Şimdi Ara

!!! UYKU FELCİ GEÇİRİYORUM..MUTLAKA BAKIN SİZDE YAŞIYOR OLABİLİRSİNİZ !!!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
203
Cevap
7
Favori
104.834
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Aşağıda yazılanları mutlaka okuyunuz,sizlerde benim gibi birşeyi yaşıyor olabilirsiniz ve haberiniz dahi olmaya bilir!!

    "Hasta tam uykuya dalarken veya uyandığı anda kıpırdayamadığını hisseder. O anda solunum yavaşladığından hasta nefes alamadığı hissi yaşar. Aynı anda ses çıkarmak istediğinde ses çıkaramadığını fark eder. Çevreden gelen bir uyaran ki bu genellikle yakınlarından birinin durumu fark edip hastaya dokunması olur, atağı sonlandırır. Eğer çevreden fark edilmezse 10-15 saniye içinde atak kendiliğinden biter. Ancak seyrek de olsa 15-20 dakika süren ataklara da rastlanır. Bu dönem hastalar için olağanüstü rahatsızlık vericidir; eğer çevreden fark edilmezse veya fark edilip de hastaya dokunularak sonlandırılmazsa hasta bir daha bunu yaşamamak için akla gelmeyecek önlemler alır. Uykuya dalmaktan korkan ve sonucunda ciddi bir uykusuzluk sendromunun geliştiği hastalar vardır."

    3 sene önce bu sorunla karşılaştım ve ayda en az 1-2 kere bazı zamanlarda ise nadiren olmakla birlikte haftada 1-2 kere yaşadığım bir olay..Uykuya tam dalarken veyahut tam uykudan uyanma esnasında bilincinizin tamamen açık olduğu halde hiçbir şekilde kıpırdıyamadığınız,konuşamadığınız ancak etrafta olup bitenleri normal bir şekilde algılıyabildiğiniz ve 10-15 sny boyunca yaşanan bir olgu.

    Bu olayı ilk yaşadığım sırada koltukda uzanmış tv seyrederken uykum gelip tam dalıp gidiyorken bir anda tüm bedenimin hareketsiz kaldığını farkettim..Hiçbir şekilde konuşamıyor,kıpırdıyamıyor,uyanamıyordum..10-15 sny boyunca yanımda oturan arkadaşıma bağırmaya çalıştım ancak sesim çıkmadı ve felç indiğini sandım.İnanılmaz bir korku ve soluk alıp werme sendromu yaşadım.Resmen öleceğimi sandım ve 15 sny sonra birden kendiliğinden bu atak bitti.Uyandığım sırada ilk verdiğim tepki bağırmak oldu ve müthiş bir korkuyla sarsıldım. Bunu anlattığım kişilerde bana tv karşısında uyumaktan olduğunu ve tv seyrederken uyumamamı ve en az 10dk sonra uyumamı söylediler.Ancak ben bir gariplik olduğunu biliyordum,bukadar basit olamazdı..Bu atak 2.kez olduğunda(2-3 ay sonra) ne tv nede başka birşey wardı.Tam uykuya dalarken bir anda tamamen hareketsiz kaldığımı hissettim,uyanmaya çalışıyorum ancak başaramıyorum ve busefer garip bir şekilde kulağımda müthiş bir uğultu wardı..Kulaklarım patlıyacak zannettim.çok şükür 10 sny ciwarı sonrası geçti ve o gece uyku yüzü göremedim..

    Aradan yaklaşık 1 yıl geçtikten sonra hemen hemen hiç yaşamadım ancak 1 yıldan sonra tekrar yaşamaya başladım ve bu sefer daha sık aralıklarla olmaya başladı..Ve ilerleyen zamanlarda birşeyler farkettim.Bu atak sırasında kendini kasmaz isen,kendini serbest bırakmaya çalışırsan ve korkunu yenmek için biras kendini rahatlatmaya çalışırsan daha rahat ve uğultusuz bir atak geçiriyorsun.

    O günden bu güne kendimi bu konuda gitgide alıştırmış iken bundan 2 ay oncesine kadar müthiş bir atak daha geçirdim.Bu sefer farklıydı..Hem şiddetli hemde üst üste tekrarlıyan bir ataktı.Atak 10 sny kadar sürdü ancak üstüne o uyku sersemliğiyle(artık alışkın olduğum için ilk günkü gibi atak bitince aniden kalkmıyorum ve uykuma dewam ediyorum) uyumaya dewam ettiğim sürede tekrar oldu..ve bu şekilde aynı uykuda üst üste 5-6 kez bunu yaşadım ve müthiş korktum.Biri bitip biri başlıyor aynı anda.Ve o gün sabaha kadar uyuyamadım,uykuya daldığım her anda tekrar oluyordu ve anladım ki korku ve stress bu tetikliyor. O gün çok korktuğum için her uyuma denememde tekrar tekrar yaşamıştım..

    O günden bu güne kadar 2 ay süresince hemen hemen hiç yaşamadım yada 1 2 kez en fazla..Ancak şu an saat 4.30 itibariyle gene yaşadım ve internetten araştırmaya başladım..

    Sonunda bunun ne olduğunu öğrendim..UYKU FELCİ.. Sayfanın en üstünde tanımını verdim ve bu tanımı okuduğum sırada birebir aynı seyleri yaşadığımı farkettim..Açıkcası teşhis edilememesinden çok korkuyordum ancak kendi derdimi kendim buldum.Ve bunu her insan ömründe 2-3 kez yaşarmış ancak bazı insanlar benim gibi hayatı süresince sürekli karşılaşabiliyorlarmış.İnternette araştırırken pek çok insanın da bu rahatsızlıkdan şikayetçi olduğunu gördüm ve hemen hemen herkesin yaşadıklarını okudum ve hepsi aynı şeyleri dile getiriyorlar.
    Bilinç açık ancak Uyanamama,konuşamama,kıpırdıyamama...

    Nedenlerini araştıdığımda ise birkaç maddeye rastladım..Doğruluğu tartışılır ancak benim için 3 madde tamamen tuttu..

    İşte Başlıca nedenleri:
    * Sırt üstü yatmak
    * Düzensiz uyuma saatleri; şekerlemeler, çok veya az uyumak
    * Fazla stres
    * Ani çevre/yaşam tarzı değişiklikleri
    * Olaydan hemen önce görülen berrak rüya. Ayrıca berrak rüya durumuna girebilmek için kullanılan bilinçli indüksiyon yaygın bir yöntemdir. WILD[1] olarak da bilinir.
    * Yapay uyku yardımcıları ve antihistaminler.

    "Ani çevre yaşam tarzı değişiklikleri" maddesi : 3 sene önce,üniversiteye başlayalı ve eve çıkalı 1 ay olmuştu ve ilk buzamanda yaşamıştım..

    "Fazla Stress" maddesi : tam ben eve çıkalı 1 ay oldukdan sonra evin dağılma ve açıkta kalma sorunları yaşamıştım ve yukardaki madde ile aynı anda gerçekleşti..

    "Düzensiz uyuma saatleri maddesi: tam ben universiteye başladığımda sırada yaşamıştım..

    Bu 3 maddeyle aynı anda 3 sene önce karşılaştım ve tam o sırada bu UYKU FELCİ adlı rahatsızlığı yaşadım..O günden beridir de yaşıyorum.

    Şuanda bunları yazmamın sebebi gene bu rahatsızlık,Gene yaşadım ve uyumaya korkuyorum.Eğer sizlerde de benim yaşadığım şeyler warsa ve sizde bu zamana kadar tek olduğunuzu düşünüyorsanız merak etmeyin birçok kişi bunu yaşıyor ancak adını koyamıyor,bilmiyor..Ben bu zamana kadar derdimi anlatamayacağımdan korktuğum için bekledim,böyle bir sorun nasıl anlatılabilirki uyurken uyanıksın."Büyük ihtimal yanlış teşhis konulup yanlış tedavi göreceğim" dediğim için uğraşmadım,ancak bu sorunu yaşayanların dertleri aynı ve tıpta bu sorun hakkında bir tanı konulmuş..

    Sizlerde benim yaşadıklarımı yaşıyor iseniz ve bu güne kadar sizlede beklediyseniz,bu mesajı içinizi ferahlatsın ve yol göstersin diye yazdım.Yaşadıklarınız gayet normal şeyler sadece sık yaşıyorsunuz ve tedavisi var,
    kendinizi alıştırmak + ilaç tedavisi..

    Not: Bu durum aslında rüya diye tabir ettiğimiz zamanlarda yaşadıklarımızı,vücudumuzun o anda yapmasını engellemek amacıyla kurulmuş bir koruma mekanizması.. Rüyanızda koşarken yatakda da aynı şeyi yapmamanız için veya rüyanızda pencereden falan atlarken gerçekte de gidip pencereden atlamamanız için bir önlem..O yüzden korkuya kapılmayınız yaşanan sendrom normal sadece sıklığı çok fazla ve bu durum malesef rahatsız edici olabiliyor.

    Gerekli Linkler:

    http://tr.wikipedia.org/wiki/Uyku_felci

    http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=uyku+felci

    http://www.warez-tr.net/archive/index.php/t-22777.html

    http://www.arts.uwaterloo.ca/~acheyne/S_P.html(ingilizce ancak baya detaylı)

    http://www.dengetip.com/index.php?pageID=8&newsID=48



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Helldancer -- 16 Şubat 2007; 5:53:29 >







  • Biz buna karabasan diyoruz sanırım. Bana da oldu bir kaç kez.. O sırada uyanmak ve o histen kurtulmak için besmele çekin 3 kez hala uyanamadıysanız dua okuyun geçiyor. Ben bizzat denedim geçti.
  • walla bana da bikaç kere oldu dualarla kurtuldum.Artık gece yatarken gerekli duaları okuyarak yatıyorum ve hiç bişi olmuyor
  • Bende 3 kere oldu hepside sırt üstü yatarken döük yattığımda ise hiçbirşey olmuyor sırt üstü yattığımda kafam bulanmış gibi oluyor bayılıcakmışın gibi oluyor ve sonra karabasan yani uyku felçi geçiriyorum.
    bana ilk olduğunda bununla ilgili hiçbir fikrim yoktu ve daha 5. sınıftaydım 10 saniye kadar sürdü ve bitti o anlarda öldüğümü zannettim anneme bağırıyordum sadece a harfi çıkıyordu ve sonra anneme gittin anlattım birşey olmaz dedi ama tabiyki yatarken tv açıktı sonra 2. oluşunda annemle beraber yatıyorduk ve birden yine uyku felçi geçirdim ama bu sefer alışmıştım sakince durup geçmesini bekledim uyku felçi geçirirken başka şeyler düşünüyodum ve bittiğinde hiç birşey olmadan kafayı koyup yattım 3.sünde ise bir kabus gördüğümde oldu aa onada alıştım ve yine geçmesini bekledim.
  • her ınsanın basına gelebılıyor boyle seyler
    bende bı kac kez yasadım ama kalıcı bı hasarı veya fobisi olmadı

    hatta bunu yasanyanların cogu karabasan gorduklerını zannederler

    karabasan olayı daha farklı

    guzel bı topıc tesekkurler
  • ama bildiğimiz karabasan kiiii
    gene de geçmişler olsun sana gerçekten feci hatta kötü birşey
  • Karabasan...
  • tv karşısında şekerleme yapma ( ben de severim şekerleme yapamsını ). geceleri aynı saattlerde uyumaya çalış. dilerim bu sıkıntından sağlıklı bir biçimde uykunu düzene sokarak kurtulursun. geçmiş olsun.
  • geçen haftada böyl bir başlık açılmıştı millet coşmuştu yok cinler,periler fethullah hoca falan.



    tonlarca kaynak göstermiştim bilimsel açıklaması olsun diye ama herkes inat etmişti, dua okuyun bilmem ne.


    bakalım bu topictede olacak mı o arkadaşlar


    teşekkür ederim böyle açıklayıcı ve mantıklı bir açıklamayla bu başlığı açtığın için
  • İşte Başlıca nedenleri:
    * Sırt üstü yatmak
    * Düzensiz uyuma saatleri; şekerlemeler, çok veya az uyumak
    * Fazla stres
    * Ani çevre/yaşam tarzı değişiklikleri
    * Olaydan hemen önce görülen berrak rüya. Ayrıca berrak rüya durumuna girebilmek için kullanılan bilinçli indüksiyon yaygın bir yöntemdir. WILD[1] olarak da bilinir.
    * Yapay uyku yardımcıları ve antihistaminler.
  • Halk arasında karabasan uyku felci ise bilimsel ismi olsa gerek.
  • abimede aynısından oldu oda çok korkmuştu.
  • Sanırım Pazartesi günü bu iş için bir psikolog yada psikiyatr a gidicem..Umarım basit ve kalıcı bir tedavisi wardır,buna alışarak yaşamak harbiden çok zor..Her seferinde daha da kötüsü oluyor.

    Bilimsel olarak yaklaşabilecek, bu olayı yaşamış arkadaşlar warmı,warsa nasıl atlattınız?

    Yardımlar için şimdiden teşekkürler..
  • ınsan uykuya daldıgı zaman vucut gorulen ruyalarda anı tepkı vermesın dıye kendını kısmı felc eder.bız uykuda oldugumuzda bazen gecelerı kalkarız degılmı yanı ya su ıcerız yada bı kalkar sonra tekrar yatarız neyse o kalktıgımız anda vucut kendını felc durumundan kurtaramaz ve kendımızı karabasan gıbı sacma sapan seyı yasadıgmızı dusunuruz halbukı oyle bısey yok vucut kendını dedıgım gıbı felc durumdan kurtaramaz ve 20 sanıye falan kılıtlı vucuttu kurtarmak ısterız cırpınırız bagırırız yada kalkmaya calısırız ama felc ten hala kurtulamadıgımız ıcın o an korkarız neyse bu duzenlı uyku uyumayanlarda yada stres altındakı ınsanlarda gorunur....karabaasan dıye sacma sapan bısey yoktur....
  • bazılarıda karasaban diyor
  • 2 kere yaşadım.

    1. Rüyamda max payne'dim mp 2 yi bilen varsa kostümlü adamı kurtarırken arada patlıyorya , o durum oldu birden patladım :D ve uyandım yalnız hareket edemiyordum. Korktum ama nasıl korktum en sonunda geçti sinirden ağladım

    2. uykuya dalarken oldu birden hareket edemedim yanında ananem vardı konuşamadım oda geçti ama gene korktum doğru düzgün uyuyamadım.

    3.5 senedir yaşamıyorum
    allah yaşatmasın
  • yaw herkez karabasan diyor birbirlerini korkutuyorlar bilimsel açıklama getirdiğin için teşekkür ederim. ama benim arkadaşım var 2 tane karabasan gördüğünü iddia ediyor. ikisininde gördüğü bembeyaz birşeydi bir arkadaşım çok kaslı birşey oldğunu söylüyordu. anlattıklarına göre ikiside birbirlerine benziyor bu ne olabilir aceba??

    not:peri falan demeyin bilimsel açıklama arıyorum
  • emure bence o bu uyku felcinin bi uzantısı gibi

    nası anlatiim
    bu uyku felcinde beyin aktif vücut pasif ya
    onda beyinde kısmen pasif durumna geçiyo..
    yani rüya görüyor gibi , ancak gerçekte bulunduğu ortamda bu rüyayı görüyor...

    düşündüğüm şeyi tam ifade edemedim
    ama ne demek istediğimi anlamışsındır umarım
  • karabasan bi sey olmaz benim basima cok geldi
  • fotoşop
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.