Bir dakika: o ahşap direkteki daha ince (siyah) fiber optik kabloları binalara mı çektiler yoksa tek tek abone olabilecek dairelere mi? Cünkü direk üzerine bir OFDK konulduğunda 2 olasılık var: 1) O OFDK'dan her binaya kablo çekilir ama o zaman da binaya ayrıca bir IFDK (Bina içi-iç mekan-Fiber Sonlandırma ve Bina İçi Fiber Dağıtım Kutusu) konulur ve de bu ikinci kutudan FTTH abonesi olacak her daireye daha ince fiber optik kablolar çekilir. 2) OFDK'dan her daireye doğrudan o daha kalınca (siyah) fiber optik kablodan çekilir. İlk alternatifte ahşap direk üzerindeki OFDK, OFSD (Optik Saha Dolabı) ya da MUFA (yeraltı splitteri) görevi görürken ikinci alternatifte bir bağlamda IFDK görevi görecektir. |
TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] (2518. sayfa)
-
-
Kusura bakmayınız ama konuştuğunuz gibi yazdığınız, noktalama işaretlerini hiç kullanmadığınız için ne demek istediğinizi tam anlayamıyorum. Zaten yerin konumu hakkında dahi bilgi vermiyorsunuz; orası şehir/ilçe içi bir yer mi, kırsal sayılabilir bir bölge mi? Ben T.Telekom'un (özel ve bedelli bir proje dışında) hiçbir aboneye Santral'den direkt (yani hiç bölünmeyen) bir G-PON/FTTH hattı çekeceğini, Santral'daki OLT'den bir portu tamamen bir aboneye tahsis edeceğini düşünemiyorum.
Santral'deki bir OLT portunu (G-PON ise, yani 10 Mbps bant genişliğine sahip olan bir port) Telekom en az 16, belki 32 aboneye bölüyor. OLT'deki port PON2 tip ise, bant genişliği 25 Mbps'ye çıkabiliyor; Allah bilir onu da belki 48, belki 64 aboneye bölüyorlar. FTTH uygulamasında VDSL'de olduğu gibi abone baçına DSLAM'da bir port verilir tarzında ne teknik, ne de ticari bir uygulama var!!!
Size (şahsınıza söylemiyorum) neden bir OLT portunu tahsis etsinler? (Siz ayrıca size 2 core fiber çekileceğini söylüyorsunuz.. Teorik olarak düşünürsek, 2 2 core alyı OLT portuna da bağlanabilir, daha iyisi iki ayrı OLT portuna da bağlanabilir, ya da birisi diğerinin yedeği olabilir.)
Açıkçası ben durumunuzu anlayamadım; ama böyle bir kıyak geçilme yöntemi varsa ben de bilmek ve santralda kendime ait bir Fiber port olsun isterim.
-
15 haziranda daha hicbir calisma yokken gorustugumde 1-1,5 aya aktif olacak demisti proje sorumlusu. Temmuz sonuna bekliyorum. Şu an elektrik saati takilip testlere baslanacak, sonrasinda da portlarin aktarimina gecilecek diger konulardan gordugum kadariyla. 1 haftada isi hallolan da var 6 ay suren de. Bekleyip gorecegiz artik.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Mümkün değil bir aboneye bir OLT portu ayrılsa Türk Telekom batar, bunu bir istisna olarak bile uygulayamaz. 2500 portlu OLT alıyorsunuz her porta bir kişi takıyorsunuz bir kişiye en iyi ihtimalle 2.5 Gbps hız ayırıyorsunuz ama sattığınız en yüksek hız 1Gbps. 40 bin haneli bir bölge için kaç tane OLT gerekir? Bu OLT'nin maliyetini kaç yılda çıkarırsınız? Bu kadar OLT'yi sığdırmak için bir bölgede 4-5 tane santral binası kiralamanız gerekir. Ee o zaman fiber çekmek operasyonel maliyetinizi azaltmadığı gibi artırır.
Bireyselde bir OLT portu kapasitesine göre paylaştırılır bunun bir istisnası yoktur olması mümkün değil. Sadece Metro Ethernet devrelerinde ve FTTC ve aktif FTTB/H sistemlerde kabine bir port ayrılır. Bu da yine kişiye özel değildir kabine özel ayrılmış porttur ve o kabinlerden hiçbir zaman tek kişi hizmet almaz. Yani bir VDSL kabine ayrılmış 10 Gbps port vardır ama o kabine en az 120 abone bağlıdır. Fiberin içindeki çekirdek sayısının çokta bir önemi yoktur yani İstanbul'da yüzlerce 96 core fiberle beslenen FTTC kabin vardır ama nihayetinde sadece tek bir kıl aktiftir. Fiber kablo görece olarak bakıra göre ucuz olduğu için aydınlatılmamış çekirdeklerin operasyonel bir zararı yoktur. Zaten artık döviz bu seviyeye yükseldiği için o boştaki kıllardan ek yapılıp çoklanarak binalara FTTH altyapı yapılıyor.
-
2003 yılında bakırla beslenen santral vardı hocam ne FTTC'si? TT'nin eski RDNS'lerine bakarsanız "gayrettepe-hdsl1-1" şeklinde isimler görürsünüz.
HDSL ile 2 çift bakırdan 1.5 Mbps ile 2.3 Mbps arasında değişen hızlarda simetrik olarak veri taşınırdı. Omurgada kullanılan bakırlar derken bu bakır kablolardan bahsediliyor işte 10 ile 40 bin per arasında değişen devasa bakır kablolardı.
Gayrettepe-Acıbadem arasında bile yanılmıyorsam 3 santral vardı. 30 hopta Ankara'ya gidiyordunuz. Sonra yavaş yavaş fibere geçildi tabii ki fibere geçtik ama ATM ile en fazla 622 Mbps hız kullanılıyordu. Dünya 10 Gbps kullanmaya başlamışken biz 2007'de metropol ile başkentimizi 622 Mbps hızla bağlıyorduk.
-
Öncelikle sokaktaki her binanın dışına bir top ince fiber kablo bıraktılar bunlar da direklerle dağıtıldı, abonelik konusunda bir soru sorulmadı, hatta yıllardır internetle alakası olmayan bir komşumuz var onların da evinin dışında bir top kablo vardı :) IFDK'ları talebe göre mi koyarlar acaba, yoksa her binaya standart olarak mı koyarlar bilemiyorum, süreç yavaş ilerliyor kutu görmedim hala direklerde.
-
özel fiberi projesi yaptırdım, yedekli hat vereceklerini söylediler 2 tane fiber kıl vereceğiz dediler.
bulunduğum bölge de, fiber alan sayısı fazla zaten.
kırsal kesim ilçe dibinde.
-
2005 yıllarına kadar bizim santral'de bakır kablo ile besleniyordu.
-
Gerek T.Telekom, gerekse fiber optik altyapısını kendi döşeyen Turk.Net ve SOL gibi ISS'ler bu işleri kendi yaptıkları bir proje kapsamında (ve yıllık bütçeleri kapsamında...) yapıyorlar. Kimseye "abone olur musunuz?" diye de sormuyorlar.
T.Telekom'u bir miktar ayırabiliriz. Zaman zaman belli bölgelerden geln baskılı taleplerle bu projelerinin dışına çıkabiliyor; daha doğrusu o yılın kapsamındaki bazı projeleri bir sonraki yıla erteleyip baskıyla gelen talepleri öncelikle gerçekleştiriyor.
Benim gördüğüm durum böyle. Sizin mahallenize de bir ara Telekom'dan birileri gelip ama ahşap direklere, ama binalara söz konusu kutulardan takacaktır. "Bir ara, birileri..." dedim zira yolu kazan (kazdığı yere kablo kanalı döşeyen) ekip ayrı ve taşeron bir ekip. Fiber kabloları çeken ayrı bir ekip. Kutuları takan ayrı bir ekip. En sonunda evlere takılan kutulardan çekilen dahili fiber kabloları abonenin mekanında sonlandırıp kurulum yapan da ayrı bir ekip (genelde tek bir kişi). Bunlardan en son ikisi mutlaka Telekom'un kendi elemanları olmakta.
Ancak bu ekipler öyle koordineli çalışmamaktalar. İstisnası var mı; var tabi. Bizzat bendeniz böyle istisnai bir T.Telekom uygulamasından yararlandım (yıl: 2021, pandemi döneminin tam ortası. Sitemize (ki 13 bloktur) fiber kablo çekilmesiyle başlayan ve binalara takılan IFDK'larda FiberNet'in aktif olması arasındaki süreç (araya Ramazan Bayramı'nın girmesine rağmen) yaklaşık 16-17 gün olmuştur. (İstanbul, Etiler Mahallesi, Bebek Telekom Md'lüğü ve Etiler Santralı) Ancak Site'de bakır altyapının geçtiği kanallar başlangıçtan beri mevcuttu ve fiber için de bu altyapı kullanıldığından dışarıdan (harici olarak) hiçbir kablo çekimi vs. yapılmadı.
Ama Telekom kimseye "FTTH'a geçer misiniz?" diye ne bir teklif, ne de bir baskı yaptı. Sadece Site'ye bir miktar OBK (dahili tesisat fiber optik kablosu) bırakıp gittiler. İsteyen dairesine kablo çektirdi; hatta verilen kablo da arttı. Bunu da geri aldılar. Halen 99 daireli sitede sadece (tahminen) 45-50 daire FTTH'a geçti; geri kalanı KabloNet ya da VDSL ile devam. Evine OBK çektirip FTTH'a dönüştürmeyenler dahi mevcut.
-
Aynen hocam takip edersiniz.
-
Doğrudur valla bilmiyorum.
-
sabit ıp aldım
-
Almamışsınız CGNAT ile internete çıkıyorsunuz. Sabit (Statik) IP'de IP/Maske-MAC bölümünde aldığınız IP adresi yazar. Ağ Geçidi bölümünde de sabit IP'nin bağlı olduğu Gateway'ın IP adresi çıkar.
-
Sabit IP aldığını varsayan arkadaş acaba "WhatIsMyIP" ve benzeri bir siteden de doğrulama yapmış mı? Sabit IP'nin zaten fazladan bir ücreti var (het ay tahsil edilen). Bu parayı ödüyor ve de Sabit IP'si yoksa, yazıktır!
-
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Hatırlatın yarın size statik IP kullanan bir modemin görüntüsünü atayım. Statik IP tanımlanan bir modemde lokal IP olmaz, statik IP'nin doğasına ters. Dışarıdan nasıl ulaşacaksınız? Açık devre bir kamera sistemi kursanız dışardan izleyemezsiniz çünkü modemde aslında bir IP tanımlı değil sadece santral ile iletişim kuruyorsunuz.
-
statik IP aldım 85 tl dediler vdsl sinyal gelmedi arza kaydı açtım sonuç bu, geçen ay çalışma yaptılar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi smart0201 -- 17 Temmuz 2023; 10:15:51 > -
-
Evinizin yakındaki kutuya bağlı değilsiniz o yüzden öyle.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Benim kutu kodum 685 R5.
Kutunun üstünde 685 R, S, N yazıyor.
45 metre mesafeli olanın 685 R7.
Farklı bir kutu olması imkansız.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X