Şimdi Ara

uzayın en parlak fotoğrafı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
996
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Amerikalı ve İngiliz astronomlar, yeni bir teknikle uzayın şimdiye kadarki en parlak görüntülerini elde ettiler.
    California’daki Palomar Dağı’nda bulunan gözlem evinden, görüntüleri belirginleştiren "uyarlamalı optik" yöntemiyle elde edilen fotoğrafların, yörüngedeki Hubble uzay teleskobuyla görüntülenenlerden iki kez daha net olması dikkat çekiyor.
    İngiliz Cambridge ve Amerikan California Institute of Technology (Caltech) üniversitelerinin ortaklaşa çalışmasıyla ortaya çıkan ve "Lucky" adı verilen yeni sistem, şimdiye dek geliştirilen en hassas ışık algılama sistemini kullanıyor. Bu sistemde çok düşük elektriksel parazite neden olan özel bir yonga kullanılıyor ve bu da görüntüde çok daha fazla ayrıntı sağlıyor.
    Yeni sistemde ayrıca atmosferik bozulmanın başlayıp durmasını ayırt edebilen bir yazılım sistemi de kullanılıyor.
    Lucky adlı sistem geliştirilmeden önce yörüngedeki Hubble uzay teleskobunun çektiği görüntüler, atmosferin bozucu etkisinden ötürü yerde kurulu teleskoplarla elde edilenlerden çok daha net oluyordu.

kaynak :milliyet

• Hubble teleskobundan daha net denmesi ilginç. Çünkü dünyadaki en büyük teleskop bile hubble teleskobundan daha net görüntü veremiyor. Bu teknikle çekilmiş jupiterin bir fotoğrafını görmek isterdim. İşte o zaman anlarım.
  • Bu teleskoplar kırılan ışınların kesiştiği yeri retinaya getirmekten fazlasını mı yapıyor? Elektronik bir şeylerden bahsedilmiş nasıl yapılıyor acaba?
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • bişey anlasılmıyo ki

o mavi şey ne ??
  • polamar gözlem evi,nebulalar

galaksi

• Şimdi şöyle,
    gezegenlerin dünya yüzeyinden çekilmiş fotoğrafları, hubble teleskobu ile karşılaştırıldığında hep bir sisperdesinin arkasında gibi bulanıktır ve yüzey ayrıntıları seçilemez. En net fotoğraflar bile hep aşağıdaki gibi gözükür.

Oysa hubble teleskobu ile alınan resimler çok daha ayrıntılı ve nettir.

BU teknik ile çekilmiş jüpiterin bir fotoğrafını görmek isterdim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaotika -- 4 Eylül 2007; 16:25:37 >

• Hubble ile çekilen resimlerden iki kat daha net olması gerçekten de enteresan.
    Geliştirilen sistem uzaydan alınan görüntülerden daha net olduğuna göre demek ki gerçekten çok iyi bir ışık algılama hassasiyetine ve atmosferik bozulmaların etkisini giderebilecek bir yapıya sahip.

OğuzhanAhan'ın verdiği resimlerden Pelikan Nebula çok güzel görünüyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • konunun teknik detaylarını merak edenler bu linkten öğrenebilirler.

http://www.ast.cam.ac.uk/~optics/Lucky_Web_Site/LI_Press_Releases_0807.htm
  • neden LUCKY görüntüleme sistemi daha net sonuç verdiğini öğrenmöek istiyenler okusunlar

http://www.ast.cam.ac.uk/~optics/Lucky_Web_Site/LI_vs_AO.htm
  • vezir, güzel bilgiler.
  • Gerçekten ilginç bir teknik.
    Yeryüzündeki teleskoplar, atmosferik türbülans yüzünden hep bulanık görüntüler veriyordu. Ayrıca atmosferik türbülansın nasıl tespit edildiği de ilginç. Anladığım kadarı ile veriler dalga fonksiyonlarına çevriliyor ve kolomogov denklemleri kullanılarak türbülans ayırd ediliyor ve görüntü düzeltiliyor. Bu teknikte sistemin muazzam bir hızda çalışması gerekir ki etkiyi anında düzeltebilsin.

Günümüzdeki pek çok alanda olduğu gibi , bu güne kadar mercek gücü ile bir şeyler yapmaya çalışan optik teleskoplar artık elektronik yazılımlardan destek alıyor.
  • Gerçekten çok ilginç. O gezegenler o ışığı Güneş'ten mi alıyor ?
  • quote:

Orjinalden alıntı: Goké®
    Gerçekten çok ilginç. O gezegenler o ışığı Güneş'ten mi alıyor ?

yıldızlar ışıklarını kendileri üretir. gezegenlerde çevresindeki yıldızların ışıklarını yansıtır.
  • ''zaten elektronik çıktı mertlik bozuldu'' sözünü doğrularcasına hergün daha yoğun biçimde elektronik ve yazılımlar geliştiriliyor.Bu konulardan uzak kalarak olayları anlamak mümkün değil.Kişisel olarak ben kendimi her yeni konuda geliştirmeye çalışıyorum ancak gerçekten çok derin ve bilgi birikimi isteyen bir alan bu mikro elektronik dünyası.Biz mekanikçiler için ise artık maasesef vazgeçilmez bir alan oldu.Artık bu konuda yeni nesil gençlerimize üniversitelerde temel bilgiler ve kendilerini ilerletmeleri için yazılım konusunda seçenekli dersler verilmekte.Bilgisayarlar ,kontrol sistemleri ve hesaplama hızları arttıkça hergün daha da içimize sızarak 22 yüzyılda sibernetik için temel teşgil eden dev adımlar atılmaktadır.Bu konuda üniversite yıllarından meslekdaşım olan bir zat-ı muhterem bundan yaklaşık 8-10 yıl önce virtual reality kullanarak amerikadaki MIT laboratuarlarında sanal gerçeklik için özel eldivenler ve elbiseler için çalışmaktaydı.Şu an için belki artık normal olan bu teknoloji birçok tıp alanında kullanılmakta ve uzaktan ameliyat yapılmakta ve birçok alanda sanal dokunma duygusunu hayatımıza sokmuşladır.

sonuçta anlatmak istediğim şey benim gibi zamanında teknolojiyi yakından izlemeyi hobi olarak yürütmeye çalışan birisi bile buğün birçok alanda elektronik ve yazılım dünyasındaki gelişmeler sayesinde neler yapılacağını görüp şaşırıyor.

Ancak hiçbir şey tesadüf değil,çünkü aynı zat-ı muhterm arkadaşım eşi JPL caltech de benzer bir program ile hubble teleskoponun netliğinin sağlanması için yazılım geliştiren bir grupta çalışmaktaydı .Uzaktan gönderilecek bir yazılım ile netlik artırılması planlanıyordu.Kesinkez bilmiyorum ama büyük bir ihtimalle aynı ekibin çalışmasının yan ürünü olabilme olasılığı mevcut .Türk mühendis arkadaşlarımın böylesi yüksek teknoloji alanlarında ve ses getiren alanlarda çalışması beni çok gururlandıryor , sadece bunu vurgulamak için uzattım biraz.

• OğuzhanAhan o resimler ne kadarda harika uzayın anlaşılmazlığı işte

en güzel manzaradan daha güzel ve ilginç....
  • kesinlikle en sevdiğim resimler uzaydan dünyanın görünümü ve uzay görüntüleridir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: I_love_DH

bişey anlasılmıyo ki

o mavi şey ne ??

beyaz cüce sanırım (emin deilim fazla incelemedim)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.