Bildirim
uydu kurulumu için kablo önerisi
Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
Giriş
-
TSEK kalite belgeli ve RG 6/u6 olanını alınız. Yalnız unutmadan TSE ile TSEK aynı değildir. TSEK olanını almalısınız.
Klass, Reçber gibi markaların TSEK kalite belgesi bulunmaktadır.
Yine unutmadan, hangi kablo olursa olsun, kablo antenden çatı altına girinceye kadar, ince helezonik plastik boru ile koruma altına alınmak zorundadır.
Kabloyu çekerken keskin dönüşler yapmayın. Dönüşler dairesel olmalıdır.
-
Peki çanak anten alırken dikkat etmem gereken birşey var mı ? 80 cm fazla mı olur , sadece türksat için ? (Ankara'da)
Onda da ucuz birşey bakıyordum aslında da;
www.sanalpazar.com/Citybox-80-Canak-060-Sac-Kalinligi-20-Tl__isp6419715 -
quote:
Orijinalden alıntı: yusuf123456
Peki çanak anten alırken dikkat etmem gereken birşey var mı ? 80 cm fazla mı olur , sadece türksat için ? (Ankara'da)
www.sanalpazar.com/Citybox-80-Canak-060-Sac-Kalinligi-20-Tl__isp6419715
80 cm anten TÜRKSAT için yeterli gelir. Ancak uydudan yapılan HD yayınlarda, DVB-S2 transponder'lerin kullanıma girmesiyle; uydu cihazlarında DVB-S2 sinyalerini algılamama, alt eşik seviyesinden algılama gibi yetersizlikler yaşanmaktadır.
Tabi bu belirttiğim husus; uydu cihazının tuner yetersizliği, standart altı kablo kullanımı, kalitesiz LNB ve diseqc siviç kullanımı gibi etkenlerden çokça etkilenmektedir.
Bu nedenlerden dolayı, TÜRKSAT için 90 cm anten seçmek daha ihtiyatlı bir edinim olur. İkinci paragrafta değindiğim yetersizlikler yok ise, 80 cm olanı da edinilebilir.
0.60 mm anten sacı için, iyi bir kalınlıktır.
-
Çok teşekkür ederim. Bilen birini bulmuşken sordukça sorası geliyor insanın.quote:
Orijinalden alıntı: serkanguzel_quote:
www.sanalpazar.com/Citybox-80-Canak-060-Sac-Kalinligi-20-Tl__isp6419715
80 cm anten TÜRKSAT için yeterli gelir. Ancak uydudan yapılan HD yayınlarda, DVB-S2 transponder'lerin kullanıma girmesiyle; uydu cihazlarında DVB-S2 sinyalerini algılamama, alt eşik seviyesinden algılama gibi yetersizlikler yaşanmaktadır.
Tabi bu belirttiğim husus; uydu cihazının tuner yetersizliği, standart altı kablo kullanımı, kalitesiz LNB ve diseqc siviç kullanımı gibi etkenlerden çokça etkilenmektedir.
Bu nedenlerden dolayı, TÜRKSAT için 90 cm anten seçmek daha ihtiyatlı bir edinim olur. İkinci paragrafta değindiğim yetersizlikler yok ise, 80 cm olanı da edinilebilir.
0.60 mm anten sacı için, iyi bir kalınlıktır.
Alıntıları Göster
PVC - PE - HFFR olarak üç kategoriye ayırmışlar. Pvc , POLİETİLEN ve halojen free kılıfları ifade ediyor.
Klas ve reçber sitelerinde kablolar fiyatlarıyla listelenmiş.
KLAS:
Rg6/u6 F 1,6 TL (pvc)
Rg6/u6 F TRI SHLD 2,2 TL (pvc)
Rg6/u6 FP 1,6 TL (Polietilen)
rg6/u6 HFF 1,7 TL
rg6/u6 HFF Tri shld 2,3 TL
REÇBER:
rg6/u6 PHY-PVC cu/cu 1,5 TL
rg6/u6 PHY-PVC cu/cu TRISHLD 2 TL
rg6/u6 PHY-PVC ccs/cu 1,7 TL
rg6/u6 PHY-PE cu/cu 1,6 TL
rg6/u6 PHY-HF cu/cu 1,7 TL
rg6/u6 PHY-HF cu/cu TRISHLD 2,3 TL
rg6/u6 PHY-HF ccs/cu TRISHLD 2 TL
Siz olsanız hangi kabloyu alırdınız. Dışının kılıfının pvc, polietilen veya halojen free olması çok önemli midir ?
Ben philips tv , dahili uydu alıcısı kullanacağım. Diğer tv'ye de 25 tl'lik bir uydu alıcı , çift çıkışlı next ye-666 gold LNB düşünüyorum , onlar için yeterli midir ?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yusuf123456 -- 23 Eylül 2013; 18:48:18 >
-
quote:
Çok teşekkür ederim. Bilen birini bulmuşken sordukça sorası geliyor insanın.
PVC - PE - HFFR olarak üç kategoriye ayırmışlar. Pvc , POLİETİLEN ve halojen free kılıfları ifade ediyor.
Klas ve reçber sitelerinde kablolar fiyatlarıyla listelenmiş.
KLAS:
Rg6/u6 F 1,6 TL (pvc)
Rg6/u6 F TRI SHLD 2,2 TL (pvc)
Rg6/u6 FP 1,6 TL (Polietilen)
rg6/u6 HFF 1,7 TL
rg6/u6 HFF Tri shld 2,3 TL
REÇBER:
rg6/u6 PHY-PVC cu/cu 1,5 TL
rg6/u6 PHY-PVC cu/cu TRISHLD 2 TL
rg6/u6 PHY-PVC ccs/cu 1,7 TL
rg6/u6 PHY-PE cu/cu 1,6 TL
rg6/u6 PHY-HF cu/cu 1,7 TL
rg6/u6 PHY-HF cu/cu TRISHLD 2,3 TL
rg6/u6 PHY-HF ccs/cu TRISHLD 2 TL
Siz olsanız hangi kabloyu alırdınız. Dışının kılıfının pvc, polietilen veya halojen free olması çok önemli midir ?
Ben philips tv , dahili uydu alıcısı kullanacağım. Diğer tv'ye de 25 tl'lik bir uydu alıcı , çift çıkışlı next ye-666 gold LNB düşünüyorum , onlar için yeterli midir ?
İlk mesajımda bahsettiğim gibi kabloyu çatı altına girinceye kadar helezonik plastik boru ile koruma altına alınız. Bu işlemi yaparsanız, RG 6/u6 serisinin en uygun fiyatlısını alabilirsiniz.
25 TL'lik uydu alıcısının tuner'i her halükarda üzer. Şimdi olmasa da bir iki yıl içinde muzırlık yapar. Bu nedenle daha ciddi bir uydu alıcısı almanız yarar var.
Çift çıkışlı LNB'yi ise, ince tip'te olanını almakta yarar var. ALPS markanın sinyal kazancı iyidir.
-
-
quote:
Ben kendi durumumla ilgili de bir tablo hazırladım. Orda sorularım vardı. O konularda da bilgilendirirseniz çok sevinirim.
İkili bitişik rg6/u6 kablo var mıdır. Ya da mutfaktaki tv'de eski kabloyu mu kullansam ?
Ve sizin bir tavsiyeniz olur mu ? Ben olsam şöyle yapardım diyebileceğiniz.
Anlıyorum. Eski hatlardan da yararlanmak istiyorsunuz.
Esasında RG 59 kablo terrestial(karasal) yayınlar içindir. Uydu tesisatında en az RG 6/u4'ten başlaması gerekiyor.
Harcamaları ekonomik düzeyde tutmak için, şemada belirttiğiniz hatta uydu cihazını bağlayıp test ediniz. Çalışıyorsa, yetersiz kaldığı zamana kadar kullanabilirsiniz. Yalnız kabloda ek olmamalıdır. Ek olursa, sinyal kaybı daha da artacağı için, kısa zaman içinde sorun çıkaracaktır.
2 x RG 6/u6 yapışık kabloda kullanabilirsiniz. Yalnız her halükarda dış ortamda kalan kısımları koruyucu boru içine alınız. Özellikle güneş ve ıslanma sonrası buzlanma/donma etkilerden korumak gerekiyor.
-
şimdi anlıyorum, eski digitürk hattında sinyal seviyesinin yüzde 60'ın üzerine neden çıkmadığını.
* Eve gelene kadar kablolarda parça olmayacak ama , geldiği yerde mecburen buat'a girip, dağılacak. Bu çok etkiler mi (rg6/u6'da bile) ?
O zaman en mantıklısı , eski yeni bütün kabloları , ev içi dağılanlar da dahil, rg6/u6 ile değiştirmek.
* Alps lnb ikilisini nette satışını göremedim. En iyisi o mudur ?
Next ye-666 0,1 db yazmış. Alps ise 0,3 db. Yazana bakmayayım mı ?
* Üçüncü konu ise tv içi dahili uydu alıcısı yeterli olur mu ? -
quote:
şimdi anlıyorum, eski digitürk hattında sinyal seviyesinin yüzde 60'ın üzerine neden çıkmadığını.
* Eve gelene kadar kablolarda parça olmayacak ama , geldiği yerde mecburen buat'a girip, dağılacak. Bu çok etkiler mi (rg6/u6'da bile) ?
O zaman en mantıklısı , eski yeni bütün kabloları , ev içi dağılanlar da dahil, rg6/u6 ile değiştirmek.
* Alps lnb ikilisini nette satışını göremedim. En iyisi o mudur ?
Next ye-666 0,1 db yazmış. Alps ise 0,3 db. Yazana bakmayayım mı ?
* Üçüncü konu ise tv içi dahili uydu alıcısı yeterli olur mu ?
Uydu sisteminde kullanılan kablolar ek yapılmadan uydu cihazına kadar ulaşmalıdır. Yoksa sinyal kaybı kaçınılmazdır.
Uydu sisteminde ek olarak sadece diseqc siviç ve multisviç santrala uğrayabilir. Zaten bu noktalarda, elektronik donanımlar olduğu için mecburen eklenmek zorundadır. Bu noktalara yapılan bağlantı sonrası bile, 1 - 2 desibel sinyal kaybı yaşanması kaçınılmazdır ve normaldir.
Diseqc sviç/multisviç'ten çıkan kablo, uydu cihazına bağlanıncaya kadar, arada başka ek yada bağlantı noktasına uğramamalıdır. Oda içindeki uydu prizi de dahil. Sistemde uydu prizi varsa, devre dışı bırakılmalıdır.
İnce gövdeli ve ince başlı iki çıkışlı LNB'lerden tercih edebilirsiniz. Uzun zaman oldu, belki ALPS'in iki çıkışlısında stok olmayabilir.
En kaliteli LNB'nin gürültü oranı 0,6 desibel olur. 0,6 desibel gürültü oranlı LNB'ler, uydu sistemlerinde verimli çalışır. Pazarlamacıların elinde bu gürültü oranı konusu amacından uzaklaştı. Gerçek 0,2 desibel LNB'nin yaklaşık fiyatı 10.000.- dolar civarındadır. 0.1 desibel LNB'ler ile yıldızlardan gelen manyetik dalgalar algılanmaya çalışılır ve fiyatı 100.000.- Dolar'dan başlar. Bu nedenle LNB'lerin üzerinde yazan gürültü oranlarına itibar etmeyiniz.
Tv'lerin içinde genelde uydu tuner'i bulunur. Bazı model tv'lerde de dahili uydu alıcısı bulunabilmektedir. Uydu yayını izleme, tv üzerinden zorluk çıkarmıyorsa kullanabilirsiniz. Kanal değişim hızı v.s.
-
birşey daha var. okuduğum kadarıyla lnb ve çanak ince ayarı yapılamazsa sinyal verimi az oluyormuş. Ve birçok kanal izlense de tam verim olmuyormuş. Doğru mudur ?
Aynı zamanda DT bayisi olan bir uyducuya yaptıracaktım. Ama malzemeleri kendim alacağım için özensizlik olur mu acaba.
İnce ayar yapabiliyordur her uyducu olan herhalde ?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
quote:
birşey daha var. okuduğum kadarıyla lnb ve çanak ince ayarı yapılamazsa sinyal verimi az oluyormuş. Ve birçok kanal izlense de tam verim olmuyormuş. Doğru mudur ?
Aynı zamanda DT bayisi olan bir uyducuya yaptıracaktım. Ama malzemeleri kendim alacağım için özensizlik olur mu acaba.
İnce ayar yapabiliyordur her uyducu olan herhalde ?
Uydu bulucu var ise, çanağı uyduya tam odaklayabilir.
Çanaklar herhangi bir uyduya ancak spectrometre ile ince ayarlı odaklanabilir. Ancak böyle bir işleme TÜRKSAT uydusu için gerek yoktur. Zira TÜRKSAT uydusunun Türkiye üzerine ulaştırdığı sinyalleri güçlüdür. Dolayısı ile Türksata bakan çanak, uyduya tam odaklı olması koşuluyla, ince ayar yapılmasına gerek yoktur.
Bu izah ettiğim husus, sinyali Türkiye'ye güçlü ulaşan tüm uydular için geçerlidir. (50 db/W ve üzeri uydu sinyalleri)
LNB'nin ince ayarına gelince; pozisyon olarak çanağın arkasında dururken, LNB Ankara için, 30 derecelik açı ile sağa dönük olmalıdır. Bu açı coğrafi boylama göre değişkendir. Örneğin ; TÜRKSAT uydusuna ait LNB, Kırgızistan'da iken, 30 derecelik açı ile sola dönüktür.
Çanak montajcısı işini biliyorsa, çanağı odakladıktan sonra, sinyali optimum düzeye çıkarabilir. Ama izah ettiğim gibi, TÜRKSAT uydusu için çanak ve LNB'den kaynaklanan sinyal kayıpları, çanaktan çıktıktan sonra yaşanan kayıplara göre önemsizdir.
Bu konularda sizi epeyce bilgilendirdim. Bu nedenle anten ve tesisatı ile ilgili konularda sizden başka soru almıyorum. Uyduculukla ilgili diğer konularda sorularınız olursa, sorabilirsiniz.
Saygılar, sevgiler.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serkanguzel_ -- 23 Eylül 2013; 23:19:00 >
-
çok teşekkürler. bir çok konuda zihnim daha net şimdi.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
serkan bey merhaba, apartman merkezi sistem için hünka rg6u6 kablo düşünüyoruz. önceki mesajlarınız da reçber ve klass'dan bahsetmişsiniz. bende hünka'yı reçber'in rg6-u6 değerleri ile karşılaştırdım ama pek yorumlayamadım. hünka kablo da trishield olmayacak, sizce çok etkileme yapar mı? hünka rg6-u6 sizce doğru bir tercih midir? helezonik plastik boru ile koruma altına alınca trishield'e çok lüzum olmuyor mu? binamız 5 katlı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -FoundeR- -- 30 Mart 2015; 19:22:06 > -
Kablo alırken kaliteli kablo alıyorum diye iç teki teli bakır renkli ve dışındaki sarmalı bakır renkli diye yanılmayın.
kablonun üzerinde cu/ccs yazıyorsa ve içi de dışı da bakır renkli ise içteki tel metal üzerine bakır kaplama demektir. bunu yan keski ile keserken kıt sesi de duyarsınız. ama üzerinde cu/cu yazıyorsa bu içteki telinde bakır olduğu anlamına gelir ve bu teli yan keski ile keserken kıt diye ses gelmez hatta hiç ses gelmez lokum kesiyormuş gibi olur çünki komple bakırdır.
Bence markanın çok da önemi yok ne aldığınıza dikkat edin sadece kaliteli kablo demek rg6-u6 demektir, onunda çeşidi vardır dediğim gibi.
Ayrıca merkezi sistemlerde çanaktan santrale giden kablolarda dış etkenlere maruz kalacağından rg6-u6 cu/cu ya ilaveten cu/cu pe yazmasına dikkat edin bu en dıştaki plastiğin daha sert ve dayanıklı olduğu anlamındadır. hatta eğer mesela havalandırma bacasından daireye kadar kablo sarkacaksa ve bu sarkan mesafe 15 metreden fazla olacaksa kablonun kendi ağırlığının kendisini sündürmemesi için (sıcak havalarda daha çok sünecektir) o zaman yine pe yazan bu kablonun kullanılmasını tavsiye ederim.
resimdeki rg6-u6 cu/cu kablodur.
ve kendi oturduğum binaya kendimin yaptığı merkezi sistem resmidir.
-
Serkan bey, 4 Çıkışlı LNB Türksat'da kullanılacaksa Next 4 çıkışlı LNB ve 85 CM Next çanak İstanbul için yeterli olur mu? Bakıyorum İstanbul'da artık 70 CM next kullanmaya başladılar, ancak ben yine de 85'den aşağısını uygun bulmuyorum. Siz bu konuda ne diyorsunuz? -
trishield kablo nedir?
Sayfa:
1
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X