Şimdi Ara

Neden FTR(fizyoterapi) okunmaz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
171
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Konunun Etiketleri
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Ben şu an İstanbul’da bir devlet üniversitesinde Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünde okuyorum ancak mesleğin negatif şartlarının daha fazla olmasından ötürü bölümü bırakıp yurt dışında tıp okuyacağım

Bölümün pozitif ve negatif şartlarını yazayım(hem gördüğüm hem de duyduğum kadarıyla)

✅POZİTİF YANLARI

1-Çoğu sağlık bölümü tıptan ayrılıp bağımsız olurken fizyoterapi kurulduğu günden beri bambaşka bir eğitim departmanı olarak hizmet veriyor yani diğer sağlık bölümlerine göre çok farklı bir atmosferi var:gerek tedavi yöntemleri gerekse mesleki alet edevatları ile

2-Yurt dışında bazı ülkelerde çok güzel paralar kazanabilirsiniz çünkü dünyada çok fazla sporcu,engelli ve yaşlı birey var

3-Hemşirelik,paramedik gibi sağlık bölümlerine nazaran akut gelişen ya da acil olan hastalara pek bakmıyorsunuz.Yani nöbet yoğunluğu bir doktor ya da hemşire kadar yok ve riskli hastalıklarda acil müdahale gerektiren durumlarla çok karşılaşılmayan bölüm(evet yoğun bakım var ancak bu durumu hemşire ve tabiple kıyasladığımızda fizyoterapistlerin acil durumluk hastalarının pek olmadığını söylüyorum)

4-Pilates salonu gibi iş yeri açarak eskisi kadar olmasa da yine güzel(Türkiye’de doymak için yeterli para) paralar kazanabilirsiniz(bu arada benim sunumum bunun üzerineydi😊)

5-Bölüm çok eğlenceli(çıkın çıkın gelin)😂
    Şaka bi yana cidden pratik eğitimler manevi hazzı yaşatıyor

6-Bir tabipten daha çok hastayla ilgilendiğiniz için hasta sizi benimsiyor

7-Hastaya müşteri gözüyle bakılmaz ama rehabilitasyon süreci uzun ve sancılı olduğu için hasta ister istemez yanınıza ayda 1 kere bile olsa uğrayıp en az 4-5 defa sizinle görüşüyor(yani bir nevi düzenli gelir)
    Estağfurullah,hastaların tabii ki bizler için sağlığı daha önemli ancak sağlık dışında bu durumu da bilmenizi istedim

8-Yurt dışında yetkileri ve maaşı daha yüksek olan saygın bir meslek

9-Bölümün puanları düşük olduğu için bölüme giriş kolay(çıkması zor)

10-Yaşlılardan sporculara,engellilerden yoga yapmak isteyenlere kadar çok geniş bir danışan(tabip dışı sağlıkçılar mevzuattan dolayı hasta diyemez) yelpazesi var

11-Evde hasta bakımı ile daha rahat çalışma ortamıyla para kazanabilirsiniz

❌NEGATİF YANLARI

1-Muayene etme,branş özelinde ilaç yazma ve tanı koyma gibi yetkileriniz Türkiye’de yok

2-Okuması zor

3-Maaşları asgarinin bir tık üstü ve özel sektörün iş tanımında yapacaklarınızın ucu bucağı yok

4-KPSS’de derece yapıp anca atanabiliyorsunuz

5-Herhangi bir uzmanlık sınavı olmadığı için(NPTE gibi) ALES’e girip 2 yıl okuyup uzm.fzt(uzman fizyoterapist) ünvanını alabilirsiniz ancak ne mesleki yetki anlamında ne de maddi anlamda pek bir işlevi olmaz(sadece özel sektörde kendi yeriniz varsa ve branşınız özelinde hasta bakıyorsanız işe yarar)

6-Bölümün 4 yıllık olduğuna bakmayın.Gerek mesleki kurslar,gerekse yüksek lisanstan dolayı eğitiminiz 5-6 yıllık oluyo ki zor bir bölüm olduğu için hiç ekstra eğitim almasanız bile bazı derslerden kalıp dönem uzatma olasılığınız da var

7-Hem teorik bilgi yükü ağır hem de pratikte hastayla fiziki temas içerisinde olduğu için yorucu bir bölüm

8-Çok fazla rakibiniz var:Fizyoterapi teknikeri,masör,tellak,antrenör,hemşire(bazı yasalardan dolayı),sülükçü,kırık çıkıkçı,hacamatçı gibi meslekler sizinle aynı kulvarda sizin danışanınıza aynı hizmetler sunduğunu vaat ederek doktorculuk,fizyoterapistçilik oynayarak etik dışı işlemler yapıp sizin mesleğinizi 2 paralık edebilir(ki maalesef artık öyle)

9-Mesleki yasalar pek olmadığı için ne adam akıllı meslek birliği,derneği,sendikası var;ne de yetki kullanırken bize verilen herhangi bir kanun ya da güvence.Bu arada pilates salonu gibi sağlık alanında bir işletme açacaksanız Sağlık Bakanlığı yerine belediyeye müracat etmeniz lazım.Evet:D yanlış duymadınız
    ABD’de doktora düzeyindeki bir ünvanla(DPT) mezun olup master derecesinde bir eğitim aldığınız için ABD sizin mesleğinizi çok önemsiyor[YENİ GELEN YÖNETMELİKLE ARTIK İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN SAĞLIK İŞYERİ AÇMA DENETİMİMİZ YAPILACAK]

👨‍⚕️PEKİ BEN NEDEN FTR YERİNE TIP OKUMAYI DÜŞÜNÜYORUM

1-Hayalim:D(çocukluktan beri)

2-Hem iş olanağı hem de mesleki yetkiler bir fizyoterapiste göre çok geniş

3-Mesleki yasası var

4-Bir hekim dünyanın her yerinde hekimdir(denklik olduğu sürece)

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• Eğer klinik açacak paranız varsa ve ağzınız da laf yapıyorsa hala okunabilir bir bölüm ancak memur ya da akademisyen olmak istiyorsanız 40 defa düşünün derim.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Gata Tıp - Hemsirelik Soru-Cevap
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.