Şimdi Ara

Vefat sonrası araç devri/satışı nasıl yapılır? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
47
Cevap
9
Favori
40.391
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • OzzY® O kullanıcısına yanıt
    Öncelikle vakit ayırıp değerli yorumunuzu yazdığınız için Teşekkür ederim. Ben veraset ve intikal vergisi beyannamesini vergi dairesine verdim ve kaç TL borcun çıkacağını bekliyorum. Bu bekleme esnasında bari aracın MTV’sini ödeyip muayenesini yaptırayım diyordum. Sizin söylediğiniz şekilde yapsaydım daha iyi olurmuş çünkü şimdi MTV borcu beyanname sonucunda çıkar mı bilemiyorum. İşin kötüsü vergi dairesine arayıp ulaşamıyoruz ki öğrenelim. Devletin düşenin işlemini kolaylaştırması gerekirken daha da çok zorlaştırmış.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Atmaca.

    Öncelikle vakit ayırıp değerli yorumunuzu yazdığınız için Teşekkür ederim. Ben veraset ve intikal vergisi beyannamesini vergi dairesine verdim ve kaç TL borcun çıkacağını bekliyorum. Bu bekleme esnasında bari aracın MTV’sini ödeyip muayenesini yaptırayım diyordum. Sizin söylediğiniz şekilde yapsaydım daha iyi olurmuş çünkü şimdi MTV borcu beyanname sonucunda çıkar mı bilemiyorum. İşin kötüsü vergi dairesine arayıp ulaşamıyoruz ki öğrenelim. Devletin düşenin işlemini kolaylaştırması gerekirken daha da çok zorlaştırmış.

    rica ederim. sorun olmaz bence, ben de cezayı o aşamada ödemiştim.

  • Alıntı

    metni:
    Noter iş bilen biri ise ruhsat çıkarmadan tekrar satış işlemi ile sizin üzerinize devri yapabilir. Ben böylelikle iki defa değerli kağıt ücreti ödemekten kurtuldum.


    Araç intikali gerçekleştikten sonra tüm varisler adına ruhsat çıkartma işlemi yapılmadan satış yöntemiyle tek bir varis adına devir işlemi yapabilir miyiz yani hocam yoksa tek bir kişiye devir için illaha tüm varisler adına ruhsat çıkarttmak mı gerekiyor ?


    @sahin1001




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Atmaca. -- 7 Mayıs 2022; 14:50:37 >
  • Atmaca. kullanıcısına yanıt
    Yukarıda bir arkadaş varisler anlaşırsa tek seferde bir varise intikal mümkün demiş. Bir notere danışın ben iyi bilmiyorum. Benim işlemimde ben varis değildim. Varisler üzerine alıp ruhsat çıkarmadan hemen satışı verdiler bana
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sahin1001

    Beni alıntılamadığınız için yeni farkettim mesajınızı. Tüm işlemler noterde oluyor. Varis misiniz? Merhumun varisi iseniz tek varis değilseniz yine 2 defa işlem olur sanıyorum. Önce tüm varislere intikal olur sonra size satış olur. Yine de noter daha iyi bilir.

    Ekleme: Yukarıda varis olduğunuzu söylemişsiniz yeni farkettim. Tek işlemde üzerinize almanız mümkün mü noter daha iyi bilir.
    Evet dediğiniz gibi önce varislere devredildi (Ben dahil) sonra diğer 2 varis bana devrettiler.Sonra ruhsat benim adıma çıktı ve işlem tamamlamdı..Noter her konuda yardımcı oldu zaten çok zor olmadı.Ilginiz için teşekkür ederim👍
  • Vefat sonrası, bankadan alınan yazı ve tapudan rayiç bedel kağıdını aldım. Edevlet üzerinden mi işlemleri halletmeliyim yoksa vergi dairesine gitmeli miyim? Edevlet üzerinden veraset beyannamesi doldurunca, verginin ne kadar çıktığını edevlet üzerinden görebilyor muyum? Vergi ödendikten sonra, vergi dairesinden, vergi borcu ödenmiştir diye kağıt mı alıyoruz? Sonuçta bankaya ve tapu, verginin ödendiğine dair kağıt isteyecektir.

  • coderMX C kullanıcısına yanıt
    Belediyeden taşınmazın rayiç bedelini aldıysanız ve taşınmazın bağlı bulunduğu vergi dairesinden taşınmazın emlak borcu yoktur belgesini aldıysanız veraset ve intikal beyannamesi vermeniz gerekiyor. Beyannameyi internet üzerinden interaktif vergi dairesinden ya da aynı şekilde taşınmazın bağlı bulunduğu vergi dairesinden tüm varisler olmak koşuluyla verebilirsiniz. Veraset ve intikal vergisi beyannamesi nasıl yapılır hakkında interrnette biraz taratırsanız konuya vakıf olacaksınız. Gerçekten ön bilgi olmadan işlem yapılamıyor, çok uğraştırıcı işler.
  • Atmaca. kullanıcısına yanıt

    Emlak Vergisi Bildirimi (Bina) adında tek bir kağıt verdiler. Üzerinde rayiç bedel yazmaktadır. Varislerden biri yurt dışında olduğu için e-devlet üzerinden veraset vergisi doldurmuş olsam, sonrada tüm varisler e-devlet üzerinden onaylamış olsa sorun olur mu?


    1- Noterden veraset kağıdı aldım.

    2- Önce tapuya gittim, tapu burada yapacağınız işlem yok, belediyeye gideceksiniz, vefatı bildireceksiniz dedi. Belediyeye ölüm belgesini ve veraset belgesini gösterdim, işlemleri yaptı ve Emlak Vergisi Bildirimi (Bina) olarak tek bir kağıt verdi. Üzerinde rayiç bedel tutarı yazıyor. Çevre temizlik vergisi borcu var mı diye de sordum ama yokmuş borcu.

    2- Bankaları dolaştım ve vergi dairesine verilmesi gereken kağıtları aldım. Üzerinde tutar yazıyor, tutarlara göre veraset vergisi ödenecek.

    3- SGK'ya uğradık, ölüm belgesini ilettik.


    Bundan sonra e-devlet üzerinden veraset vergisi ödemiş olsam, varislerde onaylasa, nasıl bir süreç işleyecek? Veraste vergi dairesi çok yoğun ve uğraştırıcı, sırada insanlar bekliyor, randevu ile işlem yapıyorlarmış. Vefattan 4 ay içinde vergilerin ödenmesi gerekiyormuş. Vergi dairesinde, vergi beyannemesi kağıdında tüm varislerin imzası olmalı denildi ama tüm varisler gelmeli denildiğini hatırlamıyorum. Acaba, vergi dairesi üzerinden vergi beyannamesi doldururken, paraf imza atmış olsak sorun olur mu? Sonuçta vergi ödeyeceğiz.


    https://ivd.gib.gov.tr/verasetKullanimKilavuzu.pdf




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coderMX -- 7 Mayıs 2022; 23:16:21 >




  • coderMX C kullanıcısına yanıt
    Eğer vergi dairesinden beyanname verilecekse tüm varislerin kağıdı imzalamaları gerektikleri için şart fakat varisler farklı yerlerde ikamet ediyorlarsa varislerden biri interaktif vergi dairesi üzerinden beyanname verecek ardından diğer varisler ise onu yine interaktif vergi dairesine girerek onaylayacak. Onaylanan beyanname vergi dairesine işleme konulmak üzere gönderilecek. Ne kadar sürede beyanname sonuçlanır bilemiyorum. Normalde 2 iş günü içerisinde sonuçlanması gerek ama yoğunluktan dolayı geç sonuçlanabilir. Ben de bekleme aşamasındayım şuan.
  • 1992 model suzuki alto araç için diğer kardeşler ve annesi eşim adına feragatname düzenlendi. Aracın trafik sigortası ve muayenesi mevcut. Noter vergi dairesine gidip para yatırmamı ve makbuzu getirdikten sonra işlem yapabileceğini söyledi. Vergi dairesine gittim beyanname doldurmam gerektiği söylendi ama daha önce beyanname doldurulmuştu. Ne yapmam gerektiği konusunda bilgisi olan cevaplayabilir mi ?

  • adnan01tr A kullanıcısına yanıt

    daha önce doldurduğunuz beyanname ile ilgili vergi ödediniz mi? toplam matrah limitin altında kalsa bile 64.10TL damga vergisi çıkıyor. Onu ödediyseniz vergi dairesinden araç için ilişik kesme belgesi almanız lazım. Bendeki belgeye baktım, aşağıda bilgileri belirtilen araç için tahakkuk eden vergiler tahsil edildiğinden gerekli işlemin yapılmasında sakınca yoktur yazan bir belge.

    Ayrıca feragat neticesinde ivazsız intikal beyannamesi doldurmanız gerekiyor bundan bahsetmiş olabilirler ancak bunun devir ile ilgisi yok, 3 ay süresi olması lazım.

  • OzzY® O kullanıcısına yanıt

    evet ödendi ama 5-6 sene olmuştur. Bana dedikleri diğer feragat edenlerin bağlı oldukları vergi dairesine doldurduğunuz beyanname ile yazı yazacağız ama uzun sürer ve bayağı bir meblağ ödersiniz dedi memure hanım

  • adnan01tr A kullanıcısına yanıt

    189dan bilgi alırsanız daha iyi olur gibi.

    feragat edenlerin bağlı oldukları vergi dairesi ile ne ilgisi var anlayamadım. bayağı bir meblağ ödersiniz dediğine göre dediğim gibi muhtemelen ivazsız intikal (yani kardeşleri ve annesi haklarını ücretsiz verdikleri için eşinizin vergi yükümlülüğü ortaya çıkıyor) için beyanname istiyorlar ancak dediğim gibi bunun aracı üzerinize almakla alakası yok. ben veraset intikal vergisini (damga vergisi) ödediğim gün (5 dk sonra) aldım ilişik kesme belgesini.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzzY® -- 23 Mayıs 2022; 22:6:13 >
  • OzzY® O kullanıcısına yanıt

    teşekkür ederim dediğiniz gibi 189'u aramam iyi olacak gibi çünkü kafam çok karıştı birde biz bu arabayı parasını vererek aldık ama üzerimize almayınca bir hak iddia edemiyoruz

  • Arkadaşlar konu ile yakın bir durumdan müzdaribim.


    1990 senesinde babam trafik kazasında ölüyor. o sıra annemden boşanmışlar.

    geçen hafta evime 2004 yılından bugüne kadar olan mtv borçları geldi.

    Bu zamana kadar bana herhangi bir bildirim yapılmamıştı. araç nerede ne durumda hiç bir bilgimde yok. 35000 TL borç çıkardı sevgili devletim.

    Zamanında reddi miras yapılmadığı içinde bu borç bana geldi.

    Nasıl bir çıkış yolu bulabilirim ?

  • 24/05/2022 tarihinde edevlet üzerinden veraset vergi beyannamesi doldurduk ve onayladık. Gib üzerinden hangi menüsü üzerinden çıkan vergiyi görüntüleyebiliriz?

    "Veraset ve İntikal Beyannamelerim" menüsünde sadece "Beyanname HİSAR vergi dairesine gönderilmiştir" yazmaktadır. Süreci farklı bir menüden mi görüntüleyebilyoruz? Bilgisi olan var mı? Yada vergi dairesine mi gitmemiz gerekiyor?

    İşleme Konma Zaman: Sal, 24/05/2022
    Beyanname Durumu: Beyanname HİSAR vergi dairesine gönderilmiştir
  • coderMX C kullanıcısına yanıt

    dilekçelerim kısmında galiba işleminiz sonuçlandı yazıyordu. eğer vergi çıkmazsa (matrah limitin altındaysa) sadece damga vergisi çıkıyor onu da varislerden en yaşlısına tahakkuk ediyorlar anladığım kadarıyla, o kişiden giriş yaparsanız anasayfada görünür.

    edit: ben gittiğimde 15 gün süresi var demişlerdi, sizin süre dolmuş. eksik evrak vs yoksa tamamlanmış olması lazım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzzY® -- 12 Haziran 2022; 14:54:35 >
  • coderMX C kullanıcısına yanıt

    Yukarıdaki hocamız cevaplamış hocam, aynen bu şekilde oluyor.

  • En yaşlı kişinin hesabı ile GİB'e giriş yaptık fakat ana sayfada vergi görünmedi. En küçük olarak ve veraset beyannemesini ilk dolduran kişi olarak benim ana sayfamda 87,30 TL'lik bir vergi göründü.

    Online olarak ödemeyi yaptıktan sonra, bir sonraki aşama, vergi dairesine girip, vergi ilişkisi kesme kağıdımı almak gerekiyor. Tek bir kağıt alıp, tüm kurumlara mı veriyoruz? Yoksa vergi dairesinden ilişki kesme kağıdını; tapu, bankalar, SGK için vs her kuruma özel vergi ilişkisi kesme kağıtı mı veriyorlar?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coderMX -- 12 Haziran 2022; 21:35:47 >
  • coderMX C kullanıcısına yanıt

    kime tahakkuk edeceği vergi daireleri arasında değişiyor demek ki


    Tapuya kendileri gönderiyorlar, webtapuda görünüyor.

    Banka için ayrı bir belge veriyorlar, her banka için ayrı da olabilir.

    SGKyı bilmiyorum.

    Birde araba için notere hitaben bir yazı almıştım ben.

  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.