Şimdi Ara

Türkiye ve Avrupa Geçim Kıyaslaması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
58
Cevap
2
Favori
1.008
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ekşisözlükten alıntıdır. Çok hoşuma gitti paylaşmak istedim. 1300 TL ile hükümeti ve reformlarını savunanlara gelsin. Hep söylemişimdir şu akp ye oy verenleri birkaç haftalığına herhangi bir avrupa ülkesine tatile yollayın bir daha o mühürü oraya basmazlar. Verilen fiyatlar avrupadaki euro bazlı asgari ücretin türk lirasına eşit olduğu varsayılarak yapılmıştır. Yani avrupada 1300 euro aldığınızı düşünün. Aşağıda fiyatı tl yazan herşey euro yani. Yapabilecekleriniz aşağıda yazıyor. Bunları türkiyede yapabileceğinizi bir hayal edin. (Almanyada asgari ücret ortalama 1500 euro civarı saat usulu çalıştıkları için işten işe ve çalışma saatlerine göre değişiyor.)

direkt şöyle bir hayat hayal edin.

istanbul'da asgari ücretle çalışıyorsunuz.

bir cafede garsonsunuz. çalıştığınız işyerine gelen müşteriler sorunsuzca ve güleryüzle halinizi hatrınızı sorarak siparişlerini veriyorlar. yok yok 1-2 tanesi değil. hemen hemen hepsi. herkes güler yüzlü. herkes mutlu.

bir mağazada kasiyersiniz. 32'sinde menopoza girmiş gibi gergin bir abla gelip, bana müdürünü çağır demiyor. müdürünüz gelince de sizi azarlamıyor. yaptığınız işlem doğru olduğu halde sizi, müşteri önünde ezmiyor müdürünüz.

asgari ücretle yaşıyorsunuz ama yaşadığınız semt şehir merkezine çok uzak değil. en fazla 30dk içinde merkezdesiniz. yaşadığınız semtte varoş ve tehlikeli bir semt değil. ve şehrin diğer ucuna ola ki bir işiniz düştü. metro ve metrobüs o kadar düzgün ki, maltepe'den atatürk havalanına 1 saat 10 dakkada gidiyorsunuz akşam iş çıkışı saati.

bu ay para biriktirdiniz. araba alacaksınız. 600 tl'ye 8 yaşında bir nissan micra mı alacaksınız? yoksa 800 tl'ye peugeuot 206 mı? bu ayki sorununuz bu.

cep telefonu yenileyeceksiniz. iphone 6 plus istiyorsunuz. 600 tl de o tutuyor. iphone sevmiyorsanız da, samsung s7 450tl. htc one 250 tl. asus zenfone huawei filan iş gören süper akıllı telefonlar 200 tl.

zaten cep telefonu operatörünüze aylık 2 gb 4g internet , sınırsız mesajlaşma, sınırsız avea arama, 1000 dk digerlerini arama için 12 tl ödüyorsunuz.

çoştunuz bilgisayarı da yenileyeceksiniz. macbook 800 tl. hadi o pahalı geldi. iş gorur yeni model sıfır laptop 300tl. 400tl.

milletin youtube videolarını gorup 4k filan olaylarından gaza geldiniz. ve az biraz tasarruf ettiniz, go pro black edition 400 tl. asgari ucretin 3te1 i işte.

canınız eğlence mi çekti? . şehrin göbeğinde, taksimde 50lik bira3 tl. 6 tl ye sinema. öyle kenar sinema, barlar, publar değil. gayet güzide yerler. boğaz manzaralı cluba gittinse de bira 6tl. ama bu sefer mazur görürsün ki 33lük. olsun votka vişne iç sende. 7 liraya.
    sinema edit: sinemaya aylik 20liraya sinirsiz uye olup her filmi izleme imkanini da ekleyin

işinden sıkıldın mı? başka bir iş mi arıyorsun? korkmana gerek yok. buradaki işi bir daha bulamam diye çekinme. her yerde iş dolu. sen yeter ki çalışmak iste. işsizlik diye bir şey yok. olur da sana denk geldi. mobbing mi var? git başka yerde çalış. olacağını sanmam ama patronun saygısızlık mı etti? hemen bas istifayı. yarın başka iş bulabil. patron maaşını değil 1kr eksik, 1 saat geç yatırmıyor.

demokratik hakkını aramak mı istedin? polis ile münakaşaya girmeden, söyleyeceğini söyleyebiliyorsun. sonra efendice çekip gidiyorsun. muhatabın belli. limitleri aşarsan da mahkemede usulünce yargılanıyorsun. cezanı çekiyorsun. vurulmak, dövülmek, gaz filan yok. seni ekip aracına düzgünce alıyorlar.

trafikte ekip mi çevirdi? polis, ehliyetin ya da kimliğin yoksa sana 7 gün mühlet veriyor. gidip kimliğini gösteriyorsun sonra.

alkol muayenesinden mi kaçtın? alkollü muamelesi görüyorsun. tv kameralarına komik görüntüler vermiyorsun.

yalnız mısın? sevgili mi bulmak istedin? senin gibi bir çok insan var. ve kimse kasıntı değil. düşün istanbul'da kızlar teklif ediyor. ikili sohbete girip devamını getirebilmek bir toplum tabusu değil. gergin başlangıçlar yok. düşün. öyle bişi.

konsere, tiyatroya, maça mı gideceksin? elini çabuk tut. 1-2 ay öncesinden tüm aktivitelerin biletleri satılmış. derbi boş tribünlere oynanmıyor. düşün. maç içersinde feci sert iki rakip maç sonu öpüşüp tebrikleşiyor.

senin takımın 3 0 yenik durumda iken 89. dakikada skoru 3-1 yapıyorlar. stadın halen yüzde 90 ı dolu. ve golü alkışlıyorlar. çıkanlar da maç sonu sıkışıklığına kalmayalım diye erken çıkmak isteyenler. zaten maç bitince yenilen takım bile tribünleri dolaşıyor

yine düşün maçtan sonra asan kesen spor programları yok. yerine güzel güzel futbol konuşan, magandalığı özendirmeyen programlar var.

düşün istanbul'un her yanı engelli yolları. bedensel engellilere hayatı daha da kolaylaştırmışlar. tüm sosyal etkinliklerde engellilere en önde yer ayrılmış. özel araçlarla oralara taşımışlar. refakatçisi olmasına gerek dahi olmadan izleyebiliyor etkinliği. allah göstermeye bir kaza yaptın, sen engelli oldun. hayatın kaymıyor. sana ev veriyorlar. araba veriyorlar. sosyal imkanlar var. hayata küsmüyorsun. yeniden tutunacak dal veriyorlar.

düşün istanbul'un her noktasına bisiklet noktaları koymuşlar. isteyen kiralıyor. zaten trafikte bir sürü bisikletli. oradan oraya vızır vızır gidiyor.

düşün eve erzak almaya çıktın. 30 tl ye evde tek başına sana 1 hafta yetebilecek kadar yiyecek içecek stoğunu yaptın. tamam hadi biraz abartın 40 olsun. 50 olsun. tamam hadi 8 li teneke kola da aldın 52 lira olsun.

uzatabilirim ama uzatmıyım.

yurtdışı böyle bir şey işte. o düşündüğün şeyler başka yerlerde gerçek. görmeyen bilmeyen yok zannediyor. varmış ya le

edit: avrupada amerikada avustralyada sanırım çoğunda böyle. hani belki bazı yerlerde hepsi doğru değildir. kanadalı bir arkadastan mesaj geldi. bazı kısımlar orada farklıymış. ama genel hattı doğru. merak edenler için esasen çok önemli değil ama ben ingiltere'de yaşıyorum. bir buçuk sene londra'da yaşadım. şimdi sheffield'tayım. ve yazdıklarımın hepsi baya bildiğin doğru şeyler. hatta bunların hepsi beni çok üzüyor. yıllarca görmemişim. bir taraftan niye benim ülkemde de böyle değil diye üzüldüğüm şeyler. diğer taraftan lan 30 senemiz boşa mı gitti acaba diye mide ağrısına sebebiyet veren şeyler. olsun. mantık dahilinde adamlar düşünmüş çözmüş. aha lan işte bu diyorsun çoğu şeye.

tüm bunlara paralel olduğunu düşündüğüm (bkz: meslek secerken dikkat edilecek hususlar)şöyle bir el emeği göz nurum var. ilk entry i ben girmiştim. devamı gelmemiş. bu başlığı doldurursak, gelecek nesillere ışık oluruz. öperim sözlük.

edit 2: benim için fikir esas. ve vermeye çalıştığı fikir doğru. önemli olan mutluluğu aramak. nerde bulduğunuz önemli değil. benim yazdığım entry yurt dışını övgü amaçlı yazılmadı. çünkü adamlar doğrusunu yapıyor. sadece olanı biteni yazdım. gözlemlediğimi hatta bizde niye yok diye hayıflandığım şeyleri yazdım. ben geç gördüm . geç uyandım. belki bir iki kişiye etkim olursa ne mutlu. yoksa geneline etki etmek gibi bir amacım çok yok. aslında var da yok. nasıl derseniz de, belki böyle şeyler olabildiğini görünce, haklarımızı bilebiliriz. ama ben kimim ki koca ülkeyi değiştirebileyim. anca çevremdeki bir kaç kişi işte.

ayrıca olay eksiği fazlası olması değil. daha da fazlası da var. yeşile, parklara, hic girmedim. hong kong yeşili, londra yeşili, amsterdam yeşili, central park yeşili örneği vermedim. evlerin arka bahçesi olduğunu, şehirlerin nefes alabildiğine girmedim. fazlası da var. ırkçılık her yerde var. negatif tarafları da var elbette. herseyin var. benim bile negatif yönlerim var.

sonuç olarak benim ingiltere'de olmamın bir önemi yok. ben artık dünya vatandaşıyım. çok şükür gezdim. çok değişik yelpazede ülkeler gördüm. suudi arabistan'a da gittim, kosta rika'ya da. moldova'ya da gittim. arjantin'e de. hatta 7 ay panama'da yaşadım. kaçırılma tehlikesi atlattım. öldüreceklerdi beni. ama iyi ve kötü bunlara bağlı olarak değişmez.

herkesin doğrusu ayrıdır. benim doğrum bu artık. ben dünya vatandaşıyım. illa bir ülkede doğdum diye o ülkede yaşamak zorunda değilim. ayrıca ülkemi de çok seviyorum. kıvamında milliyetçi bir insanım. ama niye kendimi sınırlar içersine koyayım ki. zaten ölüp gideceğiz. ülkeni sev. ama diğer ülkelerden nefret etme. cennet vatanımız geyiğine katılmıyorum. evet vatanımız cennet. ama biz cehenneme çeviriyoruz orayı. ama dünya da cennet. her yer cennet olabilir. yeter ki biz cennet yapabilelim. sadece türkiye değil, dünya bizim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kassady -- 27 Ağustos 2016; 11:44:10 >

• Özet:Türk insanı adına daha doğrusu insana yakışır şekilde yaşamaktan aciz.Fakat böyle diye güzellemeler yapıp triplere girmeye gerek yok
  • Bence bizim onlar şöyle iyi demek yerine kendi şartlarımızı iyileştirmeye çalışmamız gerek.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ülkece kendi içimizde sömürge yaşıyoruz. bu hayat pahalılığının başka bir açıklaması olamaz
  • Orda ekmek 50 euro elmanin tanesi 10 euro diyenler hala gelmemiş

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nerede bizim ümmetçi kesim

• "ülkeni sev. ama diğer ülkelerden nefret etme"

Aşırı milliyetçilik insanları kutuplaştırır
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Kardeş orda kira ne kadar?Turist olarak güzel tabii.400€ya anca stüdyo dairede kalırsın

• Bi kere en başta politika yanlış.Ülkenin %50si 3 çocuk yapsa.1Milyon aile 3 milyon kişi yapar sorun bu 3 milyon kişine büyüyünce ne olacak?Universitesi mezunu olup işsiz olma olasılığı %20.1300tlye pavyonda çalışma olasılığı %30.Yani ülkenin üni. Mezunları bile iş bulamıyor iş yok ülkede arkadaşım tamamen inşaata ve yabancı sermayeye dayalı ülkeyiz.Ağır sanayi yok ülkede.Tarım para etmemesi nedeniyle Büyükşehirlere göç ve burdada iş olmadığından karın tokluğuna çalışan insanlar var mesela Suriyeliler bi başlı başına sorun.
    Ulan Suriyeli çalıştıracam Kapitalist olcam diye insan işsiz Sen bu sanyi ile anca Küçük burjuva olursun.Neyine senin kapitalizm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nicksizayı -- 27 Ağustos 2016; 13:33:31 >
  • Ülkenin ekonomisi vs kimsenin umrunda değil bu halk neyin ne olduğunu açlıktan ölene kadar anlamayacak
    Her geçen gün köleleşiyoruz

• Ben de bir iki fotoğraf paylaşayım o zaman. İsviçre'de bizzat çekilmiştir.

https://www.dropbox.com/sh/m5c6eal15onxpzy/AAC4rhuWJSAETmA9ZITvHJa3a

CHF İsviçre Frankı'dır ve değeri yaklaşık € kadardır 3.3 civarı.

Konuda yazanlar yanlış demiyorum, doğru, ama bazı noktalarda da abartılmış gibi geldi bana. Avrupa'yı Amerika dahil diğer her yerden üstün olarak gören ve uzun süredir orada yaşamak isteyen, bu konuda araştırmalar yapan ve seneye Belçika'ya okumaya gidecek biri olarak söylüyorum bunu. Evet elmanın kilosu bazı yerlerde gerçekten 5-6€, dondurmanın topu 3.5-4€. Bunlar aşırı lüks değil ortalama yerler İsviçre'de. İsviçre'de asgari ücret gibi bir uygulama yok en alt sınıf da yaklaşık 3000-4000 CHF kazanır ve fiyatlar da böyle. Bize göre çok çok iyi ama konuda yazdığı gibi de değil. Bir de asgari ücret konusunda evet internetten bilgi bulabiliyorsunuz ama bu gördüğünüz maaşlar hep brüt maaşlar, yüzde 25-50 arasında değişen gelir vergisini de çıkarın. Net maaş odur.

Düzenleme: Oraya giden arkadaşımın söylediği şey, Bern'de şehir dışında köy gibi bir yer (onların köyü şehirden daha iyi olur genelde ama uzak) kira 1500 CHF'ydi dedi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zwartevis -- 27 Ağustos 2016; 13:45:49 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: nicksizayı

Kardeş orda kira ne kadar?Turist olarak güzel tabii.400€ya anca stüdyo dairede kalırsın

Sanki burada 200 lraya dublekste yaşıyorsun.

İstanbul'da it bağlasan durmaz yerlere 1200 lira istiyorlar arkadaşım.
  • Yazarın "meslek seçerken dikkat edilecek hususlar" başlığını da okudum müthiş sürükledi, güzel dersler verdi ama son mesleğini bir türlü söylemedi adam. Çok merak ettim.
  • Yazilanlarin geneli dogru ama hani pembe bir dunya cizilmis.Oyle is bulamadin baska bir ise atliyayim canim sıkıldı bunu yapayim, calisirken krallar gibiyim,kimse beni ezmez diye bir olay yok.Turkiye de ameleysen olursun Avrupa da ameleysen surunursun kimse kusura bakmasin.

• quote:

Kardeş orda kira ne kadar?Turist olarak güzel tabii.400€ya anca stüdyo dairede kalırsın

Turkiyenin belki tek yasanabilir sehri olan istanbulda insani sartlarda yasanabilecek konumda ve kalitede dairenin fiyati 1000 tl den basliyor.
    Ben bodrumda yasarim hamamboceklerinden de kira alirim dersen senin tercihin.

1500 euro alan biri icin 400euro kira hictir gayet guzel bekar hayati yasar gel o bekar hayatini istanbulda yasa.

• Kassady kullanıcısına yanıt
    Kardeş her işsiz İstanbula giderse normal.Herkes evinde kalsa küçük şehirler gelişir o kadar parada vermessin kiraya

• quote:

Kardeş her işsiz İstanbula giderse normal.Herkes evinde kalsa küçük şehirler gelişir o kadar parada vermessin kiraya

-se - sa ekleriyle konusmanin kimseye faydasi yok. Saglayabiliyo musun bunu ? Saglayamiyosun. Ulkenin nerdeyse 3 te 1 i istanbulda. Mi oyle . Tum ekonomi ve ulkenin gelisiminin yuzde 70 burdan mi saglaniyo ? Saglaniyo. Se sa lar degil rakamlar konusur dostum.

• quote:

Orijinalden alıntı: Kassady

quote:

Turkiyenin belki tek yasanabilir sehri olan istanbulda insani sartlarda yasanabilecek konumda ve kalitede dairenin fiyati 1000 tl den basliyor.
    Ben bodrumda yasarim hamamboceklerinden de kira alirim dersen senin tercihin.

1500 euro alan biri icin 400euro kira hictir gayet guzel bekar hayati yasar gel o bekar hayatini istanbulda yasa.

Bu durum sadece İstanbul'da yok artık.Her yerde aynı neredeyse bazı şehirler dışında.
    Ev fiyatları,kiralar çok uçuk.Zengin değilsen yaşayacağın yer konusunda pek bir seçeneğin kalmıyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Mr.Lucky

Yazilanlarin geneli dogru ama hani pembe bir dunya cizilmis.Oyle is bulamadin baska bir ise atliyayim canim sıkıldı bunu yapayim, calisirken krallar gibiyim,kimse beni ezmez diye bir olay yok.Turkiye de ameleysen olursun Avrupa da ameleysen surunursun kimse kusura bakmasin.

Okumayana hiçbir yerde para olmaz zaten. Ama en azından ben AMerika'da asgari çalışan bir kişinin rahatlıkla araba alabildiğini gördüm. Ha araba öyle tabiki çok ahım şahım arabalar değil belki ama yine de bir biz bir şahin almak için asgari ücretle 3 yıl para biriktirmemiz gerekirken bir Amerika'Lı o yaşta bir araba için 1 aylık maaşını biriktirse yetiyor.

Sürünmek ile ölmek arasında ki fark önemli o yüzden. Almanya'da bildiğim kadarıyla 2.el piyasası 0 el piyasasına göre %75'e kadar eriyebiliyor. Yani sıfırı 20bin olan bir arabanın 5binlere inen bir piyasası var.

Bizim ülkede sıfırı 80bin olan arabanın ikinci eli 75bin ilk yaş 5 yaşının da 50bin. Yani %30 bile inmiyorlar. Saçma sapan bir ortam var. İŞ yapıyorum kendime göre bir araba alayım dedim böyle A segment şehir içinde rahat edeceğim 35bin altında eli yüzü düzgün uzun yolda sıkıntı çıkarmayacak araba bulamadım.

Eğer ben bu gelirimle böyle arabalar alamıyorsam zaten asgari ücretlilerin ne yapabileceği konusunda akıl sır erdiremiyorum.

• EleSuDökenSuat kullanıcısına yanıt
    Dedigim gibi yazilanlara itiraz etmiyorum zaten.10 milyar verip Dogan aliyorsun, Litvanya 3000 euro ya cok temiz Turkiye de Lux denilecek arabalar alinabilir.Almanya da 3000 euro ya 2000 Model Mercedes Uzun kasa arac almisti enistem.
    Ha dedigim gibi itirazim cok pembe bir dunya cizilmis olmasi.Bu dedigim deyimi neden kullandigimi avrupa da amele olarak calisip asgari ucret dedigimiz seviyede yasayanlar anlayacaktir.
    Kimse yanlis anlamasin klasik Avrupa Turkiye kiyaslamasi yapmiyorum.Bu bana sacma da geliyor zaten.Ikinci bir olay Sonucta Bulgaristan da Avrupa Norvecte,Ispanya da Avrupa Hollanda da genis bir cografya.Turk toplumunun bazi seylere dikkat etmesi gerekiyor.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.