Şimdi Ara

Türkiye 2015'de Yüzde 4 Büyüdü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
138
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Türkiye ekonomisi 2015'te yüzde 4 büyüdü. Son çeyrekte büyüme yüzde 5,7 oldu. Kişi başı milli gelir, 25 bin 130 TL'ye geriledi.

Türkiye 2015'de Yüzde 4 Büyüdü, Kişi Başı Milli Gelir Düştü,

Türkiye ekonomisinin 2015 performansı belli oldu. Ekonomi geçen yıl yüzde 4 büyüme kaydetti.

SON ÜÇ AYLIK BÜYÜME ORANI

Son çeyrekte büyüme yüzde 5,7 oldu.

BEKLENTİLER DAHA DÜŞÜKTÜ

Büyüme 2015'in son çeyreğinde medyan bazında yüzde 5.2, yılın tamamında yüzde 3.9 bekleniyordu.

Hükümetin 11 Ocak'ta açıkladığı 2016-2018 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'da (OVP)büyüme hedefi 2015 için yüzde 3'ten yüzde 4'e yükseltilmişti.

KİŞİ BAŞI GELİR 9 BİN 261 DOLARA GERİLEDİ

Kişi başına gayrisafi yurtiçi hasıla değeri 2015 yılında cari fiyatlarla 25 bin 130 TL, 2014 yılında ise 22 bin 732 TL oldu. Kişi başı GSYH değeri 2015 yılında 9 bin 261 ABD doları, 2014 yılında ise 10 bin 395 ABD doları olarak hesaplandı.

http://www.sondakika.com/haber/haber-turkiye-2015-de-yuzde-4-buyudu-kisi-basi-milli-8310878/

• Gelişmekte olan bir ülke için düşük bir rakam, sadece olduğumuzda yerde sayarız.
  • bu buyume rakamina ekonomide itibar etmezler. burada bahsedilen buyume nominal gasmh nin buyumesi. yani bir ekonomideki uretilen tum mal ve hizmetlerin o yilki piyasa fiyati ile carpimiyla bulunuyor. bu sahte bir buyumedir. cunku piyat artislarindan arindirilmamistir.

gercek ekonomik buyumeyi gormek icin reel gsmh ya bakilmalidir. reel gsmh ise uretilen mal ve hizmetlerin gecmis donemdeki fiyatlariyla carpilarak bulunur.

ornek 2000 yilinda 1 adet kitap uretilmis olsun ve fiyati 10 tl olsun.

2001 yilinda da ayni kitaptan 1 adet uretilmis olsun ve fiyati enflasyondan dolayi 20 tl ye cikmis olsun.

iste nominal gsmh hesaplanirken 2001 yilindaki fiyati dikkate alinir. yani 1*20 den 20 cikar ve ekonomi %100 buyumus gibi gorunur. ama reel gsmh hesaplanirken 2001 yilinda urwtilen kitap 2000 yilinin fiyati ile carpilir. 1*10 dan 10 yani ekonomi hic buyumemis demektir.

iste bu haberde de gercek buyumeyi yansitmayan nominal gsmh degeri verilmis. yani sahte buyume inanmayin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Türkiye 2015'de Yüzde 4 Büyüdü, Kişi Başı Milli Gelir Düştü

E ne anladım büyümeden.
  • Ne güzel de yalan söylüyolar yav

• quote:

Orijinalden alıntı: Atılgan oo

bu buyume rakamina ekonomide itibar etmezler. burada bahsedilen buyume nominal gasmh nin buyumesi. yani bir ekonomideki uretilen tum mal ve hizmetlerin o yilki piyasa fiyati ile carpimiyla bulunuyor. bu sahte bir buyumedir. cunku piyat artislarindan arindirilmamistir.

gercek ekonomik buyumeyi gormek icin reel gsmh ya bakilmalidir. reel gsmh ise uretilen mal ve hizmetlerin gecmis donemdeki fiyatlariyla carpilarak bulunur.

2001 yilinda da ayni kitaptan 1 adet uretilmis olsun ve fiyati enflasyondan dolayi 20 tl ye cikmis olsun.

iste nominal gsmh hesaplanirken 2001 yilindaki fiyati dikkate alinir. yani 1*20 den 20 cikar ve ekonomi %100 buyumus gibi gorunur. ama reel gsmh hesaplanirken 2001 yilinda urwtilen kitap 2000 yilinin fiyati ile carpilir. 1*10 dan 10 yani ekonomi hic buyumemis demektir.

iste bu haberde de gercek buyumeyi yansitmayan nominal gsmh degeri verilmis. yani sahte buyume inanmayin.

reel gsmh kaç?

• quote:

Orijinalden alıntı: Mark Valley

quote:

bu buyume rakamina ekonomide itibar etmezler. burada bahsedilen buyume nominal gasmh nin buyumesi. yani bir ekonomideki uretilen tum mal ve hizmetlerin o yilki piyasa fiyati ile carpimiyla bulunuyor. bu sahte bir buyumedir. cunku piyat artislarindan arindirilmamistir.

reel gsmh kaç?

o kolay kolay ölculmez ama sunu soyleyebilirim. hani akp nin geldiginden beri her yil %8 %9 %10 buyuduk diyorlar ya. iste 2012 ye kadar olan akp nin buyumesi reel olarak yil basina %4 civarinda. goruldugu gibi arada iki kat fark var. eger nominal olarak %4 diyorlarsa reel olarak %2 civarindadir. ayrica enflawyonda cok arttigi icin buda nominal gsmh yi buyuk gosteriyor. belki reel gsmh %1 %2 arasindadir.

tanlis anlamayin gelismekte olan ulkeler icin %4 luk reel gsmh buyumesi kabul edilebilir ama turkiye gibi jeopolitik konum avantajina ve nufus avantajima sahip ulke icin kabul edilemez. yani en azindan bir iktisatci akp nin ekonomik performansini degerlendirirse genel olarak potansiyel gucune karsi basarisiz bulabilir. en azindan ben basarisiz buluyorum.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tarihçi

quote:

Türkiye 2015'de Yüzde 4 Büyüdü, Kişi Başı Milli Gelir Düştü

E ne anladım büyümeden.

buyume enflasyondan kaynaklaniyor hocam. o yuzden kisi basi gelir dusuyor.

• Büyüme oranı kötü. Bilmeyenler için söyleyeyim ülkelere göre değişen belirli bir sınırın altındaki büyümeler küçülme olarak görülüyor. Büyüme oranında diğer büyük devletlerin ortalama oranında olman lazım ki büyümüş sayılasın. Bana göre %4 kötü bir rakam. Büyüme oranın %0 clvarında olursa veya yüzde oranla küçülme yaşarsan bu ekonomik bir krizde olduğunu gösterir. Paraların resminin yanına Türk bayrağı koyup %4 büyüdük diye konu açarak büyümüş olmuyoruz malesef. Tam tersi diğer devletler ekonomik hacimi büyütürken biz yerimizde sayıyoruz. Şuan mobildeyim pcye geçtiğimde bu büyüme oranlarıyla ilgili video atarım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iamburak -- 31 Mart 2016; 11:42:47 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

quote:

quote:

reel gsmh kaç?

o kolay kolay ölculmez ama sunu soyleyebilirim. hani akp nin geldiginden beri her yil %8 %9 %10 buyuduk diyorlar ya. iste 2012 ye kadar olan akp nin buyumesi reel olarak yil basina %4 civarinda. goruldugu gibi arada iki kat fark var. eger nominal olarak %4 diyorlarsa reel olarak %2 civarindadir. ayrica enflawyonda cok arttigi icin buda nominal gsmh yi buyuk gosteriyor. belki reel gsmh %1 %2 arasindadir.

tanlis anlamayin gelismekte olan ulkeler icin %4 luk reel gsmh buyumesi kabul edilebilir ama turkiye gibi jeopolitik konum avantajina ve nufus avantajima sahip ulke icin kabul edilemez. yani en azindan bir iktisatci akp nin ekonomik performansini degerlendirirse genel olarak potansiyel gucune karsi basarisiz bulabilir. en azindan ben basarisiz buluyorum.

bence iyi de değil çok kötü de değil. ayrıca jeopolitik konum olarak en istikrarsız bölgede türkiye bence. terör, savaş, iç meseleler vb. bir çok nedenden dolayı..

• hükümetin aleyhinde olmayan konu açanlara yapmayın böyle
  • bi ayağım 100c derece suda öteki ayağımda 0c derece suda ayaklarımı ortalama 50c derece suda yıkıyorum teknik olarak ama gerçekte noluyor?
  • quote:

quote:

quote:

quote:

reel gsmh kaç?

bence iyi de değil çok kötü de değil. ayrıca jeopolitik konum olarak en istikrarsız bölgede türkiye bence. terör, savaş, iç meseleler vb. bir çok nedenden dolayı..

yanliz ben 2012 ye kadar olan donem.icin konustum. 2012de sonra 2012 ye kadar olan buyumeyi saglayamadik. yani 2012den beri yerimizde sayiyoruz aslinda. nufusumuz buyumemizden hazli artiyor. dolayisiyla kuculuyoruz. bunu limak holdingin baskanida dile getirdi. limak holdingin akp nin muttefiki oldugunu biliyorsundur.

ha sunuda ekleyeyim akp nin geldigi yillardan 2012 ye kadar dunyanin genelinde bir buyume trendi tutturuldu. siz vakmayin bu buyumeyi kendine yamadigina.

• quote:

Orijinalden alıntı: sistemli adam

hükümetin aleyhinde olmayan konu açanlara yapmayın böyle

bu konu hukumetin leyhinde degil ki. asil sana ban.

al sana yandas haber

http://www.cumhuriyet.com.tr/m/haber/ekonomi/505587/Yandas_isadami_da_uyardi..._2023_hedefleri_hayal.html

bide gulucuk ekleyelim

• Atılgan oo kullanıcısına yanıt
    Sen geçen hakimlerin takdir yetkisi yok diyip hukuku bildiğini savunmuştun. Soru sormuştum cevap vermemiştin. Yine soracam kalacan ortada. Nasıl bu kafaya geliyorsunuz ? Herşeyi bilirim, eminim bundan tavırlarına nasıl geliyorsunuz :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sıfatsız Hero -- 31 Mart 2016; 12:14:10 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sıfatsız Hero

Sen geçen hakimlerin takdir yetkisi yok diyip hukuku bildiğini savunmuştun. Soru sormuştum cevap vermemiştin. Yine soracam kalacan ortada. Nasıl bu kafaya geliyorsunuz ? Herşeyi bilirim, eminim bundan tavırlarına nasıl geliyorsunuz :)

kim demis arkadasim hakimin taktir ywtkisi yok diye. hakimin taktir yetkisini kullanacagi durumlar bellidir. bazi bosluk turlerinde hakim kendi taktir yetkisini kullanir. bunu ilk sinifta ogretiyorlar. para cezasinin alt siniri ve ust siniri belirlenir hakim dilerse en alt sinirdan ceza verir dilerse ennust sinirdan ceza verir. ayrica karsilasilan durumda kanun yoksa hakimnorf ve adetlere gore kendi hukum verir kanun yaratir. bazende kanun koyucu isteyerek bosluk koyar hakim bu tur durumlarda yine taktir yetkisini kullanarak hukum verir. ayrica hakimin kullanacagi taktir yetkiside kanunla belirtilir.

ama 14 yasinda ki bir kiza tecavuz raporla belgelenince hakim taktir ywtkimi kullaniyorum deyip usulsuz ceza indirimine gidemez veya taktir yetkimi kullaniyorum deyip ceza vermemezlik yapamaz.

ha sunuda soyleyeyim ben taktir yetkisini kullanamaz dediysem kanunen karsiligi olan bir durumda kanuni siniri asipta taktir yetkisini kullanamz demisimdir. tutupta hakim taltir yetkisni kullanmaz demem. sende kendi kendine triplere girmissin bilmeden geliyor filan demissin hey allahim ya forumda herkes prof olmus.

• Üretim yok malesef dolar bazında geriliyoruz tam 8 yıldır. Orta gelir tuzağından çıkıp düşük gelire geçecez böyle giderse :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.