasını sağlıyor.. ama makine 240 voltu aldıktan sonra tamburu ya yüksek devirle çalıştıracak (1200 devirse 1250 devir gibi ) ya da bu 20 voltluk fazla enerjiyi ısı enerjisi olarak dış ortama atacak ..her 2 durumda da fatura kabaracak çünkü tamburun kaç dakika çalışacağına beyin karar veriyor burada bir termostat gibi durdurucu yok...

3-)Bulaşık makinelerinde elektrik kullanılan 4 period var..
    a-)pompanın su alımı ve boşaltması
    b-)Pervanelerin dönmesi
    c-)rezistansla kullanıcının tercih ettiği suyu ısıtma
    d-)kurutmaya geçme... seçilen programdaki süre kadar kurutma rezistanslarını çalıştırma...

burada sadece c şıkkında termostat devrede diğer 3 şık için de olacak şey ya yüksek performansla çalışıp fazla enerji tüketme ya da kullanılmayan voltu ısı enerjisine çevirip dış ortama verme... her iki durumda da fazla tüketim mevcut...

4-)Saç kurutma -- alınan voltun tamamı ısı enerjisine dönüştüğü için kurutma süresi azalacak ancak cihaz %100 verimle kullanılamadığı için yani üfürdüğü havanın tamamı saça temas etmeyeceği için verim düşüklüğü oranında enerji kaybı olacakk...

Örn: çeşmenin debisi 10 litre iken elimi 10 saniyede yıkarım kayıp 1litre debi 20 litre olduğunda 5 saniyede yıkarım ama kayıp 2 litre olur bunun gibi..

5-) Volt yüksekse amper de yükselir prensibiyle televizyon da yüksek çekecek...

6-) aydınlatma zaten çok yüksek çekecek..

7-)Fırın termostatlı olduğu için aynı çekecek(ısı kaybını ihmal edersek!!!)

8-)Mikro dalga çok çekecek termostatlı değil..
    v.b..

NotBugün talebim yerine getirildi voltaj %4-5 düşürüldü şuanda ev içindeki voltaj 228'e indi... Bulaşık makinesinin toplam tüketimini ölçüyorum sonucu paylaşıcam...

ayrıca buzdolabını teste tabi tutan servis bugün gelmedi... iyi oldu gelmedikleri çünkü 24 saatlik tüketimi koydukları cihazın üstünden okudum benim yaptığım ölçümle aynı çıktı 3,02 kw.... Bugün saat 18.00 sularında trafonun voltajını düşürdüler... yarin saat 18.00 de buzdolabının 24 saatlik tüketimine(228 voltajdaki) tekrar bakıcam....
    eğer yine 3,02 çıkarsa sorun yok ama bu değer 2.80 kW'ya düşerse ozaman voltaj dalgalanmalarının elektrik tüketimini kesin olarak etkilediğini söyleyebileceğiz.. termostatlı cihazlarda bile...

• quote:

Orijinalden alıntı: malisert32

Sayın Rocapitol;yaptığınız testler,ohm kanununa % 100 uygun sonuç verdiği aşikar görülüyor.
    Gerek ohm kanununu gerekse elektrik-elektronik genel teorisini bilenler zaten böyle sonuç olacağını yazmışlarda.

Bu itibarla sizin;dağıtım trafosuna yakın olup daha yüksek voltajla cihaz çalıştıranlar % 10-15 zarardadır sözünüze açıklık getirmek isterim.

Malûm tüketilen güç yükün durumuna büyük oranla bağlıdır.
    En çok yük çeşidi olan gerek ohmik(rezistans vb) gerekse indüktif yüklerde yükün iç omajı tahammül ettiği müddetçe öyle yüksek voltajlarda iş görme zamanı daha kısa sürdüğünden kayıp olmaz demek istiyorum.
    Kendi bulunduğum mekan tam bu konuya uygun ve devamlı 242-247 VAC aralılarında voltaj mevcut.

İşte 2 farklı yükle de örnek vermek gerekirse;Diyelim ki süpürge çalıştıracağız.
    Bir odanın süpürülmesi 220VAC ile çalıştığında 5 dk.da bitiyorsa 240 VAC ile çalıştığında 4-4,5 dk.da biteceğinden hesap aynı oluyor.Takdir edilirki motorun daha yüksek kapasite çalışmasıyla daha yüksek tork üretip daha erken iş bitirmesi teorik olarak doğru olandır.

Diğer yük örneği olan ohmik yükde ör;su ısıtıcısı 220VAC ile 2 lt. suyu atıyorum 4 dk.da ısıtıyorsa 240-245VAC ile 2,5-3 dk.da ısıtacak ve sarfiyat olarak aynı orana denk gelecektir.

Başka ve yoğun kullanılan TV,PC,recever,tasarruflu ampül vb. gibi SMPS model güç kaynağı ile beslenen modelllerde de durum aynıdır.
    Ör;PC'yi besleyen güç kaynağını düşünelim.
    12VDC sabit gerilim elde etmek için, 220VAC ile her alternas zamanı atıyorum, saniyenin % 10'u dolu yani basıyor ise voltaj yükseldiğinde bu oran % 6-8'lere düşer ki sarfiyatda hiç fark olmaz.
    Bilhassa PIC ya da PWM entegre modelleri ile geri beslemeli kontrol sağlanan SMPS beslemelerde fark yoktur hemde en az kayıpla besleme yaparlar.

Bu itibarla,şebeke besleme voltajının yüksek olması ile ev sarfiyatınında yükseleceği fikrine katılmadığımı söylemek isterim.

hocam iyi güzel de...Bir odanın süpürülmesi 220VAC ile çalıştığında 5 dk.da bitiyorsa 240 VAC ile çalıştığında 4-4,5 dk.da nasıl bitecek? Voltaj yükselince elimiz kolumuzda hızlanmıyor ki?

• quote:

Orijinalden alıntı: Teknomani.com

quote:

Teorik olarak bütün alıcılarda öyle olması gerekir.Gerekli güç sağlanaz ise düzgün çalışmazlar.
    P=I.V P sabit , V sabit buna göre gerilim düşümlerinde I yükselir , gerilim sabitse I yaklaşık aynı değerlerde , gerilim yükletirsek I düşer.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rkx -- 14 Haziran 2013; 7:03:50 >
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Teknomani.com

quote:

Teorik olarak bütün alıcılarda öyle olması gerekir.Gerekli güç sağlanaz ise düzgün çalışmazlar.
    P=I.V P sabit , V sabit buna göre gerilim düşümlerinde I yükselir , gerilim sabitse I yaklaşık aynı değerlerde , gerilim yükletirsek I düşer.

Burada yanıldığınız nokta gücün sabit olmadığıdır.. cihazın kullandığı güç , voltla birlikte amperin de artmasıyla artmaktadır...
    volt artınca amper de artıyor W=a*v den watt da artıyor... ama konuştuğum tüm ustalar sizin söylediğiniz gibi söyledi watt sabittir değişmez dediler.. ama ölçümlerde öyle olmadığını gördük...

1-)Bulaşık makinası düşük voltlu ortamda çalıştı 2.5 saatlik çalışma sonunda 0,8 kw çekti... voltaj düşürülmeden önce de aynı 0,8 kw çekmişdi..
    ancak ölçüm cihazı %10luk hassasiyetle çalıştığı için 2sinin arasındaki farkı göremedim... belki birisi 0,84 dü diğeri 0,81 gibi...

2-)Buzdolabındaki çekim düştü... 240 voltluk ortamda ilk 24 saatte 3,091 kw lık tüketim yaptı (servisin ölçüm cihazına göre)bundan sonraki 12 saatte yani voltaj düştükten sonra gösterge 36 saati ve 4,418 kwyı gösteriyordu... 4,418-3,091=1,327 kw yapar bu şu anlama geliyor voltaj düştükten sonraki 12 satte cihaz 1,327 çekti... eğer bunu 2yle çarparsak 2,654kw yapar ...

voltaj düşmeden önceki tüketim 3,091kw
    voltaj düştükten sonraki tüketim ilk 12 saat için1,327 kw 24 saat için 2,654 kw...

demekki voltajın düşümü buzdolabı elektrik sarfiyatını ciddi anlamda düşürüyor... eğer talep ederseniz çektiğim resimleri de koyarım

• quote:

Orijinalden alıntı: isem

hocam iyi güzel de...Bir odanın süpürülmesi 220VAC ile çalıştığında 5 dk.da bitiyorsa 240 VAC ile çalıştığında 4-4,5 dk.da nasıl bitecek? Voltaj yükselince elimiz kolumuzda hızlanmıyor ki?

Haklısınız aslında.Kadın milletinin genel alışkanlığıdır süpürdüğü yeri defalarca yine süpürür.Motorun yüksek çalışıp daha güçlü çekmesiyle belki bir seferde temizlendiğine ikna olurlar,,,kim bilir.
  • 2-3 tane bağımsız test raporu paylaşıldı, Sn Rocapitol de bizzat kendisi ölçtü, sonuçları paylaştı. Elektrikli aletin özelliğine ve çalışma sistemine göre ~%5 (230-240) voltaj değişimi için cihazdan cihaza %15 e kadar varan oranlarda tüketim farklarının olabildiğini gördük.

Bu elektrikli aletlerin evdeki kullanım sıklıkları ve çektikleri güçlerde hesaba konduğunda ortalama bir ev için toplamda % 2 civarında tüketim farkı doğurduğu da rapor da yazıyor.

Konunun bilimsel detayları ve araştırma sonuçları arkadaşların eklediği aşağıdaki linklerde mevcuttur.

http://itee.uq.edu.au/~aupec/aupec04/papers/PaperID77.pdf
    http://en.wikipedia.org/wiki/Voltage_optimisation
    http://www.emo.org.tr/ekler/bc8ae25856bc2a6_ek.pdf?dergi=176

Türkiyede elektrik dağıtımı 220V +-%10 toleransla 198-242 V arasındadır.

Kişisel görüşüm konunun daha fazla uzaması, konuyu merak eden misafirlerin bu net bilgileri aradan bulmasını zorlaştıracaktır.

• Düşük voltlu ortamdan kastınız nedir ? 200V AC çalışsın diyelim.0.8KW güç harcamış.
    Voltaj düşürülmeden de 240V AC 0.8kw harcamış.Kendi ağzınızdan söylemişsiniz.Aradaki farkı AKIM belirliyor.Güç sabittir.Ben aksini iddia etmiyorum ki.

Buzdolabı hakkında bilgim yok.Çünkü güç tüketimini kendi devre kartı belirliyor.Sıcaklık düştüğünde motoru çalışır , sıcaklığı denk getirdiğinde motoru yavaşlar.
    Eski buzdolaplarını hatırlarsınız sürekli buz tutardı.Şimdikilerde ise buzlanması sabit.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rkx -- 14 Haziran 2013; 11:34:57 >
  • ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 12 Ağustos 2013; 17:46:04 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: malisert32

Aslında en doğrusu;
    Cihazların voltajına uygun voltajda ve uygun kapasitesinde yükte çalıştırılmasıdır.
    Yani bir cihaz 220V için üretildiyse elbette en verimli çalışması bu voltajda olur.Voltaj dengesizlikleri olağan durum ya da beklenen olduğu için zaten üreticilerde ürettikleri cihazları toleranslı üretirler.Ör;210-240 V gibi.
    Buna ek birde yük durumu ile sarfiyat değişir.Bunu detaili bahsetmeye gerek yok.Çünkü genelde bilinir.

Günümüz teknonlojisi ile üretilen yeni model ev gereçleri geniş voltaj aralıklı çalışma kabiliyetli üretildiğinden ve,benim gibi trafoya yakın ikamet edenlerin pek çaresi olmadığından bu ayrıntı göz ardı edilmelidir diye düşünüyorum.
    Ya da önemsiyorsak,uygun kapasiteli regülatör almalıyız.

Daha açıkçası arkadaşlar;elektrik üretmek gerçekten zor iş.Bizlerin 300-500 watt üretim için göbeğimiz düşüyor.Allah devletimize zeval vermesin ki,sınırsız güçte 7/24 bize enerjiyi sunuyor.İnanın şu anda deyim yerindeyse sudan ucuz elektrik alıyoruz.Değerini bilelim diyorum.
    Vel hasıl;% 2-3-5 gibi faturamız yüksek de gelse hattın en sonundaki abone komşumuzunda rahat kullanımı açısından sabırla devam etmeliyiz,bir miktar fatura yükselmesini de gözden çıkarmalıyız.
    Biliyoruz ki şu anda eldeki imkânlar(devletimizin imkânları)bunu gerektiriyor.Hayırlı cumalar arkadaşlar.

evet 220v lik tercihler iyi gibi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Evet voltaj düşürüldükten sonra buzdolabının tüketim sonuçları da belli oldu...

ilk 23 saat51 dakikada tüketim 3,093 watt olmuşdu... ölçümün 23.saatinde trafo voltajı düşürüldü. Buradaki teorisyen arkadaşların dediği olsaydı, buzdolabı termostatlı olduğu için sonraki 24 saatte de 3.093 watt tüketecekti.. ama 47 saat 58.dakikadaki toplam tüketim 5741 watt oldu....

Bu şu anlama geliyor... Voltaj düştükten sonraki sonraki 24 saatte bozdolabı 5741-3093= 2648 watt tüketim yapmış...

voltaj 237lerden 228lere düşmüşdü... %4 düşmüş .. Buzdolabının elektrik tüketimi 3093 wattan 2648 wata düştü %16 düşmüş...

Volt artınca tüketim artar ,volt düşünce tüketim azalır diyenler kazandı::))

Bu da benim Türk Elektrik-Elektronik tarihine geçecek bir çalışmam olmuş olsun.. Hepinize katkılarınız için teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim... hoşçakalın ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ozan Artun -- 15 Haziran 2013; 3:21:46 >

• Bravo !!!
  • quote:

Orijinalden alıntı: Rocapitol

Evet voltaj düşürüldükten sonra buzdolabının tüketim sonuçları da belli oldu...

ilk 23 saat51 dakikada tüketim 3,093 watt olmuşdu... ölçümün 23.saatinde trafo voltajı düşürüldü. Buradaki teorisyen arkadaşların dediği olsaydı, buzdolabı termostatlı olduğu için sonraki 24 saatte de 3.093 watt tüketecekti.. ama 47 saat 58.dakikadaki toplam tüketim 5741 watt oldu....

Bu şu anlama geliyor... Voltaj düştükten sonraki sonraki 24 saatte bozdolabı 5741-3093= 2648 watt tüketim yapmış...

voltaj 237lerden 228lere düşmüşdü... %4 düşmüş .. Buzdolabının elektrik tüketimi 3093 wattan 2648 wata düştü %16 düşmüş...

Volt artınca tüketim artar ,volt düşünce tüketim azalır diyenler kazandı::))

Bu da benim Türk Elektrik-Elektronik tarihine geçecek bir çalışmam olmuş olsun.. Hepinize katkılarınız için teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim... hoşçakalın ...

desene güneydoğu bu yüzden az elektrik parası ödüyo...

• Tüm sayfayı baştan sona okudum. Watt, Volt, Amper kavramları ile ilgili benimde kafamdaki taşlar biraz daha yerine oturmuş oldu.

@Rocapitol

Sizi tebrik ediyorum, benim gibi meraklı ve pimpirikli bir arkadaşsınız :)

Şimdi tüm okuduklarımdan sonra aklıma takılan bir kaç soruyu paylaşmak istiyorum.

Bahsi geçen buzdolabınızın vaadedilenden senede çok daha fazla tüketim yaptığını yazmışsınız.

1.Pekiyi mevsimleri (dolabın yazın daha yüksek kışın daha düşük ayarlarda çalışması gerektiği) ve cihazın kılavuzunda yazan ve
    yıllık ortalamaya konu olan kullanılması (ölçülen) gereken ayar gibi (1-2-3-4-5) değişkenleri göz önünde bulundurdunuz mu?

2.Ben de prizlermden 232-235v değerlerini okuyorum, hiç altına inmiyor. Yani durumum sizinkinden farklı sayılmaz.
    Bu değinildiği gibi trafoya mesafemizin yakın oldugundan kaynaklanıyor. Pekiyi ne kadar yakınız? Siz uzaklıgınızı biliyor musunuz?

3.Sonunda sanırım dilekçe ile evinize gelen voltaj değerini düşürtebildiniz (bunu dikkate alabilip de ilgilenen elektrik dağıtımcısını da kutluyorum)
    Bu değişimden 100'lerce ya da bilemiyorum belki de binlerce elektrik abonesi mi etkilenmiş oldu?

4.Son olarak faturayı düşürmek maksadıyla daha ciddi bir tedbir olarak çok zamanlı tarifeye geçmeyi hiç düşünmediniz mi?

Ben de şu an meraktan evimdeki cihazların bekleme ve çalışır durumdaki günlük sarfiyatlarını ölçmeye başladım.
    Ufak ufak evdeki tüketim canavarları kendini belli etmeye başladı. Konu ile ilgili konuşmak ve tartışmak isteyen arkadaşlarla buradan devam edebiliriz. :)

Herkese hayırlı forumlar ve Ramazanlar dilerim...

• quote:

Orijinalden alıntı: Blur

Tüm sayfayı baştan sona okudum. Watt, Volt, Amper kavramları ile ilgili benimde kafamdaki taşlar biraz daha yerine oturmuş oldu.

@Rocapitol

Sizi tebrik ediyorum, benim gibi meraklı ve pimpirikli bir arkadaşsınız :)

Şimdi tüm okuduklarımdan sonra aklıma takılan bir kaç soruyu paylaşmak istiyorum.

Bahsi geçen buzdolabınızın vaadedilenden senede çok daha fazla tüketim yaptığını yazmışsınız.

1.Pekiyi mevsimleri (dolabın yazın daha yüksek kışın daha düşük ayarlarda çalışması gerektiği) ve cihazın kılavuzunda yazan ve
    yıllık ortalamaya konu olan kullanılması (ölçülen) gereken ayar gibi (1-2-3-4-5) değişkenleri göz önünde bulundurdunuz mu?

2.Ben de prizlermden 232-235v değerlerini okuyorum, hiç altına inmiyor. Yani durumum sizinkinden farklı sayılmaz.
    Bu değinildiği gibi trafoya mesafemizin yakın oldugundan kaynaklanıyor. Pekiyi ne kadar yakınız? Siz uzaklıgınızı biliyor musunuz?

3.Sonunda sanırım dilekçe ile evinize gelen voltaj değerini düşürtebildiniz (bunu dikkate alabilip de ilgilenen elektrik dağıtımcısını da kutluyorum)
    Bu değişimden 100'lerce ya da bilemiyorum belki de binlerce elektrik abonesi mi etkilenmiş oldu?

4.Son olarak faturayı düşürmek maksadıyla daha ciddi bir tedbir olarak çok zamanlı tarifeye geçmeyi hiç düşünmediniz mi?

Ben de şu an meraktan evimdeki cihazların bekleme ve çalışır durumdaki günlük sarfiyatlarını ölçmeye başladım.
    Ufak ufak evdeki tüketim canavarları kendini belli etmeye başladı. Konu ile ilgili konuşmak ve tartışmak isteyen arkadaşlarla buradan devam edebiliriz. :)

Herkese hayırlı forumlar ve Ramazanlar dilerim...

Blur merhaba..

Tebrikiniz için teşekkür ederim...

1-)Bu ölçümler yapıldığı sırada sıcaklık gündüz 28 derece dolaylarındaydı.. yani yaz değerlerinden bahsedemeyiz... Bu sırada buzdolabının derecesinde herhangi bir değişim yapmadık... dolap kademe ayarıyla değil dijital derece ayarıyla ayarlanıyor... hatta şunu söyliyim ayar kış ayarındaydı yani alt bölme için 8 derecedeydi..4- 8 arası ayar yapılabiliyor... Dolabı şuanda servise verdik.. kapsamlı bir teste tabi tutuluyor sonuçlarını paylaşırım....

2-) elbette uzaklığını biliyorum karşımda ::)) yani 20 metre ya var ya yok... bu arada alt komşumun çamaşır makinası yanmışdı hemen yan komşumun da bulaşık makinası yanmış bu voltaj yüksekliğinden... çok şükür bizde birşey olmamışdı... ama voltaj şuanda 228lere düştüğü için bu risk artık çok azaldı...

3-)Bu değişimden hiçbir elektrik abonesi etkilenmedi eğer etkilenseydi voltajı tekrar 240lara çekerlerdi.. . ayrıca bulunduğumuz bölgede şuanda klimalar tam gaz çalışmasına rağmen bir defa bile elektrik kesilmedi voltaj düştüğü için. yani düşük voltajda da sıkıntısız elektrik kullanım oldu.. trafo atma olayı yaşanmadı... bu arada düşük voltaj derken 240lara göre düşük voltaj demek istediğim açık olsa gerek...

Abonelerin etkilenmesi şöyle oldu: yaptığım tüm deneylerde de görüldüğü üzere voltaj düştüğü için aboneler %10-%15 daha az elektrik faturası ödemeye başladılar ama farkında değiller tabiki bir de bundan sonra trafoya yakın oturanların cihazları yanmayacak.....

4-)Faturayı düşürmek için çok zamanlı tarifeye geçtim... Cihazlarımızı saat 10 dan sonra çalıştırır olduk.. zaten çoğu ileri zamanlı çalışma özelliğine sahip... mesela çamaşırı saat 4te yıka 6 da bitir diyoruz bu sayede en ucuz dilimde çalıştırıyoruz.. yaptığım hesapla faturam yaklaşık %10 düştü.. voltaj düşümüyle beraber aslında faturalarımı %20-25 arası düşürmüş oldum...

evet araştırmak öğrenmek çok güzel.. bilenle bilmeyen bir olurmu? Ben öğrendim mücadele ettim ve bu sayede elektrik faturamı düşürdüm... Şimdi buzdolabını da değiştirdikten sonra sarfiyatım daha da azalack..Ancak değiştirmeden önce bosch firması yanıltıcı bilgi verdiği için hukuk mücadelesi vereceğim ve tüketici kanununa göre ayıplı mal sattıkları için yenisini değiştirmelerini talep edeceğim...

bende de saygılar iyi çalışmalar..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ozan Artun -- 22 Temmuz 2013; 12:41:05 >

• Benim evdeki aletlerde de ilginç sonuçlar yakalıyorum. Mesela 24 saatlik buzdolabı kullanımım düşük ayarda bile 2kw. Evdeki canavar buymuş.

1000 devir çamaşır makinesi ise 1,5 saat 30 derece programında sadece 0.15 kw çekiyor ki lcd televizyonumdan bile az! Hayret ettim
  • konuyu açan arkadaşı gerçekten tebrik ediyorum çok güzel bir noktaya değinmiş...

evet evinin yanında trafo bulunan insanlar hem tehlikeli hemde radrasyon yayan bir ortamda yaşıyor. yetmezmiş gibi birde elektrik 220 volt değilde 240 volt geliyor bu 240 volt cihazların ömrünü önemli derecede azaltır.

tedaş ayedaş her yerden para kazanıp vatandaşa kazık atıyorsunuz

işte bu yüzden insan kend, elektriğini kendi üretmek istiyor güneş paneli ile rüzgar türbünü ile bütçesine göre orta ve büyük dereceleli hibrit sistemler kuruyor.

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.