Şimdi Ara

TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] (38. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
10 Misafir (1 Mobil) - 9 Masaüstü1 Mobil
5 sn
51.351
Cevap
244
Favori
4.013.823
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
104 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3637383940
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • mcrew kullanıcısına yanıt
    Koyulan kabine göre durum değişir. Bir DSLAM'da maximum 20-24 civarı kart takılır. Bunuda yarı yarıya genelde ADSL ve VDSL olarak bölüştürürüz. Tekirdağ'daki kabinin kart takılacak yerleri dolduysa artık yeni kabin koyulması şart.

    VDSL kartının maliyeti üzerindeki port sayısına ve kapasitesine göre değişiyor. Biz 10 Gbit'lik 32 yada 64 yada 96'lık Qualcomm kullanıyoruz. Bunların fiyatı 2-3 Bin Dolar civarında. ADSL kartlar ise 400 - 500 dolar arası değişiyor. Bir mahallede canım sıkıldı deyip ADSL kartı değiştiremiyorsunuz öncelikle kabinde ADSL port kiralayan sağlayıcı VDSL port kabul etmesi gerekiyor, abonelerin VDSL'i kabul etmesi gerekiyor. Bu şartlar sağlandığında ADSL kart sökülüp yerinde VDSL kart takılabilir.

    Fiber kablonun dişe dokunur bir maliyeti yok, oradaki bakırları da satınca arada 200-300 TL gibi bir fark kalıyor. Sorun kazı izinleri için devlete ve belediyeye ödenen ücretler, işçi masrafları ve kabinler. 3 dairenin FTTH maliyeti 100-150 Bin TL civarı. 20 dairenin maliyeti ise 2 Milyon TL'ye kadar çıkabiliyor. Buna bahsettiğim masrafları da eklediğinizde 3 - 3.5 milyon TL civarı bir masraf çıkıyor. Aynı maliyete küçük bir ilçenin tamamını FTTC sistemle donatırsınız.




  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    20 dairenin 2 milyon tl maliyet dediniz çok değil mi sizce

    Bir daireye FTTH 100 bin tl ye mi geliyor.

    Superonline nin 2 milyon haneye getirdiği FTTH değil o zaman. Yoksa 2 milyon x 100 bin

    Efsane bir rakam yapıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bizim buradaki saha dolabında bir kaç gündür çalışma var ama ne çalışması bilemedim

    Bir kaç saattir adam bir şeyler yapıyor. Bakım mıdır nedir. Yanında hiç kablo vb.. yok sadece eliyle uğraşıyor kabin içiyle
  • phorever kullanıcısına yanıt
    benim oturduğum yerdede t7 var ordan interneti almiyorum ağaçların arasına koyulmuş kabin tt elemanı assasin gibi kapağını açmış bir şey yapıyordu yanında geçerken adama baktım beni farketti bir bakış attı korktum birden arkama ışınlancak diye :D
  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    Hocam bugün türk telekom ilçe müdürlüğüne gittim.
    Bu kadar dandik bir firma ne gördüm ne duydum hep sorun hep sorun inşallah OAŞ kurulurda adam gibi hizmet alırız.
    Bu kadar sorumsuz bir firma görmedim personellerin acilen değişmesi gerekir hepsi aynı kafaya sahipler.
    Yazık altyapımızı bu gibi insanlara emanet ediyoruz.
    Bir sorun var çözmek için uğraşmıyorlar ciddi anlamda iptal etseniz daha hızlı çözüme ulaşırız.
    Türknet kullanmaya devam btk şikayet etmeye devam sorumsuz firmalarla uğraşamam.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NitroNos -- 23 Aralık 2016; 16:55:47 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    Qualcomm kartların huawei ve zte'ye göre farkı nedir yada avantajı?

    Qualcomm kendisimi üretiyor bu kartları yoksa üzerindeki chipsetlermi Qualcomm?
  • Logic_Man kullanıcısına yanıt
    Kartları Qualcomm üretiyor ve Qualcomm o kabinin içindeki VDSL kartın markası. Bu Qualcomm kartları evdeki modem gibi düşünebilirsiniz bazı özellikleri vardır ancak kabindeki DSLAM'a bağlıdır. Kabinler arasında bazı avantajlar var.
  • mcrew kullanıcısına yanıt
    Superonline abone 1 Gbps almadığı sürece zaten FTTH çekmiyor. Superonline'da FTTB/GPON sistemi kullanıyor diyebiliriz, maliyeti kısmak için başka yerlerden kısıyor. İlçenin tamamına bir tane fiber kablo çekip bütün kabinleri o fibere bağlıyor ve tamamen şansa bir sistem. Abonelerin tamamının yüksek hız alıp yüklendiği bir senaryoda o hattın abone için bakırdan bir farkı kalmaz. Böylece kablodan ciddi bir maliyet kısmış oluyor.
  • NitroNos kullanıcısına yanıt
    OAŞ kendi içerisindeki tartışmaları bitiremeden işe başlaması bile zor. Şu anda herkesin öncelikleri farklı, Turkcell ve Vodafone önceliğin baz istasyonlarına fiber getirmek olduğunu geri kalan kısımda da sonra FTTC ile hizmet verilir diye düşünürken Turksat ise hanelere yayılmak istiyor. Bu sadece bizim bildiğimiz tartışma, diğer daha neler var belli değil. Tek belli olan hala Turkcell yatırımlarını kendi adına gerçekleştiriyor. Ve diğerlerine kiralamak için para istiyor.
  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    VDSL2 Kart kısmını biliyorumda Qualcomm'un direk kendi markasıyla kart ürettiğini bilmiyordum. Belki gerekli modülleri üretip diğer kart üreten firmalara pazarlıyordur diye düşünmüştüm.

    Bu Qualcomm'un sitesinde GigaDSL teknolojisinden bahsettiği bir haber var. Sizin kullandığınız kartların bunla bir ilgisi varmı?

    -------------------------------

    Qualcomm, geniş bant servis sağlayıcılarının gigabit hizmetlerine geçişini kolaylaştırmak için yeni GigaDSL ürünlerini tanıttı

    Qualcomm, genişbant servis sağlayıcılarının sorunsuz bir şekilde VDSL’den Gigabit teknolojisine geçişlerini mümkün kılmak için uçtan uca GigaDSL ürünlerini tanıttı. Başta Kore ve Japonya’daki operatörlerin mevcut VDSL’den geçişleri için gerekli şartları karşılayabilmeleri için tasarlanan MDU (multiple dwelling units) için yeni QCO5700 ve CPE (customer premises equipment) için QCM5720 ürünleri, mevcut telefon hatları üzerinden saniyede 1 gigabit (Gbps) hız sunarken operatörlerin mevcut modemleriyle ve hazırda kurulu altyapılar ile birlikte kullanılabiliyor.


    https://www.qualcomm.com/news/releases/2016/05/31/qualcomm-delivers-new-gigadsl-offerings-help-broadband-operators-seamlessly



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Logic_Man -- 23 Aralık 2016; 19:28:42 >




  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    Onu söylemiştiniz. Turk telekom ufak degisikliklerle her haneye 1gbps getirebilir ama turkcell bunu yapamaz diye. Yani yarın adil kullanım kotası kalksa ve türk telekom tüm haneleri minimum vdsl alacak kapasiteye getirse ve yurt dışı çıkışlarıni iyilesse Türk Telekom her haneye 25 mbps gerçek limitsiz hız verebilir. Ama superonline veremez anladığım kadarıyla. Adil kullanımın kalkmasını ilk Turkcell istemez o zaman.

    Peki oaş için öncelik baz istasyonları diyorsunuz. Fakat turkcell baz istasyonlarının yüzde doksan beşine zaten fiber alt yapı getirdiğini söylüyor. Turkcell in böyle bir önceliği var midir ki.

    Bir de türk telekom FTTH mi kullanıyor fiber getirdiği sitelere yoksa FTTB / GPON mu. Sitelere getirilen sistem hangisi. FTTH nin maliyetini soylemistiniz.

    FTTB nin maliyeti üç daireli bir bina ile yirmi daireli bir bina için hane başına düşen maliyet olarak çok farklı mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • mcrew kullanıcısına yanıt
    Merhaba yablış hatırlamadıysam bu TT'nin ufak deg8şikliklerle her haneye 1 gbps verebileceğini ben söylemiştim. Ama bu kağıt üstünde sadece erişim hatoarı buna uygun ama tabi OFTK kabinleri ya da fiberNAS'ın kapasitesi musait olmalı omurga bakır olmamalı bu şartlar altında verilebilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    Fiber alt yapı olan binaları demek istemistim. Yani fiberin eve, binaya kadar geldiği sistemlerde Türk Telekom un alt yapisi ile superonline nin ki kapasite olarak karsilastirilamaz bile. Turk telekom , superonline ni ters çevirir atar anladığım kadarıyla

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    Kardeş ankarada ufuktepede ne zaman başlanır bu alt yapı işi bıktık iyice adsl den ...
  • mcrew kullanıcısına yanıt
    Tabi ki. En fazla kabin değişikliği gerekir zaten FTTH ise kabinde kapasite sınırı olmadığı için verebilir de o rezil router Tilgin ile ne kadar hakkını verir o ayrı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    TT min tilgindaki bu israri fiyat uygunlugu mu

    Superonline huawei dağıtıyor. Çin markalari daha uygun değil midir.

    tilgın avrupa markasiydi galiba

    Ya da vdsl dağıttığı modemlerde fiber destekliyordu sanirim. Neden tilgin da bu kadar ısrarcı türk telekom

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    Hocam superonline bizim mahalleye fiber çektiğinde gördüm büyük bir mahalle değil yere döşediği borular 3 kanallıydı o borudan parmak kalınlığında kanal başı 4 kablo sığar altta attığım kablodan buda kablo başı minimum 10gbit desek 120gbit eder buda fazlasıyla yeterli bizim mahalleye bile bu borular döşeniyorsa ilçelere çekilen ana hat'da daha fazla kapasite vardır.

    TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU]



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mustafa Dmrl -- 23 Aralık 2016; 21:1:1 >




  • mcrew kullanıcısına yanıt
    O hususta bilgim yok ama geçen gördüm sanırım yeni bir ONT+Router görevi gören aynı Turkcell'deki gibi bir cihaz ama markasını bilmiyorum.

    Ancak hem Turkcell'in hem de Türk Telekom'un FTTB/H'de kendi verdikleri harici cihaz kullandırtmamaları fiberle ilgili. Yani İSS'ler şöyle düşünüyor adama zaten fiber gidiyor şimdi bu adam kaçak paylaşım yaparaa diye bu sebeple kullanıcının Routerını kontrol edebilmek adına kendi cihazlarını şart koşuyorlar. Yani kaçak internet kullanımının bir kötü yanı daha.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mustafa Dmrl kullanıcısına yanıt
    Yalnız Turkcell yöntem değiştirmediyse tek hat kullanıyor tabi bu hat genelde 3*1 gibi oluyir benim bildiğim yani 10Gbps'den daha fazla veri taşıyabiliyor ama yoğun kullanımda yetersiz kalır. Ayrıca borulardan kabloları tıkıştıra tıkıştıra sokmazlar ayr8ca eğer Turkcell'in hizmet verdiği 16 şehirden birinde değilseniz o fiber baz için çekilmiştir.

    Ek: Fotoğraf gözüomüyordu şimdi g9rdüm baza çekmişler. Baz için epey kalın bir fiber herhalde direkt ana omurgaya bağlı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ö1f1 -- 23 Aralık 2016; 21:08:08 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bizim 40 metre yan sokakta fiber var 3-4 aydır bizim mahalleye belirli aralıklar ile kazı yapıp siyah borular ve turuncu kablolar geçiriyorlar en son dün geldiler bizim sokağı kazıyıp turuncu kablolardan geçirdiler Türk Telekom verdiğimiz rahatsızlıktan özür dileriz yazısı koymuş bugün de bizim mahalleyi geçip yan mahalleye geçtiler ama kutu felan konulmadı binaya hat felan da çekilmedi fiber gelip gelmediğini nasıl anlıyacağız?
  • 
Sayfa: önceki 3637383940
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.