ZyXEL Wireless network'te en başarılı firma olan TI'ın en gelişmiş chiplerini kullanıyor. 125mbps super speed teknolojisinin de ilk uygulandığı ve duyuran firma ZyXEL. Bu sektorde olduğum için daha iyisini inanın görmedik bilmiyorum class markaların kullandığı chipset yine TI. TI tüm ADSL veya Wireless chip çalışmalarını ZyXEL ile yapıyor. ayrıca ZYXEL'İn eklediği güvenlik ve routing yazılımlarıyla ürünler mükemmel. veya rakiplerine göre daha iyi diyelim.
Elbette her zaman her ortamda problemsiz olacak şeklinde iddiamız olamaz. son kulalnıcı olarak genelde sonuca bakarız ürün çalışmıyor elbett birçok faktor olabiliyor. aşağıda bazılarını sıralıyoruz. biizm teknik arkdaslardan aldığım notlar. wireless problemiyle iligli elimizde tek problem olarak geçebilecek kayıt ,1997 model intel 802.11b card. muhtemelen sizin elinizdeki pcmci card veya notebook eski jenerasyon 802.11b . İntel'i muhtemeln firmware problemi var olsaydı düeltip çözerdik sanırım. yanlzı intel centrino ve diger test ettiğimiz tüm ürünleri harika çalışıyor. Özel olarak P662hw 5dbi anteniyle binada komple wirless servisi de sunabiliyor. yine şayet wireless kartınızı ilk alacaksanız ZyXEL 'Lerde kendi ürünü olan supersğeed wireless teknolojsiini estekleyen G162 Pcmci card, G360 PCI kullanmanızı önermekteyim.yada dirverı içinde olan USB 220F olabilir.
elinizde ZyXEL ürünü varsa servis@zyxel.com.tr adresne mail atarsanız arkadaslar size hızlı bir şekilde doneceklerdir.
Selamlar. =============== KABLOSUZ NETWORKLERDE KARŞILAŞILAN GENEL PROBLEMLER;
Radyo dalgaları gerçekte bütün yönlerde aynı mesafeye erişemezler.Duvarlar,
kapılar, insanlar, asansör boşlukları ve diğer engeller , radyo frekansı
yayılma paterninin bozulmasına ve düzensiz olmasına neden olurlar.
Performansı etkileyen temel kriterler:
Kablosuz cihazlar arasındaki mesafe, Erişim noktası ile kablosuz ethernet kartı arasınki mesafe.
Transmisyon güç seviyesi Bina ve evdeki materyaller Radio frekanslarının birbirine karışması Sinyal yayılımı Anten tipi ve yerleşimi
Kablosuz network uygulamalarından iyi bir performans alabilmek şu noktalar
göz önünde bulundurulmalıdır;
1- Kablosuz uygulama alanında, AP ( Erişim Noktası) , ile kullanıcılar
arasındaki mesafe performansı doğrudan etkiler.Mesafe arttıkça transmisyon
hızı düşer.
2- Kablosuz cihazların yerleşimi ve doğrultusu da önemli bir etkendir.
3- Uygulamanın yapıldığı binanın yapısı, bina malzemesi, konstrüksiyon
tipi sinyal kalitesini ve sinyal hızını etkiler.
AP ile kullanıcı arasındaki duvarın yapısına göre zayıflama değerleri* :
Her 3 dB zayıflama sinyal gücünün yarıya düşmesine neden olur
Engel Tipi Zayıflama
Alçı Duvar 3dB
Tuğla Duvar 4dB
Metal Çerçeveli Cam Duvar 6dB
Cam Çerçeve 3dB
Metal Kapı 6dB
4- Fiber duvarlar, alüminyum yüzeyler, boru ve elektrik kablolaması,
mikrodalga fırınlar ve kablosuz telefonlar ise, kablosuz sistemin etkin
olabileceği mesafeleri ve kaplama alanını olumsuz etkiler.
Elektromagnetik Etkileşim
2.4Ghz radyo frekans spektrumunda çalışan diğer kablosuz cihazlar , 802.11b
kablosuz cihazlarla aynı ortamda kullanıldığında elektromagnetik etkileşime
neden olabilir.
2.4GHz kablosuz telefonlar, mikrodalga fırınlar, yakın mesafedeki fluerosan
aydınlatma sistemleri ve yakın mesafedeki başka bir 802.11b kablosuz network
bunlara örnek olarak verilebilir.
Güvenlik
Kablosuz sistemlerde dikkat edilmesi gereken en önemli özellik
güvenliktir.Standart güvenlik sağlayan ürünler yerine kendi gelişmiş
güvenlik algoritmalarını kullanan ürünler tercih edilmelidir.Ancak
Paketlerin yüksek seviyede ( 128bit, 256bit ) kodlanması ve alıcıda tekrar
kodların çözülmesi , iletişimde gecikmeye neden olduğundan network
performansında azalmaya neden olur.
Gemi gibi yapılarda dikkat edilmesi gereken ilave noktalar
1- Etraftaki metal yapıların çokluğu göz önüne alınarak , doğrudan veya dolaylı çoklu yansımalarla oluşabilecek transmisyon hatalarından kaçınmak için, Erişim Noktaları ( Access Point) uygun bir şekilde yerleştirilmelidir.
2- Katlar arasındaki alüminyum kaplama malzemeleri , erişim noktaları arasındaki transmisyonu zayıflatacağı için Erişim noktaları kablo bağlantısı ile haberleştirilmelidir.
3- Gemilerde navigasyon ve haberleşme amacıyla kullanılan telsiz , radar gibi elektronik cihazlar , Erişim noktaları ile etkileşebileceğinden , erişim noktaları mümkün olduğunca bu cihazlardan uzak noktalara konumlandırılmalıdır.
4- Metal esaslı pencere jaluzileri , Elektromagnetik dalgaları döngüye sokarak sönümlemektedir.Bu nedenle kablosuz uygulama yapılmak istenen ortamlarda bu tür malzemeler kullanılmamalıdır.
@vtarhan
Çok faydalı bir yazı olmuş. Anack kullanıcılara biraz daha faydalı olabilmesi için, perde beton duvarların, tavan ve döşemelerin (hatta mümkünse kalınlıkları da belirtilerek) oluşturacakları zayıflamaları da eklerseniz ortaya tam bir resim çıkacaktır. Teşekkürler.
konuyu acan arkadasdan baska zoom dan bahseden yok yanlız niye zoom x6 cok mu kotu ?
Yukarıda Sn. vtarhan'ın verdiği bilgiyi, teknik ölçüm skalasından (dB ölçümünden) biraz soyutlayarak açıklamaya çalışayım:
Bir yerde duran bir kablosuz modeminiz var. Bunun anteninin ucundaki sinyalin %100 olduğunu kabul edersek, bu sinyalin 3dB zayıflamaya maruz kaldığı noktada sinyal artık %50'ye, 6 dB zayıflamaya maruz kaldığı noktada %25'e, 9 dB zayıflamaya maruz kaldığı noktada %12.5'a ve 12dB zayıflamaya maruz kaldığı noktada ise %6.25'e indiğini (teorik olarak) söyleyebiliriz. Pratikde de 12 dB üzeri zayıflamalar artık yeterli iletişimin kaybı demektir...
Bir örnek verirsek:
İçinde hiç eşya olmayan odanın tam ortasına bir modem koyalım. Yan oda ile bu oda arasında çelik bir kapı bulunsun ve modem bu kapıya bakacak şekilde, diyelim 3-4 metrelik bir mesafede konuşlansın. Yandaki odada da yine 3-4 metre mesafede bu çelik kapıya bakacak şekilde konuşlanmış Centrino'lu bir dizüstü bulunsun. Bu dizüstünün alacağı sinyal, bu çelik kapı kapalıyken %25'lere kadar düşebilecektir!...
ROBOT ROBOTT ROBOTT
TABİ Kİ U.S ROBOTICS
tabiki us robotics
tabiki us robotics
Arkaşadım kesinlikle ve kesinlikle US Robotics
Bencede esinlikle ve kesinlikle US Robotics
Selam dostum,öncelikle bi sru sorcam;neden bu ikisini referans aldın ki,piyasada bir cok modem bulunmakta.bende piyasadaki YAKSU Wireless modem kullanıyorum bi sorun olduğunda istediğim saatte arıyorum teknik desteği alıyorum,gercekten bu konuda cok hassaslar.arızalı falaan olduğunda değistiriyolar.MOdem 4port bir usb cıkışlı.firewall,fordwarding.2\+2özellikli memnun kalacagına inanıyorum..iyi akşamlar
yaw benlen polemiğine girmeyin u.s roboticsmiş.noldu 9105 aldık.bum okuyun benim konuyuda görün.hem hitim artarzoomda değil tabi.git zyxel al kardeş bence.
zoom almada ne alırsan al lanet bi modem
quote:
Orjinalden alıntı: ravunos
sen bos ver kardesim airties i falan bunlar sisirme git al roboticsini ben cok arastirdim sordum airties e forumlarda kotu diyen yok satici kismina gelince nedense satanlarin cogu dudak bukuyor airties ile ilgili ama tabii onlarinda yaniltici davranmaya calismalari olabilir .sonuc itibari ile airties in uzerinde hala ????? leri yok degil ama herkesin mutabik oldugu bisey vardki oda us robotics 9108 maxg ben dun aldim aksam cok gec kurdum makine odamda ben salona gittim yani arya mutfagin iki duvari girdi very good cekiyodu 28 mbit falan gosteriyodu yarin daha genis bilgi veririm ii gunler
Sen ne diyorsun güzel kardeşim ya...Ben burda araya 3 duvar girince bağlantı biraz zayıflıyor diye zyxel p662hw61 den memnun değilim diyorum ..Bir an öpesim geldi zyxel i
Alacaksan git zoom al. USrobotics bence artık kaliteli modem üretmiyor. ama 2 aydır takip etmiyorum belki yeni model çıkarmışdır bilemem. ama ZOOM al.
quote:
Orjinalden alıntı: tuareq
quote:
Orjinalden alıntı: ravunos
sen bos ver kardesim airties i falan bunlar sisirme git al roboticsini ben cok arastirdim sordum airties e forumlarda kotu diyen yok satici kismina gelince nedense satanlarin cogu dudak bukuyor airties ile ilgili ama tabii onlarinda yaniltici davranmaya calismalari olabilir .sonuc itibari ile airties in uzerinde hala ????? leri yok degil ama herkesin mutabik oldugu bisey vardki oda us robotics 9108 maxg ben dun aldim aksam cok gec kurdum makine odamda ben salona gittim yani arya mutfagin iki duvari girdi very good cekiyodu 28 mbit falan gosteriyodu yarin daha genis bilgi veririm ii gunler
Sen ne diyorsun güzel kardeşim ya...Ben burda araya 3 duvar girince bağlantı biraz zayıflıyor diye zyxel p662hw61 den memnun değilim diyorum ..Bir an öpesim geldi zyxel i
başka yorum yokkk. zyxel wireless konusunda çok kötüüüüüüüüüüü. e-con wireless alın daha iyi.
zyxelci forumdaki arkadaş. senden ricam sattığım ve aynı hafta müşterilerimden geri topladığım ve yerine us robotics 9106 taktığım şu an elimde olan ve köşede yatan 6 adet zyxel modeme bozuk raporu tutturup para iadesi yaptırırsan sevinirim.
ev gibi devlet hastanesinde 3 tane access point ile robotics i bahçeden dahi çektirdim ama zyxel i çektirmeye kalksam herhalde 60 tane access point lazım olurdu. yinede hastane içinde çekmezdi.
uzun zamandır foruma uğrayamıyorum. yaw forum admini arkadaşlara sorum var. pmlerim birikiyor görmüyorum. mailime gelmiyor. hayırdır????????????????
yukarıdaki 4 üncü satırın başlangıcındaki ev kelimesi dev olacaktır. duyurulur.
ev gibi hastane olmaz tabi
sen en iyisi US Robotics 9108 al.bende uzun bir süre bekledim bu modemi.ancak gelmediği için asus wireless aldım.asus zoom x6 dan falan daha iyi.ancak piyasada şuan robotics 9108 den daha iyi bir modem yok.
SAKIN ZOOM ALMA DOSTUM BİZİM RIZA KULLANIYO SAKIN ALMA (RIZA SAKIN KIZMA WALLA SAKA) ZOOM ALMA ARKADASIN IKIDEBIR DUSUYO TELEFON CALINCA DÜŞÜYO NETTEN GÜNDE 10 DEFA MSN: RIZA OTURUM AÇTI DEYİP DURUYO EN SONUNDA ENGELLEDİM WALLA.......
YAŞASIN ROBOTİCS HEM YENİ MODELİ COK ŞIK CNM SU 119$+KDV OLAN (MAVİDE) ONU AL BENCE BENDE ONU ALCAM.