Şimdi Ara

Türk Metal Sendikası Grev Kararı Aldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
816
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar otomotiv sektörünü ilgilendiren bir konu olduğu için paylaşmak istedim.
    Konu özetle; işçi ücretlerine yapılacak zam konusunda İşveren ve sendika anlaşmaya varamadı.

60 günlük bir süreç var. Bu 60 gün içinde taraflar herhangi bir anlaşmaya yanaşmaz ise greve çıkılacak.

Şu anda benim de çalıştığım iş yerinde 1 dakikalık (ileriki günlerde artacağı söyleniyor) toplu duruşlar yapılıyor.

Çalışanları Türk Metal Sendikasına üye olan Tofaş Renault gibi otomobil üreticileri olan iş yerleri var.
    Bunun yanında bizim gibi parça tedarikçisi iş yerleri de var.
    Ana sanayinin kalbi konumundaki iş yerleriyiz.
    Buraların durması demek buna bağlı birçok parametrenin tetiklenmesi demektir.

Eğer greve gidilirse bir ekonomik kriz bile çıkabilir.

Bu durumdan çıkarımlar yaparak adımlarınızı atmanızı öneririm.

http://www.cnnturk.com/2013/ekonomi/genel/05/06/turk.metal.sendikasi.grev.karari.aldi/706810.0/

• Bi yasa çıkarıp grev hakkını kaldırırlar sorun çözülür.

Problem çıkmaz.Devlet işçinin arkasında duruyor.
  • Ama öyle değildi...Hani iki sendikaya bile üye olacaktık,hani bütün demokratik haklarımız verilecekti,hani mor perdeli evimiz olacaktı...Başvekil 12 Eylül referandumundan önce öyle demişti...Hani evet diyince dünya bizim olacaktı...
    Yoksa hepsi birer yaldızlı yalan mıydı?
  • Bu noktaya gelinmesinin ardında hükümet var aslında.

Açıklanan enflasyon oranı ile gerçekler birbirini tutumuyor.
    İşveren düşük gösterilen enflasyon oranını emsal gösterip o oranlarda zam öneriyor.
    Aslında İşverenler sattıkları ürüne %15 - %20 oranında zam yaptılar ama karlılıkları o oranda artmadı. Çünkü girdi maliyetlerinde artış oldu.
    Diğer bir girdi maliyeti olan işçilik giderinde de artış olmamasını istiyorlar.

Mesela doğalgaz 1 yıl içinde %30 - %40 civarında arttı. Kimse buna tepki göstermedi.
    Ben beklerdim ki sendikalar işverenden zam istiyeceklerine bu tür fahiş zamlara tepki göstersin.

Ama hükümete kafa tutmaya kimsenin cesareti yok. Burada ki işçi arkadaşlarla ve sendika temsilcileriyle bunu konuştum. Hükümet bu zamları yaparken neredeydiniz diye.
    Haklısın dediler ama çok geç şu an. Bu nedenle sendikayı kınıyorum. Hak aramak elbette çok güzel ama yanlış yerde arıyorlar.

Mesela bizim bir ürün grubumuz yıllardır aynı fiyattan işlem görüyor. Bu süre zarfında işçilik ücreti %50 arttı.
    İşveren bu durumda ne yapsın. Ürettiği ürüne zam yapsa satış yapamayacak. İşçiye zam yapsa kar edemeyecek hatta zarar edecek.

Sonra oturup kara kara düşüneceğiz hep beraber, neden ülkeye yabancı yatırım gelmiyor diye.
    Gelmez tabi. böyle sözde istikrar olan yere niye gelsin.

• Onca işçiyi çıkarırlar bunlar şimdi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: vet147

Onca işçiyi çıkarırlar bunlar şimdi

Grev karşısında işverenin lokavt hakkı vardır. Yani dediğiniz gibi işçileri işten çıkarma hakkı.
    Ama yetişmiş adamın yerine yenisini adapte etmek kolay değildir.
    Yetişmiş işi bilen işçiler makinadan daha değerlidir.
    Hele ki böyle topyekün bir değişimin altından kalkmak ayları alır.

Umarım bir orta yol bulunur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: C4_1400

quote:

Grev karşısında işverenin lokavt hakkı vardır. Yani dediğiniz gibi işçileri işten çıkarma hakkı.

Lokavt hakkını biliyorum zaten bilmemek mümkünmü hocam sendikalarla ne zaman anlaşıp orta yolu buldu bunlar

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

quote:

Lokavt hakkını biliyorum zaten bilmemek mümkünmü hocam sendikalarla ne zaman anlaşıp orta yolu buldu bunlar

Lokavt tam olarak işten çıkarma değil aslında yanıltmış olmayalım.
    İşçileri çalıştırmama, işyerinden uzaklaştırma gibi bir durum.
    Maaş vs ödenmez. İşçiler de gidip başka yerde çalışamaz.
    Maaş ödenmediği için bu duruma işçiler dayanamaz ve istifa etmek durumunda kalır.

• quote:

Orijinalden alıntı: Thomassee

Bi yasa çıkarıp grev hakkını kaldırırlar sorun çözülür.

Durum tespiti ancak ancak bu kadar güzel ve incelikli yapılabilirdi...
  • quote:

Bu noktaya gelinmesinin ardında hükümet var aslında.

İşveren düşük gösterilen enflasyon oranını emsal gösterip o oranlarda zam öneriyor.
    Aslında İşverenler sattıkları ürüne %15 - %20 oranında zam yaptılar ama karlılıkları o oranda artmadı. Çünkü girdi maliyetlerinde artış oldu.

Mesela doğalgaz 1 yıl içinde %30 - %40 civarında arttı. Kimse buna tepki göstermedi.
    Ben beklerdim ki sendikalar işverenden zam istiyeceklerine bu tür fahiş zamlara tepki göstersin.

Ama hükümete kafa tutmaya kimsenin cesareti yok. Burada ki işçi arkadaşlarla ve sendika temsilcileriyle bunu konuştum. Hükümet bu zamları yaparken neredeydiniz diye.
    Haklısın dediler ama çok geç şu an. Bu nedenle sendikayı kınıyorum. Hak aramak elbette çok güzel ama yanlış yerde arıyorlar.

Mesela bizim bir ürün grubumuz yıllardır aynı fiyattan işlem görüyor. Bu süre zarfında işçilik ücreti %50 arttı.
    İşveren bu durumda ne yapsın. Ürettiği ürüne zam yapsa satış yapamayacak. İşçiye zam yapsa kar edemeyecek hatta zarar edecek.

Sonra oturup kara kara düşüneceğiz hep beraber, neden ülkeye yabancı yatırım gelmiyor diye.

ekonomi acaip bir şey. şimdi gerçek enflasyona göre işçilere zam yapılsa işveren ürüne zam yapacak, her ürünün fiyatı artınca enflasyon daha da artacak işçilere yine ona göre zam yapılacak ksır bir enflasyon döngüsü olacak. onun için devlet gerçek zam oranlarını manipule ediyor. ve bu zinciri kırıyor gibi geliyor bana.

ayrıca ülkemizde enerji fiyatları zaten yüksek bir de işçilik fiyatları artarsa yatırımcı olduğu gibi yurt dışına kaçıyor. bu sefer işsizlik artıyor. bunu savunmuyorum elbet ama kapitalist düzen malasef böyle. asgari ücretlerin-işçi ücretlerinin artması iyi bir şeyken daha kötü şeyler oluyor. bu nasıl önlenir bilmiyorum ama Almanya gibi yüksek işçiliğe rağmen teknoloji ürünleri üretmek rekabetin az olduğu alanlara yönelmek mantıklı geliyor bana. ucuz işçiliğe dayanan bir yapı sürdürülemez senden ucuzunu yapan mutlaka çıkacaktır. bakınız çin, tayland, vietnam vs.

• quote:

Orijinalden alıntı: Thomassee

Bi yasa çıkarıp grev hakkını kaldırırlar sorun çözülür.

Evet işte sorun arkamızda olması keşke azcık akıl etsede birgünde yanımızda dursa.
  • Ben bugün Geçen 3. havalimanı ihalesini kazanan OGG daki limak holding bünyesinde çalışıyorum. Adam orda milyar euroları verdi , ancak daha ben bu yıl ilk 6 ayın zammınıda alamadım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr Empire -- 7 Mayıs 2013; 13:20:09 >
  • Ekonomi düzeldi dediler ülkemiz çok iyi gidiyor dediler evet doğrudur Zenginler Daha çok zengin oldu + yandaşlar dediğimiz kesimlerden yeni zenginler türedi ancak halk halen aynı durumda.
    bu çalışma bakanına söyleseniz cevabı şu olur ne var halkımıza 800 TL yetermiş. evet doğru senin halkın insan değil refah seviyede yaşama hakkına sahip değil. ömrünün sonuna kadar kiralarda sürünsün ondan sonra biz burda neden millet halen şahin kullanıyor diyelim tabiki açık net PARA PARA PARA

Not : Bunları yazıyorum fakat ben asgari ücretle çalışan biri değilim yönetici statüsünde çalışan biriyim fakat işçiyi en iyi anlayacak biriyim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mr Empire

Ekonomi düzeldi dediler ülkemiz çok iyi gidiyor dediler evet doğrudur Zenginler Daha çok zengin oldu + yandaşlar dediğimiz kesimlerden yeni zenginler türedi ancak halk halen aynı durumda.
    bu çalışma bakanına söyleseniz cevabı şu olur ne var halkımıza 800 TL yetermiş. evet doğru senin halkın insan değil refah seviyede yaşama hakkına sahip değil. ömrünün sonuna kadar kiralarda sürünsün ondan sonra biz burda neden millet halen şahin kullanıyor diyelim tabiki açık net PARA PARA PARA

Not : Bunları yazıyorum fakat ben asgari ücretle çalışan biri değilim yönetici statüsünde çalışan biriyim fakat işçiyi en iyi anlayacak biriyim.

Olayı sadece işveren ve devlete söverek açıklayamayız.
    Bugün bu ülkede iş beğenmeyen yüz binlerce insan var.
    Ben yeri geldi havuzda ilaçlama yaptım,yıllarca araba yıkadım,yeri geldi fabrikada çalıştım,yeri geldi tarlaya gittim,yeri geldi bilgisayarcıda çalıştım,taa ki öğretmen olana kadar.
    Şimdi benim ülkemde zeytin toplamaya adam yok,çift sürmeye adam yok,2 bin liraya çoban yok,herkesin elinde iphone konuşmaya gelince ağzına geleni sayıyor,icraata gelince hiç bir yeri beğenmiyor kendini kaf dağında görüyor.
    En basitinden şöyle söyleyeyim sana;
    Bir arkadaşıma kazakistandan teklif geldi,jeoloji mühendisi kendisi.2500 dolar maaş,artı kalacak yer artı şirket araba verecek.
    haftada 1 gün tatil,esnek izin alabiliyor yani 1 gün daha tatil yapabiliyor mesela.
    Ne dedi biliyor musun?
    Ben bunca sene okudum,devlet bana iş bulsun diyerek küfretmeye başladı.
    Ufkunu geniş tutmayan insanlardan oluşan bir toplumuz,olayı sadece devlet ve işveren sömürüsüyle açıklayamazsın.
    Kalifiye elemanımız az diyoruz,çok olsa eşşek gibi yaparlar o zamları,ama az sayıdaki kalifiye elemanın da gideceği yerler belli olduğundan kaderlerine razı oluyorlar.
    Meslek lisesi hamlesi yaptı devlet,ne küfürler ne kıyametler kopardılar düşün.
    Sadece devlete sövmekse mevzu sabahtan akşama kadar söver,sonra akşama bol bol havanı alırsın.

• quote:

Orijinalden alıntı: shadowgeist

quote:

Orijinalden alıntı: Mr Empire

Ekonomi düzeldi dediler ülkemiz çok iyi gidiyor dediler evet doğrudur Zenginler Daha çok zengin oldu + yandaşlar dediğimiz kesimlerden yeni zenginler türedi ancak halk halen aynı durumda.

Olayı sadece işveren ve devlete söverek açıklayamayız.
    Bugün bu ülkede iş beğenmeyen yüz binlerce insan var.
    Ben yeri geldi havuzda ilaçlama yaptım,yıllarca araba yıkadım,yeri geldi fabrikada çalıştım,yeri geldi tarlaya gittim,yeri geldi bilgisayarcıda çalıştım,taa ki öğretmen olana kadar.
    Şimdi benim ülkemde zeytin toplamaya adam yok,çift sürmeye adam yok,2 bin liraya çoban yok,herkesin elinde iphone konuşmaya gelince ağzına geleni sayıyor,icraata gelince hiç bir yeri beğenmiyor kendini kaf dağında görüyor.
    En basitinden şöyle söyleyeyim sana;
    Bir arkadaşıma kazakistandan teklif geldi,jeoloji mühendisi kendisi.2500 dolar maaş,artı kalacak yer artı şirket araba verecek.
    haftada 1 gün tatil,esnek izin alabiliyor yani 1 gün daha tatil yapabiliyor mesela.
    Ne dedi biliyor musun?
    Ben bunca sene okudum,devlet bana iş bulsun diyerek küfretmeye başladı.
    Ufkunu geniş tutmayan insanlardan oluşan bir toplumuz,olayı sadece devlet ve işveren sömürüsüyle açıklayamazsın.
    Kalifiye elemanımız az diyoruz,çok olsa eşşek gibi yaparlar o zamları,ama az sayıdaki kalifiye elemanın da gideceği yerler belli olduğundan kaderlerine razı oluyorlar.
    Meslek lisesi hamlesi yaptı devlet,ne küfürler ne kıyametler kopardılar düşün.
    Sadece devlete sövmekse mevzu sabahtan akşama kadar söver,sonra akşama bol bol havanı alırsın.

Adam harbiden süzmeymiş hocam

• quote:

Orijinalden alıntı: abavf

quote:

Bu noktaya gelinmesinin ardında hükümet var aslında.

ekonomi acaip bir şey. şimdi gerçek enflasyona göre işçilere zam yapılsa işveren ürüne zam yapacak, her ürünün fiyatı artınca enflasyon daha da artacak işçilere yine ona göre zam yapılacak ksır bir enflasyon döngüsü olacak. onun için devlet gerçek zam oranlarını manipule ediyor. ve bu zinciri kırıyor gibi geliyor bana.

ayrıca ülkemizde enerji fiyatları zaten yüksek bir de işçilik fiyatları artarsa yatırımcı olduğu gibi yurt dışına kaçıyor. bu sefer işsizlik artıyor. bunu savunmuyorum elbet ama kapitalist düzen malasef böyle. asgari ücretlerin-işçi ücretlerinin artması iyi bir şeyken daha kötü şeyler oluyor. bu nasıl önlenir bilmiyorum ama Almanya gibi yüksek işçiliğe rağmen teknoloji ürünleri üretmek rekabetin az olduğu alanlara yönelmek mantıklı geliyor bana. ucuz işçiliğe dayanan bir yapı sürdürülemez senden ucuzunu yapan mutlaka çıkacaktır. bakınız çin, tayland, vietnam vs.

Kısır döngüden ziyade iç piyasada fiyat artışı ile kısa vadede tolere edilecek bir duruma doğru gidiyor.
    Çünkü greve çıkılması işveren için iş bağlantılarının başka yerlere kayması demek.
    Örnek olarak Renault'ta üretim durursa müşteriler başka markalara yönelecektir.
    Bu en son istenen durum. Bu olacağına işçiye istediği zam yapılır. Ama farkı satış fiyatına yansıtır.
    Renault ve Tofaş gibi Türkiye'nin ana üreticileri fiyatı arttırdığında diğer markalar da fırsattan istifade fiyatları arttırırlar.
    Ana üreticiler için durum bu.

Ana üreticilere üretim yapan yan üreticilerde durum daha vahim.
    Onlar ana üretici - işçi sendikası - ihracat yapıyorsa dış müşteri arasında sıkışıp kalacaklar.
    Ana üreticiyle fiyat anlaşman var zam yapamazsın.
    Dış müşteriye grev var duruyorum diyemezsin.
    İşçiye mecbur zam yapacaksın.

Sonuçta batma çıkma mücadelesi veren şirketler yaratılmış olacak. İşçi çok rahata ermeyecek. Çünkü işçilik pahalı olacağından işveren sineğin yağını çıkaracak. İşçinin yükü artacak.

• Sizde haklısınız.
  • Kolpadan sendika turk metal,boyle sendika batsin ya ,mess kopegi gibi kullaniyor

• Orantılı miktarda biber gazı kullanmak grevi durdurur
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.