Şimdi Ara

Türkçe'deki noktalı virgülün az kullanımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
683
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Ama,ancak,fakat vb. bağlaçlardan sonra; grup isimlerini ayırırken ve benzeri durumlarda noktalı virgülü kullanmaya özen gösterirsek hem düşüncelerimizi daha iyi ifade edebiliriz, hem de tasarruf etmiş oluruz.

Noktalı virgül hakkında bilgi:

Noktalı virgül (;) bir noktalama işaretidir.
    Noktalı virgülün (;) kullanım alanları:
    1. Cümle içinde virgüllerle ayrılmış tür veya takımları birbirinden ayırmak için konur: Erkek çocuklara Doğan, Tuğrul, Aslan, Orhan; kız çocuklara ise İnci, Çiçek, Gönül, Yonca adları verilir. Türkiye, İngiltere, Azerbaycan; İstanbul, Londra, Bakü.
    2. Ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayır­mak için konur: Sevinçten, heyecandan içim içime sığmıyor; bağırmak, kahkahalar atmak, ağlamak istiyorum. At ölür, meydan kalır; yiğit ölür, şan kalır.
    3. Özneden sonra virgül kullanılarak birbirinden ayrılmış sözcükler varsa özneyi belirginleştirmek için özneden sonra konur: Ali; Hasan, Fahri ve Rıza 'dan disiplinli bir öğrenciydi.
    4. Birbirini takip eden cümlelerde (bağlı cümlelerde) ikinci cümlenin başında "çünkü, ama, fakat, lakin" gibi bağlaçlardan önce konur: Aylar boyunca bu sınava hazırlandı; çünkü bu sınav onun son çaresiydi artık.
    (İstisna: Bazı kaynaklar bu maddeye şu eklemeyi yaparlar: ..."çünkü, ama, fakat, lakin" gibi bağlaçlardan önce ya da bu bağlaçların yerine konur: Aylar boyunca bu sınava hazırlandı; bu sınav onun son çaresiydi artık. Örnek cümleden de anlaşılacağı gibi - bazı kaynaklara göre - 4. maddenin istisnası olan durumlar da vardır.)

Kaynak:Wikipedia

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FirstLight -- 20 Nisan 2012; 16:28:48 >

• Teşekkürler, ben de bunu arıyordum
  • Çok yararlı olmuş, teşekkürler.
  • Daha noktanın nerede kullanılması gerektiğini bilmeyen adamlara noktalı virgül kullanmalarını söylüyorsun
  • quote:

Orijinalden alıntı: SkyBlaster

Daha noktanın nerede kullanılması gerektiğini bilmeyen adamlara noktalı virgül kullanmalarını söylüyorsun

Mesela ben bu yorum içerisindeki tümcenin sonunda nokta göremiyorum.
  • Önce yazmayı öğrensinler, sonra noktalı virgülü de kullanırlar.
  • Elma, armut, karpuz; domates, biber, patlıcan.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bu arada haberiniz olsun, konu direk Wikipedia'dan 'kopyala-yapıştır' usûlüyle yazılmış.
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Noktal%C4%B1_virg%C3%BCl
  • quote:

Orijinalden alıntı: Gedogion

Bu arada haberiniz olsun, konu direk Wikipedia'dan 'kopyala-yapıştır' usûlüyle yazılmış.
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Noktal%C4%B1_virg%C3%BCl

Bunu belirttim zaten ilk mesajda.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Gedogion

quote:

Orijinalden alıntı: SkyBlaster

Daha noktanın nerede kullanılması gerektiğini bilmeyen adamlara noktalı virgül kullanmalarını söylüyorsun

Mesela ben bu yorum içerisindeki tümcenin sonunda nokta göremiyorum.

Onu diyorum ya ben de işte
  • Ben her zaman kullanırım.(forum dahil)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.