Şimdi Ara

Türkiye'de neden bilime ilgi çok az?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
84
Cevap
1
Favori
2.044
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar bunu merak ediyorum. Ben biyolojiyi çok seviyorum eğleniyorum öğrendikçe. Biyokimyacı olup ömrümün hepsini araştırmakla geçirmek istiyorum. Genetik mühendisliği bir de. Millete bahsedince sen mi kurtaracaksın ülkeyi,aç kalırsın iş bulamazsın falan gibisinden şeyler söylüyor, ben biliyorum ki bu meslege girmezsem mutlu olamayacağım. Hadi diyelim girdim yurt dışına falan çıktım. O zaman da ülkem için hizmet etmemiş olacğım. Var mı tavsiyeniz arkadaşlar. İyi geceler dilerim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Türkiyede bilime ayrılan ödenek diğerleriyle kıyaslanınca gerçekten az bu önemli bir neden çünkü çok fazla faaliyet olmaması ilgiyi azaltıyor. Ayrıca okullardaki ezberci eğitimden kaynaklanıyor olabilir. Okulun fen lab.'ına girmeden veya 2-3 kez girerek mezun oluyor öğrenciler.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu ülkede ne iş yaptığı belli olmayan diyanete devlet gelirinin %30 u veriliyor ama sen bilim adamı olsan açlıktan ölürsün çünkü ödenek yok.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • bende mühendisliği ve fiziği çok seviyordum fizik mühendisliğine gidecektim fakat aç kalma korkusuyla fikir değistirdim. bilgisayar mühendisliğiyle orta yolu buldum bnece sende ne tam hayalinden vazgeç ne de tam olarak geleceğini düşünmeden hareket et
  • Ya bana cidden çok garip geliyor bu sistem. Ülkenin gelişmesi için bilime ihtiyaç var, biz de geliştik diye seviniyoruz. Bir buluş yapmış olsan devlet dikkate bile almaz. Ben tıp için çabalamaya başladuîm artık. Sevdiğim bölüme en yakın o meslek var çünkü. Fizik benim de çok ilgimi çekiyor. Valla bilime ilgi olmazsa bu ülke gelişemez

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İnsanlar önem vermiyor.Herkesin kafasında para para para.Aileler,çocukları doktor olsun diye yırtınıyor.Mühendis olsun ne olursa olsun diyor.Çocuğu gram önemsemiyor.Ne fizikçiler,kimyacılar kayıp gidiyor doktor olup.Birde devletin bilime verdiği önem.Bir yazı okumuştum yurtdışında gidip büyük dereceler edinen insanlar vardı.Türkiye'ye döndüklerinde işsiz kalanları vardı aralarından.Ülkede yetişen mühendislerde çok yetkili değil bence.Otomotiv,uçak falan okuyorsun seni işçilerin başına falan geçiriyorlar.Üretkenlik yok hep tüketmek.Benimde okumak istediğim bölüm fizik ve okumaya kararlıyım fakat çevrem hep tepkili.Birde şöyle bir bakın temel bilimler bölümlerine.Hepsi düşük puanlı bölümler.Bir çok kişide bu bölümlere fizik,biyoloji,kimya okumaya gitmiyor puanları düşük diye tercih ediyorlar.Adam diyor işte Bilkentte okuyorum falan diyor sonuç olarak bölümü bırakıyor.Buda bir etken.Adam hadi 5-6 yıl sonra mezun oluyor uğraşa uğraşa sonra işsiz kalıyor haliyle.Bu tip insanlarda fikirlerinden caydırıyorlar okumak isteyenleri.Birde insanlarda tembellik var.Şimdi konu dışına bir konu açsam ve uzun fakat önemli bir yazı olsa çoğu kişi özet geç şunu yap bunu yap çok uzun nasıl okuyalım diyor.Elimden geldiğince bilim kitapları okumaya çalışıyorum ve bu konudaki her türlü dergiyi ediniyorum.Bazı kişiler diyor sorunlumusun kitap okunurmu.E ne bekliyorsun bu insanlardan ? Nasıl gelişebiliriz.İnsanlar okumaktan aciz.Sınıfımda kitap okuyan kişi sayısı 6-7 kişi.Rezilliğe bakar mısın ? Düşündükleri şey bilgisayar,Playstation,futbol.Zihniyetin değişmesi lazım böyle devam ederse hiçbirşeyin olcağı yok.Birde dediğiniz gibi bir olay var.Fizik okuyorsun,okulunda çok başarılı oluyorsun ve hemen başka ülkeye gidiyorsun.Kendi ülken senin için destek vermiyor başka ülkeler destekliyor.Şaka gibi.Benim çok aşırı canımı sıkan bir durum.Din öğretmenimden örnek vermek istiyorum.Biraz absürd bir örnek fakat halkın bir bölümü(%40 gibi) ile aynı düşüncede bu kadın.Kadın diyorki bilim atladığı en büyük nokta metafiziktir.Açıklayamadıklarını açıklar diyor.Açıkla diyorsun.Diyorki Allah yarattı.Bizimkiler burda Allah yarattı uğraşma kafayı bozarsın derken adamlar orda bisürü deney yapıyor.1000 yıl önce adama uçucaksın,cebindeki bir aletle bulunduğun yerden kilometreler uzağı ile görüşüceksin desen idam ederleri.Bu insanlar hala bu zihniyetteler.Bunlar benim kendi görüşüm.Gerçekten önemli bir konu fakat.İnsanlar tarafından umursanmıyor.Gelişmeyi, borçlara onlara bunlara dayandırıyorlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Impale -- 25 Mart 2014; 18:51:21 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Impale

    İnsanlar önem vermiyor.Herkesin kafasında para para para.Aileler,çocukları doktor olsun diye yırtınıyor.Mühendis olsun ne olursa olsun diyor.Çocuğu gram önemsemiyor.Ne fizikçiler,kimyacılar kayıp gidiyor doktor olup.Birde devletin bilime verdiği önem.Bir yazı okumuştum yurtdışında gidip büyük dereceler edinen insanlar vardı.Türkiye'ye döndüklerinde işsiz kalanları vardı aralarından.Ülkede yetişen mühendislerde çok yetkili değil bence.Otomotiv,uçak falan okuyorsun seni işçilerin başına falan geçiriyorlar.Üretkenlik yok hep tüketmek.Benimde okumak istediğim bölüm fizik ve okumaya kararlıyım fakat çevrem hep tepkili.Birde şöyle bir bakın temel bilimler bölümlerine.Hepsi düşük puanlı bölümler.Bir çok kişide bu bölümlere fizik,biyoloji,kimya okumaya gitmiyor puanları düşük diye tercih ediyorlar.Adam diyor işte Bilkentte okuyorum falan diyor sonuç olarak bölümü bırakıyor.Buda bir etken.Adam hadi 5-6 yıl sonra mezun oluyor uğraşa uğraşa sonra işsiz kalıyor haliyle.Bu tip insanlarda fikirlerinden caydırıyorlar okumak isteyenleri.Birde insanlarda tembellik var.Şimdi konu dışına bir konu açsam ve uzun fakat önemli bir yazı olsa çoğu kişi özet geç şunu yap bunu yap çok uzun nasıl okuyalım diyor.Elimden geldiğince bilim kitapları okumaya çalışıyorum ve bu konudaki her türlü dergiyi ediniyorum.Bazı kişiler diyor sorunlumusun kitap okunurmu.E ne bekliyorsun bu insanlardan ? Nasıl gelişebiliriz.İnsanlar okumaktan aciz.Sınıfımda kitap okuyan kişi sayısı 6-7 kişi.Rezilliğe bakar mısın ? Düşündükleri şey bilgisayar,Playstation,futbol.Zihniyetin değişmesi lazım böyle devam ederse hiçbirşeyin olcağı yok.Birde dediğiniz gibi bir olay var.Fizik okuyorsun,okulunda çok başarılı oluyorsun ve hemen başka ülkeye gidiyorsun.Kendi ülken senin için destek vermiyor başka ülkeler destekliyor.Şaka gibi.Benim çok aşırı canımı sıkan bir durum.Din öğretmenimden örnek vermek istiyorum.Biraz absürd bir örnek fakat halkın bir bölümü(%40 gibi) ile aynı düşüncede bu kadın.Kadın diyorki bilim atladığı en büyük nokta metafiziktir.Açıklayamadıklarını açıklar diyor.Açıkla diyorsun.Diyorki Allah yarattı.Bizimkiler burda Allah yarattı uğraşma kafayı bozarsın derken adamlar orda bisürü deney yapıyor.1000 yıl önce adama uçucaksın,cebindeki bir aletle bulunduğun yerden kilometreler uzağı ile görüşüceksin desen idam ederleri.Bu insanlar hala bu zihniyetteler.Bunlar benim kendi görüşüm.Gerçekten önemli bir konu fakat.İnsanlar tarafından umursanmıyor.Gelişmeyi, borçlara onlara bunlara dayandırıyorlar.

    Aynı sorunlardan muzdaribiz dinimizin başlangıcı oku fakat zihnibozuklar bilimi dinsizliğe yaklaştıran unsur olarak görüy.orlar




  • Cunku bilim yapicak altyapi ve destek yok.Bunu yaratmaya calişanda yok,herkes oy,koltuk,para peşinde.Böyle toplumlar yikilmaya veya köle olmaya mahkumdur.

    Birincisi laik bir sistemimiz yok.Bunu yani laikligi sürekli gundeme getiren sanirim sadece bnm forumda yada ülkede.Laik olmadan bilimde olmaz.Cunku beyin özgür olmali ve sistemde onun önunu acip,desteklemeli.

    Tvleri bir acin bakin,kadin programlari,hükumetin şakşakcilari(tüm gun papaganlik yapiyorlar),evlilik programlari,dini programlar hikayelerden gecilmiyor.Bilimsel bir yayin nerdeyse yok hatta bence türkiye tarihindeki en düşuk düzeyde.

    Yazili bilimsel yayinlarin durumu ortada,vasat.

    Okullardaki egitimin durumuda belli,zayif ve bilimdişi.Gidip tablet dagitmakla bilim olmaz.Tableti liseli ögrencilere yaptircaksin,artik devir bu.Medela abd'de 10yaşinda cocuklar robot programliyor.(bu devreler gayet ucuzladi artik).Estonyada 10yaşinda cocuklar programlama ögeniyor,oyun fln yapiyorlar.(bu anlattiklarim ordaki bir özel okul degil,genel durum bu)

    Tablet ucuza kacmaktir,onun yerine labarutuar acsinlar,robotik kitler alsinlar.Labaruator bile yok tablet dagitiliyo,doguda okulda soba yok,yolu yok,batida tablet dagitilir.

    Eksen kaymasi diye aydinlar agladi resmen yillardir ama sallanmadilar.İşte bunlardir eksen kaymasi.Ac bak ilkokul kitabini ilk cümleden allaha havale ediyor.Sonra bilim neden yok.

    Gidişat cok kötu,eger bu böle bir on yil daha gidersen tc falan kalmaz burasi başka bir devlet olur.Dindar nesil yetiştirilmeye başlandi.

    Konudaki arkadaşlar daha genc,beyin göçu aşamasina daha gelmemişlar.

    Paramiz yok ondan böle masalina kesinlikle inanmayiniz.Para var,bulunur zaten artik bircok şey ucuzladi,bugun 100bin dolara bile uydu yapilip atilabilir.Ama yok bas parayi japonlar atar senin yerine.

    Birtek askeri argede iyiyiz anlaşilan.Oda asker milletiz ya,ordumuz kuvvetli olsun,abd-rusya bir findik icin savaş cikarsa ruslarla kim savaşicak nato bayragi altinda? kim en önden gidicek?

    Ayni şeleri tekrarlicam gene ama 1000tl'ye tablet alincagina ayni paraya doludolu robotik kitleri var.
    (robotik sadece bir örnek başka şeylerde olabilir)

    Tv konusuna dönersek,yayinlar reyting üzerine yapilir genelde.Bu reyting sisteminide duzenlenir,gercek halkin degerleri degildir yani.Birilerinin istedigi türde yayinlar yapilir,böylece tüm medya şekillenir.Medyada toplumu şekillendiren ve yönlendiren en başta gelen aractir.

    Ayrica bu ülkede laikligin kiymeti bilinmedigi gibi eleştiri külturude yok.Halbuki eleştirisiz ilerleme olmaz,bilimde eleştirel yaklaşima dayanir.Ama burda bir eleştirsen başina gelmeyen kalmadigi gibi aninda bir grubun mensubu yaparlar seni.Yok marjinal,yok terorist...

    Bugun akp'yi eleştirsem,chp'li anarşist-marjinal falanim.chp'yi eleştirsek başka bir partinin destekcisi vsvs.Sonra ne döneksin bile derler adama :D ulan ben ilerlesin,düzelsin,sorunlar cözulsun diye eleştiriyorum,olmasi gerekende bu.A, B olsun,B oluncada C olsun istiyorum.Bunlar heralde saniyoki B'yi eleştrince ben A'yi geri istiyorum.Yok arkadaş gerici degiliz,ilericiyiz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi w_wallace -- 25 Mart 2014; 19:14:54 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Beyefendi görüşlerinizin bir çoğuna katılıyorum fakat laiklik olup olmamakla bilimin pek bir alakası yok. Bunu Osmanlıya bakarak rahatlıkla söyleyebiliriz. O dönemin en gelişmiş bilim ve teknolojisi Osmanlıda idi 17.yy la kadar. Gerilemenin nedeni ise medreselerde matematik ve feni önemsemeyip sadece fıkıh ve ilim dersleri verilmesiydi. Yani suç eğitim sisteminde laiklikle alakası yok.
  • @Impale ve @w_ wallace diyecek birşey bırakmamışlar maalesef. Nerdeyse her yazdıklarına katılıyorum kelimesi kelimesine.

    @pukanie;
    Din hele ki özelliklede İslamiyet, yalnız devletten değil insanların birbirine karşı davranışlarından da uzaklaştırılmadıkça bu ülkede Bilimin egemen olmasını, toplumun yapısının bilimsel olarak şekillendirilmesini kimse beklemesin.
    İnsanın düpedüz ahmağının kendisini evrensel bir deha aynı sanmasının sahtekarlık aracı düpedüz!
    Örnekte sayın Impale'nin din öğretmeni!
    Kusura bakmayın ama fıkıh ve ilim artık her ne eblehlik iseler Fizik, Kimya ve Matematik değilller!
  • Sayın @neommy deminde belirttiğim gibi İslam o değildir. İslam gericilik ve bilim karşıtı da değildir. İyi anlamak lazım. Taraf gibi görünmek değilde örnek vermek amacıyla bu ülkenin başına gelen en muhafazakar insan Necmettin Erbakandır. Lütfen bilime ve sanayiye yaptığı yatırımları araştırınız. Diğer kendine laik diyen başkanlarımıza da bir bakalım. Yaptığım siyaset veya birilerini yüceltmek değildir.
  • w_wallace kullanıcısına yanıt
    Ya yemin ederim 4 yıldır lisede 1 ya da 2 kere labaratuvara indik. Okullarda işimize belki de hiç yaramayacak dersler öğretiyorlar. Abi ilgi yok ya bilime karşı. Sırf bilim haberlerini güncel takip edebilmek için ingilizcemi geliştirdim. Google playde bilim animasyonları, ders uygulamaları çoğunlukla ingilizce. Türkiyenin iyi bir geleceğe gitmesi için olmazsa olmazı bilim. Şuan daha kendi nükleer santralimizi daha tek başımıza yapamıyoruz. Düşünebiliyor musun şuan israil genetik bilimi sayesinde uçtu bizim ülkede genetik mühendisleri aç. Komik bir durum ya

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Impale

    İnsanlar önem vermiyor.Herkesin kafasında para para para.Aileler,çocukları doktor olsun diye yırtınıyor.Mühendis olsun ne olursa olsun diyor.Çocuğu gram önemsemiyor.Ne fizikçiler,kimyacılar kayıp gidiyor doktor olup.Birde devletin bilime verdiği önem.Bir yazı okumuştum yurtdışında gidip büyük dereceler edinen insanlar vardı.Türkiye'ye döndüklerinde işsiz kalanları vardı aralarından.Ülkede yetişen mühendislerde çok yetkili değil bence.Otomotiv,uçak falan okuyorsun seni işçilerin başına falan geçiriyorlar.Üretkenlik yok hep tüketmek.Benimde okumak istediğim bölüm fizik ve okumaya kararlıyım fakat çevrem hep tepkili.Birde şöyle bir bakın temel bilimler bölümlerine.Hepsi düşük puanlı bölümler.Bir çok kişide bu bölümlere fizik,biyoloji,kimya okumaya gitmiyor puanları düşük diye tercih ediyorlar.Adam diyor işte Bilkentte okuyorum falan diyor sonuç olarak bölümü bırakıyor.Buda bir etken.Adam hadi 5-6 yıl sonra mezun oluyor uğraşa uğraşa sonra işsiz kalıyor haliyle.Bu tip insanlarda fikirlerinden caydırıyorlar okumak isteyenleri.Birde insanlarda tembellik var.Şimdi konu dışına bir konu açsam ve uzun fakat önemli bir yazı olsa çoğu kişi özet geç şunu yap bunu yap çok uzun nasıl okuyalım diyor.Elimden geldiğince bilim kitapları okumaya çalışıyorum ve bu konudaki her türlü dergiyi ediniyorum.Bazı kişiler diyor sorunlumusun kitap okunurmu.E ne bekliyorsun bu insanlardan ? Nasıl gelişebiliriz.İnsanlar okumaktan aciz.Sınıfımda kitap okuyan kişi sayısı 6-7 kişi.Rezilliğe bakar mısın ? Düşündükleri şey bilgisayar,Playstation,futbol.Zihniyetin değişmesi lazım böyle devam ederse hiçbirşeyin olcağı yok.Birde dediğiniz gibi bir olay var.Fizik okuyorsun,okulunda çok başarılı oluyorsun ve hemen başka ülkeye gidiyorsun.Kendi ülken senin için destek vermiyor başka ülkeler destekliyor.Şaka gibi.Benim çok aşırı canımı sıkan bir durum.Din öğretmenimden örnek vermek istiyorum.Biraz absürd bir örnek fakat halkın bir bölümü(%40 gibi) ile aynı düşüncede bu kadın.Kadın diyorki bilim atladığı en büyük nokta metafiziktir.Açıklayamadıklarını açıklar diyor.Açıkla diyorsun.Diyorki Allah yarattı.Bizimkiler burda Allah yarattı uğraşma kafayı bozarsın derken adamlar orda bisürü deney yapıyor.1000 yıl önce adama uçucaksın,cebindeki bir aletle bulunduğun yerden kilometreler uzağı ile görüşüceksin desen idam ederleri.Bu insanlar hala bu zihniyetteler.Bunlar benim kendi görüşüm.Gerçekten önemli bir konu fakat.İnsanlar tarafından umursanmıyor.Gelişmeyi, borçlara onlara bunlara dayandırıyorlar.

    Arkadaşlarıma son bilimsel haberleri paylâşıyorrum adam banane diyor ya. Bilinçlenmesi lazım milletin. Merak duygusu çok önemli. Adam merakini baska yerlerde arıyor. Ve düşünce şu: kendimi geçindirecek kadar param olsa bana yeter. Biraz da ülkesini düşünse sorun olmayacak. Bu konuda cok hassasım. Bir ülkede bilimin ilgi görmemesi ne demektir ya

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • hafızan, hayal gücün kuvvetliyse mutlak başarı gelir..aileden zenginsen rahat alet edavat alabilirsin..çocukluktan başlayan merak para olmayınca büyük sorun çok büyük engel oluşturuyor. çok büyük bir sabır gerekiyor. deneyler bazen çok uzun sürüyor ilaç firmaları bu durumdan muzdarip.. eskiden daha zordu şimdi süper bilgisayarlar var..

     Türkiye'de neden bilime ilgi çok az?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: omer7943

    Ya yemin ederim 4 yıldır lisede 1 ya da 2 kere labaratuvara indik. Okullarda işimize belki de hiç yaramayacak dersler öğretiyorlar. Abi ilgi yok ya bilime karşı. Sırf bilim haberlerini güncel takip edebilmek için ingilizcemi geliştirdim. Google playde bilim animasyonları, ders uygulamaları çoğunlukla ingilizce. Türkiyenin iyi bir geleceğe gitmesi için olmazsa olmazı bilim. Şuan daha kendi nükleer santralimizi daha tek başımıza yapamıyoruz. Düşünebiliyor musun şuan israil genetik bilimi sayesinde uçtu bizim ülkede genetik mühendisleri aç. Komik bir durum ya

    Anlıyorum.Madem dil dedin orayada ekleme yapıyım.Dünyada şuanda akedemik yayınların %97'si ingilizcedir.Çeviriyle bilim olmaz,yani ingilizce bilmek şart.O alakalı makaleleri tektek okuması gerek bir bilim adamının.

    Nükleer konusunada bir dipnot düşiyim; Rusyaya yüksek lisans için 100 öğrenci gönderilcek ama rusca eğitim alıcaklar,bir sene rusca hazırlık falan.Tamam rusya nükleerde ileri ama en azından yarısı bence ingilizce okumalıydı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi w_wallace -- 25 Mart 2014; 22:47:27 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: pukanie

    Sayın @neommy deminde belirttiğim gibi İslam o değildir. İslam gericilik ve bilim karşıtı da değildir. İyi anlamak lazım. Taraf gibi görünmek değilde örnek vermek amacıyla bu ülkenin başına gelen en muhafazakar insan Necmettin Erbakandır. Lütfen bilime ve sanayiye yaptığı yatırımları araştırınız. Diğer kendine laik diyen başkanlarımıza da bir bakalım. Yaptığım siyaset veya birilerini yüceltmek değildir.

    İyi madem daha acik konuşayim,umarim aciksindir.

    Şuan bahsettigimiz dinler cokdan beridir dinle celişir ve tersdir.Dinde bir felsefedir,bir basamaktir.Bu basamak aşildigi anda bir önceki basamak geride kalir.

    Örneklersek,600-1700 yillari arasinda islam gerici degildir.Burda yillara pek takilma aşagiyukari verdim.Ama her fikir gibi yavaşyavaş geriye düşmeye başladi.

    Hristiyanlik mesela 0-1200 yillari arasinda gericilik degildi.

    Bu iki örnektede dinler gerici degil bilakis ilericiydi,bircok islam alimi bilimsel keşifler yapti,papa bizzat bilimi işine geldigi gibide olsa bilimi destekledi.

    Ortacağ karanliginda avrupa,ki biz ozaman aydinlik cagdaydik,onlardan hertürlu ilerdeydik,bilim,felsefe vs.Neyse bu avrupa dediki artik yeter bu karanliktan cikmamiz gerek,prangalardan kurtulmaliyiz(bu size skolastik düşunce fln diye anlatildi).Reform yaptilar,bu reformda dinde yeni dallar cikti ve laikliginde temelleri atildi.Dinin toplum uzerindeki etkisi kirildi ve devlet buroksileri güclendi.Mesela protestanlik eski dinden farkli olarak şunu öne surdu ve ekonomiyi,sanayiyi vs tetikledi;Daha zengin ol daha fazla yardim edebil,iş kurabil,ciftlik acabil.Bu bir onceki anlayişin tersiydi,öncekinde azla yetin,bir lokma,bir hirka,herşey diger taraf icin,mazoşizm vs idi.

    İşte burda bati atilim yapmiş oldu, arkasindan aydinlanma cagi ve arkasindan sanayi devrimi geldi.Bunlarin hepsi birer zincir ve kökünde reform var.

    Peki biz ne yaptik 1700'den sonra?Hicbişe.Daha önce şeh bedrettin cikti reform denemesi yapti,kökünu kazidilar adamlarin.Mevlana cikti onunda önünu kestiler.Kaldiki mevlana'nin tezleri bizi batidan bile 2basamak öteye taşirdi.(reform++ birnevi)

    Osmanli cöktu,batti gitti.Sonra bir adam cikti bu ülkeyi önce düşmandan temizlicegim sonrada reformlarla batiya yetiştircem dedi.Laikligi getirip,diyanet işlerini kurdu.Diyanet işlerinin varligi bile aslinda laiklige ters.Ama kurmaktaki amac,dini şehlerin elinden alinana kadar,devletin denetiminde tutmakti.Yani ismetin bir amacida şeyhleru bitirip,cemaatleri kapatip,laik toplumun oluşumu tamamlayip,diyaneti kapatmakti.Başarabildimi?hayir,belki amac dahi edinmedi.Sirf bunun icin bile cok partili döneme gecişi ertelemesi gerekirdi.(siz bakmayin bugun atatürkcuyum diye gecinenlere,onlar bu davanin peşini birakali cok olmuş,asil atatürkculuk bu anlattigimdir)

    Ama bu ülkede ciddi algi savaşlari döndu son yillarda,birtanesi şuydu.Laiklik=türbanli kizlarin üniye girememesi.Bu algi akp vs tarafindan yaratildi ve algi savaşini kazandilar.Chp karacarflilara rozet takti,partiyi o gün kapatmiş oldular aslinda.Bu sahne laiklik algi savaşinin yenilgi ile bittiginin resmiydi.

    Türbana dönersek,dişardan ithal bir örtü.Örtunmenin sonu yok,en son ninja oluyorlar.50sene önce şehirde türban yokken,herkes günahkarmiydi,heryerde fuhusmu var?

    Kaldiki türban takmak degil sorun,sorun siyasal islam ve zihniyetler.Yoksa insan istedigi gibi giyinebilmesi lazim.Yani türbani yasaklamak fln cözüm degil onlari dahada biler,radikalleştirir.Radikal bir din anlayişi cok daha tehlikelidir.

    Erbakan demişsin,peki erbakani ve beni mühendis yapan sistemetigi kim kurmuş?bati.Yani islam icinden gelip,bilim adami olmuş biri degil.Orda ögrendigi şeyleri kismen burda uygulamiş,ama bir yandanda dindar nesil yetiştirme isteginde.İşte anlayamicagi o nesilden gercek bir bilim adam cikma olasiligi cok düşük.Bugun iranda bişiler yapiyor kendince ama emin olki pekbir cacik cikmaz,bize bile yaklaşamaz.Cunku tc'yi kuran Ataturk temelleri saglam atmişki hala yikamadi aymazlar ve hainler.

    Reform-aydinlanma cagi-sanayi devrimi.Zincirinde ilk parca laiklik ve dine olan bakişin degişimidir.Bir düşun,biz ne zaman sanayileştik?Cumhuriyet kurulduktan sonra başladik,1970'lerde süreci tamamladik diyelim.İngiltere ve osmanliyi kiyasla bir sanayilerini.Yarişi 1800'de başlat,1900de bitir.Biz bir iki fabrika anca actik,icat desen sifir.Adamlar kiyaslanamicagimiz derecede sanayileşti.Onlar 500km ile giderken biz 1-2km hizla geliştik diyelim.Ama cumhuriyetten sonra bizde atilim yaptik,70km bile olsak buyuk bir manevra.Peki bu manevra nasil oldu?

    Paramizmi coktu? Bunlarin hepsi reformla oldu,laiklik bilimsel yaklaşim vs ile oldu.

    Şimdi düşundum,siz batida bir bilim adamina sekularizm olmasaydi bilim olurmuydu diye bir sorun bakin ne oluyor.Sabri varsa cvplar yoksa şakamisin der kovar valla.Cunku onlar bunu yuzyillar once aşmiş,artik yercekimi gibi kabullenilmiş,aşilmiş bişe.(hernekadar daha yercekimi cozelmemiş olsada hala)Yani bu taşi birakirsam yere duşermi diye sormayin adama.

    İlk firsatta bu soruyu ileticem ben,bakalim ne dicekler.

    Hristiyancilikla,islamcilikla bilim olmaz,ama buduizm ile olur,new age ile canavar gibi olur.

    Yani burdaki kistas,mevzubahis dinin nekadar günümuz biliminin önunde veya arkasinda oldugu.Kökten inanan insanlarin beni anlamicaklarimi,anlasalarda kabullenmiceklerini biliyorum.Bunu bircoguyla tartiştim ve tartişma dinde mantik aranmaz cümlesiyle bitirdiler.(cnk onlarinda mantigina dinin ters geldigini görmeye başlamişlardi)Beyni kapatip,oturdular aşagi neyazik.

    Daha fazla dinden uzatmicagim ama son bir örnek vericegim.İlerde uzaylilar dünyamiza geldiginde müslumanlikla alakalari olmadigini gordukleri zaman,müslumanlar ne diyecekler?peygamberlerini yemişler veya bunlar uzayli degil cin,şeytan vs imi?(islam evrenselmiş,yani hepsi müsluman olmasi gerekiyor yada ona cok yakin birşeyler)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • beyefendi İslamın kesinlikle bilime karşı veya ters yada mantık dışı olduğunu düşünmüyorum. 1 sene öncesine kadar materyalizm yandaşıydım. Ve o zamanlarda kendime müslüman diyordum. Birkaç arkadaş ortamında muhabbet ederken kafama birşey takıldı açtım interneti Kuran ve Hadisi araştırdım. İslam Kuranda bilimin spn birkaç yy.da keşfettiği birçok şeyden bahsetmiş. Araştırırsanız görürsünüz. İnanç kişinin kendi tercihidir ve giyimde öyle. Saygı duymak lazım. Benim kanaatim eğer İslam bilim karşıtı olsa idi bu kadar çok müslüman bilim adamı yetişmezdi. O zaman hristiyanlıkta doğrudur diyeceksiniz belki ama bakarsanız hristiyan bilim adamlarında genel olarak kliseye baş kaldırış ve ateizme dönüş görürsünüz. İslam ülkelerinde bilimin ilerlememesinin nedeni din değil yöneticilerdir. Çevremdeki hiç bir düşünen müslüman gelen yöneticilerin yeterl, olduğunu düşünmüyor. Bilimde geri olmamızın diğer nedenide badının politikasıdır.

    http://egitimedair.net/index.php/bilim-insanlar%C4%B1/525-m%C3%BCsl%C3%BCman-bilim-adamlar%C4%B1-bulu%C5%9Flar%C4%B1
    bunu bir inceleyebilirmisiniz.

    https://www.youtube.com/watch?v=a-pody7j_Xc
    ve de müsait bir zamanda bunuda izleyebilirmisiniz.

    bu arada önemseyip yazdığınız için teşeekkür ederim @w_wallace




  • Bunun islamla alakası yok okumayan aptal yozlaşmış bir nesille alakası var... daha yozlaşıyoruz. bilimi cips markası sananlar bile var
  • ozzyhawk kullanıcısına yanıt
    Katılıyorum hocam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: pukanie

    beyefendi İslamın kesinlikle bilime karşı veya ters yada mantık dışı olduğunu düşünmüyorum. 1 sene öncesine kadar materyalizm yandaşıydım. Ve o zamanlarda kendime müslüman diyordum. Birkaç arkadaş ortamında muhabbet ederken kafama birşey takıldı açtım interneti Kuran ve Hadisi araştırdım. İslam Kuranda bilimin spn birkaç yy.da keşfettiği birçok şeyden bahsetmiş. Araştırırsanız görürsünüz. İnanç kişinin kendi tercihidir ve giyimde öyle. Saygı duymak lazım. Benim kanaatim eğer İslam bilim karşıtı olsa idi bu kadar çok müslüman bilim adamı yetişmezdi. O zaman hristiyanlıkta doğrudur diyeceksiniz belki ama bakarsanız hristiyan bilim adamlarında genel olarak kliseye baş kaldırış ve ateizme dönüş görürsünüz. İslam ülkelerinde bilimin ilerlememesinin nedeni din değil yöneticilerdir. Çevremdeki hiç bir düşünen müslüman gelen yöneticilerin yeterl, olduğunu düşünmüyor. Bilimde geri olmamızın diğer nedenide badının politikasıdır.

    http://egitimedair.net/index.php/bilim-insanlar%C4%B1/525-m%C3%BCsl%C3%BCman-bilim-adamlar%C4%B1-bulu%C5%9Flar%C4%B1
    bunu bir inceleyebilirmisiniz.

    https://www.youtube.com/watch?v=a-pody7j_Xc
    ve de müsait bir zamanda bunuda izleyebilirmisiniz.

    bu arada önemseyip yazdığınız için teşeekkür ederim @w_wallace

    Yanliş adamlarla takilmişsin sen heralde,gel bizle takil. :) işin şakasi ben ayni fikirde degilim.Videolara firsat bulunca bakicagim,mobildeyim,umarim çelakil falan degildir.

    Kaldiki kuranda bazi bilimsel keşifler önceden belirtilmiş bile olsa bu genede fikrimi degiltirmez,ztn o cikarimlarin bn zorlama oldugunu düşunuyorum.Ben kuran hakkinda 100tane sakatlik cikarabilirim(adi ne derseniz deyin,sacmalik,akildişi vs),ama bura yeri degil.

    Bunlara ek olarak ben kuranin bir uzaylinin Muhammedin bilincine gönderdigi msjlar olmasinada olasilik tanirim,bu oldukca makul.Günumuzde bile medeniyetin girmedigi amazonda fln kabileler hala var.Biz bu kabileden birinin beynine msjlari atsak,sizce bizi tanri sanmama ihtimali varmi?Ayni şekilde yukardaki uzayli sorunda bu kabileler icin gecerli,kuranda hicbir kavim yokturki peygamber gelip,gecmesin der.Amerika keşfinde oldugu gibi ordaki aztek,mayalarinda islam veya ona cok yakin bir dinden haberleri yoktu,ayni şekilde o ilkel kabilelerinde haberi yok.Karşi tez?onlar yamyamdir,peygamberi yemişlerdir? Veya tanri inancimizi sinamak icin koydu onlari oraya?

    Neyse dinden uzatmayalim,konuya dönelim.

    İslam ülkelerinde bilimin b'si belki olur.Bildigim kadariyla bizde islam ülkesi degiliz henüz iran gibi.Biz hala cogunlugu müsluman vatandaşlardan oluşan bir ulkeyiz.

    Bilime ters düşmez bak,islam alimleride bilimsel keşif yaptilar diyorsun.Bunu yukarda acikladim onlar yaptilar ama eskidendi o,en basit aciklamayla ozaman bilim islama terse degildi,ztn bunu anlatmaya calişiyorum.

    Hepsi evrimsel sürec.Burda evrim diyince direk akliniz darwine gitmesin,basamak basamak aciklicagim.

    Ama öncelikle şunu belirteyimki,din bir insanin ufkudur,aklinin sınıridır,felsefedir.Bu felsefe tüm medeniyeti şekillendirir.

    Basamak1:Ozamanin insanlari ufak gruplar halinde magaralarda yaşiyorlar.Avlanma ve silahta cok ilkeller.Magaradan su ve besin icin cikiyorlar günduzleri.Bu insanlar tanri diye aslana taptilar.Cunku aslan başa cikamadiklari,onlardan üst düzey bir varlik gibiydi.Aslan görunce kacarlardi.

    Basamak2:Aradan gecen sürede silahlar ve avlanma taktikleri geliştirdiler.Dogada nerdeyse bütun hayvanlari alt etmeye başladilar.Sonucta aslan tanri vasfini kaybetti,yeni bir tanri ortaya cikti oda güneş.Günduz güneş varken,her türlu işi yaparken gece karanliginda gözleri görmedigi icin aciz bir haldeydiler.Yilan sokar,kaplan,aslan kapardi gece,gece soguktu.Yani gece ölum,günduz hayatti.Bu hayati kim sagliyordu?Güneş.

    Basamak3:Sonra aradan yillar gecti,ev yaptilar,süruleri gudduler.Artik güneş yeterli kalmiyordu,doga nice güzellikler doluydu.Geceye olan korku azalmişti.Ve insan dogaya tapmaya başladi,cok tanrili dönemdi bu.Tanrilara yari insani özellikler kattilar.Kendi sorunlarini,özlemlerini,üzuntulerini,nefretlerini vs bu tanrilara eklediler.

    Basamak4:İnsan akli ilerledikce anladiki bu tanrilar,insan gibi.(aralarindaki seviye farki azaldi)Tanrilar kiz kaciriyor,aşik oluyor,cani sıkıliyor savaş aciyor.Krallarda bn tanriyim,yaritanriyim modunda.Burda insan dediki bunlar tanri degil,tanri daha buyuk bişi.Bu siralarda uzay vs hakkinda bilgilerimiz ilerlemeye başlamişti.Ve yahudilik ortaya cikti.Bu tanri daha uluydu ama birazda hala eski tanrilar gibiydi.Yahudilik cok kapali ve irk-din oldugundan boşluk oluştu dini anlamda.

    Basamak5:Hernekadar yahudulikten ciddi farklari olmasada yukardaki boşluktan dolayi hristiyanlik ortaya cikti.Bu yeni tanri dahada ulviydi,ve dini argumanlari daha coktu.Arzulanan argumanlardi ve hemen benimsendi.Sonra gene medeniyet ilerledikce,ardindan islam geldi.İslam dediki:Bu nasil din,babalar,ogullar,meryemler vs (gene ayni durum tanri-insan arasi fark azalmasi).Tanri tekdir,dogmaz,dogurmaz insan gibi(insani nitelikleri ayiklama cabasi).Yani daha güclu bir tanri kavrami yaratildi.

    Evrimsel sürec dedigim buydu,bunlar felsefe ayni zamanda,tabi bizim okullarda felsefe verilmedigi icin konular yabanci geldi,halbuki giriş dersi bu.

    Basamak6:(bence)Newage'dir.Şuanki insan aklinin ve bilimin en ileri noktasi kuantum fizigi,sicim teorisi'dir.Kuantum teorisi medeniyeti kökten degiştiricektir ve degişim başlamiştir.İki örnek vericegim:
    1.Gözlemcinin olaya etkisi:Bir gözlemci sirf gözlemleyerek olayin tüm akişini etkileyebilir,hatta gözlemlemesse herşey heryerdedir,süperkonum.
    2.Bir gurup insani izole edip bir deney yapildi.Gruba hic cözmedikleri dünun ve yarinin gazete bulmacalari verildi.Dünun bulmacasindaki cozum orani %80iken,yarininkinde %60 cikti.Bu surekli ayni sonuclari verdi.Sonuc? Ortak bir bilinc var ve herşey birbirine bagli.

    İşte bunlar kuantum fizigidir ve new age bunun icinden cikmiştir.(var olan spirutelligide icine almiştir)
    Newage derken,piyasada gezinen şarlatanlari,secret'i yazan dingilden bahsetmiyorum.

    İşte medeniyet böle böle ilerler,alttaki basamakta inat edenler,her zaman gerici durumundadirlar.

    Burda basamaklardan ufaktefek ekleme,cikarma,hata vs olabilir ben olayin akişini anlatmak istedim.

    Güneş tapmaya neden geri dönmuyoruz?cunku anladikki o sadece bir yildiz,uzay sonsuz,trilyonlarca güneş.Artik güneşin her metre karesine hakimiz.Ortada bir gizem ve mutlak güc yok.

    Kaldiki benim basamak6 deidigimi bakmayin,herbasamak oncekine dahir birşeyler barindirir.Bana göre kuantum teorisi bir acidan batinin uzakdoguyu felsefelerini anlama cabasidir.

    Budizm,islamdan eski olmasima ragmen neden bilime pek pranga olmuyor?Cunku özel bir durumu var,kendinden laik.Budizm davasi bireyle,bireyin kendisiyle mucadele ediyor,meditasyon vs ile.(yani din zaten bireyin icinde)
    Ekleme:Kaldiki budizm diger 3dinden yapisal olarak farkli ve ayni tabandan gelmiyor.
    Ekleme2:Tam tez konusu olur bu basamaklar,alanim bu olsa yazardim ama bellide olmaz ilerde girerim belki bu uğraşa.
    Ekleme3:Budizm'e göre bu gördugumuz hayat bir yanilmasadir,gercek degildir.Bu bilime prangami olur yada bilimde ayni noktayami varicak,onu zaman göstericek.(ayni noktaya varicak gibi)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi w_wallace -- 26 Mart 2014; 16:58:18 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.