Siteme smf forum kuracağım, iki tane Türkçe dil paketi görünüyor, birisinin yanında (utf-8) yazıyor. Nedir bu utf-8? Türkçe dil paketi olarak yanında (utf-8) yazanını kurarsam ne olur, diğerini kurarsam ne olur?.. Konuyla ilgili biraz araştırma yaptım ancak ne olduğunun anlaşılması zor, terimsel bir dille yazılmış bilgiler buldum, unicode karakter desteği falan filan..
Türkçe dil paketi olarak utf-8'li olanını kurmanının avantajı ve dezavantajı ne olacaktır, anlayabileceğimiz bir dilden açıklayacak bir arkadaş var mı ?
Teşekkürler şimdiden..
Veritabanınızın düzgün çalışması ve karakterleri düzgün tanımlayabilmesi için hazırlanmış bir dil paketi UTF-8. utf-8 Türkçe dil paketi karakterleri tam olarak destekliyor SMF de. Admin panelinde de sorun yaşamıyorsunuz. Yedek alırken de bir problem yaşamıyorsunuz. Ben utf-8 dil paketini kullanıyorum,şimdiye kadar bir problem yaşamadım.
Türkçe karakterlerin internet aleminde kullanılması için Türkçe karakterlere özel olarak hazırlanmış ISO-8859-9 ya da windows-1254 kullanabilirsiniz. Windows-1254 'ü sadece windows ortamlarında sorunsuz çalıştığı için hiç bir zaman önermiyoruz. ISO her ortamda tanımlıdır.
UTF-8 ise nereTürkçe karakterlerin yanı sıra unicode olarak adlandırılan tüm karakterleri barındıran kapsamı çok daha büyük olan bir karakter kümesidir. Yalnız iso-8859-9 olarak tanımlanmış bir sayfanın içine utf-8 olarak hazırlanmış dil dosyasını kullanırsanız Türkçe karakterler yerine saçma sapan şeyler gözükecektir. UTF-8 olarak tanımlanmış web sayfasının içinde de iso-8859-9 olarak hazırlanmış dil dosyası kullanırsanız yine hatalarla karşılaşırsınız.
Sizin sitenizin ne olduğunu öğrenmek için sitenizin içinde herhangi bir sayfada iken tarayıcınızdan GÖRÜNÜM - KAYNAĞI GÖSTER diyerek kaynak kodlarını açın ve üstten ilk 5-10 satırı inceleyin orada bu tanımlama yapılmıştır. Şu an bulunduğumuz sayfanın karakter kodlaması şu şekilde yapılmış.