Şimdi Ara

Ülkede Herkesin Mühendis Öğretmen Doktor Olmak İstemesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
2.008
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Şu üniversite sınavlarından sonra bu daha da arttı. Bütün gençler ben mühendis, doktor, öğretmen olacağım diye dolanıyor. Bu o kadar saçma ki. Ya herkesin doktor, mühendis veya öğretmen okuduğunu düşünsenize. Ki herkes bunu istiyor. Yahu arabayı kim tamir edecek, kim teknisyen olacak kim tekniker olacak, kim garson olacak kim otobüs kullanacak kim çiftçi olacak? Ya ülkede şu an bunlara aşırı derecede bir yığılma var. Haberlerden görüyoruz artık öğretmen atanmaları tamamen zorlaştı ülkede öğretmen kaynıyor fakat hala daha yeni gelen nesil ben öğretmenlik okuyacağım diyor. Nereye okuyorsun ya? Daha senin önündekiler atanamadı bir de sana gelene kadar 4 sene daha mezunlar gelecek sen nereye atanacaksın o kadar okul mu var? Mühendis olmak istiyorum ben diyor ülkede mühendisler artık iş bulamıyor o kadar kötüleşti ki mühendis kaynıyor diye her yer adamlar asgari ücret teklif ediyor. Kaç kişi gördüm ben 2 yıldan beri iş bulamıyorum diye. Yahu daha ne mühendislik okuyorsun? Daha önündekiler iş bulamadı kaldı ki o kadar fabrika yok ülkede. Nereye okuyorsun ya? Adam mimar olacağım diyor, ülkede bırak mimarı inşaat sektörü bitmiş durumda. Çok büyük sıkıntı içerisinde adam hala mimar okuyacağım diyor. Oku tamam da sonra ne olacak? Ne yapacaksın? Bunlar düşünülmüyor mu acaba? Okuyayım sonra ne olursa olsun mu diyor herkes?


    Ben bu işi gram anlamadım. Ülkede fazla fazla öğretmen mühendis var hala daha millet bunları okumanın derdinde. Okul bitiyor iş bulamıyoruz diye ağlıyorlar. Ya bu kadar mühendis, öğretmeni nereye sokacak adamlar? Bana kalırsa zaten bu bölümler kapatılması gerekiyor artık ülke bunlardan geçilmiyor resmen.


    Konuyla alakasız ama bir de şu var millet çoğu işi küçümsüyor. Üniversite okumak zorunda değilsiniz gider bir teknisyen olursunuz, bir firmada teknik serviste çalışırsın basit bir örnek. Ya emin olun kötü bir şey değil. Milletin gözü çok uç noktalarda. Ya bu elemanlar da lazım piyasaya. Şu an ülke çok garip yere gidiyor. Herkes mühendis doktor olacağım diyor ee ol tamam da nerede çalışacaksın düşünmüyor. Anlamadım bu işi. Mühendislik okuyacağına 2 yıl oku tekniker oluyordun sanırım öyle çalış. Ya herkes bunları okumak zorunda değil ki.


    Ülkede böyle bir problem var. Bunun önüne geçmenin en mantıklı çözümü bölümleri kapatmaktır. Zaten şu an gereğinden kat kat fazla var. Adamlar atanamıyor, iş bulamıyor hala daha arkadan gelmeye devam ediyor. Bilemiyorum ben mi yanlış düşünüyorum diye ama durum bu.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Habley -- 6 Temmuz 2020; 17:58:47 >







  • Bimden gazoz alıp sat


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Valla ben arkeoloji, biyoloji, fizik,kimya vs okumak isterdim. Doğa bilimleri entelektüelin işidir ve maalesef para getirmiyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • mülteciler bu yüzden var

  • Nitelikli mühendis arayıp bulamayan firmalar da var. Parasıyla bile bulamıyor adam. Tek taraflı düşünüyorsunuz yani. Toptan kapatılması aşırı saçma ama kontenjan sınırı getirilebilir.

  • Her yer mühendis dolu

  • quote:

    Orijinalden alıntı: trkgncr

    Nitelikli mühendis arayıp bulamayan firmalar da var. Parasıyla bile bulamıyor adam. Tek taraflı düşünüyorsunuz yani. Toptan kapatılması aşırı saçma ama kontenjan sınırı getirilebilir.

    Evet orası da doğru. Ülkede o bilinen çok iyi üniversiteleri kesinlikle buradan ayrı tutuyorum. Adam ODTÜ'ye girer oradan yurt dışı denemek ister veya buradan bir şeyler dener ama ODTÜ'den de bir ara burada işsizlik durumu vardı diye hatırlıyorum yanlış bilmiyorsam. Nitelikli mühendis arayıp bulamayan elbet vardır ama adam adı sanı belli olmayan bir üniversiteye gidiyor mühendislik okuyor. Ne olduğu belli değil. Çıkıyor işsizim diyor. Bunu yapmak yerine güzel bir iki yıllık oku hem iş bulman tabii kolay değil ama diğer yoldan biraz daha kolay olur hem mesleğin olur veya direkt meslek lisesinden sonra da çalışabilirsin. Yani mühendislik okumak zorunda değilsin onu diyorum. Ortada bir garip durum var. Yani bir meslekte çok fazla işsiz varsa artık orada (o bilenen 5 üniversite hariç) okumanın mantığı yok. Zaten senin gibi binlerce var. Adamlar dolaşıyor etrafta. Onların arasına katılmanın bir mantığı yok.





  • Hedeflerini yüksekten tutup kademe kademe aşağıya inmek deniyor bu duruma.

  • Habley H kullanıcısına yanıt

    Evet şimdi tam olarak anladım demek istediğinizi. Zaten topu topu 10 üniversite kalsa mühendislik eğitimi veren, o zaman maaşları görmek lazım. Benim gözümde de adı sanı belli olmayan bir üniversitede okumanın bir anlamı olmuyor. Baştan kaybediyorlar bir kere. Misal Harran'da üniversite varmış ve burada mühendislik eğitimi de veriliyormuş. Amacım tabi küçümsemek değil ama bir kere orada sanayi olması lazım verdiğin mühendislik eğitiminin işe yaraması için. (Çok farazi bir örnek olarak Harran dedim).


    Bu arada ODTÜ'de de bir ara iş bulamama durumu olmuş. O ara da herkes yüksek lisansa, doktoraya sardırmış.

  • Valla ben arkeoloji, biyoloji, fizik,kimya vs okumak isterdim. Doğa bilimleri entelektüelin işidir ve maalesef para getirmiyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şunu söylemek istiyorum. Birçok kişi bu tarz meslekleri adı var olduğu için istiyor. Yüksek puanlı okullar genelde tıp gibi yerler olduğundan oraya gitmeyi istiyor. Ben 8. sınıf öğrencisiyim, lgs'den sonra insanların sorduğu soru nereyi istiyorsun dendiğinde "fen lisesi istemiyorum" dediğimde beni özgüvensiz falan sanıyorlar halbuki 90'nın altında ortalamam yok. Özgüvenimde bence fazlaca var. (biraz egoist olabilirim). Fen lisesi istememin sebebi bana göre bir yer olmaması. Sayısal olması ki ben sözel de çok iyiyim (tarihte, türkçede). Ancak bazı akranlarım sırf en yüksek puanlı lise fen lisesi olduğu için orayı istiyor, öğretmenler bize ilkokuldan liseye kadar "çöpçü mü olmak istiyorsunuz" diye bize laflar söylüyor. Bu yanlış bir mantık. Üniverste de sırf en yüksek puanlı yer diye millet saydığın yerleri istiyor. Git en yüksek puana çöpçülük koy. Parasınj biraz arttır, 50 yıl sonra her yer çöpçü. İnsanlafın üniverste de okuma amacı diplomam olsun üniverste mezunu okuyayım. Hiçbirşey bilmedikleri, kendilerine uygun olmayan yerlerde sırf mezun olmak için okuyorlar. Halbuki sıradan meslekler kendilerine daha uygun olabilir. Meslek liselerine, üniverstesiz mesleklere herkes kötü bir göz ile bakıyor. Bu algıdan kurtulmak gerek. Hem bir söz vardır, "sen ağa ben ağa bu ineği kim sağa"

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Kimler vs vs olacak demişsin bu bölümleri okuyup iş bulamayan kesim zaten bunları oluyor doktor haricinde
    Örneğin adam mühendislik bitirmiş iş bulamamış veya öğretmenlik bitirmiş atanamamış ya hizmet sektörüne giriyor ya da garson oluyor gençliğinde sıkıntı yok yani



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tanks55 -- 6 Temmuz 2020; 19:8:11 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tanks55 kullanıcısına yanıt

    Tıp fakültesine başlayıp da bırakanlar da var, benim fakültedeki iki arkadaşım bıraktı mesela.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu ülkenin Cumhurbaşkanı na da ihtiyacı var.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Doktor olunabilir revaçta, öğretmenlikte de sadece ingilizce, sınıf ve okul öncesi revaçta gerisi yalan dolan falan fistan. Konuya gelecek olursak tabiki de güzel bir durum değil. Sahşen ben tiyatro- konservatuar okumak isterdim. Gel gör ki gittik inek gibi bil. mh. olduk. Bir sürü araştırılıp yapılabilecek meslek var. İnsanları bilinçlendirip yönlendirmek lazım lakin ama fakat öncesinde planlaması olmalı bu mesleklerin kontenjan olmalı. Bilmiyorum... Dil yorup yorulmaya da değer mi o da ayrı bi konu.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Kimse bimde 2500 e çalışmak istemiyor çünkü

  • Sanki mühendis , öğretmen iş buluyorda diğerleri eksik. İlk öğretim ve lise mezunu çok insan var ve onlar bu tarz işlere daha ağırlıkla yöneliyor

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Herkesin mühendis ve doktor olmak istemesi doğal ve gerekli bir şey, doğal olmayan herkesin bu bölümlere girmesi

    Teknisyen olmak istersen teknisyen olursun ama mühendislik potansiyelin varsa çöpe atarsın

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kardeşim o çiftçiler de var o garsonlar da o teknisyenlerde o tamircilerde fazlasıyla var.


    Etrafına baktığında anlarsın, köyler geçimlerini hayvancılık ve tarımla karşılıyor.


    Yeterince çiftçi var yani.


    Kim garson olacak diyorsunda her gittiğim yerde fazlasıyla garson var.


    Teknisyen diyorsun ama gidip firmalarda bolca teknisyen var.


    Tamirci de çok var.


    Ama normalden fazla var bu yüzden işsizlik var.

  • Kardeş başta devlet yok emekçiye hakkı verilmiyor sen garsona kaportacıya çöpçüye adam gibi maaş ver insan gibi çalışma saatleri koy adamlar zaten gıkını çıkarmaz.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.