Canlı Yayın
Apple, yılın ürünlerini tanıtmaya hazırlanıyor. iPhone 17 serisi, AirPods'lar, yeni nesi işlemci, Apple TV, AirTag ve dahası...
Şimdi Ara

Türk oyun sektöründen yarım milyar dolarlık ihracat rekoru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
864
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Türk oyun sektöründen yarım milyar dolarlık ihracat rekoru 

Ülkemizdeki sayısı hızla artan ve artık 30 milyona ulaştığı tahmin edilen oyuncu kitlesini değerlendirmek için Türk oyun geliştiricilerinin de önemli bir uğraş verdiği görülüyor. Bu çabaların sonucunda Türk oyun sektörü toplamda 755 milyon dolarlık bir hasılata ulaşarak 2015 yılına kıyasla kazancını yaklaşık yüzde 63 arttırırken sektör adına bir diğer sevindirici haber de ihracat rakamlarından geldi.

Dev Pazarda Büyük Hedefler 

Dünyada 110 milyar dolarlık dev bir pazar haline gelen oyun dünyasında kendini duyurmak isteyen Türk oyun sektörü geçtiğimiz yıl ihracatını 2015'e kıyasla yüzde 25 arttırdı ve toplamda 500 milyon dolarlık ihracata imza attı. Bu ihracata ulaşılmasının arkasında yerli oyunların ve oyuncuların tanıtımı ve yerli oyun ekosisteminin geliştirilmesi için destek veren Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği(TOGED) başta olmak üzere Ekonomi Bakanlığı ve diğer kamu kurumlarının verdiği destek yatıyor.

Crytek, TaleWorlds, Gram Games gibi geliştirdikleri oyunlarla hem yurt içinde hem de yurt dışında adını duyurmayı başaran oyun yapımcılarının da üyesi olduğu TOGED'in toplamda 25 üyesi bulunuyor. Okullardaki tanıtım etkinlikleri ve sektördeki isimleri bir araya geldiği toplantıları da düzenleyen TOGED, 10 milyar dolarlık ihracat rakamı hedeflerken bu hedeflere ulaşılması için geçtiğimiz yıl olduğu gibi (artarak devam eden) bir devlet desteği gerektiğini vurguluyor.

Devlet Desteği Çok Önemli 

Ekonomi ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının destekleriyle oyun sektörüne yönelik desteğin devlet politikası haline geldiğini belirten TOGED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Erkin 10 milyar dolarlık hedefe ulaşma sürecinde bu desteğin süreceğine inandıklarını ifade etti. 

Ali Erkin, TOGED'in Türkiye'de oyunla ilgili ekosistem geliştirmek ve Türk oyun geliştiricilerin yanı sıra yabancı geliştiriciler ve stüdyoların da Türkiye'de çalışmalar yapmasına imkan sağlamak gibi bir misyonu olduğunun da altını çizerken bu sayede yerli insan kaynağının sektörde deneyim kazanabileceğini dile getirdi.

• "Bunlar hep 2019 secimi icin proprganda yea"

cilar gelmeden tebrik edeyim, insallah milyarlarca dolar seviyede katki yapacak noktaya gelir.

• quote:

Orijinalden alıntı: napolyon94

"Bunlar hep 2019 secimi icin proprganda yea"

cilar gelmeden tebrik edeyim, insallah milyarlarca dolar seviyede katki yapacak noktaya gelir.

cilar gelmeden'' cılar gelmeden tebrik etmek isterdim ama gelmiş bile
  • Hükümet şu oyun fiyatlarına el atsa da özellikle de konsol oyunları ucuzlasa çok iyi olur.Keşke Türkiye'de oyun fiyatları kendi ekonomik ve alım gücüne göre belirlense çok iyi olur.Ve tamamen donanım teknoloji üretemiyorsan,yazılımdan ekonomik gelir sağlamaya çalışacaksın,sonra tarıma önem vereceksin,sonra donanım,teknolojilere yatırım yapmaya başlayacaksın.Özellikle bu dediğim fikirler bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için geçerli olmalıdır.

• "arttırmış oldu" yerine arttırmıştı diyelim.

Zira şu Aral olaylarından sonra insanlar kızdılar ve oyunları steam üzerinden falan alırlar. Benim fikrim bu şekilde.

• Önce mevcut oyunlar Türkçe olarak çıksın ihracatına sonra bakarız. Devlet destek veriyormuş, biz niye görmüyoruz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: OverClocK1ng

"arttırmış oldu" yerine arttırmıştı diyelim.

Zira şu Aral olaylarından sonra insanlar kızdılar ve oyunları steam üzerinden falan alırlar. Benim fikrim bu şekilde.

bahsi geçen oyunların aral ile dogrudan alakası yok nereden alındıgı önemli deil girdi önemli
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • silindi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-86G53N200 -- 11 Eylül 2020; 0:43:16 >
  • Ülkedeki yazılım sektörünün neden krizden fazla etkilenmediğini şimdi anladım

• Kaliteli çalışmalarla ortaya güzel projeler çıkabilir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben bu haberden şunu anladım:

500 milyon dolar bu 25 kişi arasında paylaşılmış???
  • Ney? 500M USD ihracatmı? Şaka mı lan bu? Ne sattık biz 500M USD'lık?
  • Ne kadar ne satmis detaylarida gormek isteriz ayrica tam bilmiyorum ama crytek almanya merkezli degil miydi

• Artış çok iyi. İnşallah sektörde söz sahibi olan bir ülke konumuna geliriz. Yatırım yapınca oluyormuş demekki.

• quote:

Orijinalden alıntı: napolyon94

KAPAK GELSİN Mİ BEYLER BU ARKADAŞA ? o zaman geliyor ...

'' ööle şeytan iblis çizmekle olmaz git dua et ''
    '' öööle kötü kötü müzikler ne olduğu anlaşılmayan şeyler dinleme ''
    '' sanat ne la ? ''
    '' heykel put oolum puut ''
    '' onları çizceenee git bilmem ne yap ''

BÜTÜN BU İŞLERİ SANAT VE TASARIMCI, TOPLUMDA FARKLI GÖRÜLEN (hor) COCUKLAR ARKADAŞLAR ABİLER YAPTI GÜZEL KARDEŞİM
    Beyaz çoraplı, takım elbiseli kunduranın arakasına basıp ahkam kesip fes takan adamlar yapmadı, övööt koyduhhmu laaa diyen adamlar yapmadı.
    SANAT ayaklar altına alan kim sonra 15 yılda özellikle ? sonra devlet destek veriyor onu nasıl açıhhlayacaağğğnn diyebilirsin ? cevap PARA birader GSMH açığını kapatacak en iyi kalem diğital ürün olduğunu farketti KURTLAR !
    NOKTA.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi artenis -- 17 Nisan 2017; 23:29:21 >

• Bizim zamanımızda oyun geliştirme denilince, "level" dergisinde dönen senaryo muhabbetlerden başka bir şey yoktu... Güzel gelişmeler...

• Devlet oyun ve yazılım sektörünün gelişmesini istiyorsa vergi ve yer konusunda yardımda bulunabilir.yabancı şirketleri de stüdyo açmaya teşvik edebilir.düşünün ki bir bölge var ve silikon vadisi gibi sadece oyun ve yazılım üretiliyor.
  • Güzel artış olmuş,tebrikler...

• artenis kullanıcısına yanıt
    Toplumda bu arkadaşları hor gören yok kardeşim. Yaratan üreten insan toplumdan her zaman saygı görür. İdarecilerimizden tepki görürler, çünkü bu tür adamlar aykırı adamlardır. Ama onların tepkisi, senin ve çoğu insanın sandığı gibi herhangi bir siyasi düşünceye değil, temelde tüm güç odaklarına yani iktidara karşıdır. Onların derdi sağ-sol değil, iktidar. O dönemde yönetimden sosyal demokratlar olsaydı bu kesim onlarında karşısında olurdu. Çünkü illaki bir eksik, hata veyahaut yanlışlarını görür üzerine giderdi.Bu tür değerli beyinleri sığ siyasi düşüncelerinize alet etmeyin. Bırakın onlar bari siyaset üstü kalsın. Nokta.
  • bence bu konuda baya geç kaldık. Krumsal olarak bu işe el atılması lazım. çoğu vatandaşımız bireysel olarak yapıyor çokda başarılı oluyorlar bence. özelikle androit oyunlarda rastlıyorum ve her duyduğum türk oyununun telefonuma (PC) kuruyorum.
    Oynasamda oynamasamda indirip kuruyor oyuna üye oluyorum bu şekilde destek verebiliyorum.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.