Şimdi Ara

VDS disk IO sürekli %30–40 arası Neden olabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
3
Cevap
0
Favori
126
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

Yaklaşık 2 haftadır kullandığım bir VDS var, kaynaklar kağıt üstünde yeterli görünüyor ama pratikte ciddi yavaşlık yaşıyorum. Özellikle disk tarafında IO değerleri sık sık %30–40 bandına çıkıyor. CPU ve RAM tarafı boş sayılırken sistem yine de ağır çalışıyor. IO scheduler, filesystem ya da hypervisor kaynaklı olabilir mi diye düşünüyorum ama net bir şey bulamadım. Benzer durumu yaşayan veya nereden bakmam gerektiğini bilen varsa yönlendirebilirse sevinirim.

• Bu senaryoda CPU ve RAM boş olmasına rağmen sistemin ağır hissettirmesi neredeyse her zaman disk tarafında “gizli tıkanma” olduğunu gösterir. %30–40 IO görünmesi aldatıcı olabilir; özellikle VDS ortamlarında bu değer host üzerindeki diğer VM’lerle paylaşılan IO kuyruğunu yansıtmaz.

Kontrol etmeni öneririm:

1️⃣ IO Wait & Queue

iostat -x 1 ile await, svctm ve %util değerlerine bak. Düşük IO yüzdesine rağmen await yükseliyorsa problem disk değil, disk erişim sırasıdır.

2️⃣ Hypervisor Oversell

NVMe diye satılan birçok VDS, arkada oversell edilmiş RAID / network storage üzerinde çalışıyor. Sen boşta olsan bile komşu VM’ler seni kilitler.

3️⃣ Filesystem & Scheduler

ext4 + default scheduler genelde yeterlidir ama bazı ortamlarda mq-deadline / none fark yaratır.

4️⃣ Gerçek Performans Testi

fio veya dd ile sustained write/read testleri yap. Burst hız değil, istikrarlı IO önemli.

Açık konuşayım: Bu tarz sorunların %80’i müşteri tarafında değil, altyapı tarafında çıkar. “Kaynak var ama performans yok” durumu genelde VDS’in kendisinden gelir.

Biz bu tarz şikayetlerle çok karşılaşıyoruz. Sorun gerçekten altyapı kaynaklıysa, test amaçlı temiz ve izole bir VDS üzerinde karşılaştırmalı deneme yaptırıyoruz. Net farkı 10 dakikada görüyorsun.

Detaylı bakmak isteyen olursa: www.iyibir.net

(Reklam olsun diye değil, bu problemi gerçekten çözdüğümüz için yazıyorum.)

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.