Şimdi Ara

Uyku Apnesi Ana Konu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
74
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

Uyku apnesi, horlamanın neden olduğu en önemli hastalıklardan biridir ve uykuda solunumun durması olarak ifade edilebilir. Uyku esnasında nefesin durması ve yüzeysel hale gelmesi anlamına gelen uyku apnesi gece boyunca defalarca tekrarlayabilir. Uyku apnesi sırasında, üst solunum yolunun açık kalmasını sağlayan kaslarda gevşeme olur. Dil kökü veya yumuşak damağın veya aşırı büyümüş bademciklerin hava yolunu tıkaması sonucunda en az 10 saniye nefes alamamak uyku apnesi olarak adlandırılır.

Uyku apnesi sırasında solunum çabası sürse de, bir süre sonra daha da artan bu çaba beyni uyarır ve hava yolu açılır. Solunumu durana kadar horlayan kişi, gürültülü bir homurdanma ile yeniden nefes almaya ve horlamaya devam eder.

Gerekli önlemler alınmadığında uyku apnesinin dikkatsizliğe yol açarak trafik kazası riskini 7-8 kat arttırdığı ve iş kazalarına neden olduğu biliniyor. Uyku apnesinin görülme sıklığı %1-4 olsa da, diyabet hastalığının %3, astım sıklığının yaklaşık %5 olduğu düşünülürse ne kadar önemli bir sorun olduğu daha iyi anlaşılabilir.

Kaynak: Memorial

Merhaba arkadaşlar uyku apnesi günümüzün bir hastalığı ve hasta kendisi tam olarak anlayamaz. Ev sakinleri ise sadece horlamaları ve nefes kesilmelerini fark edebilir. Tabi nefes kesildiğinde atik olarak sizde uykudan fırlayabilirsiniz ama daha kötü sonuçlarla da karşılaşabilirsiniz eğer bir uyku apnesi sahibiyseniz. Felç olma ve ölme riski var, şayet ben 17'li yaşlarda çok anlayamadım. Ailemde aynı şekilde, belli dönemlerde nöbetler daha güçlü olmaya başlayınca artık doktor yolu gözükmüştü bize. Gittiğimiz doktorlar pek çözümleyememişti durumu. Ta ki bir kbb doktoruna denk gelene kadar, kendisi bizi uyku apnesiyle ilgili bilgilendirdi ve uyku bozuklukları merkezine yönlendirdi sağolsun.

Uyku bozuklukları merkezine iki kez gittim ilk gitmem de cpap makinası olmadan çeşitli kablolar aracılığı ile uyku değerlerim ölçüldü. Durum nedir ne değildir gibisinden tabi uyku apnesininde dereceleri var. Zamanla düşüp yükselme durumları oluyor. İkinci gece ise cpap maskesiyle test yapıldı. Makinenin hastaya gerçekten faydası dokunuyor ve o makina akşamları bir organınızmış hissi veriyor artık(yani ben öyle yorumluyorum)

İlk başta makinaya alışmak gerçekten zor, gırtlak hortum yatağın çeşitli yerlerine sürtüp bir yere takıldığında sizi uykudan soğutuyor. Tabi bir kaç hafta sonra makinanın size verdiği rahatlığı anlıyorsunuz. Zira uykunuzda düzenli olmalı, yoksa uyku apnesi bir hasta sabah uyandığında bir ton sopa yemiş gibi kalkabiliyor.

Benim hastalığı keşfettiğim zamanlarda cpap maskesinin özel olarak almıştım, maalesef yedek parça işi fahiş fiyatlardan oluyordu. Firmanın ismini vermeyeceğim, aklıma geldikçe lanet ediyorum neyse, artık sigorta üzerinden cpap maskesini alabiliyorsunuz. Belli dönemlerde yanlış hatırlamıyorsam senede bir yeni maske alabiliyorsunuz. Özel firmalar bir kaç sene önce basit bir maske düzeneğine 400-500 tl gibi uçuk fiyat ile gelmişti. Mecbur eski maskeyi onarıp kullanmıştım, artık esktra bir durum olursa yurt dışından da uyguna bir şeyler almak mümkün.

Ek olarak her doktora güvenmeyin, gerçi aradan zaman geçti ama neyse öyle "şuradan kesik atarız, dili şöyle tıraşlarız, çeneyi ileri çekeriz, hallederiz" gibisinden çıkış yapan doktorlara çok yanaşmayın. Birden çok doktorun fikrini alın, sağlık şakaya gelmez, zira şu işlemlerden birini yaparsanız cpap maskesini kullanamayabilirsiniz. Diğer doktorlarda o tarz şeyleri önermiyor açıkcası.

Benim hastalığı keşfedeli çok oluyor ama konuyu yeni açma gereği duydum, fikir alışverişi yapabiliriz. Umarım bir birimize yardımcı olacağımız konular olur. Horlama filan diye es geçmeyin, ilerde büyük bir sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Ayrıca uyku apnesi iseniz sigara ve alkol en büyük düşmanınızdır.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.