Şimdi Ara

USMLE NEDİR (Amerikada hem uzmanlık hem doktor denkliği sınavı)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (2 Mobil) - 3 Masaüstü2 Mobil
5 sn
27
Cevap
11
Favori
11.093
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • USMLE yani "United States Medical Licensing Examination", ABD'de doktorluk yapmak isteyen herkesin (Amerika Birleşik Devletleri sınırları içindeki tıp fakültelerinden mezun olanlar dahil) girmekle yükümlü olduğu 3 aşamalı sınavdır.

    "United States Medical Licensing Examination" ABD'de doktorluk yapabilmek için gerekli eyalet lisanslarına başvuru için gerekli bir sınavlar dizisinin genel adıdır. USMLE Step 1, USMLE Step 2 CK ve USMLE Step 2 CS sınavlarını geçerek ABD'de uzmanlık yoluna girilebilir. USMLE Step 3 sınavı ise uzmanlık yoluna girmek için değil,"tam" lisans başvurusu yapmak için gereklidir. Tam lisans alan hekimler, bazı eyaletlerde H-1 vizesine başvurabilirler.

    İlk 2 sınav Ankara'da, üçüncü sınav ise Amerika'da dır. İlk iki sınava tıp öğrencisiyken de girilebilir. Üçüncü sınav olan step 2-CS önceden istenilen TOEFL ın yerini almış ve sizin hem klinik yeteneğinizi hem de İngilizcenizi ölçmektedir.

    USMLE Step 1 Sınavı, temel tıp bilimlerinin test edildiği, içeriği Amerika Birleşik Devleri sınırları içinde bulunan tıp fakülteleri öğretim üyeleri tarafından sağlanan sorulardan oluşan bir sınavdır. USMLE 1. basamak sınavı, tüm USMLE sınavlarının ilkidir ve ECFMG sertifikası'nın gerekliliklerinden biridir ve içeriğinden NBME kuruluşu sorumludur.[1]

    "USMLE Step 2 CK (Clinical Knowledge)" sınavı, klinik bilimlerin test edildiği, içeriği Amerika Birleşik Devletleri sınırları içindeki tıp fakülteleri öğretim üyeleri tarafından hazırlanan bir sınavdır. USMLE Step 2 CK sınavı, tüm USMLE sınavlarından ikincisidir ve kendi içinde de iki kısma ayrılmaktadır. Step 2 sınavının ilk kısmı klinik bilgileri sınayan sadece teorik bir sınav iken, Step 2 CS (Clinical Skills), klinik bilgilerin pratik uygulanmasını (hasta muayenesi gibi) sınayan teorik ve pratik bilgileri beraber sınayan bir sınavdır. Step 2 CK, teorik sınavı, en genel açıdan, hastalıkların mekanizmalarını, etyoloji, patofizyoloji ve tedavi modalitelerini içermektedir.[2]

    USMLE Step 2 CS (Clinical Skills) sınavı, USMLE Step 2 diye tarif edilen 2. basamak USMLE sınavlarının 2.basamağıdır. Bu sınav ilk basamak olan Step 2 CK sınavına ek olarak pratik uygulamaların test edildiği bir sınavdır. Bu sınav Amerika Birleşik Devletleri'nde Los Angeles (CA), Chicago (IL), Philadelphia (PA), Atlanta (GA) ve Houston (TX) olmak üzere belirlenmiş 5 ayrı merkezde uygulanır.[3]



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 12 Haziran 2020; 0:19:39 >







  • Tıp Doktorluğunun ABD'ce tanınması ne işe yarar?


    • ABD'de Genel Pratisyen olarak çalışabilirsiniz.
    • Amerikan Kolej ya da Üniversite'lerinde asistanlığa başvurabilirsiniz.
    • ABD Üniversitelerinin dış uzantılarına kabul için gereklidir. (Avusturalya, Yeni Zelanda, Dubai vb.)
    • Amerikada Observership yerine Fellowship imkanı verir .
    • J1 vizesi, H1 vizesine çevrilebilir.
  • USMLE Nasıl Bir Sınavdır?

    • Bir baraj sınavıdır.
    • Geçiş puanı 75'dir. (= 185)
    • Soruların %60 - %70'nin doğru yanıtlanması gerekmektedir.
    • 3 basamaktan oluşan 4 sınavlık bir sistemdir.
    • J1 vizesi, H1 vizesine çevrilebilir.
  • Amerika Tarafından Kabul Edilen Tıp Fakülteleri Nelerdir?(daha da artmıştır güncellenecek)


    Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, GATA, Hacettepe Üniversitesi, Harran Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, İstanbul Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Konya Selçuk Meram Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Osmangazi Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi.




  • USMLE Step 1 Nedir?

    • Türkiye'de sadece Ankara'da yapılmaktadır.
    • Bilgisayar başında 8 saat sürmektedir.
    • Çoktan seçmeli 350 sorudan oluşmaktadır. (50 soruluk 7 blok halinde)
    • Her blok için 60 dakikalık süre verilmektedir.
    Step 1in amacı Temel Sağlık, Hastalık ve Tedavi mekanizmaları ile ilgili temel Biyomedikal kavramları anlama ve uygulama düzeyini değerlendirmedir. Step 1, Anatomi, Davranış Bilimleri, Biyokimya, Mikrobiyoloji, Patoloji, Farmakoloji ve Psikoloji dalları ile beslenme, Genetik vb. konuları içeren sorulardan oluşmaktadır. Test soruları genellikle grafik ve tabloları yorumlama, patolojik ve normal örnekleri tanımlama ve temel klinik tıp bilgisinin uygulanması konuludur.
  • USMLE Step 2 Nedir?
    CK ve CS olarak iki aşamadan oluşmaktadır.

    USMLE Step 2 CK (Clinical Knowlage) Nedir?

    • Türkiye'de sadece Ankara'da yapılmaktadır.
    • Bilgisayar başında 9 saat sürmektedir.
    • Çoktan seçmeli 370 sorudan oluşmaktadır. (8 blok halinde)
    • Her blok için 60 dakikalık süre verilmektedir.
    Hasta tedavisi için gerekli olan koruyucu ve önleyici tıp ile klinik tıp bilgisini anlama ve uygulama seviyesini değerlendirmeyi amaçlar. Step 2 soruları, iç hastalıkları, doğum ve kadın hastalıkları, çocuk hastalıkları, koruyucu tıp, psikiyatri, cerrahi ve diğer yatılı tedavi yolları hakkındadır. Test soruları genellikle klinik vaka örneklerinden oluşur. Verilen örneklerde teşhis, hastalık mekanizmasının tanımlanması, tedavi ile ilgili bilgiyi ölçme amaçlı sorular sorulmaktadır.

    USMLE Step 2 CS (Clinical Skills) Nedir?


    • Sınava sadece Amerika'da girebilirsiniz.
    • Rol model üstlenmiş 12 hasta bulunmaktadır.
    • Her hasta için 25 (15 + 10) dakika verilmektedir.
    • Toplam 8 saat sürmektedir.
    USMLE Step 2 CS'ye girebilmek için Tıp Fakültesinden mezun olmak, USMLE Step 1ve TOFLE / USMLE English sınavını geçmiş olmak gerekiyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 12 Haziran 2020; 0:35:44 >




  • USMLE Step 3 Nedir?

    • Sınava sadece Amerika'da girebilirsiniz.
    • Bilgisayar başında yapılmaktadır.
    • Çoktan seçmeli 480 soru yer almaktadır.
    • 35 ve 50 soruluk bloklar, 45 ve 60 dakikalık süreler halinde yapılmaktadır.
    Step 3; 10 adet similasyondan oluşuyor. Kişinin konuşma ve muayene yetenekleri inceleniyor. Bu aşamaya gelenlerin %80'i sınavı geçmiştir, sınavı geçemeyenlerin büyük çoğunluğu dil problemi nedeniyle geçememiştir.
  • ***USMLE Step 1 veya 2’ye başvurabilmek için, başvuru anında veya sınava gireceğiniz tarih itibariyle;


    – LCME Liaison Committee on Medical Education tarafından denkliği kabul edilmiş ABD veya Kanada’daki bir tıp fakültesinin öğrencisi veya mezunu olmak,

    – AOA America Oteopathic Association tarafından denkliği kabul edilmiş bir Amerikan tıp fakültesinin öğrencisi veya mezunu olmak,

    – ECFMG Educational Commission for Foreign Medical Graduates tarafından denkliği kabul edilmiş ABD dışındaki bir tıp fakültesinin öğrencisi veya mezunu olmak, koşullarından birini taşıyor olmanız gerekmektedir.

    ***Step 1 ve Step 2 için başvurularda; tıp eğitimini ABD ve Kanada’da almış olanlar NBME, diğer tıp fakültelerinden mezun olanlar ise ECFMG kanalını kullanabilirler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 12 Haziran 2020; 0:17:18 >
  • ***USMLE Step 3’e başvurabilmek için ise;


    – Step 1 ve Step 2 sınavlarını geçmiş olmak,

    – Tıp Doktoru (MD Medical Doctor) veya eşdeğer bir dereceye sahip olmak,

    – Başvuruda bulunduğunuz lisans kurulunun istediği özellikleri taşıyor olmak,

    – ABD dışındaki tıp fakülteleri mezunları için ECFMG Educational Commission for Foreign Medical Graduates tarafından istenen

    niteliklere sahip olmak, şartlarını taşıyor olmanız gerekmektedir.



    Step 3 için başvurularda; eyaletler arası lisans başvuru şartları farklılıklar gösterdiğinden, başvuru yapacağınız eyaletin tıp kurulu ile temasa geçebilir veya FSMB Federation of State Medical Boards kanalını kullanabilirsiniz.



    ECFMG sertifikasına ek olarak bazı eyaletler, yabancı adayların, FLEX Federation Licensing Examination’u geçmesini beklemektedirler. Eyalet tıp dairelerinin yönettiği, temel tıp bilimleri ve klinik uygulamaları içeren bu sınavlar, eyaletin başkentinde ve genellikle her yıl, Haziran ve Aralık aylarında yapılır.




  • BAŞVURU İŞLEMLERİ
    [
    /center]
    Step 1 ve Step 2



    Tıp eğitimini A.B.D. ve Kanada’da almış olanlar NBME, diğer tıp fakültelerinden mezun olanlar ise ECFMG kanalıyla başvurabilirler.



    Step 3



    Step 3 başvuruları FSMB veya lisans almak için başvurulacak eyaletteki tıp kuruluna yapılmaktadır. Başvuru şartları eyaletler arasında değişmektedir. Bu nedenle başvuruda bulunulacak eyalet tıp kurulu ile bağlantı kurulması önerilmektedir.



    Test Merkezleri



    USMLE testleri Sylvan Learning Systems’in 80 i aşkın ülkede 500’den fazla test merkezi aracılığıyla yapılmaktadır.



    Ücretler



    Oldukça pahalı bir sınav sayılır. Toplamda yaklaşık 7.000 – 10.000 USD’ye mal oluyor. Fiyatlar aşağıdadır.



    USMLE 1 $660+140

    USMLE 2ck $660+155 (USMLE 3 $570 + travel [only if H-visa sought])

    USMLE 2cs $1200 + travel

    ERAS $185

    NRMP $90

    State license $240

    Interviews $1000 + travel

    ESTIMATED TOTAL $5,000 + travel to the US (two trips if H-visa sought – one for USMLE 3, one for CSA with interviews)




  • Tus eleme sınavı olduğundan soruları daha zorlayıcıdır lakin USMLE eleme sınavı olmadığından sorular herkesin yapacağı düzeydedir buradaki asıl amaç kişi doktorluğa yeterli mi yeterli değil mi olduğunu belirlemeye çalışmaktır.

    Elbette yüksek uzmanlık bölümlerini kazanmak amacı olan biri için usmle de daha yüksek puan için daha zorlayıcı bir sınavdır(yanılmıyorsam usmlde 300 puandan 170 barajdı asıl iyi bölümler 250den sonraki puanlar belirleyiciydi

    USMLE NEDİR (Amerikada hem uzmanlık hem doktor denkliği sınavı)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 12 Haziran 2020; 14:22:45 >




  • Burada da 300 üzerinden iyi uzmanlık almak için ne kadar puana ihtiyacınız olduğunu gösteren bir grafik(ama burada dikkat her şey sadece puana bakılmıyor diğer faktörler de etkiliyor daha çok puan ama)

    USMLE NEDİR (Amerikada hem uzmanlık hem doktor denkliği sınavı)

    burada da ortalama puan aralıklarını gösteriyor
    USMLE NEDİR (Amerikada hem uzmanlık hem doktor denkliği sınavı)




  • sınava giren öğrencilerin puan dağılımı

    USMLE NEDİR (Amerikada hem uzmanlık hem doktor denkliği sınavı)

    2018 tus ilkbahar klinik sınav ortalamaları

    USMLE NEDİR (Amerikada hem uzmanlık hem doktor denkliği sınavı)


    birbiriyle karşılaştırabilirsiniz fikir açısından



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 12 Haziran 2020; 0:41:58 >




  • Nerede okuduğumu hatırlamıyorum fakat uzmanların step 1 hakkında “Adaylar hekimliği iyi öğrenmektense bu sınavda yüksek not almak için daha çok çabalıyorlar.” diye bir görüşü varmış. Bu sebeple step 1 önümüzdeki yıllarda pass/fail sistemine dönebilirmiş.
  • Oathbreaker. kullanıcısına yanıt
    hocam döndü(öğrencileri tıp öğreniminde fazla strese sokmamak için bunu yaptıklarını söylediler) hatta çoğu doktor itiraz etti çoğu kaynaklar step 1 e göre ayarlanmış şimdi bunlara alım azalacak ve daha az çalışacaklar

    bu sefer step 2 ck ya çok fazla çalışacaklar sadece sınavlar değişti yine rekabet ortamı ve stres var

    ama türkiyeyle kıyaslarsak süper bir uygulama temelin baraj sınavı olması gibi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 12 Haziran 2020; 0:47:31 >
  • Emeğine sağlık
  • Eline sağlık dostum, Harika bir yazı dizisi olmuş. Konu hakkında düşüncelerimi olgunlaştırdı. Belki bu jestin işin aramızda para toplayıp seni bu sınava sokarız
  • Ankaratıplı kullanıcısına yanıt
    bruh muğla yok
  • güncellerler ve o da gelir muhtemelen



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 3 Temmuz 2020; 19:31:7 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.