Şimdi Ara

Ufuk ne kadar uzaktadır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
4
Cevap
0
Favori
8.280
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bu tür hesaplamaları genelde gemiciler çok iyi bilir. Umarım forumda bir tanesine rastlarız.

Görüş uzaklığını düşüren meteorolojik faktörleri katmazsak kıyıdan denize doğru baktığımızda ufuk noktası ne kadar uzaktadır?

Wikipedia'dan hesaplamalara yöntemlerini okudum. Basitleştirilmiş olarak şu şekilde formülize edilmiş:

Ufuk ne kadar uzaktadır?

Yani deniz seviyesinden 2 metre yukarıda olan bir gözlemcinin görüş uzaklığı yaklaşık 5 km oluyor diyor.
    Diğer hesaplama yöntemleriyle de aşağı yukarı aynı sonuç çıkıyor.

İstanbul/Bakırköy sahilinden bakılınca karşıdaki adalar görünüyor. Hangi ada olduğunu ve uzaklığını bilmiyordum. Google Earth'den bakınca Güney Batı yönündeki en yakın adanın Kınalıada olduğunu gördüm. O da 15 km uzakta. Acaba hesap hatası mı yapıyorum?

• Bu tür hesaplar sanırım tamı tamına tutmuyor. Ne kadar uzakta olduğunu bilmiyorum ama biz yazın, gündüzün ilk saatlerinde esenköy/yalova'dan istanbul kıyılarına görebiliyorduk. Deniz seviyesinde olmak sanırım engebeyi azaltmanın bir yolu. Yani dümdüz rahat şekilde bakabiliyoruz. 2 metre yukarıda demişsin bunu 10 metre yapsak daha uzağı görebiliyor muyuz peki hesaplara göre? Merak ettim şimdi
  • Hesap hatan olduğunu düşünmüyorum fakat kınalıadayı görmenin sebebi adanın doğal olarak belli bir yüksekliğe sahip olması. Eğer kınalıada deniz seviyesinden 5cm yükseklikte olan düzlemsel bir kara parçası olsaydı göremeyecektik. Hesaba katmadığın kınalıadanın yüksekliği sanırım.

Başka bir deyiş ile kınalıadanın yanından gördüğün ufuk çizgisi sana kınalıadadan daha yakın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi timeless -- 14 Şubat 2011; 6:09:25 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: timeless

Hesap hatan olduğunu düşünmüyorum fakat kınalıadayı görmenin sebebi adanın doğal olarak belli bir yüksekliğe sahip olması. Eğer kınalıada deniz seviyesinden 5cm yükseklikte olan düzlemsel bir kara parçası olsaydı göremeyecektik. Hesaba katmadığın kınalıadanın yüksekliği sanırım.

Başka bir deyiş ile kınalıadanın yanından gördüğün ufuk çizgisi sana kınalıadadan daha yakın

Teşekkürler, güzel açıklama. Kınalıadanın en yüksek noktası 110 metre imiş. O noktadan bakıldığında menzil 38 km oluyor. Demek ki 38 km uzaktaki bir kıyıdan bakarsam ufukta Kınalıada'nın tepe noktasını teorik olarak görebilirim.

quote:

2 metre yukarıda demişsin bunu 10 metre yapsak daha uzağı görebiliyor muyuz peki hesaplara göre? Merak ettim şimdi

Zaten 2 metreyi değerini deniz seviyesinde ayakta duran insanın gözünün yerden yüksekliği olarak aldım. Rakım arttıkça denizdeki görüş uzaklığında artacaktır. Ama bu sadece ufuk çizgisiyle ilgili bir hesap. Görüş alanını dışındaki bir cismin yüksekliğine göre görüp görememen değişiyor.

Wikipedia sayfasında birkaç örnek vermiş:
    * Deniz seviyesinde bulunan bir gözlemci için(h = 1.70 metres) ufuk uzaklığı 4.7 kilometre
    * 100 metre rakımlı bir tepede veya bu yükseklikteki bir kulede bulunan bir gözlemci için ufuk uzaklığı 36 kilometre
    * Burj Khalifa binasının tepesinde bulunan(828 metre) bir gözlemci için ufuk uzaklığı 103.75 kilometre

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.