Şimdi Ara

Ulusal Bilinç ve Evrensellik

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
355
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Ulusal bilinç olmadan evrensellik, evrensel bilinç olmadan da ulusallık var olamaz. Evrensellik amaç, ulusallık ise ona götüren bir yol; duygu ve renk zenginliğidir. Ulusal bilinç ile evrensel bilinç arasındaki bu sıkı bağ koparılırsa, bir başka deyişle bu iki kavram arasındaki birlik bozulursa toplumda kutuplaşma ortaya çıkar. Evrensellik, bütün insanlığın kültür sofrası gibidir. Her ulus kendi spesiyalitesiyle bu sofraya katkıda bulunur. Örneğin, G. Verdi tepeden tırnağa İtalyan'dır; ancak onun müziği evrenseldir ve herkes bu müziği zevkle dinler. . .

• Katılıyorum. Evrensel kültüre katkı yapabilmenin yolu yerel değerleri evrensele taşıyabilmekten geçiyor. O yüzden örneğin Atatürk'ün müzik ve güzel sanatlarda yapılmasını istediği "çağdaşlaşma" hareketinin önemi anlaşılabiliyor. Böyle bir çağdaşlaşma hareketi "yerelimizi" evrensele taşıyabilir. İçine kapanık bir toplumun evrensel bir değer yaratabileceğine inanmıyorum.
  • Ben anlamadım burada Verdi'nin 'ulusal bilincini' tepeden tırnağa italyan olması mı temsil ediyor?Arnavut asıllı bi italyan olsaydı mesela(misal) yarım bilinçli mi olacaktı?Yada kastettiğin Verdi'nin müziği tümüyle italyan müziğiydi ama tüm dünyada sevildi,dinlendi gibi bişey mi?(dinlemedim ,bilmiyorum)Aydınlatırsanız sevinirim.
    quote:

Orjinalden alıntı: mimayınkaf

Ulusal bilinç olmadan evrensellik, evrensel bilinç olmadan da ulusallık var olamaz. Evrensellik amaç, ulusallık ise ona götüren bir yol; duygu ve renk zenginliğidir. Ulusal bilinç ile evrensel bilinç arasındaki bu sıkı bağ koparılırsa, bir başka deyişle bu iki kavram arasındaki birlik bozulursa toplumda kutuplaşma ortaya çıkar. Evrensellik, bütün insanlığın kültür sofrası gibidir. Her ulus kendi spesiyalitesiyle bu sofraya katkıda bulunur. Örneğin, G. Verdi tepeden tırnağa İtalyan'dır; ancak onun müziği evrenseldir ve herkes bu müziği zevkle dinler. . .

• "Evrensel" bir yapıtın veya evrensel bir değerin bir anlamda "ihtişamı" veya "sağlam ve hayranlık uyandıran" bir yapısı vardır ve bana göre bu yapısıyla evrensel bir nitelik kazanabilir bir eser.

O zaman örneğin Mevlana'nın evrenselliği felsefesinin derinliği ve hayranlık uyandıran yönünden kaynaklanıyor denebilir. Verdi'nin müziği de Opera müziğinin en üst örneklerinden sayılabilir, bunun da nedeni bestecinin ustalığı ve yarattığı ihtişamlı eserleridir. Verdi'nin eserleri hem "İtalyan" havasını ve yerelliğini hissettirir hem de çok sesli müziğin ve şan sanatının en ustaca kullanımıyla -yani tekniğinin sağlamlığı ile- sanatsal değerini bize hissettirir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: mfiz

"Evrensel" bir yapıtın veya evrensel bir değerin bir anlamda "ihtişamı" veya "sağlam ve hayranlık uyandıran" bir yapısı vardır ve bana göre bu yapısıyla evrensel bir nitelik kazanabilir bir eser.

O zaman örneğin Mevlana'nın evrenselliği felsefesinin derinliği ve hayranlık uyandıran yönünden kaynaklanıyor denebilir. Verdi'nin müziği de Opera müziğinin en üst örneklerinden sayılabilir, bunun da nedeni bestecinin ustalığı ve yarattığı ihtişamlı eserleridir. Verdi'nin eserleri hem "İtalyan" havasını ve yerelliğini hissettirir hem de çok sesli müziğin ve şan sanatının en ustaca kullanımıyla -yani tekniğinin sağlamlığı ile- sanatsal değerini bize hissettirir.

Çok güzel özetlemişsiniz.

Salt olarak olayın özü budur. . .

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.