Şimdi Ara

Ülkemizde Sosyal Bilimlerin Önemsiz Görülmesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
179
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Neden bir insanın sadece sayısal derslerle uğraşan kişiler zeki olarak görülüyor? Bu sorunun temelleri nereye dayanıyor? Örneğin okulda hocama diyorum "Hocam ben gelecekte iyi bir tarih eğitimi alıp ilerlemek istiyorum" öğretmen de "Tarihçi olup ne yapacaksın git tıp oku" mealinde cümleler kuruyor (derece yaparım okulda). Tarih hocasına bir vesika götürüyorum iki dakika bakıp geri telefonuna dönüyor. Çevremde tarih bilinci oluşturmak için okula birkaç kitap falan götürüyorum ama bakan yok. Anca sosyal medyadan "Tanrı Türkü Korusun" paylaşımları tarzı sığ Türkçülük bilgileri var. Tek tarih konusunda değil bu noksanlık. Okulda ne yazık ki azıcık sosyal bilimlere heves duyan kişileri bile "oku doktor ol, felsefe okuyunca ne yapacaksın..." tarzı cümlelerle soğutuyorlar. Aslında haklı sayılırlar da çünkü zorlu bir mücadele ortamı olan bu hayatta maalesef ülkemizde bu tarz yönlerde ilerlemek isteyen kişilere iş imkanı , iyi eğitim gibi olanaklar sağlanmamış. Neden bizim ülkemizden de iyi dilbilimciler, antropologlar çıkmasın? Öğrenci kitlesinde de beşeri bilimlere karşı pek şevk duyulduğu söylenemez ama bu alanda gerekli iş alanları ve müfredatta aydınlatıcı bir eğitim olursa bazıları filizlenebilir.

Ben düşüncemi naçizane ifademle tam olarak anlatamadım ama anladığınızı varsayıyorum.

• Bu durum 3. dunya ulkesi olmamizin bir sonucu.
    Ayni zamanda da sebebi.
    Ekonomimiz pamuk ipligi ile bagli dis sermayeye.
    Belirli meslek gruplarinin gelir kaygisi cok yuksek.
    Insanlar oncelikle temel ihtiyaclarina para harcarlar. Barinma, gida, giyim , saglik.
    Bu yuzden en zengin insanlarimiz genelde muteahhit ya da restoran zinciri olan tipler.
    Cunku bu kalemlere para harcadiktan sonra pek harcayacak paramiz kalmiyor.
    Halbuki gelir dagilimi daha adaletli olsa, sanat ve kultur faaliyetlerine daha cok para harcayacagiz. O zaman yazar, karikaturist, tiyatro oyuncusu, muzisyen, ressam vb kalemlere de para harcar hale gelebilirirz.
    Hayatinda hic operaya gitmemis onlarca insan var. Metrobuse binen insanlarin arasinda kimse tiyatroya gitmez. Neden ? Cunku bizde soyle bir algi var, "Zenginsem neden metrobuse bineyim" , "Tiyatro neymis , zaten aciz biz". Ikisi de yanlis.
    Bu sebeple Doktor,Muhendis ya da Avukat degilsen maasli calisma sansin ciddi dusuk, eger baban zenginse de babanin meslegini devam ettirir ya da kendine bir restoran acarsin. Turkiye standartlari boyle.
    Hal boyle olunca da, Muhendis, Avukat ya da Doktor olabilecek kapasitede ogrenciler bu alanlara yonlendirilir, geri kalan "potansiyeli dusuk" diger kesim de ogretmen falan yapilmaya calisilir ki en azindan garanti maasi olsun.
    Sonuc da su, sosyal bilimler isteyen ac kalir korkusus sebebiyle beceriksiz bir "Sosyal Bilimler" yigini, zaten bu yiginin urettiklerini de sallamayan bir halk. Sebep sonucu, sonuc da tekrar sebebi doguruyor.
    Ingiliz bir kiz arkadasim vardi, en buyuk hayali "Vahsi Hayat Fotografcisi" olmak idi. ( Wild Life Photographer ). Zaman gecti ayrildik tabi ama, yillar sonra baktim kiz safarilere gidiyor, fotograf cekiyor, gayet mutlu gorunuyor. Yesilliklerin arasinda cift katli evi var. Bizim hayatimiz boyle degil. Biz de ilkokulda "Vahşi hayvan fotosu çekicem abiler" desen "Velet işte, ne dediğini bilmiyor" derler. Ortaokulda dersen ailenin durumuna göre, fakirse sopa yersin, zenginse terapi görürsün. Bizim fakirimiz de, zenginimiz de; fakir aslinda.
    Demem o ki, Sosyal Bilimlerin onemsiz gorunmesi; cehaletten ileri gelir. O cehalet de, tecrubesizlikten ve bilmemekten kaynaklanir. O bilmemezlik de, maddi olanaksizliktan dolayi tecrube edememekten dolayidir.
    Hollanda'da her sabah ise bisikletle giden onlarca insan gorursun. Biz de "ne otobusu lan, arabayla gideriz" kafasi vardir. Bu kafayi silmek, okullarin isi degil; sosyal bilimlerin isidir.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Çünku halkımız avel.Etikete tapıyor.Soru soranlar kınanıyor baştan savılıyor.Türkçe bilgi yok denecek kadar az.Okumaya karşı alerjisi olan insanlarımız olaylar arası bağlantıyı kuramıyor.Bir şey söylenildiği zaman ne alakası var deniliyor bir düşün anlarsın

Etimoloji gibi bilim dallarının önemi anlaşılamıyor.Kelimelerinin altındaki sihri bilmeden kullanılacak yere tam hakim olamazsın ezberlersin sadece.Hem kelimenin neden ve hangi kökten geldiğini bilen adam olayın asıl ruhunu kavrar mistisizme ve sanata dair bilgisi artar

Bilgiye aç değiliz.Öğrenmek istesek bile tembelliğimiz engel oluyor

Sayısal bilimleri savunanlar gerçekten bildiği için değil ekmek kapısı olarak görüldüğünden savunuluyor.Esas olan 500 yıllık şifreli kitapları çözmek değil ev,araba gibi estetik değeri olmayan ıvır zıvır almak topluma göre

Ha ev gereklidir.Fakat amaç haline gelmemelidir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Mephalay

Bu durum 3. dunya ulkesi olmamizin bir sonucu.
    Ayni zamanda da sebebi.
    Ekonomimiz pamuk ipligi ile bagli dis sermayeye.
    Belirli meslek gruplarinin gelir kaygisi cok yuksek.
    Insanlar oncelikle temel ihtiyaclarina para harcarlar. Barinma, gida, giyim , saglik.
    Bu yuzden en zengin insanlarimiz genelde muteahhit ya da restoran zinciri olan tipler.
    Cunku bu kalemlere para harcadiktan sonra pek harcayacak paramiz kalmiyor.
    Halbuki gelir dagilimi daha adaletli olsa, sanat ve kultur faaliyetlerine daha cok para harcayacagiz. O zaman yazar, karikaturist, tiyatro oyuncusu, muzisyen, ressam vb kalemlere de para harcar hale gelebilirirz.
    Hayatinda hic operaya gitmemis onlarca insan var. Metrobuse binen insanlarin arasinda kimse tiyatroya gitmez. Neden ? Cunku bizde soyle bir algi var, "Zenginsem neden metrobuse bineyim" , "Tiyatro neymis , zaten aciz biz". Ikisi de yanlis.
    Bu sebeple Doktor,Muhendis ya da Avukat degilsen maasli calisma sansin ciddi dusuk, eger baban zenginse de babanin meslegini devam ettirir ya da kendine bir restoran acarsin. Turkiye standartlari boyle.
    Hal boyle olunca da, Muhendis, Avukat ya da Doktor olabilecek kapasitede ogrenciler bu alanlara yonlendirilir, geri kalan "potansiyeli dusuk" diger kesim de ogretmen falan yapilmaya calisilir ki en azindan garanti maasi olsun.
    Sonuc da su, sosyal bilimler isteyen ac kalir korkusus sebebiyle beceriksiz bir "Sosyal Bilimler" yigini, zaten bu yiginin urettiklerini de sallamayan bir halk. Sebep sonucu, sonuc da tekrar sebebi doguruyor.
    Ingiliz bir kiz arkadasim vardi, en buyuk hayali "Vahsi Hayat Fotografcisi" olmak idi. ( Wild Life Photographer ). Zaman gecti ayrildik tabi ama, yillar sonra baktim kiz safarilere gidiyor, fotograf cekiyor, gayet mutlu gorunuyor. Yesilliklerin arasinda cift katli evi var. Bizim hayatimiz boyle degil. Biz de ilkokulda "Vahşi hayvan fotosu çekicem abiler" desen "Velet işte, ne dediğini bilmiyor" derler. Ortaokulda dersen ailenin durumuna göre, fakirse sopa yersin, zenginse terapi görürsün. Bizim fakirimiz de, zenginimiz de; fakir aslinda.
    Demem o ki, Sosyal Bilimlerin onemsiz gorunmesi; cehaletten ileri gelir. O cehalet de, tecrubesizlikten ve bilmemekten kaynaklanir. O bilmemezlik de, maddi olanaksizliktan dolayi tecrube edememekten dolayidir.
    Hollanda'da her sabah ise bisikletle giden onlarca insan gorursun. Biz de "ne otobusu lan, arabayla gideriz" kafasi vardir. Bu kafayi silmek, okullarin isi degil; sosyal bilimlerin isidir.

Dediklerin genel olarak doğru.Bir çok şey ekonomiyle bağlantılıdır

avrupa tipi aristokraside bir yer çok gelişmişken yanı başındaki geri kalmış.Gelişen yer nehrin diğer ucunda çünkü,ticaret yollarına da yakın

Ve zaten 3 kuruş para kazanan gariban o 3 kuruşu da ıvır zıvıra harcamaktadır.Kapitalizm halkın sermaye kazanmasını istemez

• Üstteki cevaplar güzel.
  • Cehalet işte

• Temel bilimlerde de durum benzer. Fizikçi olmak isterim dediğimde olumlu tepki görmedim şu ana kadar. İş imkanlarından dolayı bilim dallarına olumsuz bakış var sanırım. İlgi de yok. Temel bilimler seçmek isteyeni görmedim çevremde malesef. Kime sorsam mühendis veya avukat falan olmak istiyor.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ülkenin tek gerçeği tıp
    3 hafta önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Aslında iş ailede bitiyor, "oğlum-kızım doktor olsun, mühendis olsun yeter." diyor aileler hep.
    Ben hiç oğlum-kızım ileride antropolog olsun,tarihçi olsun, arkeolog olsun, türkolog olsun diyen bir ebeveyn görmedim daha.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.