Şimdi Ara

Türev Hakkında (Acil yardım)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
554
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • türevin neredeyse bütün konularını anladım Allah'a şükür ama su teget ve normal denklemlerinin yapamıyorum sizce nasıl calısmalıyım???

• Neyini yapamıyorsun tam olarak ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: SoNTHERoK

Neyini yapamıyorsun tam olarak ?

mesela birinci türevini neye esitleyeceğimi eğimi bulmayı yapamıyorum bir de su lanet olası grafik sorularını:)
  • Bir f(x) eğrisi var, bu eğriye örneğin x=2 noktasında teğet olan bir doğru var, bu durumda doğrunun eğimi f'(2) oluyor. Bulduğun eğim teğetin eğimi, eğim(teğet) * eğim(normal) = -1 olduğundan burdan normalin eğimini bulabilirsin. (teğetin eğimi a ise normalin eğimi -1/a 'dır)

Geometride analitik konusunu biraz incelemen gerekiyor, iki noktası bilinen doğrunun eğimi bulma, doğru denklemleri vs. gibi şeyleri bilmelisin. En basitinden y-y1 = m.(x-x1) formülünden teğet veya normalin denklemini bulabilirsin.
  • Örnekle açıklamaya çalışayım.
    Mesela x^2 + 2x +5 deklemin var. Diyor ki sana x=1 noktasındaki teğet denklemi.
    Türev ne demekti ? Eğim demekti. Yani sen türev alıp yerine herhangi bir noktayı yazdığın bulduğun şeyin o noktadaki teğetin zaten eğimi olduğunu bilmelisin. örneğin türev aldığımızda 2x + 2 çıkıyor bu denklemde. 1 yazınca da EĞİM = 4 olarak buluyoruz.

Eğimi biliyorsak direk şöyle bir doğru denklemi yazabiliriz.
    y=4x + c

Buradaki c sayısını bulmak için de ilk baştaki denklemde x yerine 1 koyarız. Çünkü bu teğet doğrusu ile bizim ilk denklemimiz teğettir. yani x=1 noktası için ikisi de aynı yerdedir. y'ler eşittir. x yerine 1 koyunca da ilk denklemde 1 + 2 + 5 = 8 olur.
    Sonra bulduğumuz teğet denleminde y yerine 8, x yerine 1 yazınca c bulunur. Teğet denklemi çekilmiş olur.

Normal denklemi ise aynısıdır mantık. Sadece eğim mesela -1/4 olurdu. Çünkü normal ile teğet birbirine dik oluyor..
    Umarım anlatabilmişimdir. Mantığı kaparsan bütün soruları yaparsın bunla alakalı zaten.

• tesekkkürler konu anlatımı için taslar yerine oturdu

analitik biliyorum ama ne bilim bu konuyu bir türlü anlayamamıstım tekrarda tesekkür ederim
  • tesekkkürler konu anlatımı için taslar yerine oturdu

analitik biliyorum ama ne bilim bu konuyu bir türlü anlayamamıstım tekrarda tesekkür ederim
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    yks hakkında yardım
    6 yıl önce açıldı
    Çok açık soru lütfen yardım?
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.