Neden unuturuz? Ya da insanlar neden unutur veya hatırlayamaz bazı şeyleri? Unutmanın yaşla ilgisi var mıdır? Varsa ne derecedir? Unutkanlık unutmanın ileri safhası mıdır? Neden öğrendiğimiz bir şeyi ya da gördüğümüz duyduğumuz bir şeyi unuturuz? Unutmak zorunda mıyız? İnsan en iyi bildiği şeyleri dahi unutabilir mi?(Bazı sıradışı hafıza kayıpları konu dışıdır.) Mesela ismini, telefon numarasını, yaşadığı şehrin adını ya da plaka kodunu bi an unutup kısa bir süre sonra tekrar hatırlayabilir mi? Bilgisi ya da fikri olan arkadaşlardan faydalanmak isterim.
"unutmak" üzerine bir kaç farklı kelime ile de arama yaptım ama bir sonuca ulaşamadım. Daha önceden tartışıldı ise adresini vermeniz yeterlidir.
unuturuz çünkü bazı şeyleri sadece beynimizin yüzeyine alırız , bazı şeyler olur beynimizin yüzeyine kazılır ve unutmak mümkün olmaz. yazmakla - çizmek arasındaki fark gibi.
işimize gelmediğinden olmasın şaka biyana gerçekten bende son zamanlar olmaya başlayan bir şey.herhangi birisi bana bildiğim veya önceden bana söylenileni bana sorduğunda aniden cvp yerine unutmak geliyor ve unutuyorum adeta kafa duruyo.sizde böle bir şey varmı.
insan beyni kadar muazzam birşey yok bu evrende.şöyle bir çocukluğuna kadar düşün kaç seneyi... hangi disk,dvd bu kadar görüntüyü,seneyi kaydedebilir düzenli ve muntazam şekilde unutkanlık birçok sebepden kaynaklanıyor,çözümleri var.
öğrenmek ve tam tersi olan unutmak
öğrenilenlenlerin beyindeki izinin kaybolması , öğrenilen şeyin pekiştirilmemesi gibi fiziksel nedenlerden vardır
ayrıca kişinin onu unutmak (bastırmak) istemesi de unutma nedenidir
ayrıca hayatımızdaki diğer olaylarda birbiriyle etkileşir ve ileri ket vurma geriye ket vurma olayları olur
doğrusu biraz geniş bir konu sen ne merak ettiğini soru olarak sor ben cevaplayayım yalnız genel değil de daha az kapsamlı sorular sor ki basitce cevaplayabilerim
Geçenlerde bir haber vardı, yanlış hatırlamıyorsam; genelde eskiden psikotik hastalıkların tedavisinde kullanılan şok tedavisini obez bi hastanın tedavisinde kullanırlarken, hasta unuttuğu bir olay tüm detayları ile hatırlamış. Şans eseri hafıza kayıpları, bunama, alzheimerın tedavisini bulduklarını sölüyorlardı. Bunun gibi bir haberdi ama benim bildiğim alzheimer ve bazı bunamalarda beyin direk hafifleşiyor, dokular arası bağlar kopuyor, şok tedavisi nasıl işe yarayabilir? Ayrıca haberde pek detayda yoktu. Şok tedavisinin elektrik akımı etkisi yüzünden mi oluyor, yoksa şokta asıl amaç olan epileptik nöbet geçirmekmi hafızayı düzeltiyor yazmıyordu. Birde bu 50lerden kalma suni epileptik nöbet yaratmak için yapılan, insülün koma, elektro şok tedavileri hala kullanılıyor mu ki?
gördüğümüz,duyduğumuz her şey bence bir yerlere not ediliyor ama biz onları kullanamıyoruz ki bu düşüncemin temeli Szopen in paylaştığı haberin içeriğindedir
@Szopen Geçenlerde bir haber vardı, yanlış hatırlamıyorsam; genelde eskiden psikotik hastalıkların tedavisinde kullanılan şok tedavisini obez bi hastanın tedavisinde kullanırlarken, hasta unuttuğu bir olay tüm detayları ile hatırlamış. Şans eseri hafıza kayıpları, bunama, alzheimerın tedavisini bulduklarını sölüyorlardı
haberi daha detayıyla okumuştum ben bu kanıya vardım...
Onu bunu bilmem ama bu karşısında oturduğumuz meret yüzünden hayatımda hiç birşey hatırlayamaz oldum sürekli güncel olarak devamlılığı olan şeyler haricinde çoğu şeyi hatırlamıyorum bazen arkadaşlarımın ismini unutuyorum 1 ay görmezsem unutuveriyorum o kişinin ismini. Bazen 22 saat bazen 48 saat araklıksız pc başında mecbur kalmamdan dolayı olduğunu düşünüyorum.
insan çok iyi bildiği şeyleri anlıkda olsa unutabilir mesela hergün gördüğüm insanların adını bazen 1-2saniyelikte olsa unutabiliyorum. ama birde şöyle birşey var mesela basket oynuyorsunuz 10 üçlük atışından 9unu atıyorsunuz normalde. ama 5-6 ay oynamayınca 10 atıştan 5 atış kaçırıyorsunuz üçlük atmayı unutuyorsunuz yani.bu olan beyincikle ilgili ama bundada bir unutma söz konusu
insan hafızasnın neleri yapabileceğine bir örnek anlatıyım dünya hafıza şampiyonasını izlemiştim. hafıza ile bir belgesel vardı cnn kanalında orda göstermişlerdi. dünya hafıza şampiyonasında bir adam 52 lik iskanbil kağıdını 11 saniyede elinde tek tek bakıyor. 11sn sonra koyuyor yanına juri geliyor. adam 52 kağıdı ilk sıradan itibaren sırayla saymaya başladı ve hiçde kaçırmadı 52 sinide 11 saniye bakarak sırasıyla ezberlemişti
Bu bilgisayar insanda aşırı derecede Unutkanlık yaratıyor.. Annem gil bundan şikayetci..
Babam evi arıyor..
Babam:Emre bu akşam benim işim var oğlum eve geç geleceğim annene söylersin.. Emre:Tamam baba söylerim bay..
Aradan 8 saat geçer ve Akşam 11 olur..Babam eve gelir
Annem:Nerde kaldın kocacığım..Baya meraklandım.. Ben (emre): Anne babam geç gelecekmiş
Ya cidden bu kadar oluyor.. Bazen arkadaşlarla buluşma ayarlıyoruz onları bile unutuyorum.. 1 gün önceden ezberlediğim notları ertesi gün unuta biliyorum..
Benden tavsiye Bu bilgisayarın başında Haber okumak için bile olsa fazla vakit geçirmeyin..
yok bence kafan başka yerde oldugundan kaynaklanıyor.kafa pc de hemen pc başına geçmek için işi aceleye getiriyoruz
Öğrenmenin tersi olan bir bellek işlevidir. Yani, öğrenilenlerin zihinde yeniden canlandırılamamasıdır. Unutmayla ilgili çeşitli kuramlar ileri sürülmüştür. Unutmanın tanımlanması ve türleri kuramların bu konudaki görüşlerine göre belirlenir.
Fizyolojik temellere dayanan kuramlara göre, unutma öğrenilenlerin ya da anıların beyindeki izlerinin zamanla aşınıp silinmesi sonucu olur.
Koşullanma yoluyla öğrenme kuramına göre; pekiştirilmeyen, ödüllendirilmeyen tekrarlar; uyaranlarla tepkiler arasındaki bağı zayıflatır, unutma ya da diğer bir deyişle, sönme olur.
Birçok öğrenilen şey ve anılar bellekte saklı olmalarına karşın, unutulmuş gibi görünebilir. Freud ve diğer psikanalistler bunu baskı kavramıyla açıklarlar. Onlara göre, kişiye acı veren anılar bilinçten uzaklaştırılarak bilinç dışına atılır.
Daha önce de belirtildiği gibi, öğrenilen malzemenin ne derece öğrenildiği, öğrenilen malzemenin anlamlılığı, öğrenmeyi yapan kişinin öğrenmeye ne ölçüde güdülendiği, öğrenmeden sonraki etkenler de öğrenilenin belekte tutulmasını, saklanmasını ve hatırlanmasını etkiler.
Deneysel ruh bilimi araştırmalarında denekler herhangi bir öğrenme malzemesini hatasız olarak tekrarlayana dek öğrenmeyi sürdürürler. Araştırmacı, olabilecek en iyi hatırlamayı araştırıyorsa, deneklere tam öğrenme yaptırır. Yapılan araştırmalarda, tam öğrenmenin hatırda tutmayı kolaylaştırdığı, unutmanın daha az olduğu görülmüştür.
Bellek türleri hakkında bilgi edinirseniz daha yararlı olacaktır.
quote:
Öğrenmenin tersi olan bir bellek işlevidir. Yani, öğrenilenlerin zihinde yeniden canlandırılamamasıdır. Unutmayla ilgili çeşitli kuramlar ileri sürülmüştür. Unutmanın tanımlanması ve türleri kuramların bu konudaki görüşlerine göre belirlenir.
Fizyolojik temellere dayanan kuramlara göre, unutma öğrenilenlerin ya da anıların beyindeki izlerinin zamanla aşınıp silinmesi sonucu olur.
Koşullanma yoluyla öğrenme kuramına göre; pekiştirilmeyen, ödüllendirilmeyen tekrarlar; uyaranlarla tepkiler arasındaki bağı zayıflatır, unutma ya da diğer bir deyişle, sönme olur.
Birçok öğrenilen şey ve anılar bellekte saklı olmalarına karşın, unutulmuş gibi görünebilir. Freud ve diğer psikanalistler bunu baskı kavramıyla açıklarlar. Onlara göre, kişiye acı veren anılar bilinçten uzaklaştırılarak bilinç dışına atılır.
Daha önce de belirtildiği gibi, öğrenilen malzemenin ne derece öğrenildiği, öğrenilen malzemenin anlamlılığı, öğrenmeyi yapan kişinin öğrenmeye ne ölçüde güdülendiği, öğrenmeden sonraki etkenler de öğrenilenin belekte tutulmasını, saklanmasını ve hatırlanmasını etkiler.
Deneysel ruh bilimi araştırmalarında denekler herhangi bir öğrenme malzemesini hatasız olarak tekrarlayana dek öğrenmeyi sürdürürler. Araştırmacı, olabilecek en iyi hatırlamayı araştırıyorsa, deneklere tam öğrenme yaptırır. Yapılan araştırmalarda, tam öğrenmenin hatırda tutmayı kolaylaştırdığı, unutmanın daha az olduğu görülmüştür.
Bellek türleri hakkında bilgi edinirseniz daha yararlı olacaktır.
bu yazının devamını okumak isteyenler psikoloji 10. sınıf kitabına bakabilirler
quote:
Orjinalden alıntı: isamel03
bu yazının devamını okumak isteyenler psikoloji 10. sınıf kitabına bakabilirler
Kitapta kaynak olarak nereden yararlanmışlar? Bir de Bakanlık yayınları mı?
bakanlık tarafından dağıtılan kitap ama kaynak neresi bilmiyorum doğrusu yazmıyor kitabın içinde ama sizin yazdıklarınız aynen geçiyor
yanlış anlamayın ders olarak işlediğimiz için yazdıklarınızı okuyunca devamı da var kitapta diye aklıma geldi
Eczanelerde satılan balık yağı sözde unutkanlığın tedavisiymiş(Aynı zamanda iştah açıcı). Bilmem ne vitamini içeriyor. Bu konuda detaylı bilgisi olan varmı?
edison çok unutkan biri imiş
unutmamak için herşeyi not defterine yazarmış ama onuda nereye koyduğunu unutup hep kaybedermiş
bir gün fatura ödemek için sıra beklerken sıra kendisine geldiğinde adını hatırlayamamış sıradaki komşusu yardım etmiş(yaşanmış gerçek hikayesidir)
neyse insan stresli olduğu zamanları daha çabuk unutma eğilimindedir mutlu geçen çocukluğumdaki çoğu hatırayı ayrıntılarıyla hatırlamama rağmen son on oniki yıllık hatıralarımın çoğu ayrıntıları hafızamdan silindi.
bu arada memento filmini izlemeyen varsa muhakkak izlemeye çalışın hafıza ile ilgili müthiş bir film
quote:
Orjinalden alıntı: bahtiyar0011 bir gün fatura ödemek için sıra beklerken sıra kendisine geldiğinde adını hatırlayamamış sıradaki komşusu yardım etmiş(yaşanmış gerçek hikayesidir)
elektirik faturasını yatırırken hatırlamamış.
Bende çok unutkantlık oluyor. Sistematigini anladığım bir çok olayda bile bazen kopukluklar oluyor. Kopukluk ldugu noktadan sonrasını getiremiyorum kalıyor. Neden acaba.
quote:
Orjinalden alıntı: bahtiyar0011
bu arada memento filmini izlemeyen varsa muhakkak izlemeye çalışın hafıza ile ilgili müthiş bir film
Dün izledim. Bugün muhtemelen bir kez daha izleyeceğim.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme