türevin neredeyse bütün konularını anladım Allah'a şükür ama su teget ve normal denklemlerinin yapamıyorum sizce nasıl calısmalıyım???
Neyini yapamıyorsun tam olarak ?
quote:
Orijinalden alıntı: SoNTHERoK
Neyini yapamıyorsun tam olarak ?
mesela birinci türevini neye esitleyeceğimi eğimi bulmayı yapamıyorum bir de su lanet olası grafik sorularını:)
Bir f(x) eğrisi var, bu eğriye örneğin x=2 noktasında teğet olan bir doğru var, bu durumda doğrunun eğimi f'(2) oluyor. Bulduğun eğim teğetin eğimi, eğim(teğet) * eğim(normal) = -1 olduğundan burdan normalin eğimini bulabilirsin. (teğetin eğimi a ise normalin eğimi -1/a 'dır)
Geometride analitik konusunu biraz incelemen gerekiyor, iki noktası bilinen doğrunun eğimi bulma, doğru denklemleri vs. gibi şeyleri bilmelisin. En basitinden y-y1 = m.(x-x1) formülünden teğet veya normalin denklemini bulabilirsin.
Örnekle açıklamaya çalışayım. Mesela x^2 + 2x +5 deklemin var. Diyor ki sana x=1 noktasındaki teğet denklemi. Türev ne demekti ? Eğim demekti. Yani sen türev alıp yerine herhangi bir noktayı yazdığın bulduğun şeyin o noktadaki teğetin zaten eğimi olduğunu bilmelisin. örneğin türev aldığımızda 2x + 2 çıkıyor bu denklemde. 1 yazınca da EĞİM = 4 olarak buluyoruz.
Eğimi biliyorsak direk şöyle bir doğru denklemi yazabiliriz. y=4x + c
Buradaki c sayısını bulmak için de ilk baştaki denklemde x yerine 1 koyarız. Çünkü bu teğet doğrusu ile bizim ilk denklemimiz teğettir. yani x=1 noktası için ikisi de aynı yerdedir. y'ler eşittir. x yerine 1 koyunca da ilk denklemde 1 + 2 + 5 = 8 olur. Sonra bulduğumuz teğet denleminde y yerine 8, x yerine 1 yazınca c bulunur. Teğet denklemi çekilmiş olur.
Normal denklemi ise aynısıdır mantık. Sadece eğim mesela -1/4 olurdu. Çünkü normal ile teğet birbirine dik oluyor.. Umarım anlatabilmişimdir. Mantığı kaparsan bütün soruları yaparsın bunla alakalı zaten.
tesekkkürler konu anlatımı için taslar yerine oturdu
analitik biliyorum ama ne bilim bu konuyu bir türlü anlayamamıstım tekrarda tesekkür ederim
tesekkkürler konu anlatımı için taslar yerine oturdu
analitik biliyorum ama ne bilim bu konuyu bir türlü anlayamamıstım tekrarda tesekkür ederim