Şimdi Ara

Ubuntudan windowsa geçerkenki disk kaybı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
4
Cevap
0
Favori
132
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Ubuntudan Windows 10 a geçerken disk biçimlendirmede ne olduğunu bilmediğim bi hata yaptım. 1 TB SSHD var laptopta şuan 920 GB gözüküyor. Başına gelen veya bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• aynı şey hdd ye wifi slax kurarken benimde başıma gelmişti. Yani windowsun biçimlendirdiğin kaybolan bölümü görebilmesi için o bölümü NTFS şeklinde biçimlendirmen gerek.
  • Normal 920 görünmesi. 1000 gb olarak zaten görünmez. Sebebi ise firmaların satış politikası veya rakamları yuvarlamasıdır. Yani veriler byte cinsinden 1024 olarak değilde yuvarlak hesap 1000 olarak hesaplanır. Yani 1000 gb = 1 tb derler. Ancak gerçekte 1024 gb = 1 tb'dır. Sistemde görünen 920 gb gerçek değerdir zaten. Bende 2 tb görünen 1.81 tb, yani bu byte hesabından dolayı.

İşi daha detaylandırırsak; ki kendi bildiğim kadarıyla açıklamaya çalışayım.

İlk bilgisayarlar ve alt yapı hazırlanırken ( yazılımsal ve donanımsal ) bit üzerinden hesaplanmıştır. O dönemdeki hesaba göre de 2 ve katları ele alınmıştır. Matematikte bu aşamada devreye girer ve onlu sayı sistemine göre hesaplanmıştır. İlk olarak 8 bit = 1 byte'dır. Katlarını hesaplarsanız 2 sayı sistemine hesap yapmanız lazım. Yani yan yana 2*2*2*2 şeklinde devam eden 2^10 şemasının sonucu 1024^tür. Buna göre MB,GB,TB' da bu şekilde hesaplanmıştır.

Yani firmalar teknik detaya girmez. Direk yuvarlatılmış rakamları kullanıp bunu satış politikası olarak bize aktarırlar. Aslında mantığı da şudur. Ürün alırken yuvarlak hesap herkes 1,2,3 gb olsun diye bakıp alır; eğer ki teknik tüm detaylar verilseydi; ben şu kapasiteli 1.099.511.627.776 harddiski almak istiyorum sizce uygun mu ? Ordan başka bir arkadaş bunun daha karmaşık olanını size atar bu defa oturur tek tek o byte'ları hesaplarız.

Neyse işte durum basitçe bu. Tabi bu hesap çarşı hesabı sayfa sayfa yazı çıkar bundan. O yüzden bildiğimce ve en kaba haliyle yazdım ki neden böyle gibi birşey aklınızda kalmasın.

Sizin açınızdan bir kayıp yok gönül rahatlığı ile hdd'yi kullanabilirsiniz. Unutmadan sakın neden herşey 8 bit eşitliği ile başlayıpta onluk sisteme göre hesaplanıp ikilik sistemle çarpılıyor demeyin 2 sayfa da onun teknik muhabbeti dönmesin

• MexeSs kullanıcısına yanıt
    sağolasın hocam öyle bişey demem zaten :D bilgisayar mühendiliği okumaya çalışıyorum onu anlattılar da tam bir bilgim olmadığından kaynaklı olarak sormak durumunda kaldım. Teşekkür ederim ilginiz için :D
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.