Şimdi Ara

Türkiye'nin kurtuluşu! Etanol ile çalışan araba!!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
6.135
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • özet: şeker kamışından elde edilen alkol ile araba çalıştırmak mümkün. lpg dönüşüm gibi kitleri de var 320$ a bu kitler satılıyor. ülkemiz için süper bir fırsat olabilir.


    Brezilya'da Benzine Alternatif
    “Alternatif Yaşam Planlaması” mikro ölçekli bir çalışma olmasına rağmen araştırmalarımız sırasında makro boyutlu alternatif çözümler ile de karşılaşıyoruz. Mikro boyuttaki alternatifsiz olduğumuz düşüncesi, makro boyutta da kanımıza işlemiş. Makro boyutta çözümler üretebilme yetkisine sahip kişiler bu araştırmaları yapmıyor, yaptırmıyorlar.

    Brezilya’da benzine bulunan alternatif, makro çözümlerden biri.

    Aşağıdaki metnin orjinalini linkinden bulabilirsiniz. Elimden geldiğince çevirisini yaptım ve bazı bölümleri özetledim.

    Metni okurken bir Türk olarak üzüldüm. Neden biz kendi kaynaklarımızı doğru değerlendiremiyoruz diye. Ethanol Yakıtı benzin sorununa kesin çözüm üretmeyebilir ama Brezilya’lı çiftçisine destek olması, enerjide dışa bağımlılıklarını azaltması için bu projeyi başarmış.

    Biz fındık üreticilerimize ne yapıyoruz? ...


    Ön Bilgi
    Etanol : Etil alkol ya da Bitkisel alkol olarak da bilinir, renksiz ve yanıcı bir kimyasal bileşik. Alkollü içkilerin büyük bir kısmında bulunur.


    Brezilya, Alkol Kullanarak Benzin Fiyatlarıyla Savaşıyor.

    Alkol veya benzin ile çalışan “Esnek” (Flex) araba satışları Ağustos ayında sadece benzin ile çalışan araba satışlarını geçti.

    Sürücüler, artan benzin fiyatları ile daha çok alkol tüketen “Esnek” arabalar satınalarak savaşmaktalar.

    Şeker kamışından elde edilen alkol Brezilya için benzine alternatif oluyor.

    Sıradan arabaların motorları %10 alkol karıştırılmış benzin ile sorunsuz çalışabilmekte. Bilgisayar kontrollu sistemler ile Esnek Yakıtlı Arabaların motorları ister sadece alkol, ister sadece benzin veya isterseniz her ikisinin karışımı ile çalışabilmekte. 2003 Mart ayında satılan ilk Tamamen Esnek (TotalFlex) Volkswagen Golf’den sonra Esnek Yakıtlı Arabalara olan talep hızla arttı.

    Agustos 2005 verilerine göre satılan yeni arabaların %62’si Esnek Yakıtlı Arabalardan oluşuyor. Ford Brezilya Başkanı Barry Engle Esnek Yakıtlı Arabalara olan talebin inanılmaz olduğunu söylüyor.

    Birçok ülke petrolle olan bağımlığını yeniden değerlendiriyor. Brezilya şeker kamışından, pancardan, buğdaydan ve mısırdan oluşan bir değişim modeli sunuyor. Uzmanlar bu değişimin birçok nedeninin olduğunu ama petrol fiyatlarının en önemli neden olduğunu belirtiyorlar.

    Amerika Birleşik Devletlerinde satılan Melez arabaların aksine, Brezilya’daki Esnek Yakıtlı Arabalar, benzinli arabalardan daha pahalı değil. Hatta bazı modeller sadece Esnek Yakıt Motorlu araçlar olarak üretilmekte. Alkollu arabalar 1 milde benzine’e oranla %25 daha fazla alkol (Ethanol) tüketmekte, ancak alkol fiyat benzin fiyatına göre daha ucuz olduğu için, Ethanol ile çalışan arabalar daha hesaplı olmakta.

    Üniversitede eğitmen olan Madalena Lira, Esnek Yakıtlı Arabaların ekonomi için yeni bir keşif olduğunu belirtiyor. Bayan Lira ve eşi, beğendikleri Fiat Palio Weekend modelinde sadece Esnek Yakıt Motorlu model olduğu için istemeye istemeye almışlar arabalarını. Şimdi, büyük oranda tasarruf yaptıklarını ve bir daha araba alırlarsa yine Esnek Yakıtlı Araba alacaklarını söylüyor.

    Tasarrufun yanında, Esnek Yakıtlı Araba sürücüleri çevre için temiz yakıtlı araç kullandıkları için memnunlar. Hatta, Brezilya araba üretimine ve şeker kamışı üreticilerine yarar sağlayacağını düşündüğü için Esnek Yakıtlı Araba almayı tercih edenler bile var. Ve şimdi, ikibuçuk yıllık Esnek Yakıtlı Araba kullanımı tecrübesinden sonra daha önce öngörülmeyen bir durum ortaya çıkıyor.

    Sao Paulo Şeker Kamışı Enstitüsü ethanol danışmanı Alfred Szwarc Esnek Yakıtlı Arabalar ile ilgili yeni yeni ilginç birşey gördük diyor. “Benzinli arabalar, Esnek Yakıtlı Arabalara oranla ikinci elde daha çok değer kaybediyor. İnsanlar, petrolun sınırlı olduğunu ve giderek daha pahalı hale geleceğini biliyorlar. İkinci el benzinli arabaları satmak zorlaşıyor. Esnek Yakıtlı Arabaları geleceğin arabaları olarak görüyorlar” diyor.

    Alkol (Ethanol) ile çalışan arabalar Brezilya için yeni değil. Ülkenin petrole olan bağımlığını azaltmak, ve şeker kamışı üreticilerini desteklemek için 80’lerin başında, askeri hükümet Alkol Yakıtlı arabaları destekledi. Ülke çapındaki petrol istasyonlarına Benzin ve Dizel pompalarının yanına Ethanol pompaları eklendi. 1983 ve 1988 arasında satılan arabaların %88 i alkol ve ethanol karışımı ile çalışıyordu.

    Son Paragrafları özetlersem:

    1980 lerin sonlarında şeker kamışı üreticileri, hasadı şeker üretimi için vermeye başlayınca, Ethanol üretimi düşmüş ve zor bulunmaya başlamış. Esnek Yakıtlı Araba satışı ve kullanımı düşmüş. Ülke meclisinin aldığı karar ile benzine sınırlı miktarda ethanol katılması zorunluluğu ile, araba üreticileri hem benzin hem de ethanol ile çalışan motorları test etme imkanı bulmuş. Brezilya’lılar yüksek benzin fiyatları ile olası ethanol sıkıntısı arasında seçim yapmak zorunda kalmışlar ve seçimleri Esnek Yakıtlı Arabalar olmuş.
    Bir sonraki görevleri, diğer ulusları bu teknoloji konusunda ikna etmek olduğu belirtilmiş. Birçok ülkede benzinin içine belirli oranlarda ethonal karışımı (Brezilya %25, ABD, Kanada, Çin %10-15) zorunlu olmasına rağmen, ethanol üretim ve dağıtım imkanı sınırlı olduğu vurgulanmış. ABD’de 4 milyona yakın Esnek Yakıtlı Araba bulunmaktaymış, ABD’nin 14 eyaletin’de tek bir ethanol pompası bile yokmuş.
    Geçen yılların getirdiği tecrübe ile Brezilya diğer ülkelerin çiftçilerine nasıl ürün yetiştireceklerini, bilim adamlarına ürünü nasıl yakıta dönüştüreceklerini ve motor üreticilerine nasıl Esnek Yakıtlı Araba üretecekleri konusunda bilgi verecek lider konumuna getiriyor. Brezilya dışından gelen bu talebin, Brezilya için bir fırsat olduğu belirtilmiş.



    http://alternatifyasam.blogspot.com/2006/09/brezilyada-benzine-alternatif.html

    http://www.change2e85.com/servlet/Page?template=Sale







  • Biobenzin olarak geçiyor yanılmıyorsam.ABD mısırdan üretirken Brezilya Şeker Kamışından ürettiği gibi birçok üründen elde edilebiliyormuş.Dünya sağlık örgütüne göre(yada gıda ile ilgili bir kuruluştu galiba)dünyada 2000li yıllardan itibaren gıda fiyatları olağan dışı % 400 arttı ve bunun en büyük nedenlerinden biride bioyakıtlar.En büyük mısır üreticisi olan ABD 2000'li yıllardan buyana mısır alanlarının %40'lık kısmını bu yakıta ayırdı.Ayrıca diğer küçük ülkeler Bioyakıt üretebilen ülkelere mısır,şeker kamışı vs satmaya başladılar.Böylece gıda üretiminde kullanılacak doğal ürünlerin miktarı azaldı.Buda otomatikmen gıda fiyatlarına yansıdı.

    (Kurum ve isimler yanlış olabilir ama konu itibariyle doğrudur geçen hafta TRT Haberde izlemiştim.)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi marmix -- 5 Şubat 2011; 11:09:55 >
  • Abd ve ingiltereyi zengin etmek varken devletimiz neden böyle birşeye destek olsun ki ? Vergiler de ayrı konu tabi ki.
    Hidrojenle çalışan araba da yapılmıştı, bence bundan daha da ekonomik olur.
  • ülkemizdeki tüm araziler ekiliyor mu? bence bu iş için yeterli arazimiz var. köylünün de gönlü olacaktır fiyattan dolayı. bence iyi bir planlama yapılırsa olabilecek birşey
  • biz bu gidişle anca osurukla çalışan araba yaparız
  • peki bu ethanolü ülkemizde üreten filan yok mu ????
  • ethanol çok basit yollarla elde edilebilen ir yakıt türüdür etik alkoldür fermantasyonla elde edilir bunun içinde çok basit yüksek teknoloji bile istemeyen tesisler kurulması gerekir ama bunun içinde devltein izin vermesi gerekirki türkiyedeki büyük petrol kartellerinin işine gelmez..

    yoksa biz istesek kendi yakıtımızı çokdan üretirdik benzinde ethanol dizelde bio dizel .. bunlar kolay şeyler..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • buna da çok vergi koyup benzin fiyatına satarlar
  • bu ülke 1960'dan sonra kendi araba motorunu üretmiş kendi arabasını tasarlamıştır.
    Bu ülke'nin kurtuluşu artık yoktur neo-kapitalist bir düzenin icine girmiş bulunmakta.

    İşimiz cok zor
  • içinde alkol var diye bu yakıtı da kullanmazlar.
  • kolanya ile çalıştırırız ortalık mis gibi kokar
  • okumadım
  • TRT'de Banu Avar etanol ile ilgili bir program yapmıştı, Brezilya'da nasıl yapıldığını vs. alnlatmıştı, o belgeseli bulabilirseniz izlemenizi tavsiye ederim kesinlikle iyi bir yakıt değil, 1 litre petrol üretmek için çok fazla kimsasal atık ortaya çıkıyor, çevreye çok fazla zarar veriyor, ucuczluğunun büyük nedenlerinden biride insanların köle olarak bu sektörde çalışması
  • Alkolog nerde?
  • http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/07/20120707-35.htm

    Burdan anladığım kadarıyla devlet baba her yüz litrede 2 litreyi (2014te 3 olacak) bize benzin diye yerleştiriyor zaten.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sneek

    http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/07/20120707-35.htm

    Burdan anladığım kadarıyla devlet baba her yüz litrede 2 litreyi (2014te 3 olacak) bize benzin diye yerleştiriyor zaten.

    ama ilk haberde alkollü benzinle çalışması için özel araba üretilmesi gerekiyor diyor bizim arabalar çalıştırmazdı o zaman başka bir şeydir o
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Death Note

    quote:

    Orijinalden alıntı: sneek

    http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/07/20120707-35.htm

    Burdan anladığım kadarıyla devlet baba her yüz litrede 2 litreyi (2014te 3 olacak) bize benzin diye yerleştiriyor zaten.

    ama ilk haberde alkollü benzinle çalışması için özel araba üretilmesi gerekiyor diyor bizim arabalar çalıştırmazdı o zaman başka bir şeydir o

    Demek istediğinizi tam anlamadım ama benim paylaştığım ve bu tebliğden anladığım şey bu maddenin yerli üretimden üretilerek mevcut benzinin içine %2 ve %3 oranında karıştırıldığıdır. Sadece bu madde ile mevcut araçlar çalışmıyor zaten de bu şekilde devlet babamız dışa bağımlılıkta %2-3 kar etmiş oluyor. Tabi biz 100 lt benzin alırken bize bunun dışarıdan geldiğini falan filan söyleyip üzerine bi dünya vergi koyuyor ama bu işin %2-3'ünü haksız olarak cebe indiriyor. Bizim için küçük ama ülke çapında düşünürsek çok büyük bir kar elde edildiği kesin




  • Etanol iyi bir alternatif olurdu ama su an elektrikli araba uretimene baslamamiz lazim. Cunku asil gelecek elektrikli arabalarda

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok iyi olur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Türkiye'de akaryakıtın pahalı olmasının nedeni üzerine devlet tarafından eklenen vergilerdir. Etanol arabalarda yakıt olarak kullanılacak olsa onun da üzerine vergi eklenir ve yine pahalı olur. Sonuçta etanolün maliyeti benzinin altında değil. Ancak şöyle bir gerçek var, Türkiye akaryakıt konusunda yurtdışına bağımlı bir ülke, kullandığımız akaryakıtın büyük kısmını ithal ediyoruz. Etanol elde edilecek şeker pancarı, mısır gibi tarım ürünlerini ülkemizde bol miktarda yetiştirip, petrole harcadığımız dövizden tasarruf etmemiz mümkündür.
    Ayrıca siz bu işe meraklı olup etanolü kendi ihtiyacınız kadar üretip, ucuz akaryakıt elde edebilirsiniz.

    @arabaci_58 Etanol üretiminde çok fazla atık madde ortaya çıkmaz. Türkiye'de etanol üretimi için kullanılacak hammadde şeker pancarıdır. Öncelikle şeker pancarından şeker elde edilir, geriye kalan malzeme olan yani şeker üretiminden sonra kalan artık olan şeker melası mayalanarak etil alkol elde edilir. Melastan etil alkol elde edilmesinden sonra kalan artık maddede küspedir ve buda hayvan yemi olarak kullanılır. Yani dediğiniz gibi çok atık madde çıkmaz ve çıkan atık madde doğayı kirletecek ve doğaya zarar verecek bir madde olmaz. Hayvan yemi olur hayvan tarafından yenir ve son noktada dışkı olarak atılır toprağa döner.

    Aracınızı etanolle çalıştırdığınızda yakıt tüketiminiz litre bazında %15 ile %20 arasında artacaktır. Nedeni alkol yandığında verdiği enerji benzine göre daha düşüktür. Etanol otomobillerde yakıt olarak genelde saf halde yani %100 oranda kullanılmaz. En iyi verimin %85 etanol ve %15 benzin karışımı olan E85 olduğu tespit edilmiştir.
    Aracınızda herhangi bir değişiklik yapmadan %10 oranında etil alkol kullanabilirsiniz. Aracınız flex fuel sistemine sahipse akaryakıt deponuzda bulunan algılayıcı (sensör) depoya konan yakıtın özelliğini yani benzin-etanol oranını tespit eder ve arabanın motor kontrol ünitesine bunu bildirir. Motor kontrol üniteside yakıt sistemini ilgili yakıta göre düzenler ve aracın sağlıklı çalışmasını sağlar.
    Flex fuel sistemine sahip olmayan benzinle çalışan çok nokta enjeksiyonlu bir motoru etanolle çalışmasını sağlamak için dönüşüm kitleri üretilip satılmaktadır. Bunların montajı ve çalışma sistemi oldukça basittir. Yukarıda yazdığım gibi etanolle arabayı çalıştıracağınız zaman yakıt tüketiminizin benzine göre %20 artacağını yazmıştım, işte bu dönüşüm kitleride motor kontrol ünitenizden enjektörlere gelen hattın arasına girerek enjektörlerin püskürtme miktarını %20 artırır. Böylece motorun fakir karışıma düşmesinin ve çekiş düşüklüğünün önüne geçer, yaptığı işin hepsi budur.
    İnternette araştırırsanız bu tarz kitlerin fiyatının ortalama $80 ile $100 arasında olduğunu görürsünüz, çok daha yüksek fiyatlara satılanlarıda vardır ama ortalama fiyatları yazdığım yerlerdedir. Kitin yaptığı iş yukarıda yazdığım gibi çok basittir.




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.