Şimdi Ara

Türkçe Yapay Zeka ¿?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
1
Favori
3.325
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • bu konuyla ilgileniyorum bilgisi olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim yapmak istediğim şey

    karşımda bir insan varmış gibi konuşmak sorduğum sorulara yanıt almak ezber olmadan yazdığım cümleyi çözümleyecek cevap gerekiyorsa cümle kurup cevaplayacak bildiği tek şey kelimeler olacak cümleleri kenisi çözüp kendisi kurcak imkanı var gibi geliyor bana ama sağlam bi algoritma lazım gibi.



  • Oldukça sağlam bir algoritma lazım size anladığım kadarıyla ve bunlar özel algoritmalardır. Anlaması ve çözmesi insanların uzun yıllarını verip master yaptıkları konulardır. Bu konu üstünde bir çok çalışma yürütülmekte özellikle bu konu ingilizce-türkçe gibi çeviri amaçlı kullanılıyor ancak kelime yapılarını öğrenmesi çok zor oluyor sistemin ve sorunlar burda ortaya çıkıyor sonuçta kaç insan tam olarak düzgün bir şekilde gramer yapısına uygun konuşuyor. Bunların dışında birde deyimler kullanılıyor... Yani mecazi anlamlar problemler çıkarıyor... Ancak size bir yol göstermek açısından söylenen sözlerin bilgisayarın anladığı dile dönüştürülmesinde "Yapay Sinir Ağları ile Ses Tanıma" ve elde edilen bilgilerin işlenmesinde de yapay zeka devreye giriyor. Bir projede ses tanıma kısmına dahil olmuştum ancak bu kısım bile oldukça zorlu bir aşama...

    Alternatif yöntemlerde mevcut olmak üzere şu anda çok ilerlememiş bir konu(10.05.2009 tarihinde yaptığımız patent araştırması böyle söylüyor en azından)...

    Saygılarımla...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Vuraldesign

    Oldukça sağlam bir algoritma lazım size anladığım kadarıyla ve bunlar özel algoritmalardır. Anlaması ve çözmesi insanların uzun yıllarını verip master yaptıkları konulardır. Bu konu üstünde bir çok çalışma yürütülmekte özellikle bu konu ingilizce-türkçe gibi çeviri amaçlı kullanılıyor ancak kelime yapılarını öğrenmesi çok zor oluyor sistemin ve sorunlar burda ortaya çıkıyor sonuçta kaç insan tam olarak düzgün bir şekilde gramer yapısına uygun konuşuyor. Bunların dışında birde deyimler kullanılıyor... Yani mecazi anlamlar problemler çıkarıyor... Ancak size bir yol göstermek açısından söylenen sözlerin bilgisayarın anladığı dile dönüştürülmesinde "Yapay Sinir Ağları ile Ses Tanıma" ve elde edilen bilgilerin işlenmesinde de yapay zeka devreye giriyor. Bir projede ses tanıma kısmına dahil olmuştum ancak bu kısım bile oldukça zorlu bir aşama...

    Alternatif yöntemlerde mevcut olmak üzere şu anda çok ilerlememiş bir konu(10.05.2009 tarihinde yaptığımız patent araştırması böyle söylüyor en azından)...

    Saygılarımla...

    yapılması zor ve dediğiniz gibi zaman gerektiren bi iş bir kaç aydır algoritmik kısmını yoğun olmasada düşünüyorum sonuç olumlu gözüküyor ilk aşamada tek soru tek cevap olarak düşünüyorum YSA sonraki iş tabi sistem YSA ya uygun olcak mecazi anlam taşıyan kelimeler problem ama onunda çözümü var gibi ilk aşamada kullanılmayabilir sonuçta oyuncak değil geliştirme aracı olacak ses tanıma özelliği şimdilik beni aşar zaten oda sonraki iş önemli olan mantık kısmı sadece dil çeviri gibi belirli amaçlara değilde genel amaca hitab edecek bişi düşünüyorum şimdilik kök kelimelerle uğraşıyom bizim türkçe işte lastik gibi uzuyo .




  • Bir yerlere gelebilmen çok umut verici... Projede biraz ilerledikten sonra zaten onun motivasyonu ile daha da ilerlersin inş. Çok bilgim olmamakla birlikte ses tanıma kısmına gelindiğinde elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım ancak şu an ki ilerlemen bile oldukça büyük bir başarı ve başarılarının devamını dilerim...

    Saygılarımla...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Vuraldesign

    Bir yerlere gelebilmen çok umut verici... Projede biraz ilerledikten sonra zaten onun motivasyonu ile daha da ilerlersin inş. Çok bilgim olmamakla birlikte ses tanıma kısmına gelindiğinde elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım ancak şu an ki ilerlemen bile oldukça büyük bir başarı ve başarılarının devamını dilerim...

    Saygılarımla...

    bu düşünceniz için öncelikle teşekkürler ama daha başarılmış bişi yok herşey hayal ürünü yazılım işinde evdeki hesap çarşıda tutmayabiliyor (daha önce çok hayal kırıklığı yaşadım inşallah buda onlardan biri olmaz) şimdilik herşeyi kafamda canlandırıyorum üzerinde çalıştığm yaklaşık 8 bin kelime var bunları belirli guruplara ayırıyorum ayırma işlemi bittikden sonra eklere başlayacağım sonra yazılım. dil bilgim iyi sayılmaz ama yeteceğini sanıyorum ilginiz için tekrar teşekkürler.




  • Bu yapay zeka değil de, robot gibi duruyor. Yapay zekada amaç kendisinin öğrenebilmesi. Bunu bilmediği kelimeleri sorarak ve ya cümleden çıkararak yapabilir. Senin sadece temel kelimeleri öğretmen yeterli olmalı.

    Şimdi burda sana algoritmalarla ilgili önerilerde bulunabilirdim ama, gerçeklerle yüzleşmek lazım. Bunu yapabilmek için iyi derecede programlama, veritabanı kontrolu bilmen lazım. Sonrada aynı derecede iyi bilen bir takım oluşturman lazım. Ondan sonra ortaya birşeyler çıkabilir. Büyük yazılım şirketleri bu konularda yıllardır çalışmalar yapıyor, onlar bile çok ileri gitmiş değil. Senin bu tip tipik algoritmaların çok daha ötesinde bir fikrin olmalı ki bir ihtimal birşeyler yapabilesin.
  • yapay zeka görünümlü robot tam olarak ortaya ne çıkacak bende emin değilim şuanda kelimeleri guruplara ayırıyorum gurup içerisinde işe yaramazlar da var kelimelerin hepsini kullanmıcam yani tahminen 3-4 bin kadarı kullanılacak dediğinizi düşündüm yanlız tamel kelimeleri bilen bi sistem surekli soru soran bi sistem olur yani benim öğretmem kendi öğrenme hızından daha hızlı olur kanısındayım tabi bu bi yere kadar yani sistem nekadar çok bilirse okadar hızlı ve doğru öğrenir mesela size 0 la 10 un arası kaç desem hemen cevap verirsiniz ama yanlızca 0.1.2.3.10 u bilseydiniz cevap 2 olurdu çok kelime kullanmamın sebebi bu.
    izleyeceğim yol hakkında önerilerinizi bekliyorum.
  • kelimeleri ayırma işlemi düşündüğüm gibi kolay değilmiş bazı kelimeler var oturup 10-15 dakika düşünmek gerekiyor bende google ye başvurdum acaba hazır guruplara ayrılmış turkçe sözlük varmı diye ulaştığım bilgiler beni biraz şaşırttı yapmaya çalıştığım şeyin (wordnet) üzerinde zaten çalışma varmış aradım ama bitmiş bi sözlük bulamadım konuyla ilgili arkadaşlar elinizde böyle bi veri tabanı varsa paylaşımınızı bekliyorum daha iyi anlaşılması açısındanhttp://img264.yukle.tc/image.php?id=9789adsiz.JPG resimdeki olayın bitmiş halini arıyorum saygılarımla.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sixth

    bu konuyla ilgileniyorum bilgisi olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim yapmak istediğim şey

    karşımda bir insan varmış gibi konuşmak sorduğum sorulara yanıt almak ezber olmadan yazdığım cümleyi çözümleyecek cevap gerekiyorsa cümle kurup cevaplayacak bildiği tek şey kelimeler olacak cümleleri kenisi çözüp kendisi kurcak imkanı var gibi geliyor bana ama sağlam bi algoritma lazım gibi.


    konuyu tekar canlandırmak için eklemlerde bulunayım.

    talep etmiş olduğunuz fonksiyon ancak bilişsel bir metot ile sağlanır, halbuki siz bir algoritma üzerinde duruyorsunuz.

    bu ikisi arasındaki fark bir satranç ustası ile bilgisayara programının satranç oynarken yaşadıkları bilişsel süreç gibidir. program her bir hamle en uygun oyun tarzını belirleyen bir algoritmaya sahiptir. yapılan deneyler ise satranç ustasının bilişsel bir süreç (cognitive) yaşadığını ve oyun esnasında en iyi hamleyi hesaplamak yerinde oyunun başından beri belirlediği stratejiye uygun hamleyi gözettiğini göstermektedir. usta yanlış ya da kötü bir hamleden kaçınmak için ayrıca çaba sarf etmemektedir. bu durum onun bir kabiliyeti haline gelmiştir. aynen usta sürücünün önündeki araç ile takip mesafesini koruması için araç sürmekten öte bir çaba sarf etmemesi gibi.

    işte algoritmalar size tümevarım ya da tümdengelimi sağlayan bilginin statik yansımalarıdır. yani bilginin fenotipidir(yansımış, işlenmiş, işlem görmüş). böyle bir algoritma veri bağımlıdır (data centric). bilginin üretilmesi esnasında hangi veri kaynağını kullanmış iseniz ona bağımlı sonuçlar üretirsiniz. bu kullanım tanımlama, hesaplama, tahmin, sınıflandırma, kümeleme ve ilişkilendirme opertörlerinden en az biri ile yapılır.

    19 Eylül 2009; 18:27:32 tarihli mesajınızdaki tabloya erişseniz bile bu size ancak anahtar kelimeler üzerinden sınıflandırma imkanı verir. araştırmalarım sonucunda henüz Türkçe kelimelerin kök durumlarını belirleyen bir çözüme bile rastlamış değilim. yani o tablo elinizde olsa bile konuşma ile size verilecek metindeki kelimeleri tablo kelimeleri ile eşlemeniz pek olası gözükmüyor.




  • http://derindelimavi.blogspot.com/

    yapay zeka hakkında bu adresi bir incele istersen , ama o kadar basit değil benden söylemesi
  • yukarıdada yazdığım gibi cümleyi kelimelerden çözümleyecek bişiler arayışındayım anlamak=anlatmak naber nasılsın=iyiyim sen ? gibi bişi değil nekadar kelime öğretirsek öğretelim cümle öğretmedikçe robotlaşmayacaktır

    bu iş dil bilgisi gerektiren bi iş türkçedeki sistemi bilgisayara öğretmek gerekiyor
    yani türkçenin özüne inmek lazım buda ayrı işçilik mesela öz kelimesi

    öz,özel,özet,özen,özgür,özür,özlem (özel=özsel,sanal=sangısal)

    türkçede bazı kelimeler zamanla harf bazıları anlam değişikliğine uğramış
    yani türkçe YZ yapabilmek için bazı kurallarında değişmesi söz konusu

    hem sınıflandırma hemde yukarıdaki durumlarda tıkanmış durumdayım ama pes demedim daha yavaşta olsa hala ilgileniyorum.

    sınıflandırma olayına gelirsek ortada 5 soru var bu tamamen kendi görüşüm aynı zamanda izleyeceğim yol bu eksiğim fazlam olabilir hoş görün.

    soru (isim,fiil)

    1:Nerde (koordinatı ne,neye kime ait,nerde yapılır söylenir)
    2:Nezaman (hangi zaman olur yapılır)
    3:Neden (etki,ne işe yarar,oluş yapılış nedeni)
    4:Nasıl (özelliği,biçimi,ne kadar,ne gibi)
    5:Ne (kim)

    yardımcı soru

    6:eş anlam
    7:zıt anlam

    5. soru (Ne) ana haritayı oluşturan soru cevap tek olmalı mesela "arsa" hem emlak hemde arazi olamaz ikisinden biri olmalı
    yani "arsa" Ne=emlak Nerde=arazide gibi.

    hareket ve nesne 5. soru bütün kelimeleri bu iki kategori altında toplayabilmeli.

    eğer birgün türkçe yada başka bir dil farketmez YZ yapılırsa bana göre temeli %99.9 bu beş sorudan oluşacak.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: sixth

    sınıflandırma olayına gelirsek ortada 5 soru var bu tamamen kendi görüşüm aynı zamanda izleyeceğim yol bu eksiğim fazlam olabilir hoş görün.

    soru (isim,fiil)

    1:Nerde (koordinatı ne,neye kime ait,nerde yapılır söylenir)
    2:Nezaman (hangi zaman olur yapılır)
    3:Neden (etki,ne işe yarar,oluş yapılış nedeni)
    4:Nasıl (özelliği,biçimi,ne kadar,ne gibi)
    5:Ne (kim)

    yardımcı soru

    6:eş anlam
    7:zıt anlam

    5. soru (Ne) ana haritayı oluşturan soru cevap tek olmalı mesela "arsa" hem emlak hemde arazi olamaz ikisinden biri olmalı
    yani "arsa" Ne=emlak Nerde=arazide gibi.

    hareket ve nesne 5. soru bütün kelimeleri bu iki kategori altında toplayabilmeli.

    eğer birgün türkçe yada başka bir dil farketmez YZ yapılırsa bana göre temeli %99.9 bu beş sorudan oluşacak.



    bu kısmı biraz daha açıklayabilir misiniz?




  • tam olarak hangi noktadan bahsettiniz anlamadım eğer kelimelerin dizilimiyse yukarıda örnek bir resim var.
  • 1,2,3 diye sıraladıklarınız neler?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kuduk

    1,2,3 diye sıraladıklarınız neler?


    bu biraz daha açıklayıcı sanırım
    http://img278.yukle.tc/image.php?id=7610captured.jpg
  • şimdi daha iyi anladım, böyle bir sınıflandırmayı sanırım size gelen cümleyi cevaplamak üzere öncelikle bu sınıflandırmayı yapacaksınız, değil mi?
  • bu sınıflandırma sadece cevap için değil ön görüme göre eksiksiz ve doğru yapılırsa bilgisayarın anlama ve anlatma yeteneği olabilir düşüncesindeyim tabiki bununlada bitmiyor bundan sonra ekler yani türkçedeki sistemi öğretmek gerekiyor ama işin en zor kısmı sınıflandırma işlemi özellikle 5. soru (Ne) diğer 4 soru parça parça haritalar oluşturuyor ama 5. soru ya hareket yada nesneye bağlanıyor sadece 2 kategorisi var umarım anlatabilmişimdir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sixth -- 13 Ekim 2009; 0:35:08 >
  • bu yapay zeka programını arkadaşım 8-9 yıl önce yapıyordu yazılımını bitirmiştir sanırım şimdi ismide pc dergilerinde çıkmıştı o zaman lar şimdi finlandiyada m.burhan .saygılar
  • BİLGE - Nadir Bencan'dan Sıradışı Bir Roman - Yazan: Ergin Altıntaş
    Yapay-zeka.org'da şimdiye kadar hiç roman yayınlamamıştık. Ama her şeyin bir ilki vardır derler. Bu roman yapay-zeka ile o kadar ilintili ki yayınlamasak haksızlık etmiş olurduk hem bu güzel romana, hem de sizlere . Romanımız oldukça başarılı bir şekilde gerçeklenmiş bir yapay zeka yazılımının psikanalizi üzerine kurgulanmış. Sürükleyici bir hikayeye ve şaşırtıcı bir sona sahip. Romanın içinde ateşli bir aşktan, hain dostlara, psikanaliz yöntemlerinden, devlet yetkililerinin söz konusu yapay zeka yazılımı üzerindeki emellerine kadar uzanan geniş ve renkli bir yelpazede işlenmiş konular. Romanın bir yapay zeka ilgilisi olarak beni en çok cezbeden yönü ise paragraflar arasına yapay zeka'nın nasıl gerçekleştirileceğine dair kendi ipuçlarını veriyor olması.
    http://www.yapay-zeka.org/files/ekitap/bilge-nadir-bencan.pdf
    http://www.scribd.com/doc/57057989
    http://www.scribd.com/doc/57058419




  • güzel bir kitaba benziyor vakit bulursam okuyacağım haftaiçi. teşekkürler :)
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.