Şimdi Ara

Vcore voltajı ne demek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
229
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar hepinize selamlar, bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    Benim sorum biraz uzun sohbet gibi olacak, ne olur kusuruma bakmayın.

    Kullandığım makine PIII 866 Mhz (133 Mhz x 6.5) ve anakartım ise ASUS TUV-4X. Anakartımın jumperfree özelliği ve bios üzerinden overclock imkanı mevcut.

    Bios üzerinden, işlemcim için de " Vcore Voltage " değerini manuel olarak ayarlamaya imkan veriyor. (1.7 , 1.75 , 1.8 Volt olarak üç seçenek var). Vcore voltajı ne anlama geliyor? Ben burada hangi değeri tercih etmeliyim? Bu değer, overclock işlemlerinin verimliliği için etkili midir?

    Şu yüzden soruyorum : Overclock ile 1000 Mhz değerini geçemiyorum. Vcore Voltaj değerini artırmak bana daha fazla hız sağlar mı? Uzun vadede bunun işlemciye zararı var mıdır?

    Sizlerin yorumlarını bekliyorum. Hepinize şimdiden sonsuz teşekkürler.

    msakalar

    ( Bir Açıklama Daha : Overclock işlemini , Anakartımın BUS frekansını 133 Mhz değerinden 154 değerine çıkararak gerçekleştirdim ve 154 x 6.5 = 1001 Mhz oldu. Fakat daha üst değerlerde makinemin stabilitesi gidiyor ve frekansı düşürmek zorunda kalıyorum ).







  • Merhabalar. VCore voltajı, işlemci çekirdeğine giden voltajdır, işlemciden işlemciye değişir ve BIOS bunu işlemcinize göre ayarlar. Overclock opsiyonu olarak da bazı (güncel anakartların büyük bir çoğunluğu) anakartlar VCore ile oynanmasına izin verir. Sizin işlemcinizin VCore voltajı 1.75V'tur.
    Yüksek overclock'larda sisteminizi limitleyen sadece işlemciniz değildir, birçok etken vardır. RAM'ler gibi. Anakart desteği&kalitesi gibi. Intel işlemcilerin genel olarak voltajdan pek hoşlanmadığını biliyoruz. Ama denemeden bilinmez, 0.05V gibi bir artış da işlemcinizda hasara yol açmaz. Daha yüksek FSB hızlarında VCore'i 1.8 yapmayı deneyin. Pek etkisi olacağını sanmıyorum ama denemeye değer Tabi, yüksek voltajlar ve FSB frekanslarında işlemcinizin daha fazla ısı üreteceğini ve sıcaklığı kontrol altında tutmanız gerektiğini hatırlatayım. Kolay gelsin.




  • Selamlar Hazar arkadaşım,

    Verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim. Uzun bir süredir , işlemcimin Vcore voltajını 1.7 Volt değerinde tutuyordum ve belki de bu yüzden zaman zaman makinemde kilitlenmeler ve işlemci sorunları yaşıyordum. Akşama 1.75 değerini deneyeceğim. Gerçekten çok sağolasın.

    Birşey daha sormak istiyorum. Bahsettiğim BUS frekansının yükseltilmesi, ram bellekleri de etkiler mi acaba?
    (256+512 MB 133 MHz SD-RAM takılı) Bu durum ramlar için sakıncalı mıdır?

    Ben aslında 133 Mhz değerini sabit tutup, çarpan değerini (6.5 x) yükseltmek istedim, ama bir türlü olmadı. Çarpan değeri değiştiren yer, Bios' ta Disable olarak görünüyor (Şu anda Jumperfree olmasına rağmen) . Bu konuda bir yorumunuz var mı? Nasıl değiştirebilirim acaba?

    Tekrar tekrar teşekkür ederim. Selamlar...
  • FSB(Front Side Bus), işlemcinin RAM ile arasındaki kurduğu iletişimin hızıdır. Bu hızı ne kadar yükseltirsek, işlemcinin hızı, dolayısıyla da RAM'in hızı artacaktır. Buradaki önemli nokta, belki sizin işlemcinizin desteklediği bir FSB değerini RAM'lerin desteklemiyor olabileceğidir. Yani sizi limitleyen RAM de olabilir işlemci de. (bu yüzden RAM böleni ayarları vardır güncel anakartlarda. Sizinkinde var mı bilemiyorum). Sakıncalı bir durum yoktur, en kötü durum senaryosunda bileşen o frekansta çalışmayı reddeder ve sistem kilitlenir, siyah bir ekrana bakarak kalırsınız, çözümü CMOS ayarlarını sıfırlamaktır. Fiziksel bir hasar meydana gelmez.
    Bahsettiğimiz işlemcinin çarpanı da kilitlidir, birçok işlemci gibi. Çarpanlarla oynamak, overclock yapmanın çok daha kolay bir yoludur, çünkü FSB hızı, dolayısıyla RAM ve PCI BUS hızı etkilenmez, "stabilite konusunda sadece CPU'ya bağımlı kalırsınız", acaba RAM mi CPU mu yoksa PCI slotundaki kartlardan biri yüzünden mi yüksek hız göremiyorum derdimiz kalmaz, biliriz ki sadece CPU sorumludur sınırdan. Ama çarpanlar kilitli, ve değiştiremeyiz. Bazı işlemciler üzerinde donanımsal modifikasyon yapılarak çarpan kilidi kaldırılabiliyor, (meşhuur AMD zamanları) ama sizin işlemciniz için böyle bir prosedür yok diye biliyorum. Kolay gelsin.




  • Hazar arkadaşım,

    Verdiğin bilgiler için çok çok sağolasın. İçimi rahatlattın. Allah razı olsun.

    Tekrar görüşmek dileğiyle...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.