Şimdi Ara

utangaçlık ve çekingenlik (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
1
Favori
1.959
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orjinalden alıntı: fuducuk

quote:

Orjinalden alıntı: Karos N.

İlacınızı alın ben de çok utangacımdır ben bu ilaçlardan kullanmadım ama onun eşdeğerinde bir yöntem uyguladım ve artık gerçekten çok rahatım... Kalıcı olarak tedavi ediyor aldığınız sürece değil...

Nedir yöntem?

Bir tür atlatılmış bağımlılık diyelim...
  • @Lo@ding; Her şeyden önemlisi yazılanları sadece okumayacak ve mutlaka uygulamaya çalışacaksınız. Hemen her ortamda çekingen olmak, insanlara çok uzun sürelerde adapta olmak, iletişim problemlerini aşamamak bir sorundur. İnsan sosyal bir varlıktır ve mutlaka yaşamında diğer insanlar ile etkileşime girmek zorundadır. Kimi ile samimiyetini ilerletmek kimi ile de anlık iletişime geçkem zorundadır. Bilet gişesinden bilet aldığınız bir insan ile iletişiminiz kısa süreli olurken, sınıf arkadaşınız ile ilişkileriniz uzun bir süreci kapsayan farklı davranış örüntülerini gerektiren bir süreç olabilir. Bu sorunun üstesinden gelmek yine senin elinde, gerektiği yerde gerektiği gibi davranacak, insanlarla iletişime girmekten korkmayacaksın. Bunun anlamı hemen her yerde anlamsız konuşmak ve gereksiz davranmak olarak algılanmamalıdır. Gereken ortamlarda gereken davranışları sergilemek doğru olanıdır. Bu hem insanın kendine güvenini arttırır hem de karşıdaki insanın size olan bakış açısını pozitif yönde etkiler. Benim uyguladığım ve büyük oranda başarılı olduğum bir yöntemi paylaşmak istiyorum. Diyelim ki sizin için önemli olan bir insan ile buluşmanız var ve bu buluşma sizin üzerinizde ciddi derecede kaygı yaratıyor. Öncelikli olarak bu durumu beyninizde bir canlandırın. Buluşmaya giderken kendinizi hayal edin, sandalyede oturduğunuzu, neler konuşabileceğinizi, karşıdan nasıl görüntüğünüze bir bakın. Bunun amacı beyni o duruma adapte etmek ve aşinalık sorununu ortadan kaldırmaktır. Çünkü beyin o kadar ilginç bir organdır ki bazen hayal etmek bile size o ana götürmüş kadar etki bırakabilir. Beyin aşina olduğu görüntülerle karşılaştığında anormal bir tepki vermez. Hemen her davranışımızın sistematik hale gelmesi bundan farklı değildir. Yine bir yerde konuşma yapacağınızı düşünün, yine kendiniz konuşma yaparken hayal edin, gözünüzde o anı canlandırın. İnsanlarla konuşurken kendinizi görün. Böylece beyine mesajlar verin ve beyniniz de bunları algılayıp bir daha böyle bir durumla karşılaştığında anormal bir tepki vermesin. Beyin öğrenilmiş, alışılmış davranışları sistematize edip, kişiliğe entegre eder. Bu davranışlar artık bilinçli olarak, kendinizi ayarlayarak değil de kendiliğinden yapılıverir. Bu konuda size sayfalarca yazı da yazabilirim. Ancak konuyu daha fazla uzatmanın, farklı örnekler ve telkinler ile size cesaret vermenin pek anlamı yoktur. Sonuçta burası sanal bir pltform ve yazılar size ne derece yardımcı olup, üzerinizde etkisi ne kadar olabilir? Eğer çözmekte zorlandığınız sorunlarınız sürüyorsa bir psikologtan yardım alınız. Arkadaşlar her ne kadar ilaç. tedavisi öneriyorlarsa da ben ilaç yazılacak bir durum sizde göremiyorum. Birçok gencin hayatının bazı dönemlerinde az/çok yaşadığı sorunlardan birisidir. İlaç daha çok psikotik vakalarda kullanılmalıdır. Gerçek anlamda sosyal fobisi olan bireyler toplumdan kaçmakta, farklı bir insan ile konuştuğunda terlemekte, titremekte, bundan daha ağır vakalarda ise bayılmaktadır. Sizin sorununuz bunlara oranla görece daha hafif kalmakta ve terapi ile çözlebilecek durumdadır.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• teşekkürler @Relusion...

herkese ayrıca...

az buçuk bu olayın üstüne gitmeye çalışyıorum... aslında bende çok aşırı derecede bişi yok ama pek rahat konuşamıyorum insanlarla... mesela kendisi hakkında hiçbirşey hissetmediğim bir bayanla çok rahat konuşurum herşey yaparım(herşey değil) ama ilgi duyduğum biriyle asla böyle bişi yapamam.. geçenlerde bir örneğini yaşadım... halaa da kızla konuşamıyorum... arada merhaba diyorum karşılaşırsak o kadar...

insanların hep arkamdan konuştuğu kanısındayım... bişey yapıyorum mesela bi sakarlık gibi bişi ondan sonra zannediyorum ben gidince onlar arkamdan "yaa ne kadar salak biri" dedikleri şüphesine kapılıyorum... dediğim gibi normal arkadaşlarımla çok rahat espri yaparım tartışıtrım ama yeni tanıştığım birile yada ilgi duyduğum birine asla böyle bişi yapamam... belki ona da alışınca sorun olmaz ama işte ilk başlarda kendimi anlatamıyorum ispatlayamıyorum...

en büyük sorun aile bence... geriye gidip bakıyorum da biraz değil baya bi kısmı bu faktörden kaynaklanıyor...önceden de vardı böyle sorunlar ama son zamanlarda çok rahatsız etmeye başladı beni... insan içine karışınca normal olmadığını farkettim... bir uzmanla tanıştım ona gidicem haftaiçi.. bakalım noolacak... inş olumlu sonuçlanır...

• @loading

senin sorunun bendede var. olayın üstüne gidiyim diorum ama yanlış bi laf söyleyip aram bozulur diye korkuyorum.yada söylediğim laf yüzünden benim hakkımda salak vs.. olduğumu düşünmelerinden . ağzımda laf yapmıyo hızlı bi şeekilde. şimdi relusıonun falan yazdıklarını okuyacam bakalım..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dark alien -- 5 Ağustos 2008; 0:33:54 >
  • @dark alien; Sizin de bir grupla beraber yaşadığınız duygu durumları @loading' den farklı gözükmüyor. Her ikiniz de bir grupla beraber olduğunuz da kendinizi anormal derecede tedirgin ve kaygılı hissediyorsunuz. Grup bireylerin tek tek toplamından farklı bir oluşumdur. Elbette yalnızca bir bireye karşı konuştuğunuz, tartıştığınız konuları grup ortamında dile getirirken biraz çekimser davranacak ve yapacağınız yanlış bir eylemden veya söylemden rahatsız olma duygusu taşıyacaksınız. Ancak bu durumlar bireyler üzerinde ciddi bir şekilde psikolojik baskı oluşturuyor ise bu durum normal olarak karşılanmaktan çıkmış ve psikolojik bir rahatsızlık haline dönüşmüştür. Bir grubun içerisinde akıcı konuşmak, düşüncelerinizi ve kendi benliğinizi insanlara sunmak bir anda kazanılabilecek bir özellik değildir. İnsanın karşı tarafa düşüncelerini aktarmasını engelleyen bazı psikolojik engeller vardır. Bunlar sizlerin de belirttiği gibi konuşurken hata yapmaktan korkmak, bunun sonucunda grup tarafından yadırganmak, insanların kendilerine karşı farklı duygular besleyeceğine dair yanlış bir inanç engellerin başlıcalarıdır. Öncelikle yapmanız gereken çok okumak ve yazmaktır. Hemen her konu hakkında fikir sahibi olmak ve herhangi bir konuda diksiyonu düzgün bir şekilde kendinizi ifade etmeniz için okumanız gerekmektedir. Karşı tarafın aktarımlarını dinlemeli ve ona göre cevap vermelisiniz. Özgüven eksikliğini yenmenin bir yolu da okumaktan geçer. Okuyan insanları gözlemlediğinizde anlatımlarının ve kendilerini ifade edebilme becerilerinin yüksek olduğunu görür ve bazen onlara hayran kalırsınız. Bunda en büyük etken okumak ve farklı konular hakkında bilgi edinmektir. Farklı konular hakkında bilgisi olan bir insan da grup içerisinde konuşmaktan çekinmez, doğru bilgiye sahip olduğu için söylediklerinden dolayı dışlanacağından korkmaz. Karşıdaki insanların da sizin gibi bir birey olduklarını asla unutmayınız. İnsanların eğitim düzeyi, sosyoekonomik durumu, aile yapısı, dış görünüşü, dili, dini, ırkı her ne olrsa olsun, tek bir gerçek vardır; o gerçek de her insanın hata yaptığıdır. Neymiş o gerçek ''Her insan hata yapar.'' Bütün insanlar konuşmaları sırasında ve bazı davranışlarda hata yapabilirler. Grup içerisinde iken hata yapmaktan korkmayın. Aklınıza gelen düşünceleri mantık süzgecinden geçirmişseniz bunları söylemekten korkmayın. Hata yapmaksızın doğru olanı öğrenemezsiniz. Kaldı ki eğer grup sizi bir hatanızdan dolayı eleştiriyor ise o grup pek sağlıklı değildir. Yapılan hatalar insanların doğru davranışlarının yanında çabuk unutulur. Hemen her insan grup içerisinde temkinlidir, siz ne kadar kendi iç dünyanızda onların hiç çekinmediğini düşünüyorsanız da her insanın mutlaka farklı gruplar içerisinde bir çekingenliği vardır. Bütün insanlar, sizin gibi hata yapabileceklerinin bilincini taşırlar. Ancak bu bilincin olması insanların hiçbir zaman konuşmamasını meşru kılmaz. Hiçkimse bizi bizden iyi tanıyamaz. Ben de birçok kez yanlış davranış sergiledim, söylememem gereken sözleri(anlamsız, absurd) grup içerisinde sarfettim. Önceleri tepki almama rağmen daha sonra segilemiş olduğum tavrım ve söylemlerim ile bunların telafisini fazlası ile yaptım. Aynı şekilde bütün insanlar bu tür durumlarla karşılaşmakta ve sizin sandığınız gibi bu tür davranışları takıntı haline getirmemektedir. İnsanlara yaşanan olumsuz anıları unutturmak kolaydır. Son cümlelerimle toparlamam gerekirse sana önerim kendini sansürlememendir. Grup içerisinde rahat görünmeye çalış, suskun kalma, eğer ortam her telden çalıyor ve muhabbet muhabbeti açıyor ise senin için daha iyi, insalara bu tür durumlarda ayak uydurmaya çalışmazsan asıl o zaman senin hakkında yanlış düşüncelere sahip olacaklardır. İnsanlar kendilerine benzer düşüncelere, davranışlara sahip olan bireylerle arkadaşlık kurmaya daha eğilimlidir. Yerine göre absürd de konuşabilirsin. Önemli olan nerede ne söyleyeceğini, nerede rahat davranman gerektiğini, nerede çekingen olacağını, nerede atak davranacağını belirlemendir.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• quote:

İlacınızı alın ben de çok utangacımdır ben bu ilaçlardan kullanmadım ama onun eşdeğerinde bir yöntem uyguladım ve artık gerçekten çok rahatım... Kalıcı olarak tedavi ediyor aldığınız sürece değil...

ilaç derken uyuşturucu tarzı cesaretlendirici birşey değil inş. hocam
    çünkü öle bir ilaç old. sanmıyorum ama
    ancak psikologla felan olur heralde
  • quote:

Orjinalden alıntı: L4st

quote:

ilaç derken uyuşturucu tarzı cesaretlendirici birşey değil inş. hocam
    çünkü öle bir ilaç old. sanmıyorum ama
    ancak psikologla felan olur heralde

Sayın @Lo@ding ' in başındaki sorunların aynısı bende de var. Gerçekten insanı bir yaştan sonra çok rahatsız ediyor. Ben bu problemi, kendi kendimi rahatlatma, beynimden utangaçlığı atma gibi yöntemleri kullanarak yenmeye çalışıyorum.

Sayın @L4st size katılıyorum. Bu işin çözümü bence de psikolog. Psikiyatrise gittiğimde bana sadece ilaç verdi ve bir psikologa yönlendirdi. Psikolog sözleri ile beni çok rahatlattı. İlaçlara gelince; bir kutu kullandım, kafam çok rahattı. Aynı uyuşturucu almış gibiydim.Hiç bir şeyi takmıyor, utangıçlık nedir bilmiyordum. Hayat çok güzeldi. Daha sonra ilaçlar bittiğinde, adeta hayatım değişti. Ufak şeylere sinirlenen, suratı hep asık, hep bir şeylere karşı çıkan bir insan haline geldim. İçime kapandım. Kendi kendime , ömrümün sonuna kadar ilaçla olmaz, dedim. Ve bu ilaçlardan kurtulmaya çalıştım. Şimdi bir psikologa gidip yardım almayı düşünüyorum.

Neyse lafı çok uzattım. Sayın @Lo@ding, son olarak çok fazla insanlarla aktivitelere katıl derim. Çünkü; kendimden örnek verecek olursam, yalnız kalmak insanı daha da utangaçlığa itiyor.

• Rezil olmak,küçük düşmek vb gibi şeyleri kafandan çıkaracaksın.
  • quote:

quote:

Orjinalden alıntı: fuducuk

quote:

Nedir yöntem?

Bir tür atlatılmış bağımlılık diyelim...

Bu yöntem hakkında biraz bilgi verebilir misiniz

@Loading, arkadaşlar gayet güzel tavsiyelerde bulunmuşlar özellikle okumanın çok faydası olacağı kesin.
    Anthony Robbins - sınırsız güç kitabıyla başlayabilirsin mesela.

• herkese çok teşekkürler... yazdım bunları kenara... biraz zorluyorum üstüne gidiyorum olayın... haftaya doktora gidiyorum... bakalım noolacak...
  • En kısa zamanda sosyalleşmek gerek kurtulmak için.. Özellikle bu yaz günlerinde. Tam bir usta diyemem kendime bu konuda ki az da olsa halâ biraz çekingenliğim var ama baya bi attım üstümden çekingenliği..

Bir kere kimseden çekinmene gerek yok. Biraz umursamak olmak gerekiyor. Kendine güvenin olmalı, dik yürümelisin mesela...

Bunun yanında kitap okumalı, güncel konuları bilmeli birisi laf soktuğunda altında kalmamalısın. Bir süre sonra kendine güvenin gelecektir zaten.

Düzeltme

Benim Konu Dışında açtığım bir konu vardı... Sosyal Fobi ile ilgili. Bi bak istersen...

http://forum.donanimhaber.com/m_19527924/mpage_1/key_//tm.htm#19527924

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OkyaNuS. -- 7 Ağustos 2008; 15:44:26 >

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.