Şimdi Ara

Tutku: dünyayı döndüren yegane şey

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
551
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • herkes bir şeyler için çalışıyor. kimi kitap okuyor bolca, kimi tamirhanede araç tamir etmekle meşgul. klasik şeyler. Peki bir insanı kaldıramayacağını bildiği halde 20 yıl borçlanarak ev almasını sağlayan şey nedir? Yine insanı günlerce sabahlara kadar tus sınavına çalıştıran şey nedir? insanın her gün sabah 5'de kalkıp işe gitmesine neden olan şey nedir?

söyler misiniz dostlar nedir bunlara neden olan?

Tutkudur. Tutku, Güç ihtiyacını, bir şeylere; bir kadına, bir eve, bir mevkiye, statüye, makama erişme istencini oluşturan yegane içsel enerjidir. Tutku olmazsa hiçbir şey olmaz. bu olmadan hiç bir şey yapamazsınız/yapmazsınız.

güzel bir alıntı var:
    "tutku bizimle konuşur, bize rehberlik eder, her şeye hükmeder. eğer tutkusuz yaşayabilseydik belki bir çeşit huzuru bulabilirdik ama içimiz boş olurdu, boş bir oda gibi, bir ölü gibi."

• güzel yorum yapanlara yaptığı güzellikten ötürü cüzi miktarda para göndereceğim.
  • “Tutku olmadan enerjiniz olmaz. Enerji olmadan da hiçbir şeyiniz.” Donald Trump.

“Tutkuyu hiç tatmamış birine tutkuyu anlatmak, bir köre ışığı tarif etmekten farksızdır.” T. S. Eliot.
  • tutku... tetik... tutkal... tat(lı)kal...

kelime öbekleri bakımından iki şeyi birbirine yapıştıran iliştiren, mekanizması olup bütünü harekete geçiren-ateşleyen, ağızda lezzet bırakan şey veya şeyleri tanımlama bakımından tutkuyu betimleyebiliriz.

tutkunun, tutkunluk olması yani ayrılamaz şekilde bağlılık içermesi hali de mevcut.

bir şeye müptela olmak onsuz anlam kazanamamak gibi haller de tutkunun derinliği bakımından anlam taşır.

..................................

bana kalırsa öncesi bakımından düşünülüp sonrası bakımından tanımlanacak şey olması bakımından tutku ilk elden müşahhas bir kavrama karşı oluşur. bir şey tutku sebebi olması bakımından öncelikle müşahhaslaşmalıdır.

bu şey sonradan seni ve onu aynı düşünce ufkuna taşırsa yani müşahhaslaşıp seninle ilintiye girer ve aynı düşünce veya yaşam formunda ifade kazanır ise bu tutkunun oluşumu safahatıdır denebilir.

sen bir şeyin senin için müşahhaslaştığına inanmalısın. yani o şey esasen yoktu ve o şey seni hedef alarak görünen bilinen bir şey oldu ve seninle bütünleşti.

bir kız var ve ben ona tutkuyla bağlıyım onsuz bir anı düşünemiyorum dedin diyelim. bunu tutkulu aşka çeviren şey o kızın senin için kendisini göstermesi senin için var olduğunu beyan etmesi hali aranır. her kız o kız olamaz dediğin ölçüde senin olay bakımından inanç ve anlayışın tutkuyu ifade adına bu şekilde oluşur.

.............................
    bir şey senin için müşahhaslaşmamış iken sen o şeyden binlerce insan gibi nemalanıyor isen oluşan şey tutku olamaz. tv de gördüğün ve herkese gülümseyen minik bir bebeği düşün. bakışı sende tutkuya neden olsun. yahu ne kadar güzel keşke benim evladım kardeşim veya bir yakınım olsa idi de ve bunun için çaba sarfet.

evlen veya evlat edin vs. tvdeki bu bebeğin herkese aynı gülücüğü attığı halde sana özel olarak bunu yaptığını düşündüren şey sendeki bağ kurma isteği olarak anlam kaznırken karşılık denen unsurun havada kalması halinde ilk oluşan hal, tutkunun utku şeklinde ğaybi bir oluşuma yönelmesi halidir.

................................

yani tutkunun ilk yönelim hali ğaybidir denebilir. bu açıdan bir şeyin salt sana özel olarka yaratılmış olduğunu düşündüren olgu bakımından kişinin yaratıcı ile olan münasebeti tutku-tutkunluk boyutuna ulaşabilir. insanlar her daim bir yaratıcının varlığını umar.

bu yaratıcı onu onore eden, şımartan, nazlayan bir edim toplamıdır.

..................................

kişisel manada insan-yaratıcı arasındaki bu alaka eşyanın okunması esnasında anlam kazanmışa benzer. yani kainat bir kısım tutkusal olumlara yer verir.

botanik jeoloji gökbilim sosyoloji psikoloji zooloji vs gibi dallar esasen tutkunun oluşumu ve yön alışı bakımından anlamlıdır ve her biri düşünüş de denen felsefesi olan bir öngörüye dayanır.

bu olumlarla anlamlı olan bir öngörüyü oluşturan yani tutkusal bağ kuran bir istencin varlığı sizi dünya denen yerdeki misafirliğinizde özel hissetirecektir.

......................................

para istemem. yorum güzel mi değil mi karışmam.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 29 Mayıs 2019; 23:9:45 >

• hiçbir tutkum yok beni döndüren şey ne acaba
  • chtsydn kullanıcısına yanıt
    Bir patatesi döndüren şey neyse seni döndüren şey o

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tutku kavramından önce ihtiyaç kavramı icin insan bu gereksinimleri karşılamaz mı?
    Eğer ihtiyaç ile tutku kavramını ilişkendirip ortaya böyle varsayımsal bir tez atılmışsa konu değişir elbette. Şan,şöhret duygusu insanın tutku duygusundan kendini diğer insanlardan üstün görme duygusu üzerine gelişen bir istektir. İnsan bir şeye sahip olma isteği varsa istediği yüzunden değil o duyguyu tetikleyebilecek olan nesnelerin veya herhangi bir eşya v.s çekiciliği yüzündendir.

Tutku olmadan bir insanın bir şey yapabilmesi imkansız olarak değerlendirilmemeli. Ama doğru anladığıma göre tutku kavramını tüm bu olayları karşılayan bir kavram olarak toplanmışa benziyor.

Tutku her 2 yönden(iyilik ve kötülük) bakımından tüm seyleri mi kapsar yoksa degisiklik gosterir mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Herattaa -- 30 Mayıs 2019; 2:38:8 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • bak kardeşim bir erkek olarak söylüyorum.
    dünyada istisnasız herkes (erkek olarak söylüyorum) güzel bir kadına, bir arabaya, eve, sosyokültürel güce ihtiyaç duyar. şu an ben audi a4 sport pack arabasına ihtiyaç duyuyorum. peki bu duyduğum ihtiyaç benim hareketlerimi düzenleyen bir motivasyon aracımı mı? HAYIR. mesela Jennifer lawrence hanımına ihtiyaç duyuyorum. peki bu ihtiyacım bana hareket etme duygusu yaratıyor mu? HAYIR. herkes herşeye ihtiyaç duyar, azı bu denilen şeyleri elde eder. işte bu elde etme yolundaki motivasyon aracı TUTKUdur.

tutku olmadan kaydadeğer hiç bir şey yapamazsın. he ne olur, mesela kitap okursun, gezersin, arkadaşlarınla buluşursun vs. low motivation gerektiren herşeyi yaparsın ama hergün sabah saat 5'de tutku olmadan kalkamazsın. bir kadın için varını yokunu hiçe sayarak canını tehlikeye atamazsın. bu saydığım şeyleri domates de yapıyor, patatates de. yani tutkusuz bir insanın bir PATATES den farkı yok olamaz da.

• Tutku bir çocukluk ve bir toyluktan ibârettir. Hele hele o saydığın şeylere olan tutkunun bir çocuğun bir şekere veya bir bilgisayar oyununa olan tutkusundan hiçbir farkı yoktur. Çok beylik lafı gibi olacak ama, insan kemâle erdikce tutkuları da azalır ve gürültü ve telaş yerini sakinliğe bırakır.

Ayrıca dünyayı döndüren tutku değil rahmettir.
  • alakaya maydonoz. rahmet ne alaka? sen hiç dışarı çıkıp etrafına baktın mı? koşuşturan insanları gözlemlemişsindir. 5 dk beklememek metroyu kaçırmamak için yürüyen merdivenlerden hızlı hızlı inenler,, günün sıcağında meydanda ayakkabı boyamak için bekleyenler,, sürekli bir koşuşturma bir curcuna içinde olan insanlar. bu insanlardaki hareket motivasyonunu rahmetle açıklayamazsın. rahmet ne olm?

insanlar kemale erdikçe tutkudan vazgeçseydi, bugünkü bilimadamları 50sinden sonra elini eteğini bilimden çekerlerdi. aziz sancar kaç yaşında nobel aldı? halil inalcık en son kaç yaşında kitap yazdı?

ya dostum benimle maytap mı geçiyorsun yoksa bunları ciddi mi yazıyorsun anlamıyorum. ben yazdığım yazıları büyük kısmını bilime/tecrübeye/gözleme dayandırarak yazarım. işkembei kübradan sallamaman gerekir. felsefe ciddi bir iş.
  • Bence bunların asıl nedeni tutku değil korku.
  • "insan cinsel hevesini keyfi bir biçimde tatmin etmesin diye evrim tutkuyu üretmiştir." -helen fisher

“evrim niçin en büyük beyinleri bile bir süreliğine de olsa şaşkınlaştıran, en değerli ilişkileri dağıtan, en sağlam bağları koparan, kah yaşamı ya da sağlığı, kah zenginliği, mevkiyi ve mutluluğu kendine kurban eden bir mekanizma ortaya çıkardı ki?"
    "her hans kendi grate'sini bulsun diye." -arthur schopenhauer
  • pallad kullanıcısına yanıt
    Helen fisher in sözünü açar mısın kardeşim?

• Asus gl702 kullanıcısına yanıt
    Korkmak stres faktörüdür ve insan uzun süreli strese dayanamaz.

• Peki bir şeyde Tutku'yu elde etmek için ne yapılmalı, öneri verebilir misin?
    Tutkusuz yaptığım bir işi nasıl tutkulu yapabilirim?

• Bilmiyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: avcılarınavcısı

Bilmiyorum
    Tesekkürler.

• Rica ederim

• quote:

Orijinalden alıntı: avcılarınavcısı

alakaya maydonoz. rahmet ne alaka? sen hiç dışarı çıkıp etrafına baktın mı? koşuşturan insanları gözlemlemişsindir. 5 dk beklememek metroyu kaçırmamak için yürüyen merdivenlerden hızlı hızlı inenler,, günün sıcağında meydanda ayakkabı boyamak için bekleyenler,, sürekli bir koşuşturma bir curcuna içinde olan insanlar. bu insanlardaki hareket motivasyonunu rahmetle açıklayamazsın. rahmet ne olm?

insanlar kemale erdikçe tutkudan vazgeçseydi, bugünkü bilimadamları 50sinden sonra elini eteğini bilimden çekerlerdi. aziz sancar kaç yaşında nobel aldı? halil inalcık en son kaç yaşında kitap yazdı?

ya dostum benimle maytap mı geçiyorsun yoksa bunları ciddi mi yazıyorsun anlamıyorum. ben yazdığım yazıları büyük kısmını bilime/tecrübeye/gözleme dayandırarak yazarım. işkembei kübradan sallamaman gerekir. felsefe ciddi bir iş.
    O zaman harekete dâir her şeyin sebebine tutku deyip geçelim. Verdiğin örnekteki olaylar olsa olsa koşullanmanın hatta alışkanlığın ürünüdür. Metro için koşan insanların da bir çoğu bu sebepten koşuyor. Çünkü 'eğer metronun gelmesine 1 dk varsa ona yetişmek lazımdır' şeklinde bir kodlamayla hareket ediyorlar. Veya bir dayının düzenli olarak traş olması, ayakkabı boyatması? Tüm bunlar basit ve sıkıcı alışkanlıkların sonucudur. Eğer toplum yaşamını döndüren şeyin ne olduğunu merak ediyorsan formalite, alışkanlıklar ve primitif ihtiyaçlara bakman gerekir. Şâirâne bir tutkunun tüm avam seviyesinde ve her olayda cereyan ettiğini iddia etmek komiktir.

Ayrıca insana yüksek eylemler gibi görünen, bilim yapmak ve kitap yazmak gibi şeyler de doğrudan tutkuyla alakalı değildir. Dostoyevski, kitaplarını kumar borçlarını ödemek için karın tokluğuna yazmıştı mesela. Bunu her insan ve durum için uygulayabiliriz.

Ayrıca, bir şeye duyulan büyük istenç için 'tutku' kelimesini kullanıyorsan, en büyük tutku sahipleri uyuşturucu bağımlıları falan oluyor. Ve insan neşe ve keder içinde gelip giden bir şeydir. Ve neşe içinde olduğu anlarda 'tutku' sahibiymiş gibi hissetmesi normaldir. Halbuki senin bahsettiğin tutkunun yüce veya övülecek bir tarafı yoktur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E57029DB9 -- 31 Mayıs 2019; 19:18:37 >

• "Dünyada harika olan hiç bir şey tutku olmadan başarılmamıştır" -Hegel.

BLOK

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.