Şimdi Ara

Ünsüz Benzeşmesi İle Ünsüz Yumuşamasını karıştırıyorum yardım!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
1
Favori
1.951
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar karıştırıyorum birbirine çok benziyorlar. Mesela gurbette kelimesi. benzeşme olmuş ama yumuşama var sanki. Yanlış yaptım. Yol gösterebilecek var mı?

• quote:

Orijinalden alıntı: hamamtellagi

Arkadaşlar karıştırıyorum birbirine çok benziyorlar. Mesela gurbette kelimesi. benzeşme olmuş ama yumuşama var sanki. Yanlış yaptım. Yol gösterebilecek var mı?

Kardeşim gurtbet kelimesi sert ünsüzle yani "t" ile bitiyor. Yumuşak ünsüzle başlayan "-de" ekinin başındaki "d" harfi, sözcük sert ünsüzle bittiği için sertleşiyor.

gurbet-de ...... gurbette oluyor. "d" sertleşmiş "t" olmuş"

sınıf-da .......... sınıfta oluyor. "d" sertleşmiş "t" olmuş"

Yumuşamada ise p, ç, t, k harfleriyle biten sözcükler var. Mesela "örnek" kelimesi "k" ünsüzü ile bitiyor. ünlü ile başlayan bir ek aldığında "k" ünsüzü "ğ"ye dönüşüyor. örneği oluyor.

kitap-ı ..... kitabı "p" yumuşamış "b" olmuş

insaşşah anlatabilmişimdir.

• quote:

Orijinalden alıntı: ordubozan1

quote:

Arkadaşlar karıştırıyorum birbirine çok benziyorlar. Mesela gurbette kelimesi. benzeşme olmuş ama yumuşama var sanki. Yanlış yaptım. Yol gösterebilecek var mı?

Kardeşim gurtbet kelimesi sert ünsüzle yani "t" ile bitiyor. Yumuşak ünsüzle başlayan "-de" ekinin başındaki "d" harfi, sözcük sert ünsüzle bittiği için sertleşiyor.

gurbet-de ...... gurbette oluyor. "d" sertleşmiş "t" olmuş"

sınıf-da .......... sınıfta oluyor. "d" sertleşmiş "t" olmuş"

Yumuşamada ise p, ç, t, k harfleriyle biten sözcükler var. Mesela "örnek" kelimesi "k" ünsüzü ile bitiyor. ünlü ile başlayan bir ek aldığında "k" ünsüzü "ğ"ye dönüşüyor. örneği oluyor.

kitap-ı ..... kitabı "p" yumuşamış "b" olmuş

insaşşah anlatabilmişimdir.

hocam şimdi kafam şurada karışıyor fıstıkçı şahap benzeşmede var ama kitap-ı derken de kitabı oluyor. yani p-->b ye dönüşüyor.

Edit:Anladım galiba benzeşme de c,d,g ile başlayan bir ek gelmesi lazım mutlaka? ı ekinde yok öyle bir şey. Doğru mu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hamamtellagi -- 20 Kasım 2013; 19:36:03 >

• hamamtellagi kullanıcısına yanıt
    kelimenin ya da ekin orijinalini düşün. bir de şunu bil. ünsüzle başlayan bir ekin orijinali her zaman yumuşak ünsüzdür.

yani -dan, -da, -cı, -ce falandır. Bir ekin orijinali asla -ten, -ta, -çı, -çe değildir.

şimdi kelimenin ya da ekin orijinali ne? kitap. kitaptaki "p" sert mi? evet. nerden anladın? fıstıkçışahap. peki kitabı deyince ne olmuş? p harfi b olmuş. p harfi sertti. b harfi yumuşaktı. demek ki sertken yumuşamış.
  • quote:

kelimenin ya da ekin orijinalini düşün. bir de şunu bil. ünsüzle başlayan bir ekin orijinali her zaman yumuşak ünsüzdür.

yani -dan, -da, -cı, -ce falandır. Bir ekin orijinali asla -ten, -ta, -çı, -çe değildir.

şimdi kelimenin ya da ekin orijinali ne? kitap. kitaptaki "p" sert mi? evet. nerden anladın? fıstıkçışahap. peki kitabı deyince ne olmuş? p harfi b olmuş. p harfi sertti. b harfi yumuşaktı. demek ki sertken yumuşamış.

Çok ama çok teşekkür ederim
  • ben bu benzeşmeüşme yumuşama hiçbirinin kuralını formulunu ezberlemem direk bakarım d zaten t olunca sert bi biçim oldugu için sertleşme var der geçerim ezberlemeye gerek yok bunları hocam k ğ olunca yumuşamış oluyo mesela yok o ek gelir falan salla :D
  • Aslında bu kadar derin düşünmeye gerek yok ünsüzle başlayan ek alınca benzeşme, ünlüyle başlayan ek alınca yumuşama

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Dostum iki tane fıstıkçışahap yan yana kullanırsa benzeşme olur

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

quote:

Çok ama çok teşekkür ederim

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.