Şimdi Ara

Vista için ghost imajı yapmayı bilen varmı (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
87
Cevap
0
Favori
6.796
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Lancelot_Real arkadaşın verdiği bootable cd imajını cdye yazarak açılışta ghost 8i çalıştırdım.2,5 saatlik çalışma sonucunda 22 gblık c sürücüsünü 3 tane 4,7lik dvdye ghostladım.şimdilik sorun yok.geri yükleme yaptığımda sonucu bildiririm:)

ghost ve diger programlar standart olarak MBR yi yedeklemezler.
    MBR=Master Boot Record
    http://www.multibooters.co.uk/multiboot.html
    ingilizce simdilik bu siteyi buldum, turkce güzel bir açıklama bulursam onu koyarim, ingilizce bilenler icin bu sitedeki bilgiler, ve bilmeyenler icin resimler cok iyi. Ben elden geldigince kisaca aciklayayim.

XP de MBR
     Vista için ghost imajı yapmayı bilen varmı

Vista da MBR

Ghost ve diger imaj programlari standart ayarlarinda resimlerdeki Gri kismi yedeklemez. (Ghost'un (yada başka bir programin) bu kismida yedeklemesi saglanabilir, ama hic tavsiye etmem, standart olarak yedeklenmedigine göre emin olun iyi birkaç sebebi var )

MBR diskte bulunan isletim sisteminin acilmasi icin diske yazilan minicik bir yazilimdir. Diskin bu bölgesinde PT (Partition Table) bilgileride bulundugundan imaj programlari standart olarak MBR yi yedeklemezler. Ancak ne yaptigini iyi bilenler bu ozelligi kullanabilir.

Simdi MBR de ne isimize yarayacak, nerden çıktı başımıza diyeceksiniz.
    Eger ghostladiginiz isletim sistemi disinda diske başka bir isletim sistemi yüklemezseniz MBR ye yeni birşey yazilmayacaktir, ve sorun cikmayacaktir.

AMA,
    bir örnekle aciklarsam:
    diyelimki Vista yüklediginiz bilgisayara daha sonra, ne de olsa ghost ile yedegini aldim, C: yi formatlayip bide XP yükleyeyim dediginizde (yada pardus yada her ne ise) yeni yuklediginiz isletim sistemi kendi mbr bilgisini yazar diske. Bu durumda ghost ile C: partitionuna Vistayi geri koydugunuzda vista calismaz, cunku MBR yi ghosttan geri koymamış olursunuz.

önemli bir sorun diildir, her işletim sistemi kendi mbr sini ariza olmasi durumunda diske yeniden kendi mbr sini yüklemek icin bir yöntemi vardir. forumda ve google da ilgili bircok durum icin bu isin birkac dk kada nasil yapilacagi anlatilir. Eger ugrasmak istemezseniz yapilacak en basit yontem, örnegimizde bulunan vistayi yeniden dvd ile kurup (kurulum sirasinda MBR ye gerekli bilgiler yazilacaktir) sonra ghosttan yedekledigimiz vista yi yerine koymaktir.

Orjinal vista kullanicilarindan ozellikle laptop sahibi olanlarin ellerinde vista kurulum dvd si bulunmuyor. Bu durumda orjinal olmayan bir vista dvd si edinip, orjinal olmayan vistayi C: ye kurup sonra ghostta bulunan orjinal vistayi yerine koydugunuzda orjinal yazilim kullaniyor olursunuz. . Ayrica daha once yazdigim gibi kurulum yapmadan mbr yi düzeltme islemi hem vistada hem diger isletim sistemlerinde kurulum cd/dvd si ile yapilan bir islem oldugundan orjinal olmasa bile elinizde kullandiginiz isletim sisteminin kurulum cd/dvd sinin bulunmasi her zaman faydalidir. (Laptop saticilari laptopun yaninda "vista repair console" gibi bişi verselerdi sorun olmazdi, vistaya kadar isletim sisteminin kurulum cd si laptopla birlikte verildiginden boyle sorunlar olmuyordu)

Bir daha altini cizeyim, kurulu isletim sistemini degistirmediginiz müddetçe MBR degismez, ve ghostu (yada başka imaj programini) rahatlikla kullanabilirsiniz.

Simdi verdigim örnekte ben ne yapardim sizlere onu yazayim, farkli kombinasyonlari zaman icinde siz bulursunuz.
    1) Vista kurdum, ghost ile yedegimi D: ye aldim.
    2) Canim C: ye XP kurmak istedi.
    3) XP cdsini taktigimda şok oldum cunku XP cdsi harddisk bulunamadi dedi.
    3a) Bios tan Ahci yi iptal edip ide yaptim (her biosta yeri biraz faklidir, halk arasinda "sata disk sorunu" densede gerçekte sata-ahci xp sorunudur ve basit bir bios ayari ile nlite kullanilmadan atlatilir)
    sonra XP cdsini taktigimda bir daha şok oldum, yine bir ariza verdi.
    3b)
    -----------------------------------------------------------------------------------------
    Vista dan sonra XP Kurmak için:
    vista boot mbr yi xp mbr yapmak
    vistanın dvd'sini tak başlat çalıştıra gel şu komutu gir
    (baştaki d harfi senin vista cd'sini taktığın dvd okuyucunun harfi olacak unutma) ve tamam de tüm sorunun çözülecek.
    d:\boot\bootsect.exe /nt52 ALL /force
    -----------------------------------------------------------------------------------------
    yukardaki islemi yaptim, sonra XP cdsini taktim, ohhhh be dedim. once menulerden C: yi formatladim, sonra C: ye XP kurdum
    4) Canim sıkıldı, ne de olsa ghostumda vista var, ben vistayi daha cok sevdim vistaya doneyim dedim.
    5) ghost programini kullanarak yedekledigim ghostlari C: ye yükledim
    6) Bilgisayari actigimda vista calismaz ise (önce deneyin, calisabilir),
    vista kurulum dvd sini takip assagidaki islemi yaptim.
    vista da MBR tamiri
    vista dvd sinde install now penceresinde Repair your computer a tiklayalim,
    sonra vista kurulu hd yi secip next dielim, sonra command prompt u secelim
    bootrec.exe /fixMBR
    bootrec.exe /fixBoot
    7) yedekledigim vista ile hayatima mutlu mesut devam ettim.

Burada yazilanlar 1. partitiona vistadan sonra XP yükleyip sonra yerine Vista yi geri yükleme işleminin özetidir.
    Forumda her hafta birkaç kişi cesitli mbr sorunlarini foruma yazarlar.
    pardus, vista, xp isletim sistemleri ve kurulu bulunduklari primary yada extended partitionlar, yada farkli diskler arasinda permütasyon-kombinasyon islemleri sayisini bulacaginiz muhtelif vakalar olur. Hepsinin de çözümü gerek forumda gerek google da mevcuttur.

Bir daha altini cizeyim, kurulu isletim sistemini degistirmediginiz müddetçe MBR degismez, ve ghostu (yada başka imaj programini) rahatlikla kullanabilirsiniz.

• ben her farklı işletim sistemi yüklemek istediğimde mbrwork diye msdos disketine attığım ufak programla mbryide silip öyle format atardım

yalnız şimdi bilgisayarınızda vistanın veya xp"nin mbr"sini silerseniz windowsla (c) (d) diye ikiye veya üçe böldüğünüz diskleriniz tek parça haline gelir ve yedeklediğiniz dosyalarınızı kaybedebilirsiniz yanlışım varsa düzeltin
  • Ya arkadaşlar 2 tane disk var bende. Toplam 6 tane bölüm var ilk dördü 250 gb olan hdd nin diğer ikisi 160 lık olanın. Neyse ben C nin imajını bu programla G ye aldım ama windows da aldığım imajı göremedim. Şüpelendim ve tekrar ghostu açtım from image dedim ama benim imaj dosyası hiçbir yerde yok. Ama disk boyutum değişti. 50 gb diskimde 12 gb yer vardı şimdi 5 gb yer var ama imaj dosyası ortada yok napıcam????

Not: xp kullanıyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi myd -- 20 Ocak 2008; 15:59:10 >
    daha once yazdigim gibi, mbr isleri icin isletim sistemlerinin cdlerini kullan, asla sorun yaşamazsin. mbrworks gibi programlardan uzak dur, bendede var benzer bir program, hic kullanmama gerek olmadi. (tabi bootmanager lerde düzgün isler yapar ama o konuya burda girmeyeyim) isletim sistemleri mbr yi silmez zaten, istenilen eklemeyi-düzenlemeyi yapar o kadar, bu sebebten sorun yaratmazlar.

myd:
    C'nin imajini bu programla G'ye almis isen G'de goruyor olman lazim. Sorunun sebebini anlamadim, yukarda ghost8 v3 cdsinin linkini verdim (18 Ocak 2008; 22:01:55), onu indirip kullanirsan sorun yaşamayacagina eminim.

Sorununu anlatirken kaç işletim sistemi kullandigini ve isletim sisteminin hangi partition da oldugunu, kullandigini norton versiyonunu..... yazmamışsın,. Ghost8 v3 ü kullandiginda sorun yaşamayacagindan gerekte olmayacak.

• quote:

Orjinalden alıntı: Lancelot_Real

orhan44:
    daha once yazdigim gibi, mbr isleri icin isletim sistemlerinin cdlerini kullan, asla sorun yaşamazsin. mbrworks gibi programlardan uzak dur, bendede var benzer bir program, hic kullanmama gerek olmadi. (tabi bootmanager lerde düzgün isler yapar ama o konuya burda girmeyeyim) isletim sistemleri mbr yi silmez zaten, istenilen eklemeyi-düzenlemeyi yapar o kadar, bu sebebten sorun yaratmazlar.

myd:
    C'nin imajini bu programla G'ye almis isen G'de goruyor olman lazim. Sorunun sebebini anlamadim, yukarda ghost8 v3 cdsinin linkini verdim (18 Ocak 2008; 22:01:55), onu indirip kullanirsan sorun yaşamayacagina eminim.

Sorununu anlatirken kaç işletim sistemi kullandigini ve isletim sisteminin hangi partition da oldugunu, kullandigini norton versiyonunu..... yazmamışsın,. Ghost8 v3 ü kullandiginda sorun yaşamayacagindan gerekte olmayacak.

Verdiğin linkden indirdim zaten ghost u Ama dediğim gibi disk de yer kaplamasına rağmen görünmüyor hem windows da hem de ghost da. Tek işletim sistemi kullanıyorum. Aşağıdaki resimdeki gibi disklerim. C yi G ye yada herhangi bir diske ghostunu aldığımda diskte yer kaplıyor ama görünmüyor

• myd
    verdigim linktekini kullandigina gore bir sorun olmamasi lazim.
    2 önerim alacak.
    1) anlamsiz ama yapalim,
    Denetim masasiz->Klasor secenekleri (Folder options)->görünüm (view) de
    Show hidden files and folders (gizli dosya klasorleri goster gibi bisi) secili olsun
    Hide protected operating system files (korunan isletim sistemi dosyalarini gizli gibi bisi) secimi kaldir.

aslinda bu 2 ayarada ihtiyacin olmamali, ama biz her ihtimale karşı verelim (ingilizcesinden yaziyorum, hatali türkçeleştirmeleri sana birakiyorum)

2)
    bütün disklerde dosya aramasi yap, dosya adi yazacagin kutuya
    *.gho
    yaz.

ghost ile verdigim cdden yedek alip yedek alinan dosyanin bulunmamasi ilginc bir durum, ilk defa goruyorum, sanirim gozunden kacan ufak birsey var.
  • PRoblemli olan bir hdd miz var ( kafa sesi geliyor cihazdan ve ara sıra okuma-yazma yaparken duruyor vs. ) bunun icindeki tum hdd yi ghost ile bir usb bellege imaj alıp daha sonra yeni hdd aldıgımızda aldıgımız imaj ı bu hdd ye atsak sorun yasarmıyız. Bilgisayarımızda win 98 yuklu ve bunun uzerinde calisan eski dos tabanlı bir programımız var haliyle eger yeni hdd alıp windows ile birlikte programı yeniden yukleme sansımız yok programın hem yukleme disketleri yok hemde koruma vs gibi bi sistemi var baska windows a kopyala yapıstır ile alınca sorun cikartiyor . sorum eger yeni hdd ye imajı atarsak sorunsuz bir sekilde windowsumuz acilir mi?
  • thundox:
    ben o işi xp de, 2003 de, vistada yaptim, sorun cikmadi,
    tabi yinede denemeden emin olamayiz.

püf noktalari şunlar:
    1) anakarti (bilgisayari) degistirmeyin, sadece harddiski degistirin.
    2) yeni alacaginiz harddiskin bilgisayarinizda calisacagina emin olun, eski bilgisayarlarda takilabilecek harddiskin üst siniri var (sanirim 35 yada 40gb, daha eski bilgisayarlarda 15 ile 8gb arasida olabiliyor)
    3) eski bilgisayarlarda usb bellek bios tarafindan gorunmeyebiliyor, bu sebeble yedegi usb bellege almaniz sorun olabilir, zaten yeni hd alacaginiz icin ihtiyacinizda yok.
    4) yeni hd aldiginizda bilgisayariniza takin, daha onceki harddiskiniz C: si fat16 ise fat16, fat32 ise fat32 bir primary-active partition yaratin (boyut onemli degil, eskisi ile ayni yada daha büyük olsun), birde extended fat32 partition yaratirsiniz.
    5) ghost ile varolan C: yi 2.hd de yeni yaratilan extended partitiona yedekleyin.
    6) takili olan harddiskiniz eski bilgisayarlarda
    primary master
    primary slave
    secondary master
    secondary slave
    baglantilarindan birinde uygun bir jumper ayari ile yapilmistir.
    bu harddiski soküp yeni harddiskimizi ayni jumper ayari ve baglantiya takalim.
    7) yeni hd de mbr nin duzenlenmesi gerekir, en basit yontem ghost ile koymak istedigimiz isletim sistemini kurmaktir, bu sebeble bir adet windows98 cd si ile windowsumuzu C: ye kuralim, kurulum sirasinda mbr duzenlenecektir (mbr konusunda daha once ayrintili yazmistim)
    8) ghost ile extended partition da bulunan yedek ghost u C: ye koyalim (yeni C: miz)

parmaklarimizi çapraz yapalim.

yukarda yazdiklarim karışık gorunurse bilgisayarla haşırneşir herhangibirine gösterin.

Windows umuz çalışırsa çok çabuk sevinmeyelim. muhtemelen lisansli "eski dos tabanlı progRamınız" (ne oldugunu yazsa idiniz daha iyi olurdu) in yeni hd de çalışması icin bu işlemi yapiyoruz. Programi calistirip düzgün calistigina emin olalim. Bagzi programlar lisanslama sürecinde kurulduklari harddiskin serinumarasini referans alirlar, eger boyle bir durum varsa sorun cikabilir. Yoksa tepe tepe kullanirsiniz.

neticeyi yazarsiniz, iyi şanslar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lancelot_Real -- 21 Ocak 2008; 13:58:26 >

• Sürekli ghost kullanıyorum. Ancak son zamanlarda ghost a güvenmemeye başladım. Çünkü aldığı HDD yada Partition image lari hatalı oluşturuyor. İmage oluştururken herhangi bir hata vermiyor. Alınan image dosyasını check ediyorsunuz yine hata vermiyor. Ama image dosyasından geri döndüğünüz zaman yarıda hata veriyor ve image dosyası bozuk diyor. Son günderde Acronics True programını kullanıyorum. Çok güzel bir program. Aldığınız image üzerine sadece değişiklikleri kaydedebiliyorsunuz.
  • cevabınız icin tesekkurler . birazdan hdd yi almaya gidicem , makinamız eski dediysek amd 1800 -kt333 board fln 32 gb limiti yoktur , sanmıyorum o daha p2-p3 lerde fln vardı. Kullandıgımız programda UVD diye bi program cd - dvd stoklarımız kiralama vs. icin kullanıyoruz programcı olan arkadasa daha ulasmadık o yuzden kendi cabalarımızla halletmeye calisicaz. Yardımzlarınız icin tesekkurler ,sonucu tekrar burdan bildiririm.
  • useryok
    daha once yazdigim gibi, ghost2003 ve ghost12 yüz karası oldu.
    bir onceki sayfada verdigim ghost8 linkini indirip kullanirsaniz hicbir sorun yasamazsiniz.

acronis in donanim sorunlarini ogrenmek icin yazilim bolumunde acronis forumuna bakarsiniz,
    incremental backup ile ilgili gerek acronis te gerek norton da uyarilar mevcuttur, kullanirken uyarilari help dokumanindan okuduktan sonra kullanmanizi tavsiye ederim.

her halukarda hangisinde mutlu iseniz, onu kullanin. Neticede imaj yedegi imaj yedegidir.

http://forum.donanimhaber.com/m_20042288/tm.htm adresinde en kapsamlı olarak kaynak ve son sürüm olarak bootable programlara ulaşabilirsiniz....
    21 Ocak 2008; 3:20:36 yazima onemli bir 7. adim ekleyip 7. adimi 8e aldim.
    ekledigim 7. adimi 20 Ocak 2008; 4:47:05 deki yazimda ayrintili aciklamistim.

Orjinalden alıntı: Lancelot_Real

myd
    verdigim linktekini kullandigina gore bir sorun olmamasi lazim.
    2 önerim alacak.
    1) anlamsiz ama yapalim,
    Denetim masasiz->Klasor secenekleri (Folder options)->görünüm (view) de
    Show hidden files and folders (gizli dosya klasorleri goster gibi bisi) secili olsun
    Hide protected operating system files (korunan isletim sistemi dosyalarini gizli gibi bisi) secimi kaldir.

aslinda bu 2 ayarada ihtiyacin olmamali, ama biz her ihtimale karşı verelim (ingilizcesinden yaziyorum, hatali türkçeleştirmeleri sana birakiyorum)

2)
    bütün disklerde dosya aramasi yap, dosya adi yazacagin kutuya
    *.gho
    yaz.

ghost ile verdigim cdden yedek alip yedek alinan dosyanin bulunmamasi ilginc bir durum, ilk defa goruyorum, sanirim gozunden kacan ufak birsey var.

Yok dostum yokk hiçbiyerde yok hiçbir adımı yanlış yapmıyorum herşey mükkemmel gidiyor sorunsuzca ama gelgelelim piyasada yok

• myd:
    yedek aldigin dosyayi bulamamani anlamis degilim. daha once yazdigim gibi, ghost ile yedek alip yedek aldigi dosyayi bulamayan tanidigim tek kişisin, Forumu açan arkadaş ghost ile yedegini alip dvd ye yazdi bile . Bir yerlerde çok basit bir hata yaptigini dusunuyorum (verdigim linkteki resimli anlatim da da hersey belirgin), ghost ortaminda verilen harfler (C D E) windows ortaminda farklidir, ama zaten onceki mesajimda tüm disklerde *.gho aramani soylemistim.. Hatani bulunca yazarsan sevinirim, bir baskasi da ayni hatayi yaptiginda bilgilendirmek isterim.
    not: alinti yapmana gerek yok.

• Walla arattırdım heryeri yok oda yetmedi arkadaşa götürdüm yine yok ama yer kaplıyo çıldırecağım Defalarca denedim başka disklere aldım ghost imajını ama yok ordada yer kaplıyo ama bulamıyorum. Resimdekilerin aynısını yapıyorum herşey yolunda gidiyor ama sonuç bulamıyorum. Sanırım windowsu hep kurmak zorunda kalıcam Yinede teşekkür ederim
    Forum Linklerim - Donanim Bilgilerim - Tavsiyelerim/Yazdigim cevaplarda kim oldugun degil ne yazdigin onemli.
  • Onu da denedim yok
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.