Şimdi Ara

Ülkeye 2 Yıl önce giren ürünleri dolar kuruna güncelleme saçmalığı (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
57
Cevap
0
Favori
3.221
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Hele o vatan Bilgisayar kur arttığında dakikasına sitesinde guncelliyor ama düştüğünde 3 gün 5 gün geç düşürüyor

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bende fiyatların arttırışması taraftarı değilim ama şöyle bir durum var;

Diyelim dolarınız veya altınınız var, fiyatı artarsa gidip aldığınız fiyattan mı bozduryorsunuz yoksa o andaki kur fiyatına mı bozduryorsunuz?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kur arttığında da aynı fiyattan satarlarsa zarar ederler.

Her şey alım gücüyle alakalı, aynı alım gücünü yakalamak için mecburen artıracaklar fiyatları.

• Kardesim niye zam yapmasin siz de iyice sacmaladiniz!!! Dolar yukselince yasam sartlari da yukseliyor aha bu ay elektrige %30 zam girdi mi? Girdi ama kimse bahsetmiyor. Gaza gelcek, akaryakita geldi. Gidaya geldi. Dolar yukselince her sey bir sure sonra yukseliyor adam niye zam yapmasin? Sirf sana mi satacak o adam? Satip kar etsin diye yapiyor en iyi esnaf da olsa bunu yapmak zorunda yapmazsa zor gunler gecirir. He biraz indirim yapar mi yapar, ama cok da bir sey beklemeyin.

• CSB yazmayan adam C kullanıcısına yanıt
    Burada sorun hunharca yapmaları. Yukarıda X Box One X, iPhone 6, galaxy s3 mini örneklerini verdim.

Senin için galaxy s3 mini örneğini tekrar vereyim.

Bu telefon vakti zamanında ülkeye girdiğinde kaç tl üzerinden satışa çıktı bilmiyorum ama şuan 0, faturası kesimemiş ürünlerin satışı 500₺. Her şeyi direkt kura bağlıyorsunuz fakat ben s3 örneğini verince "o telefon çok eskidi o fiyata satamazlar" gibi saçmasapan cevaplar veriyorsunuz. Arkadaşım eğer her şey direkt olarak dolar kuruyla bağlantılı olsaydı o telefonun satış fiyatı şuan kur+enflasyon(yukarıdaki postta enflasyonu eklemeyi unutmuşum) 2500₺ olmalıydı. Ama değil neden?

Israrla okur yazarlığa isyan ettiğiniz için iki kere alıntıladığım şeyi tekrar alıntılıyorum;

"Sadece döviz kurunu baz alarak yazıyorsunuz. İnsanlar fiyat belirlerken cihazın fabrikada üretimi devam ediyor mu, cihazın muadil fiyatlardaki ürünlere nazaran özellikleri nedir, cihazın üretim yılı nedir, bir üst versiyonu ne zaman cıkacak bunlar hep hesaplanarak zam yapılır yapılacaksa da."

s3 mini de yaşanan olay bu, iphone 6 da yaşanan olay bu. (yukarıdaki birisi iphone boykot edildiği için fiyat artırılmıyor demiş yok artık yani)

Yukarıdaki bir arkadaşımın yazdığı gibi. Esnaf döviz işinden karsız çıkmaz, esnafın karar vermesi gereken şey ne kadar kâr edeceğidir.

Sen zam konusuna gönderinde biraz daha takıldığın için sana özel bir örnekle daha açıklıyorum.

Beats Pro modeli. 2013 Yılında 1100 Tl'ye almıştım. Ürün şuan 1449TL. Eğer matematik hesabı yapabiliyorsan bu fiyatın kurla orantılı artmadığını, sadece makul bir zam yapıldığını anlayabilirsin (ki eğer biraz daha araştırırsan 1449TL fiyat etiketinin 2-3 yıl önce konulduğunu da görebilirsin).

Eğer zam yapılması gerekiyorsa bu ürüne neden zam yapılmadı? Çünkü arkadaşım, her mankafa her fiyatı döviz kuruna göre artırırsa bu ülkede esnaf dahil kimse bir şey alamaz. Bu ürünün fiyatı yukarıda alıntıladığım olay yüzünden artırılmadı çünkü yerine yenileri çıkmış, o fiyat üzerinden bu demografide asla kimsenin almayacağı bir fiyata denk gelicekti eğer kura uygun satılsaydı. Şimdi arkadaşım sen bana diyorsun ki bu ürünü 1449TL den satan insanlar salak mı? Bu firmaların fiyatlandırma departmanları sokaktan mı adam topluyor?

Eğer seni koysaydık o firmanın başına ve o ürün 2500₺ den satılsaydı o firma asıl o zaman batardı.

Zama karşı değiliz. Fiyatlarına makul zam yapan esnaflarımıza sahip çıkıyor, abartanlara karşılık olarak da amazon.de girip ordan alıyoruz ki ticaretin ahlakı neymiş zor yoldan öğrensinler.

Dipnot: Nerede, nasıl bir çevrede yaşıyorsun bilmiyorum ama zamlar konuşuluyor burada.

• nozan11s kullanıcısına yanıt
    Amazonda sanki fiyat hiç değişmiyor. Asıl ilk elden orada değişiyor, kurları sabitlemişlerse bilmem steam gibi.

Benim 0 mallarla pek işim yok. Benim malımı sattığım kişiler belli. Yedek parçası için şuraya buraya gidince güncel kurdan veriyorlar. Ben de mecburen zam yapıyorum.

Senin dediğin bu firma da başka yerden bir kar etmiyorsa küçülmeye gidiyor görünüşe göre. Akıl var matematik var. O aldığı malın yerine yenisini alırken, çatır çatır yeni kurdan satarlar, kimse acımaz. Adam 15 mal aldıysa 2-3 sene önce, şimdi 10 mal alır.

Not:Biz daha önce zaten battık. Çok kötü bir durumdur öyle yardımla falan olacak iş değildir. Bir sürü kredi borcu, kaç sene öncenin borçları bile hala duruyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CSB yazmayan adam -- 21 Ağustos 2018; 1:35:30 >
  • 1- Serbest piyasa ekonomisi eger adamin verdigi fiyati begenmiyorsan o adamdan alma
    2- Alana da kimse bir sey diyemez herkes kendi parasiyla ne yapacagi konusunda ozgurdur.
    3- Dovizi ziplatan faktorleri ve nedenleri arastirip bulup, bu nedenleri ve faktorleri ortadan nasil kaldirabiliriz yada bunlarin olusmasina veya ortadan kalkmamasindan kim sorumlu bunu bulmani tavsiye ederim.
  • Ha şöyle yapıcı farkındalık oluşturan ve bir şeylerin dikkatini çeken konularla gelin bilgisi olmayanla bilgilensin bilgisi olanlar da fikirlerini paylaşsın, bende derim hep niye böyle yapan bir kesim var diye..
  • Fiyat artışını savunanlar, merkez bankası kuru sabitlemedi mi? Döviz ile ticaret yapmak zorunda olan , Sürekli yapacak olan işletmeler için 4 küsürden... Hadi 5 olsun !! Artan dövizden yükselen fiyatlar döviz düşünce neden düşmez ?? Açıkça yamyamlık yapılıyor millet unutmaz bunları ...

• Bu olay bir nevi stokçuluktur. Bunu yapan, bizim esnafın %90ı da en hafif tabirle fırsatçıdır.

TC devletinin para birimi türk lirasıdır. Adam malı ülkeye sokunca alışını, satışını, karını tl olarak hesaplar, vergisini tl olarak öder.

Yok neymiş, aynı malı yerine nasıl koyacakmış? Ulan emekliye soruyormusun dolaptaki yediğin peynirin yenisini nasıl yerine koyacan diye. Kriz sadece bazı kişilere mi vuracak? Krizse herkese kriz.

Birde neymiş, parayı dolarda tutsa şu kadar parası olacakmış. Oldu o zaman, parayı vestel hissesinde tutsaydı, geçen gün %10 para kazanacaktı, herşeye %10 zam yapsın o zaman o gün.

• asderty A kullanıcısına yanıt
    Çok haklısın.

Fiyat artışını forumda savunanlar ya ikinci el forumunda ekran kartı kovalayanlar ya da dükkanı olanlar. Sanki bir tek onlara artıyormuş kur gibi davranıyorlar. Son bir kaç postta da serbest ekonomi savsatasını yapmışlar. Serbest ekonomi ne demek/ne demek değil diye de konu açacağım bu gidişle.
  • Diyelim araba icin fren balatasi getiriyorsun. Bir yil önce 2000 adet getirdin ve bir yil icinde sattin. 2000 adet daha getireceksin ama önceki satistan cironla 1500 adet alabiliyorsun. Yani zarar. İthal mal guncel kurla satilir. (Esnaf degilim)

• İstisnaları tenzih ederim ama bana memleketin esanfını savunmayın arkadaşlar

Bakın canım kardeşim, bu dolar hep 6-7 arasında gezmiyordu, bu dolar vakti zamanında 1.25 tl civarında takılırken dolar ile aldıkları ürünü direk "euro" üzerinden satanlar bile vardı.

Yani misal sen 1 dolara mal aldın ,1.25 tl ödedin, bu malın üzerinde + kar koyuyor daha sonrada 3 euro olarak satıyorsun bakın tl değil "euro" olarak...
    Ben bu adamların zamanında bunu yaptıklarına bile şahit oldum.

Daha sonra yurtdışı alışveriş sitelerindeki mal getirme sınırı(yılda 4 kez ) kaldırılıp, birde üstüne üstük 75 euro'ya kadar vergi muaf tutulunca vatandaş çatır çatıor malları yurt dışından almaya başladı.Bunlardan söylenmeye tabiki
    Aradaki makas o kadar açıktı ki euro 3.30 tl oldugunda bile bunların 600 tl sattığı monitörü ben 200 tl civarına üstelik amazon'dan temin edebiliyordum

Yıllarca bu böyle devam etti.
    Sonra seçim , hatır gönül , siyasileri yağlama yıkama ayağına gümrük sınırı 20 euro akdar indi, bunlar başladı sevinmeye, ama kurban olduğum Allah bunlara döviz belasını öyle bir musallat etti ki perma perişan oldular.O mallar depoda çüreyecek ve siz aç gözlüğüğünüzün kurbanı olacaksınız
    Şimdilerde de kıvranıyorlar

• DARK KING kullanıcısına yanıt
    Aynen öyle!

Millet artık E-ticaret sitesine kur scripti kuruyor fiyat saniye saniyesine dolara göre değişiyor böyle alçaklıklar yapanlar da var.

Amazondan ürün almak hala daha mantıklı çünkü AmazonGlobal destekleyen satıcılarda gümrük vergisini de önceden ödeyebiliyorsun kapıda uğraşmana gerek kalmadan direk geçiyor gümrükten.

O mallar o depolarda kalıcak sonra da zararına satıyoruz diye ağlayacaklar. Kimse almayacak 10 yıl öncenin tozlu ürününü.
  • ali222 A kullanıcısına yanıt
    Biz zamma karşı değiliz. Kuru fırsat bilerek olmadık fiyat artırmalarına giden kişilere karşıyız. 10 yıl öncenin ürününü güncel kura satanlar var. Arkadaşım sen o ürünü güncel kurla satsan bile o ürünün 10 yıl sonraki modeli için cebinden 100 dolar ödemen gerekecek.

Eski teknoloji ürünlerini güncel kura satarak yeni teknoloji ürünleri zararsız satın almak çok yanlış bir felsefedir. Amerikada bile ürünlerin jenerasyonları arasında 100 dolar fark oluyor. Bu adamlar eski ürünleri 100 dolar pahalıya mı satıyor?
  • omertalord kullanıcısına yanıt
    https://www.ntv.com.tr/ekonomi/ticaret-bakanindan-stokculuk-aciklamasi,LOb1OdyOwEug_xzYHNTcyQ

yukarıdaki haberle beraber bahsettiğin olayın yaptırımları olacağının da haberini duymuş olduk gibi olduk...

ne düşünüyorsun bu konu hakkında???

serbest piyasa demek tüketicinin ciğerini sökmek demek değildir.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.