Şimdi Ara

Türkiye'de yazar olmak.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
476
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

• 2006'dan beri forumdayım, yani 11. sene olmuş. Birçok kişiye yazma etme konusunda önerim olmuştur. Genel sorular var, yazarlar ne kadar kazanıyor, bu işler nasıl dönüyor diye. İşte bu videoda o soruları cevaplamaya çalıştım, tabii ki bütün sorulara cevap niteliği taşımıyor. Bu yüzden aklınıza takılan bir soru varsa bu başlık altında sorarsanız yayın işleri nasıl dönüyor açıklayabilirim.

Not: Video yoluyla anlatımı seçmem tamamen tüketici toplumuna dahil olma isteğimdendir. Yaza yaza anlatmaya çalışınca kitlelere ulaşmak zor oluyor. Yazmaktan vazgeçiyor muyuz hayır.

• Acik, net, sürükleyici bir şekilde anlatmışsın. Her işin zorluğu vardır mühim olan inanmak. Tabii birde şans.

Aklıma takilan konu şu yeni çıkan kitaplara bakiyorum ve bir coğu kalitesiz para tuzağı insana birşey katmayan kitaplar çoğu bu konu hakkinda ne düşünüyorsun? Yayin evleri kucuk genc okurlari kullanarak para kazanmaya bakiyor icerik olarak dusuk kitaplar raflarda yerini aliyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: utkucantmz

Acik, net, sürükleyici bir şekilde anlatmışsın. Her işin zorluğu vardır mühim olan inanmak. Tabii birde şans.

Aklıma takilan konu şu yeni çıkan kitaplara bakiyorum ve bir coğu kalitesiz para tuzağı insana birşey katmayan kitaplar çoğu bu konu hakkinda ne düşünüyorsun? Yayin evleri kucuk genc okurlari kullanarak para kazanmaya bakiyor icerik olarak dusuk kitaplar raflarda yerini aliyor.

Hemen aydınlatayım. Şimdi yeni çıkanlarda bir haftadan uzun süre durmak zor, ne bir haftası üç gün durduysan öpüp başına koyuyorsun ki zaten üç günü bırak hiç gün oluyor genelde o. Koysalar da kenara köşeye koyuyorlar. Koyulanların kalitesizliğine de gelecek olursak son yıllarda okuyucu kitlesinin kötü içerikli kitaplara yönelmesi bunda etkin. Artık yayınevleri edebiyat düşkünü insanlar tarafından değil, şirket patronları tarafından yönetiliyor (bu para düşkünleri için diyorum bunu hala güzel yayınevleri elbette var). Her neyse durum böyle olunca bu yayınevleri watpad denen illete bulaşıyor. Gidiyor mesela 3 milyon kere watpadden okunmuş kitabı alıyor basıyor. Kitap basılınca ne oluyor? Satılıyor. Olmadı gidip blog popülerini yayınevi bünyesine dahil ediyor ve kitabını basıp satışlarını izliyor. Yani iyi olan değil popüler olanın sattığı, kötü okurların çoğaldığı bir devir oldu. Nitelikli yazın için küçükleri teşvik etmek de bize düşüyor işte.
    Bir de Türkiye'de çok satış yapan kitapçılar reklam ücreti karşılığında kitaplara özel bölüm filan da yapıyorlar ki bu da zengine avantaj sağlayıp paralı rekabete dönüştürüyor işi.

Durum budur, umarım aydınlatabilmişimdir.

• Hocam tahmin ediyorum ki tecrübeleriniz sonucu böyle bir video hazırlamışsınız. Baya zor bir süreç olsa gerek. Ben de İngilizce bir şeyler yazmaya heves etmiştim ancak anadil olmayınca bir yerden sonra tıkanıyor insan.

İngilizce yazmak isteme sebebim global bir kitap olması ve -hayal gibi gözükse de- ingiltere, rusya, polonya, almanya gibi ülkelerde de okunması.

Türkçe yazılan ve Wattpad/blogger gibi platform'lardan popüler olan bir hikayenin yurtdışına açılması mümkün olabilir mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: kummbara

Hocam tahmin ediyorum ki tecrübeleriniz sonucu böyle bir video hazırlamışsınız. Baya zor bir süreç olsa gerek. Ben de İngilizce bir şeyler yazmaya heves etmiştim ancak anadil olmayınca bir yerden sonra tıkanıyor insan.

İngilizce yazmak isteme sebebim global bir kitap olması ve -hayal gibi gözükse de- ingiltere, rusya, polonya, almanya gibi ülkelerde de okunması.

Türkçe yazılan ve Wattpad/blogger gibi platform'lardan popüler olan bir hikayenin yurtdışına açılması mümkün olabilir mi?

Türkçe veya değil, günümüz toplumu tüketim topluğu olduğu için ne olursa olsun popüleri tüketmeye daha meyilli. Yurt dışında da bunun birçok örneği var. Başarısız ama popüler kitap fazla, ama yurt dışında daha fazla nitelik arıyorlar gibi duruyor şimdilik. Yurt dışı kitap pyasasını da takip ediyorum ve durum bu. Yurt dışında da öyle ingiltere filan pek hedefleme bence. Amerika'da daha çok fırsat olduğu söyleniyor. Yine de Türkçe yazıp Türkiye'de yayınlatmaya girişirsen senin için daha iyi olur.

• quote:

Orijinalden alıntı: nanİHlal

quote:

Orijinalden alıntı: kummbara

Hocam tahmin ediyorum ki tecrübeleriniz sonucu böyle bir video hazırlamışsınız. Baya zor bir süreç olsa gerek. Ben de İngilizce bir şeyler yazmaya heves etmiştim ancak anadil olmayınca bir yerden sonra tıkanıyor insan.

Türkçe veya değil, günümüz toplumu tüketim topluğu olduğu için ne olursa olsun popüleri tüketmeye daha meyilli. Yurt dışında da bunun birçok örneği var. Başarısız ama popüler kitap fazla, ama yurt dışında daha fazla nitelik arıyorlar gibi duruyor şimdilik. Yurt dışı kitap pyasasını da takip ediyorum ve durum bu. Yurt dışında da öyle ingiltere filan pek hedefleme bence. Amerika'da daha çok fırsat olduğu söyleniyor. Yine de Türkçe yazıp Türkiye'de yayınlatmaya girişirsen senin için daha iyi olur.

Anladım hocam, dereyi görmeden paçayı sıvamamak lazım. Teşekkürler.

• Hocam paylaşımınız için teşekkürler.
    Yaşadığım bir anıyı anlatmak istiyorum.
    Alanında ilk olma özelliği taşıyan bir kitap yazmıştım. Türkiye'nin en büyük yayınevlerinden birini aradım. Telefonda kitabıma dair bilgiler paylaştım ve nasıl yayınlayabileceğimi sordum. Adamın verdiği cevap;
    "Biz kitap basmıyoz"
    şeklinde oldu.
    Yayınevleri ne yazık ki hangi görüşten olduğuna, mesleğinin ne olduğuna, hangi tanıdıklara sahip olduğuna bakıp ona göre kitabını basıyor. Yoksa onların gözünde okyanusta bir su damlasından farksızsın.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bunu Türkiye'de yapsanıza
    5 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Razer

Hocam paylaşımınız için teşekkürler.
    Yaşadığım bir anıyı anlatmak istiyorum.
    Alanında ilk olma özelliği taşıyan bir kitap yazmıştım. Türkiye'nin en büyük yayınevlerinden birini aradım. Telefonda kitabıma dair bilgiler paylaştım ve nasıl yayınlayabileceğimi sordum. Adamın verdiği cevap;
    "Biz kitap basmıyoz"
    şeklinde oldu.
    Yayınevleri ne yazık ki hangi görüşten olduğuna, mesleğinin ne olduğuna, hangi tanıdıklara sahip olduğuna bakıp ona göre kitabını basıyor. Yoksa onların gözünde okyanusta bir su damlasından farksızsın.

Nasıl değişir diye düşündüm durdum uzun bir süre ama çıkar yok bulamadım. Sorunları anlatmaktan başlamayı seçtim, belki bir işe yarar. Çünkü çıkıp söyleyen yok.

• Haklısın hocam.
    Yalnız bu wattpad olayı fena patlayacak gibime geliyor. Kapağı güzel ama içi boş kitaplar birçoğu. Birkaç seneye kalmaz bu trend de ortadan kaybolur. Sonra ne bulacaklar merak ediyorum.
  • quote:

Haklısın hocam.
    Yalnız bu wattpad olayı fena patlayacak gibime geliyor. Kapağı güzel ama içi boş kitaplar birçoğu. Birkaç seneye kalmaz bu trend de ortadan kaybolur. Sonra ne bulacaklar merak ediyorum.

O kitaplar normal kitap sektörünü yonttu epey, asıl ete kemiğe bürünmüş kitaplar patlayabilir
  • Wattpad da okunmak istiyorsan adobe photoshop bilmen yeterli tükiyede zor iş hocam hele sadece yazarlık yapmakla geçinmek bu ülkede çok zor

• nanİHlal kullanıcısına yanıt
    Bir trend ile basılı kitap sektörünü karşılaştırmak çok saçma geliyor bana.Wattpad üzerinden yayımlanan kitapların hemen hemen hepsi edebiyattan yoksun vaziyette.Zaten akademik düzeyde hiç kitap yok.Ciddi insanlar eğer wattpad bana göre imkansız olan radikal bir değişiklik yapmazsa basılı kitap okumaya devam edecekler

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: KolonyaAdam

Bir trend ile basılı kitap sektörünü karşılaştırmak çok saçma geliyor bana.Wattpad üzerinden yayımlanan kitapların hemen hemen hepsi edebiyattan yoksun vaziyette.Zaten akademik düzeyde hiç kitap yok.Ciddi insanlar eğer wattpad bana göre imkansız olan radikal bir değişiklik yapmazsa basılı kitap okumaya devam edecekler

Evet durum distopik, farkındayım; ama yeni neslin çoğunun watpadd okuru olduğu da yadsınamaz bir gerçek. Onlar da gelecekte bu işin sonunu belirleyeceği için bu durum kıyas görür bir vaziyet alıyor. Eller cepte bekliyoruz bakalım
  • nanİHlal kullanıcısına yanıt
    Ben de o yeni nesile dahil olarak üzülerek söylüyorum ki Vampir Akademisi, Açlık Oyunları okuyup ben kitap kurduyum diye gezinen çok fazla insan var.Bunları küçük bir bölümü gerçekten edebi değer taşıyan eserlere yöneliyor.Bu tip şeyleri okuyanları eleştirmiyorum, kişinin hoşuna gidiyorsa okur fakat bunun yanında ciddi eserler de okumak gerekiyor.Bahsettiğim kitlenin bu platformlara yönelmesi oraları daha fazla vampir daha fazla kurt adam ile dolduracaktır sadece.Bu insanların eminim %90'ı zaten 25 yaşına gelmeden kitap okumayı bırakacak zaten.....

Bence kitap okuma platformları yerine insanları değiştirmeliyiz, öbür türlüsü sonuçsuz kalacaktır.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Ben de o yeni nesile dahil olarak üzülerek söylüyorum ki Vampir Akademisi, Açlık Oyunları okuyup ben kitap kurduyum diye gezinen çok fazla insan var.Bunları küçük bir bölümü gerçekten edebi değer taşıyan eserlere yöneliyor.Bu tip şeyleri okuyanları eleştirmiyorum, kişinin hoşuna gidiyorsa okur fakat bunun yanında ciddi eserler de okumak gerekiyor.Bahsettiğim kitlenin bu platformlara yönelmesi oraları daha fazla vampir daha fazla kurt adam ile dolduracaktır sadece.Bu insanların eminim %90'ı zaten 25 yaşına gelmeden kitap okumayı bırakacak zaten.....

Bence kitap okuma platformları yerine insanları değiştirmeliyiz, öbür türlüsü sonuçsuz kalacaktır.

Tam da sorun orada ya; insanı nasıl değiştireceğiz? Kitaplarla, eğitimle diye cevap verilebilir buna. O zaman da paradoxa sürükleniyor durum. Kitaplar kötü, öyleyse okurlar da kötü olacak, okurlar kötü, öyleyse kitaplar da okurların istediği gibi oalcak şeklinde. Açıkçası ben bir çıkmazdayım. Bir şeyin sanatsal değerinin olup olmadığı ne kadar tartışılır, orası sıkıntılı bir durum ama denetleme kurulu şart diye düşünüyorum.

• Kitap okuma alışkanlığı kazandıracaksa popüler romanlar başlangıç olarak kabul edilebilir. Fakat belli bir yaştan sonra halen devam ediliyorsa okumaya, o zaman sıkıntı.
  • quote:

Kitap okuma alışkanlığı kazandıracaksa popüler romanlar başlangıç olarak kabul edilebilir. Fakat belli bir yaştan sonra halen devam ediliyorsa okumaya, o zaman sıkıntı.

Aslında Yusuf Atılgan, Sebahattin Ali, Oğuz Atay gibi büyük romancılar da popüler olmadı değil şu ara Bakalım zaman ne gösterecek.
  • Razer kullanıcısına yanıt
    Ben biraz farklı düşünüyorum, şuan Ejderha Mızrağı isimli bir seri okuyorum.Edebi olarak tamamen boş bir kitap olmasına rağmen konusu ve hikayesi ile çok hoşuma gitti.Hep okuduğum kitapların yanında uyumadan önce 20 30 sayfa kadar okuyorum.Kişi seviyor ise her yaşta her kitap okunabilir, elbette okuduğu kitabın ederini bilmek koşulu ile

• quote:

Ben biraz farklı düşünüyorum, şuan Ejderha Mızrağı isimli bir seri okuyorum.Edebi olarak tamamen boş bir kitap olmasına rağmen konusu ve hikayesi ile çok hoşuma gitti.Hep okuduğum kitapların yanında uyumadan önce 20 30 sayfa kadar okuyorum.Kişi seviyor ise her yaşta her kitap okunabilir, elbette okuduğu kitabın ederini bilmek koşulu ile

Ejderha Mızrağı, Harry Potter, Sherlock Holmes, LOTR gibi seriler bence popüler kültür değil. Benim kastettiğim wattpad ve türevleri hocam.
  • Razer kullanıcısına yanıt
    Ben sizi yanlış anladım, dediğinize sonuna kadar katılmaktayım

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.