Şimdi Ara

UZMANLARA BİR SORU! Voltaj mı çarpar Akımmı çarpar??? (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
364
Cevap
0
Favori
56.391
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • evet neden acaba? sanırım uyelıklerı ıptal edılmış atılmışlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi n0mad34 -- 24 Haziran 2005, 20:59:54 >
  • yahu ohaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.
    başka birşey diyemiyecem bu neya neler yazılmış ya bu topigi açana helal olsun yok böle birşey ya adam nedemiş siz neler yazıyor ve neler sallamışsınıoz arada bir akıl edip cevap yazmışta digerlerinin neler yaptıgı hakkında en ufak bir fikrim yo yahu ben 25 yaşımdayım 16 yaşından beri elektrikle haşır neşirim ama şimdiye kadar hiç mi hiç akım kaynagı görmedim hemen bunun üzerine birileri atlayacak ya kardeşim okadar okulda hesap yaparken akım kaynagı kulllandık saçmalıkmıydı onlar bende bunu diyene günaydın demekten başka birşey bu güne kadar uyuyormuşsun oha yani . neyse şimdi geldi asıl işin geyigine
    1.insan vucudunun elektrikle çarpıla bilmesi için ilk önce ortalama (+- insana göre artabilirde azala bilirde)60v tabi bunu gidin ilk okul 4 te (biz görmütük mazide ama hala dün gibi hatırlıyorum) okuyan birine sorun hemen size söyler yok üni.ymiş yok melek lisesiymiş gerek yok bunlara.
    2. tabiki voltaj tek başına yetmeyecektir çok az bir akım yeterlidir.
    ..... yok hala akım çarpar o çarpar bu çarpar diyen varsa özellikle akım çarpar diyen varsa hemen bir tv veya monitör açsın ve arkasındaki tüpe takılı olan vantuzlu kabloyu tv veya monitör açıkken ellesin çarparmı çarpmazmı bundan sonra anlamış olur.

• yahu ohaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

başka birşey diyemiyecem bu neya neler yazılmış ya bu topigi açana helal olsun yok böle birşey ya adam

nedemiş siz neler yazıyor ve neler sallamışsınıoz arada bir akıl edip cevap yazmışta digerlerinin neler yaptıgı

hakkında en ufak bir fikrim yo yahu ben 25 yaşımdayım 16 yaşından beri elektrikle haşır neşirim ama

şimdiye kadar hiç mi hiç akım kaynagı görmedim hemen bunun üzerine birileri atlayacak ya kardeşim okadar

okulda hesap yaparken akım kaynagı kulllandık saçmalıkmıydı onlar bende bunu diyene günaydın demekten

başka birşey bu güne kadar uyuyormuşsun oha yani . neyse şimdi geldi asıl işin geyigine

1.insan vucudunun elektrikle çarpıla bilmesi için ilk önce ortalama (+- insana göre artabilirde azala bilirde)

60v tabi bunu gidin ilk okul 4 te (biz görmütük mazide ama hala dün gibi hatırlıyorum) okuyan birine sorun

hemen size söyler yok üni.ymiş yok melek lisesiymiş gerek yok bunlara.

2. tabiki voltaj tek başına yetmeyecektir çok az bir akım yeterlidir.

..... yok hala akım çarpar o çarpar bu çarpar diyen varsa özellikle akım çarpar diyen varsa hemen bir tv

veya monitör açsın ve arkasındaki tüpe takılı olan vantuzlu kabloyu tv veya monitör açıkken ellesin çarparmı

çarpmazmı bundan sonra anlamış olur.

• Akım Çarpar
  • foruma girmicektim birdaha ama insan dayanamıyor işte.....

bari son mesajımı burdaki akım çarpar diyen insanları bilgilendirmek iiçin anlatayım..

@leeon +1

akım çarpar diyen arkadaşlar elektrik namına hiçbişey bilmediğiniz aşikar.. sadece teorisini bilyosunuz aslında durum farklıdır çarpılma için insan vücudundan çok az 0.0001 li değerlerde bile akım geçmesi yeterlidir... buna şöyle örnk verebilirim,

1-arabınızın aküsünün kutupbaşlarının ikisine birden dokunun çarpılıyormusunz?
    neden çarpılmıyosunuzhani akım çarpardı? akü nerdeyse 60 amperden fazla akım verir ama gerilimi 12 volttur ve asla çarpılmazsınız unutmayınki insan vücudu bir dirençtir... gerilimle bağıntılı olarak ne kadar akım çekeceği bellidir akım=gerilim/direnç formülü en basit ve ıspatı olan formüldür... yani siz insana 5000 amper bile verseniz sadece direncine bağlı olarak içinden fiks bir akım geçecektir... fazlası değil...

2- lonun tv örneğini ele alalım, tv tüpü yaklaşık 24000 volt gerilim üretir... fakat içinden geçen akım 0. lı değerlerdeedir... açın tv nin arkasını ve bobine elleyin bakalım akımmı sizi kaldırıp yere vuruyor gerilimmi?

tekrar söylüyorum insanın çarpılabilmesi için vücüdundan çok az bir akım geçiyor olması yeterlidir insanın potansiyel gerilimini etkileyen ve değiştiren voltajdır....
    60 V dan sonra insan çarpılmaya başlar alternatif akımda ise bu değer 45 v a kadar düşer....

12 VOLtluk bir gerilim kaynağı 100000 amper çıkış gücüne sahip olsun asla çarpmaz
    220 v luk bir gerilim kaynağı size 1miliamper bile veriyorsa (yani biyerden topraklamanızı sağlarsanız) çarpılırsınız...

akım çarpar diyen arkadaşlar şu düşünceyi savunuyor olabilir....

1000 voltluk bir fazı tutuyosunuz ama devreyi tamalayan nötr hat eksik bu durumda siz üzerinizde 1000 V u tutyosunz ama çarpılmıyorsunz çarpılabilme için devrenin tamalanması gerekir çok az bir akım geçişi yeterlidir... dirençler üzerine dülne gerilimle orantılı olarak ihtiyacı kadar akım çekerler siz istersenin 500000 amper uygulayın...

• gerilim çarpar bir anlıktır ama akım yakar.
  • quote:

Orjinalden alıntı: tembeler

foruma girmicektim birdaha ama insan dayanamıyor işte.....

bari son mesajımı burdaki akım çarpar diyen insanları bilgilendirmek iiçin anlatayım..

@leeon +1

akım çarpar diyen arkadaşlar elektrik namına hiçbişey bilmediğiniz aşikar.. sadece teorisini bilyosunuz aslında durum farklıdır çarpılma için insan vücudundan çok az 0.0001 li değerlerde bile akım geçmesi yeterlidir... buna şöyle örnk verebilirim,

1-arabınızın aküsünün kutupbaşlarının ikisine birden dokunun çarpılıyormusunz?
    neden çarpılmıyosunuzhani akım çarpardı? akü nerdeyse 60 amperden fazla akım verir ama gerilimi 12 volttur ve asla çarpılmazsınız unutmayınki insan vücudu bir dirençtir... gerilimle bağıntılı olarak ne kadar akım çekeceği bellidir akım=gerilim/direnç formülü en basit ve ıspatı olan formüldür... yani siz insana 5000 amper bile verseniz sadece direncine bağlı olarak içinden fiks bir akım geçecektir... fazlası değil...

2- lonun tv örneğini ele alalım, tv tüpü yaklaşık 24000 volt gerilim üretir... fakat içinden geçen akım 0. lı değerlerdeedir... açın tv nin arkasını ve bobine elleyin bakalım akımmı sizi kaldırıp yere vuruyor gerilimmi?

tekrar söylüyorum insanın çarpılabilmesi için vücüdundan çok az bir akım geçiyor olması yeterlidir insanın potansiyel gerilimini etkileyen ve değiştiren voltajdır....
    60 V dan sonra insan çarpılmaya başlar alternatif akımda ise bu değer 45 v a kadar düşer....

12 VOLtluk bir gerilim kaynağı 100000 amper çıkış gücüne sahip olsun asla çarpmaz
    220 v luk bir gerilim kaynağı size 1miliamper bile veriyorsa (yani biyerden topraklamanızı sağlarsanız) çarpılırsınız...

akım çarpar diyen arkadaşlar şu düşünceyi savunuyor olabilir....

1000 voltluk bir fazı tutuyosunuz ama devreyi tamalayan nötr hat eksik bu durumda siz üzerinizde 1000 V u tutyosunz ama çarpılmıyorsunz çarpılabilme için devrenin tamalanması gerekir çok az bir akım geçişi yeterlidir... dirençler üzerine dülne gerilimle orantılı olarak ihtiyacı kadar akım çekerler siz istersenin 500000 amper uygulayın...

Önce akım çarpar diyen insanların ne demek istediklerini doğru dürüst anla, ondan sonra onların bilgilerine dil uzat!

Başka birşey söylemeye zaten gerek yok... Çünkü sen farkında olmasan da aslında aynı şeyi söylüyoruz.

• @Hasbi 12V 60A degerlerindeki akunun 60A rakami bu adamin kafasini bulandirmis.

@Tembeler, konunun basliginda sorulan soruyu, aslinda elektrik bilginle degil Turkce bilginle cozeceksin.

Carpilma vucudumuzdan akim gecmesi sonucu oluyor bu akimi kac voltun akittiginin onemi yok. Daha once yazilanlari okumamissin. 9 V pili diline deydir ne demek istedigimizi anlarsin.

10KV gerilime sahip bir iletkene, kendini iyice izole edip dokunursan (mesela lastik eldivenle) hic bir sey olmaz. Cunku vucudundan akim akmaz ve carpilmazsin.

Hic kimse sana icinden 100A akan tele dokununca carpilip carpilmadigini sormuyor.

Soru bu sekilde sorulsaydi bizde soru sorana su soruyu sorardik.

Akim akitan tel, topraga gore kac volt potansiyeldedir?
    Tele dokunurken vucudumuzun bir baska noktasi da topraga temas ediyormu?

Bir insana 5000A vermek demek onu komur yapmak demektir. 5000A akim verebilmek icin Vucut direncin R, olmak uzere vucuduna 5000*R kadar voltaj uygulaman gerekir.

Icinden 5000A akim gecen bir iletkene dokununca senden 5000A gectigini dusunmuyorsun herhalde.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 22 Temmuz 2005, 16:14:22 >

• ya pardon kusura bakmayında çok kolay bir hesap vardır r=u/ı şimdi nedemek oluyo bu bunu ilk okul çocugu bile bilir (nerdeyse) diceksiniz hesap eger bir insandan vücüdundan 12v inat edilen 60 A (şu an daha fazlasına gerek yok ) akımı akıtmak istersek hesap sonucunda insanın 0.2 ohm a eşit olan dış direncine (iç demiyorum dikkat çünkü düşük ohm degerlerinde dış direç ele alınır bence itraz etme hakkınız zize aittir) sahip olması lazım ki insanın iç direncinin bile teoride 4000k (deger ortalama ve kesin bir sonuç degildirokul zamnı yabancı bir sitenin kaynaklarından bulunma bir deger ) olarak ele alınır artar veya azalır peki buna göre 60 a nasıl insan vücudundan nasıl akar bide ona bakalım hesapla sizi uğraştırmayacam sonuç 240000 v yani barajların çıkış voltajı ozaman dikkat edilmesi gereken birşey var elektirikle varolan bu formüle göre ve insanın iç direncine göre voltaj olmadan nasıl akım akar(yani akacak akın aslında dirence bağlıdır peki insanın ortalama bir deger de olsa iç direncini biliyorsak düşük voltajlarda nasıl insanı çarpacak artı pili dilimize deydirdiğimizde dilimiz çarpılıyo tabi çarpılır elinizi çarpmama nedeni ise çok açıktır dilin üzerinde çok sayıda sensör diye tabir edebilecegimiz algılayıcılar vardır bu algılayıcıların düşük bir voltajdan etkilenmesi bir hayli normaldir aklıma gelmişken hastanede çalışan birine sorun kalp krizi geçiren birine elektirkle şok uyguladıklarında etki etmezse kap atmazsa akımımı arttırırlar yada voltajmı işte tüm bu soruların cevabı burda benim ne bildigim pek önemli deyil birisi sorsun ve cevabı yazarak bizi bilgilendirsin) neyse benden bukadar benim aklım sadece mantıga yatıyo ama şu 100000 v a kafayı biraz taktım çünkü o valtajda izole biraz zor be bırakın tutmayı 1 m yanında üzerinizden 1 mikro amper geçmesi sizi ölmüşlerinizin yanına kavuşturmaya yeter çünkü o voltajda insan topragı havadan bile tamamlar inanmıyan yüksek gerilimle uğraşan bir elektirikçiye bir sosun ama benden size tavsiye fazla inat etmeyin piskopat birine denk gelirseniz sonunuz pek hayırlı olmaz (yani yüksek gerilimin yanına götürürse sizi anlarsınız)bride son olarak allah rızası için bildiginiz bir veya duydugunuz bir akım kanagı(dersler hariç)varmı yahu nasıl birşey oluyo yani bunda voltaj yokmu varsa nasıl cihazlar için valla birşey anlamıyorum ya yok görmedim bilmiyorum elimde olanların hepsi gerilim kaynagı (adaptör ,sarj cihazı,kaynak makinası,swich mod lu devreler tvlerdekilerde bunun içinde ,barajlar vs..) ben bilmeyom bilen varsa beni nasıl olsa çoğunluk biliyo aydınlatsın zaten form ların asıl amacı bu degilmi :)

• Tabiki güç öarpar yani ikisi birden
  • Voltaj elektronlardaki potansiyel güçtür. Çarpma işlemi ise elektronun bulunduğu yerden size doğru atlama yapmasıdır. Akım elektron sayısını belirtir. Yani 36KV ile çarpılırsınız ama akım o kadar düşüktür ki elektron vücudun direncine karşı koyamadan kaybolur. Mesela kaynak makinesinde (elektronik punto) istenen şey akımdır çünki orda atlamadan çok bir direncin ısınması önemlidir. Bu noktada punto'dan yüksek akım geçer ama voltaj çok düşük olacağı için insan vücuduna atlayacak gücü bulamaz ve yine zarar vermez.
    Kısacası çarpılmak için voltaja bundan etkilenmek için akıma ihtiyaç vardır.
  • en ıyısı denemek
  • akım çarpar.

çünki her insanın o anki durumuna bağlı bir iç direnci vardır. terli bir kişinin direnci diğerlerine göre daha düşüktür . terli bir insanı örnek veriyorum 100 volt çarparken terli olmayan bir kişiyi gıdıklamayabilir bile. bence bunun sebebi vücuttan geçen akım.
    başka bir örnekle 500 voltluk bir tele tutunub aşağı sarkılın (ki bunu deneyeceğinizi hiç sanmam)
    ama hiç bir yeriniz o telden başka bir yere değmesin bu şekildeyken çarpılmazsınız . bunun sebebide yine akım. devreyi tamamlamadığınız için vücudunuzdan akımgeçmez . bu sebepten çarpılmazsın
  • vucüdun belli bi direnci vardır.. vucüdumuzdan akım geçmesi için geriliminin belli bir seviyede olması lazım.. zaten gerilim yüksek olmazsa akım geçmeyecegi için çarpma olmaz...netice de akım çarpar...Akımın seviyesi arttıkca çarpmanın şiddeti artar...
  • quote:

Orjinalden alıntı: elbombacı

akım çarpar.

çünki her insanın o anki durumuna bağlı bir iç direnci vardır. terli bir kişinin direnci diğerlerine göre daha düşüktür . terli bir insanı örnek veriyorum 100 volt çarparken terli olmayan bir kişiyi gıdıklamayabilir bile. bence bunun sebebi vücuttan geçen akım.
    başka bir örnekle 500 voltluk bir tele tutunub aşağı sarkılın (ki bunu deneyeceğinizi hiç sanmam)
    ama hiç bir yeriniz o telden başka bir yere değmesin bu şekildeyken çarpılmazsınız . bunun sebebide yine akım. devreyi tamamlamadığınız için vücudunuzdan akımgeçmez . bu sebepten çarpılmazsın

şimdi çarpılmamak için tele 2 elinle birden tutunman gerikir. 2 elinle birden tutunduğun takdirde senin vücut direncin telin direncinden daha büyük olacağından ve elektrik akımıda ilerlerken kendisine zorluk göstermeyen en kısa yolu seçeceğinden akım senin üzerinden değil tel üzerinden devresini tamamlayacaktır. şimdi sana soruyorum: 2 elinle tutunurken çarpılmadığın elektrik telinde elinin bir tanesini çektiğin anda mangal kömürü olacak kıvama gelirsin bunun mantığını açıklayabilirmisin? buna en güzel örnek kuşlardır. kuşlar tellere konarken 2 ayağını birden aynı anda tele koyar ve havalanırkende aynı anda kaldırır. bu sayede çarpılmazlar. ama küçük bir zamanlama hatası yapaıpta bir ayağını erken kaldırıp veya geç koyarsa aynen ruhuna fatiha. açıklayacak birisi varsa sevinirim

• okulda öğrendiğime göre amerikan normlarına göre 42.5 volttan yukarı 1 amperlik bir üreteç insanı sol elinden çarptığında öldürüçü etkiye sahiptir. mesela neon trafoları 3000 volt 30miliamperdir (enküçüğü) ve bayaa ii çarpar yani çarpma olayını ençok etkileyen faktör voltajdır ama vücudun o anki direncide büyük bir faktördür... yani insanı vücüdundan geçen akım çarpar bunun etkiside voltajla orantılı olarak artar

!!!AKIM ÇEKİLİR GERİLİM DÜŞER!!!
  • ne kadar gereksiz bir tartışma yaaa. bilen bilmeyen herkes bir şeyler atmış.bilenlere saygımız sonsuz ama ondan bundan duyup kesin bir bilgisi olmadan burada yorum yazanlara da kızmadan edemiyorum. bu fiziksel olarak açıklanmış birşey kardeşim. tartışılacak bir şey yok. bazı arkadaşlarımızın da söylediği gibi akım,gerilim ve direnç
    birbirine ispatlanmış bir kanunla bağlıdır! buna OHM kanunu denir. buna göre akım=gerilim/direnç ' tir.insan vücudu da şartlara bağlı olarak değeri değişen bir dirençtir. insan vücudundan 4-5 miliamperlik bir akımın geçmesi demek o insanın ölmesi anlamına gelir.vücuda uygulanan potansiyel farkı arttıkça vücudunuzdan geçen akım da artacaktır.yani sadece gerilim çarpar ya da sadece akım çarpar diye birşey söz konusu değildir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: enginer804

Tavuk mu yumurtadan çıkar yumurta mı tavuk tan işte cevab bu

Bumudur? Budur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi n0mad34 -- 1 Ağustos 2005, 15:08:48 >
  • Voltaj olmadan akım geçirmeye çalışan lamers
  • Olayı ilkokul bilgisiyle açıklamaya çalışanlar da gelmiş. Kadro tamam.

Teknik Liseler, Üniversiteler niye varsa artık...

.oO°Oo.
  • 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.