Şimdi Ara

Türkiyedeki kültür ve ahlak düşüklüğü hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
1
Favori
645
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bu ülkede hep aynı meseleler konuşulup duruluyor.
    Yok ırk meselesi
    Yok aleviler falan
    Yok kürtler falan
    Yok hayvan hakları falan.
    Yok türbansızlık falan...

Saymakla bitmez. Fakat ben bunların hepsinden daha fazla rahatsız olduğum bir konu var. Hatta konular ki bence hepsinden daha önemlidir.

Özellikle insanlar birbirlerine karşı aşırı saygısız olabiliyor. Din ile düzeleceğini düşünebiliriz ama böyle düşünenlerin yoğun olduğu yerlerde bu konuda daha bi üstün ne hikmetse.

Diğer bir konu ise, şehit olaylarının önemine dikkat çektiğini düşünen ve bu olaylar için ülkeye bir şey kattığını düşünen her yetkili veya yetkisiz vatandaşın, trafik kurallarını bir o kadar sallamaması. Aklımın yettiği günden beri inceliyorum ve bu gerçek. Yayasından tutun, trafikteki şoförüne, sokakta yürüyen çocuğuna kadar hiç bir şekilde eğitim yok. Fakat nedense sanki bu daha önemsizmiş gibi bunu hiç konuşan yok, osmanlıca konuşan var.

Yolda karıya kıza laf atanlar kıyamet gibi! ve bu insanlar için bir yaptırım yok. Kadın bana laf attılar dese, neden öyle giyindin diye sorabilecek bir zihniyet var ki bu insanlar çok güzel bi şekilde cool yaşıyolar. Geziyolar kaldırımda yürüyolar, arkadaşıyla şakalaşıyolar, gayet normaller yani utanmıyolar. Kimsede dokunmuyo bunlara. Halbuki gerçekten dokunulması gerekiyor. Hemde öyle böyle değil.

Kültürümüz mü böyle? Türk kültürü, Türkiye kültürü mü böyle ? Evet efendm aynen böyle. Kalkıp bizim kültürümüzde başkasının namusuna laf atmak yoktur diyemezsiniz, bende diyemem artık, çünkü bu gayet açık var. Ve işin komik yanı dini konularda taş üstüne taş bırakmayan kimselerin hiç bir şekilde bu konular için konuşmaması.

Müslümanlıkta var efendim, günahtır böyle yapmak demeyin şimdi. Çünkü bunun pratikte olmadığı çok bariz belli. Özelliklede dini yoğun yaşadığını iddiaa eden şehirlere bknz.

Neyse; diyeceğim şu ki, Din dersi değil, Ahlak dersine ihtiyacımız var. Toplumsal olarak en eksik olduğumuz şey budur çünkü.

Edit1 :<insanist -- 18 Ocak 2015; 21:54:09 >

Dini konuda Yazılanlarla uygulananlar arasındaki farkı herkes görmüştür.

Konu bir din tartışması değil.

Ama dünya üzerinde isveç
    http://www.milliyet.com.tr/isvec-te-cezaevleri-kapaniyor/dunya/detay/1793566/default.htm

İçin şöyle bir haber okumuşaunızdur belki. Kapattılarmı bilmiyorum araştırmak gerek. Herhalde neden ceza evleri kapatılıyor soylemeye gerek yok. Ama genede belirtiyim. Suç oranı çok düşük olduğu içinmiş. Gerek kalmamış neredeyse ceza evlerine.

İsveçteki inançlı oranı %85 bu arada. Pardon yanlış oldu ateist oranı.

Tabi ülkemizle arasındaki tek farklılık bu değil, sonuçta onları bu haddeye getiren bizide bu haddeye getiren milyonlarca sebep olabilir. Yaptığım şey bir kıyas değildir kısaca. Buranın altını çizmek istiyorum.

Söylemek istediğim bizim ülke @Automobilista ve @PsikologBenX' inde belirttiği gibi aslında inanan bir ülke değildir. Ama ateist bir ülkede değildir. Kısacası ahlağı bozuktur arkadaşım.

"Ateistlerin neden iyilik yaptığına anlam veremiyorum" diyen öğretmen gördüm. Daha geçen sene mezun oldu.

Yani demek istiyoki "ben ateist olsam ohooo ne iyilik yapcam!" Kötülük yaparım demedi ama, artık onuda yapmasına engel kalmayacaktır sonuçta.

Neymiş kısacası, bizim ahlağımız bozukmuş arkadaşım.

Ahlak malesef ben inanıyorum diyince gelmez. Ben inançsızım diyincede çekip gitmez. Ahlak hep size aktarılan ve içinizde olan birşeydir. Böyle gelmiştir ama böyle gitmez, devamlı değişir. Ama düşünün bizdeki değişim ne denli yavaşsa artık yıllardır bu kadar olmuş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MrKavinsky -- 18 Ocak 2015; 21:54:55 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• İslam ahlak dersini en iyi şekilde veriyor ama anlayıp yaşayabilene..

• Sözde dindar ve ahlaklılar ülkeyi bu hale getirdi.
  • Kültürümüzde bu yok!

Kültürümüz bu amerikancı liboşlar tarafından yozlaştırıldı.

Ülkede eğitimi yozlaştırırsan sonuç böyle olur.

İskipli,Cübbeli,Mısırlıoğlu, Bardakçı gibilere meydan kaldı şimdi.

Televizyona önem veren millet ne kadar gelişmiş olabilir ki!
  • furkanfc kullanıcısına yanıt
    Anlaşılması ve uygulanması çok zor ki şu an kadar kimse bunu başaramıyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Target Human

Anlaşılması ve uygulanması çok zor ki şu an kadar kimse bunu başaramıyor.

Allah kullarına kaldıramayacağı yük yüklemez..bence zor değil ama nefislerimiz baskın çıkıyor..
  • Bu bahsettikleriniz tamamiyle egitim ve toplumsal duzen ile alakali meseleler.

Malesef cozumu de hic kolay degil.Toplum düzeni asırların deneyimlerinin süzülerek gelen bir evrimleşme sonucudur.Aile ici egitim (ki bence en temel ve onemli egitim seklidir)ile bu problemlerin cozumunde kismen basari olunsa da,uzun vadede ne kadar basarili olunabilecegi suphelidir.

Umutsuz vaka degiliz ama tanimini yapmaya calistiginiz '' kusursuz toplum '' seviyesine gelebilmemiz icin de onumuzde uzuuuunca bir yol var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VirgilSollozzo -- 18 Ocak 2015; 0:19:16 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: VirgilSollozzo

Bu bahsettikleriniz tamamiyle egitim ve toplumsal duzen ile alakali meseleler.

Malesef cozumu de hic kolay degil.Toplum düzeni asırların deneyimlerinin süzülerek gelen bir evrimleşme sonucudur.Aile ici egitim (ki bence en temel ve onemli egitim seklidir)ile bu problemlerin cozumunde kismen basari olunsa da,uzun vadede ne kadar basarili olunabilecegi suphelidir.

Umutsuz vaka degiliz ama tanimini yapmaya calistiginiz '' kusursuz toplum '' seviyesine gelebilmemiz icin de onumuzde uzuuuunca bir yol var.

Aile içi eğitim önemli ancak ailenin ebeveynleri sorunlu olunca çocukları da kendileri gibi oluyor.
  • Dostum bu ülkenin eğitime ihtiyacı var anne baba eğitimli olmadıktan sonra bu soydan soya devam eder din konusuna gelirsek şunu hep söylem.şimdir "türkiye müslüman bir ülke değildir " sadece sözde müslümanlık vardır.Eğer bu ülke müslüman olsa şuan biz ne hallerde olurduk.

• Hemen yeri gelmişken dine bok atalım düşüncesi çok mantıksız. Dinde her şey belli, konuyu açan arkadaşın tüm eleştirileri ve düşünceleri dinde temeli bulunan düşüncelerdir zaten. Dine laf atmak yerine, kuralları açık bir şekilde yazılı olan dini uygulaması gereken insanlara bok atabilirsiniz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kahkehkah

Hemen yeri gelmişken dine bok atalım düşüncesi çok mantıksız. Dinde her şey belli, konuyu açan arkadaşın tüm eleştirileri ve düşünceleri dinde temeli bulunan düşüncelerdir zaten. Dine laf atmak yerine, kuralları açık bir şekilde yazılı olan dini uygulaması gereken insanlara bok atabilirsiniz.

Üst seviye idrak probleminiz var.

Yazdıklarımı tekrar okuyun. Ta ki anladığınızı düşünmediğiniz an a kadar. O zaman hrhangi birisine sorun aanlatır zaten.

• Üstad her ne kadar bana saldırıda bulunsan da seni ciddiye alıp cevap veriyorum.

Cevabım sana değildi. Yeterlidir galiba.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kahkehkah

Üstad her ne kadar bana saldırıda bulunsan da seni ciddiye alıp cevap veriyorum.

Cevabım sana değildi. Yeterlidir galiba.

Öyleyse laf atarken ortaya sallamasyon konuşmayın lütfen. Sizde bilirsinizki sizin yorumu bana yapacak insan olma olasılığıda vardı. Saygılar.

• Efendim tam olarak istediğim şey ortaya atmaktı zaten. Üzerinize alınmayın her şeyi bu saçma atışmayıda burada sonlandıralım artık.
  • Ödül ve ceza yani menfaat uğruna ahlak kuralları temellendirilmez.Bir diğer nokta da geçmişin ahlak normları günümüzde işlemeyebilir.Günümüz dünyasının kuralları da gelecekte terk edilebilir.Dolayısıyla ahlak gibi değişkenliğin olduğu bir konuda belirli bir dönem ürününe saplanıp kalınmamalı.Olay yine din tartışmasına dönmüş dolayısıyla bunu yazma gereği duydum.Konuya gelirsek arkadaş genel olarak haklı.Psikolojide id,ego,süperego kavramlarını bilenler benim ne demek istediğimi anlayacaklardır.Bir toplumda yaşayan bireylerin egosu yukarıdan baskı yaratan süperego ve aşağıdan ilkel duyguları tetikleyen id arasında eziliyorsa arkadaşın bahsettiği durumların yaşanması normaldir.Yani kişi bir yandan din,gelenekler,aile ve toplum baskısı gibi üst güce yaranayım derken bir yandan da hayvanlığından geri kalmayabilir.Bu toplumdaki insanların egosu iki taraf arasında denge kuramaz ve samimiyetten şüphe edilir.Süperego idi kontrol altına alamaz.Dolayısıyla bu sorun din gibi kavramlar ile çözülemez.Dengeyi kuracak olan insandır.Her çağda en mantıklı ve geçerli olan görüşler dikkate alınmalıdır.Bu işin içinden ancak seküler düşünce ile çıkılabilir.

• İsveç örneğini neden verdiginizi anlayabilmiş değilim.

• quote:

Orijinalden alıntı: Dar-ül Harb

İsveç örneğini neden verdiginizi anlayabilmiş değilim.

Konuyu dinle bağdaştıran bir yazıyı üstüme aldığım için ekledim sanırım.

İsveç örneği, sonuçta inançsızlar ve zararlarıda yok gibisine verildi. Hani inansaydık böyle olmazdı diyenler olabileceği için.

• quote:

Orijinalden alıntı: insanist

quote:

İsveç örneği, sonuçta inançsızlar ve zararlarıda yok gibisine verildi. Hani inansaydık böyle olmazdı diyenler olabileceği için.

Anladım.Fakat İsveç örneği ile "inançsızlar fakat zararsızlar" çıkarımında bulunmanız biraz komik olmuş.

Ayrıca bana göre, zarar-fayda mevzusu, din ile sınırlandırılamayacak kadar geniş içerikte değerlendirebilecek bir konudur.ülkenin eğitim düzeyi, insani gelişmişliği, refah seviyesi, işsizlik oranı,kişi başına düşen geliri,nüfusu vs. gibi veriler de ele alınmalıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dar-ül Harb -- 19 Ocak 2015; 2:54:26 >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: insanist

quote:

Anladım.Fakat İsveç örneği ile "inançsızlar fakat zararsızlar" çıkarımında bulunmanız biraz komik olmuş.

Ayrıca bana göre, zarar-fayda mevzusu, din ile sınırlandırılamayacak kadar geniş içerikte değerlendirebilecek bir konudur.ülkenin eğitim düzeyi, insani gelişmişliği, refah seviyesi, işsizlik oranı,kişi başına düşen geliri,nüfusu vs. gibi veriler de ele alınmalıdır.

Kesinlikle. Zaten o tarz verilerinde içinde olacağı bir sürü sebep olacağını belirtirken bunu kastedmiştim.
    Yani ortada bir sürü sebep vardır ama konuyu insanlar konuyu tek düşünceye indirgiyor.

• ahlak konusuda izafi bir kavramdır herkesin kendi durumu ve hayata bakış açısına göre farklı bir yorumu olur. bir erkeğe göre küfür etmek ağız alışkanlığı, diğerine göre ahlaksızlıktır. birine göre banka kullanmak harama bulaşmak, diğerine göre yatırım, birine göre Allah'ın özelliklerini düşünmek tefekkür, diğerine göre haram olabilir, kapalı ve herkesin kapalı olması gerektiğine inanan kişi açık bayanları sapık görebilir. veya açık bir bayan, kapalı bir bayanı bazı tavırları dolayısıyla ahlaksız veya akılsız diye değerlendirebilir. binlerce örnek çıkartılır rahatlıkla.

bu tip eksik noktalar saymakla bitmez. ortak yanlarımız daha fazla ve daha fazla sayıda güzel yönlerimiz var. dost canlısı insanlarız. bu konuda şahsım adına, herkese ait fikirlerden ziyade adaletine inandığım yaratıcının indirdiği kitapları referans alırım çünkü herkese göre değişken konuları değil, en doğru konuları içerecektir. Eğer Allah'a inanıyorsanız adaletinede inanırsınız o yüzden bu konuda kimseyi zora sokmayacak rahatlıkta bir kitap olduğunu bilrisiniz.

eğer inançsız kişiysede kişi, kanunlara uymalı ki insan gerçek adalete yaklaşılsın. çünkü birisi pislik çıkarttığında cezasız kalmaması o pis iş hakkında ciddi bir artışa ve sempatiye sebep olur.

işin özeti mutlaka baz alınan ahlaki bir referans olmalı. herkes özgürdür fakat birbirine karşı sorumludur. bu sorumlulukta "ben istediğimi yaparım" deyip geçiştirilirse pisliğin başladığı gündür.

bir bayan açık diye, birisi açık diye dinsiz, diğeri açık diye sapık diyorsa, aslında ikiside sapıktır. çünkü kadına baktığında cinsel obje görüyor ve dürtülerini kontrol edemiyordur.

olayları çok yönlü düşünmek gerekir.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.