arkadaşlar merhaba kolay gelsin hepinize öncelikle...
BAŞLIKTA BELİRTTİĞİM GİBİ 'ÜÇGENDE TRİGONOMETRİK BAĞLANTILAR' KONUSUYLA İLGİLİ BÜTÜN BİLGİLERİ YAZARSANIZ O KADAR ÇOK SEVİNİRİM Kİ...KONU BENİM İÇİN ÖNEMLİ ARKADAŞLAR İLGİNİZ İÇİN ŞİMDİDEN ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM ARKADAŞLAR...(FORMÜLLER FALAN DA OLABİLİR)
yanlış yerde acmışın konuyokonu dışında ac yardımcı olayım
Ben bir iki ufak şey yazayım da taşınır konu belki. Arkadaşım bu konudan ben de çok çektim. Sonra karar verdim. Cos(a+b), sin(a+b) tarzı açılımları öğrendim. Ordan taraf tarafa topladığında cosa.cosb li ifadeler çıkıyor.
sin(a+b)=sina.cosb+cosa.sinb sin(a-b)=sina.cosb-cosa.sinb ------------------------------ sin(a+b)+sin(a-b)=2sinacosb ne geldi? sina.cosb yi buldun burdan. 1/2(sin(a+b)) + 1/2(sin(a-b))
bunlardan bir de tanjantı bilsen yeter, cotanjant isterse de tanjantı ters çevirceksin. tanjant ise tana+tanb/1-tana.tanb bu tanjantın toplam formülü genelde üçgenli şekilli alengirli çıkıyor çoğunlukla karşına.
bunlar toplam ve fark formülleriydi. Dönüşümler var bir de.
sina+sinb=2sin(a+b/2).cos(a-b/2) sina-sinb=2sin(a-b/2).cos(a+b/2) cosa+cosb=2cos(a+b/2).cos(a-b/2) bu kadarı aklımda. :D
bir de ters dönüşümler var. Yukarda söylemiştim. Bunları toplam fark formüllerinden çıkarabiliyorsun.
sina.cosb istedi mesela senden. Aha aklına gelmedi. Sıçtın mı? Hayır. Hemen yazıyorsun:
sin(a+b)=sina.cosb+sinb.cosa sin(a-b)=sina.cosb-sinb.cosa ----------------------------- (topla taraf tarafa) sin(a+b)+sin(a-b)=2sinacosb 1/2(sin(a+b)) + 1/2(sin(a-b)) e yukarıda da aynısını yazmışım bunun :D
quote:
Orjinalden alıntı: AlCaDrAs
Ben bir iki ufak şey yazayım da taşınır konu belki. Arkadaşım bu konudan ben de çok çektim. Sonra karar verdim. Cos(a+b), sin(a+b) tarzı açılımları öğrendim. Ordan taraf tarafa topladığında cosa.cosb li ifadeler çıkıyor.
sin(a+b)=sina.cosb+cosa.sinb sin(a-b)=sina.cosb-cosa.sinb ------------------------------ sin(a+b)+sin(a-b)=2sinacosb ne geldi? sina.cosb yi buldun burdan. 1/2(sin(a+b)) + 1/2(sin(a-b))
bunlardan bir de tanjantı bilsen yeter, cotanjant isterse de tanjantı ters çevirceksin. tanjant ise tana+tanb/1-tana.tanb bu tanjantın toplam formülü genelde üçgenli şekilli alengirli çıkıyor çoğunlukla karşına.
bunlar toplam ve fark formülleriydi. Dönüşümler var bir de.
sina+sinb=2sin(a+b/2).cos(a-b/2) sina-sinb=2sin(a-b/2).cos(a+b/2) cosa+cosb=2cos(a+b/2).cos(a-b/2) bu kadarı aklımda. :D
bir de ters dönüşümler var. Yukarda söylemiştim. Bunları toplam fark formüllerinden çıkarabiliyorsun.
sina.cosb istedi mesela senden. Aha aklına gelmedi. Sıçtın mı? Hayır. Hemen yazıyorsun:
sin(a+b)=sina.cosb+sinb.cosa sin(a-b)=sina.cosb-sinb.cosa ----------------------------- (topla taraf tarafa) sin(a+b)+sin(a-b)=2sinacosb 1/2(sin(a+b)) + 1/2(sin(a-b)) e yukarıda da aynısını yazmışım bunun :D
hocam helal olsun valla üşenmemiş yazmışsın da bu konu buralarda olmaz böle bu işin kitabı var şusu var busu var @NoTeSCaPe illet oldum yakamdan düşmüyo zaten sinüs cosinüs burda bari görmiyim bi açtım baktım yarım açı formulleri falan dedim noluyoz
Haklısın. Böyle net köşelerinde olmaz bu işler.
gerçekten önemli ve acildi burada da yardımcı olabileceğinizi düşündüm alkadras düşüncen ve emeğin için çok teşekkür ederim.Yanlış yerde konu açtığım için affedin biraz acildi işim çünkü .hepinize teşekkürler.
Rica ederim. yardımcı olabildiysem güzel. eğer bu sene sınava gireceksen, şunları söyleyim. trigonometriden soru kaçırmamaya bak. fazla zor değil, biraz soru çözünce herşey kafaya yerleşiyor.