Şimdi Ara

Vatan Bilgisayarın Müthiş Zihniyeti!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
370
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Internette dolaşırken şuna rast geldim:

Windows’a Para Vermek Zorunda Değilsin!
    http://www.mecburdegilsiniz.com/

Vatan Bilgisayarın Müthiş Zihniyeti!

Olay kısaca şu,

Arkadaş vatan bilgisayardan bir hp laptop alıyor,

Bilgisayara yüklü halde gelen windows'u (starter) iade etmek istiyor. Ubuntu kullanacak veya üniversitenin verdiği lisansla Win7 pro kullanacak.

Vatan bilgisayarla irtibata geçiyor, ama nafile...

Sonrasını dava dosyasından okuyalım:
    http://www.mecburdegilsiniz.com/2013/05/14/windows-iadesi-ornek-iii/

Burada beni çok sinirlendiren Vatan Bilgisayarın ve HP'nin savunması oldu.

Mesela format atmak ve bilgisayarın altındaki windows etiketini sökmek cihazı garanti dışına çıkarırmış!

Bu sadece bir örnek, bunun gibi iki örnek dava dosyası daha var sitede.

Buyurun metnin bir kısmını koyalım:

Davacı satıcı firma vekili, 16.02.2012 tevzii tarihli dava dilekçesinde, davalı tüketicinin
    Etimesgut Tüketici Sorunları Hakem Heyetine verdiği dilekçede müvekkil şirketten bir
    bilgisayar aldığını ve bu bilgisayarın içinde işletim istemediğini belirterek işletim
    sistemi bedelinin iade edilmesi talebinde bulunmuş olduğunu; ancak söz konusu Hakem Heyeti
    kararınınn hukuka aykırı olduğunu
    , çünkü üründe üretim hatası mevcut olmadığım; davalı
    tüketicinin talep ettiği ücretin hangi kritere göre belirlendiğinin de açık olmadığını
    ;(Vatan Bilgisayarda kutulu satılan Windows bedelini istiyor)

işletim sistemlerinin cihazla birlikte geldiğinin bilinmekte olduğunu, (?!!)

faturada işletim sisteminin fiyatının yazmadığını (!!! )

;davalı tüketicinin bu fiyatı nasıl tespit muallak olduğunu; (Vatan bilgisayarın rafından ve internet sitesinden)

bu durumun dosyaya celbedileoek evraklarda da görülecek olduğunu;

Hakem Heyetinin bu hususları göz önüne almamış ve tüketicinin talebini kabul etmiş olduğunu; bu nedenle söz
    konusu kararın kanuna aykırı olduğunu
    ve iptalini talep ettiklerini;

müvekkíl şirketin dava konusu ürünün sadece satıcısı olduğunu, üreticisi, distribütörü veya ithalatçı firması olmadığını:
    (Kanun böyle demiyor, tüketici kanununa göre satıcıdan üreticiye kadar herkes sorumlu!)

ürünün yetkili servis hizmetlerinin üretici l distribütör / ithalatçı firma tarafından yerine getirilmekte olduğunu;
    davanın üretici firma olan HP Türkiye Ofisi'ne ihbanm talep ettiklerini
    beyan ve iddia etmekte, Etimesgut Tüketici Sorunları Hakem Heyetinin 09.01.2012 tarihli ve 97
    nolu karmının iptaline karar verilmesini talep etmektedir.

Ne kadar güzel değil mi?

Diyecek söz bulamıyorum

Not: Lütfen üşenmeyin tamamını okuyun, 6-7 sayfa bir şey.
    http://www.mecburdegilsiniz.com/2013/05/14/windows-iadesi-ornek-iii/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arda4 -- 19 Mayıs 2014; 12:58:17 >

• Artık 2gb ramli laptoplar kalmadı gibi bir şey. En dandik laptoba bile 4gb ram koyuyorlar ama verdikleri starter sistemi maksimum 2gb ram destekliyor....

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gidin freedos alın abi

• En güzeli freedos olarak alıp istenilen işletim sistemini sonradan kurmak. Laptoplarda bulunan işletim sistemi tıpkı donanım parçası gibi laptopa ait bir parça sayılıyor. Nasıl ki laptop alırken bütün parçaları olduğu haliyle kabul etmiş sayılıyoruz. İşletim sistemi için de aynısı geçerli. Mesela, değiştirilebilir parça olsa bile falanca hard diski ya da RAM'i istemiyorum ben şunu istiyorum diyemiyoruz. (Özel istek üzerine toplama konfigürasyon yapan istisnai markalar hariç). İşletim sistemini de istememe ya da farklı bir versiyonunu isteme hakkımız bulunmuyor. Evet mantıksız ve saçma ama böyle işte. Zaten Microsoft laptoplarla ve hazır bilgisayarlardaki işletim sistemlerinin lisanslarından para kazanıyor. Bunun başka türlü olmasına asla izin vereceklerini sanmam. Üç şansımız var: Ya garanti süresince, verilen işletim sistemine razı olup bu haliyle kullanacağız, ya gözü karartıp garantiyi yakmak pahasına istediğimiz işletim sistemini yükleyeceğiz ya da en güzeli feree dos olarak satılan çok az sayıdaki modelden birini alıp kafamıza göre takılacağız. Maalesef başka çare görülmüyor.

• Bilgisayar satıyorsan alıcıya seçenek sunacaksın.

Pardus mu Ubuntu mu Windows mu? Ya da işletim sistemsiz mi?

Hileyle ve zorla sattığın programı da geri almasını bileceksin. Bu kadar basit.

Bu windowsu iade olayı yeni değil, firmalar da bunu biliyor ama...

İşlerine gelmiyor.

Ne demiş yukarıdaki yazıda "Ben satıcıyım, üretici, ithalatçı değilim o yüzden sorumlu da değilim"

Ne diyor kanun:

Tüketiciyi koruma kanunu
    http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/11/20131128-1.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arda4 -- 19 Mayıs 2014; 20:03:57 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: LokmanHekim

En güzeli freedos olarak alıp istenilen işletim sistemini sonradan kurmak. Laptoplarda bulunan işletim sistemi tıpkı donanım parçası gibi laptopa ait bir parça sayılıyor. Nasıl ki laptop alırken bütün parçaları olduğu haliyle kabul etmiş sayılıyoruz. İşletim sistemi için de aynısı geçerli. Mesela, değiştirilebilir parça olsa bile falanca hard diski ya da RAM'i istemiyorum ben şunu istiyorum diyemiyoruz. (Özel istek üzerine toplama konfigürasyon yapan istisnai markalar hariç). İşletim sistemini de istememe ya da farklı bir versiyonunu isteme hakkımız bulunmuyor. Evet mantıksız ve saçma ama böyle işte. Zaten Microsoft laptoplarla ve hazır bilgisayarlardaki işletim sistemlerinin lisanslarından para kazanıyor. Bunun başka türlü olmasına asla izin vereceklerini sanmam. Üç şansımız var: Ya garanti süresince, verilen işletim sistemine razı olup bu haliyle kullanacağız, ya gözü karartıp garantiyi yakmak pahasına istediğimiz işletim sistemini yükleyeceğiz ya da en güzeli feree dos olarak satılan çok az sayıdaki modelden birini alıp kafamıza göre takılacağız. Maalesef başka çare görülmüyor.

ne yazık ki dedikleriniz gerçeği yansıtmıyor.

İşletim sistemi bilgisayarın bir parçası değildir. Önceden yüklenip gelmişse iade edilebilir.

Bununla ilgili mahkeme kararları da mevcut. Firmayı ararsınız (Satıcı, ithalatçı ve microsoft) iade alırlarsa ne ala. Almazlarsa arkadaşların yaptığı gibi tüketici hakem heyetine gider ve windows lisans bedelini geri alırsınız.

İlk mesajdaki linkten dava örneklerine ulaşabilirsiniz.

Windows iadesi için izlenecek yol

http://www.mecburdegilsiniz.com/windows-iadesi-icin-izlenecek-yol/

• hepsini okuyamadım ama okucam önemli konu
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    VATAN BİLGİSAYAR KAFAYI YEDİ!
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Sonra Windows niye bu kadar yaygın? Al sana cevabı.

Linux, özgür kaldığı sürece asla %1-2'yi geçemeyecek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bkaakco -- 20 Mayıs 2014; 8:43:38 >
  • arda4 kullanıcısına yanıt
    Ben de size katılıyorum ve hak veriyorum İşletim sisteminin aldığımız bilgisayarla birlikte zorla satılmasını benim de aklım kabul etmiyor. Ancak satışı yapan firmalar bu şekilde düşünüyor ve aksini kabul ettirmek ancak mahkeme , hakem heyeti v.s uzun bir süreç sonrasında mümkün olabilir. Bu durum sadece Vatana özgü değil. Bütün firmaların yaklaşımı bu yönde. Nerden alırsanız alın, işletim sistemini istemiyorum teklifini kabul etmezler.
    İşletim sisteminin bilgisayarın bir parçası sayıldığını bir yerlerde okumuştum. Neredeydi onu bulamıyorum. Firmaların zihniyeti bu şekilde. Nasıl ki kullanmayacağımız bir yazılımın ön yüklü olarak gelip bir de ücretinin bizden alınmasını kabul etmiyorsak, bu şekilde windowsun da ön yüklü olarak bizlere diretilmesini saçma buluyorum ben de. En azından tercih hakkı verilmeli.
    Office yazılımlarını deneme sürümü olarak koyuyorlar mesela. Windows da o şekilde gelebilir. Etkinleştirilmemiş, deneme sürümü olarak gelse ve ücret alınmasa tamam. Ama İşte bunu yapmıyorlar. Ancak bireysel olarak uğraşmak lazım. Bu şekilde iptal yolu mümkün olabilir. Zorla satışın yasal dayanağı olamaz zaten. Uğraşılırsa iptal olabilir. Benim de bu konuda bir itirazım yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LokmanHekim -- 20 Mayıs 2014; 14:41:33 >

• Firmalar her şeyi işlerine geldiği gibi yorumluyor.

Hemen bir örnek vereyim.

Batarya, dizüstü bilgisayarın parçası mı değil mi? Peki bazı firmalar bilgisayara 24 ay bataryaya 6 ay garanti vermiyorlar mı?

Peki kanun, yönetmelik ne diyor?

Malın bütün parçaları dahil olmak üzere tamamının en az iki yıl ve/veya Bakanlıkça belirlenen ölçü birimi ile tespit edilen değere göre garanti kapsamında olduğu...

GARANTİ BELGESİ UYGULAMA ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK
    Resmi Gazete Tarihi: 14.06.2003 Resmi Gazete Sayısı: 25138
    http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.6549&sourceXmlSearch=&MevzuatIliski=0

Olay böyle işte...

• quote:

Orijinalden alıntı: bkaakco

Sonra Windows niye bu kadar yaygın? Al sana cevabı.

Linux, özgür kaldığı sürece asla %1-2'yi geçemeyecek.

+1

Aynı durum Android için de geçerli, IOS için de.

Tablet bilgisayar, akıllı telefonlar vb de bilgisayar değil mi? İşletim Sistemi yok mu? Ben cihazı alırken istediğim işletim sistemini seçebiliyor muyum?

Ama oturup parasını ödeyip satın aldığınız cihazda "yönetici hesabı" açarsanız firmaya göre cihaz garanti dışına çıkıyormuş.

Gerçi AB böyle olduğunu kabul etmiyor >https://fsfe.org/freesoftware/legal/flashingdevices.en.html
    http://77.92.131.135/m_74471656/tm.htm

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.