Şimdi Ara

Ünlü Markaların Adları Nereden Geliyor..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
0
Favori
424
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    MERCEDES: İspanyolca'da zarafet kelimesinden
    NIKE: Zaferi temsil eden Yunan Tanrıçasının adından
    OMO: Old Mother Owl(Yaşlı Baykuş Anne) Kısaltmasından
    POKEMON: Pocket Monster(Cep canavarı) kısaltmasından
    REEBOK: Güney Afrika'da bir antilop cinsinden
    DURACELL: Duration(devamlılık) ve Cell(Pil) kelimelerinin birleşmesinden
    VOLVO: Latince 'sürüyorum' kelimesinden
    NIVEA: Latince kar anlamına gelen "nivis" kelimesinden
    LANCOME: Fransa'daki Lancosme şatosundan
    DANONE: Yaratıcısını oğlununismi olan Daniel'in Katalanca'daki kısalması Danon'dan
    DUREX: Durability(dayanıklılık), Rrliability(güvenilirlik), Excellence(mükemmellik) kelimelerinin birleşmesinden

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mika_hakinen -- 6 Eylül 2005, 23:54:48 >

• kayserinin anlamıda
    imparator şehri anlamına gelen latince CEASAREA kelimesinden gelir

bu arada duracell deki cell pilin yapısıyla ilgili bişey olmalı ben o kelimeyi hücre olarak biliyorum
  • MERCEDES in hikayesi var aslında o pazarlmacısının kızının adı . yeni kurulan otomobil şirketi pazarlamacısı ancak kızını ismini otomobile verirse ozaman büyük miktarda satış yapacagı garantisini vermiştir. şirket zor durumda olduğu için kabul etmiştir. ..(hikayenin özeti bu şekilde)

DANONE ise selanikli bir yahudi ailesi müslümanlardan hergün yogurt alırlarmış tabi yogurdu bizimkiler onlara ilkdefa tanıştırmış
    yahudinin ticari zekası malüm, hemen bizm müslüman yogurtcu amcadan nasıl yapacağını ögranmiş ve şu an dünyaya satıyorlar yoğurdun mucidi bizler ise yahudilerin yogurdunu alıyoruz . benim bildiğim kadarıyla bu o ailenin soyismi.
  • Coca Cola
    İçerdiği önemli miktardaki şeker ile Koka yaprakları ve Kola cevizleri dolayısıyla içkiye "Coca-Cola" adı verildi.

Pepsi'nin ismi Pepsin
    Enziminden gelmektedir.
  • benden de birkaç tane
    * DYO = Durmuş Yaşar ve Oğulları
    * ÇBS = Çavuşoğlu Boya sanayi

Ama firma isimleri genelde kurucusunun soyadı oluyor bu dünyada da böyle.

Bir araştırma yapılmış hangi markalar tutuyor diye sonuç olarak isminde "M" harfi geçen markalar yada ürünler her nedense çok tutuyormuş bunun nedeni olarak şöyle bir teori ortaya atılmış. İnsanın ilk telaffuz ettiği harf (sesli harflerden başka) M harfi imiş. Çoğu dünya dilinde ma ya da mama kelimesi yiyecek ve anne anlamına geliyor çünkü o çağdaki bebek için yegane besin anne sütü. İşte bilinçaltına bu şekilde yerleşen bu harf insanda sempati uyandırıyormuş.

Bir de Logolar nereden geliyor yani neyi düşünüp ona karar veriyorlar ona kafayı takmıştım. O harfinin içini neden kırmızı yapıyorlar. Votka, Mobil... birkaç tane daha vardı ama aklıma gelmiyor.

• Samsung = kurucusu samsunlu imiş oradan geliyor
  • Mika bilgiler için teşekkürler.Ukalalık olmasın ama ben de birazcık dil bilimi üzerine bilgiler:

_________________________________________________________________________________________
    Word formation processes (Kelime oluşumları)

Coinage: (Sözcük uydurma, icat etme)

Kelime oluşumları içerisinde en az yaygın olanlarındandır.Ticari markalarda veya şirket ürün isimlerinde yaygın olarak rastlanır.Genel olarak büyük harfle başlamazlar.Bu kelime oluşumuna verilebilecek eski örneklerden birisi "aspirin" kelimesidir.Yeni yeni karşımıza çıkan kelimeler "kleenex", "teflon" ve "xerox"'tur.

_______________________________________________________________________________________
    Borrowing : (Ödünç alma)

Belli bir kelimenin diğer dillere mensup insanlar tarafından da kullanılması durumudur.Türkemizde de ödünç alınmış kelimeler vardır.Örneğin "piyano" (İtalyanca-piano), "İstasyon"(Fransızca-station), "Radyo"(Fransızca-radio)... Örnekleri çoğaltmak mümkündür.Ayrıca dikkat edilirse "Piano", "Radio" ve "Station" kelimelerini İngilizler aynen kullanmaktalar.Bunların yanı sıra bizim de diğer dillere ödünç verdiğimiz bir kelimemiz vardır.Yoğurt.Bu kelime İngilizler'de "yoghurt, yoghourt, yogurt" şeklinde yazılır.Almanlar'da "Joghurt" Fransızlar'da "yaourt"

_________________________________________________________________________________________
    Compounding: (Birleşik sözcük)

Adı üzerinde iki ayrı kelimenin bir araya gelip tek bir kavramı ifade edecek bir kelime haline gelmesidir.Örneğin duvar (wall) ve kağıt (paper) gibi iki ayrı kelime "duvar kağıdı" (isim)--- wallpaper (noun) haline gelerek kendine has bir anlam oluşturur.Diğer örnekler parmak izi (fingerprint), güneş gözlüğü (sunglasses)...

__________________________________________________________________________________________
    Blending: (Harmanlama)

Burada da belirtilmek istenen iki ayrı kelimenin yapısal olarak belli parçaları alınıp bir harmanlama yapılarak ortaya yeni bir kelime çıkarılır.Örneğin Motel kelimesi motor ve hotel kelimelerinin harmanlanması sonucu oluşmuştur.Diğer örnekler: teleks (telex) teleprinter/exchange, modem (modem) modulator/demodulator(Eng.), bit binary/digit...

_______________________________________________________________________________________
    Clipping: (Kırpma)

Adı üzerinde bir kelimenin kırpılarak kullanılması.Örneğin "fanatik" (Fra.) sözcüğü kırpılarak "fan" adını almıştır."Faks" (fax-Fra.) "faxsimile" (Fra.) kelimesinin kırpılması sonucu ortaya çıkmıştır.

_____________________________________________________________________________________
    Acronyms:

Çok sözcüklü bir adın özellikle bir kuruluş veya kurum adının ilk harflerinden oluşan sözcüklerdir.Örneğin NATO (North Anlantic Treaty Organization) Kuzey Atlantik Paktı Teşkilatı.Türkçe'ye göre KAPT gibi algılanabilir.Ancak İngilizcesi esas alınmaktadır.Diğer örnekler; NASA (National Aeronautics and Space Administration) Uzay Araştırmaları Merkezi, UNESCO (United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization) Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kuruluşu.

________________________________________________________________________________________

Şimdi yukarıdaki markaların birer kelime kimliği ile nasıl aşamalardan geçtiğine daha net tanık olabilirsiniz.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ya birinin imzasında görmüştüm AMD logosu fln vardı altındada:

"Bir gün Ahmet Murat ve Davut isimli 3 bilgisayar mühendisi microsofttan(?) ayrılma kararı alırlar " yazıyodu kopmuştum yaw
  • Hadi bunlar böyle. Türk aile şirketlerinin ve Holdinglerinin isimleri nereden geliyor?

Biz de soy isim takıntısı var. Tıpkı oğlan çocuk doğmasını beklemek ve ona babanın soyismini miras bırakması gibi.

Bakınız:

Koç Holding(Vehbi Koç vs.), Sabancı Holding(Sakıp Sabancı vs.), Selçuk Ecza...

Bu konu aslında Konudışına ait bu arada.
  • yumatu

evet ilk bakışta uzak doğu gibi ama birisi bana bunun doğuda 3 kardeş olduğunu söylemişti. ne kadar doğru bilemiyorum.

yu-nus
    ma-hmut
    tu-rgay
  • quote:

Orjinalden alıntı: dreaMMaster

yumatu

evet ilk bakışta uzak doğu gibi ama birisi bana bunun doğuda 3 kardeş olduğunu söylemişti. ne kadar doğru bilemiyorum.

yu-nus
    ma-hmut
    tu-rgay

• yu-ma-yu'yu ben de duymuştum ama yusuf-mahmut-tuncer olarak. Felaket isimlerden güzel marka yapmışlar ama tebrikler..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.