Şimdi Ara

Tüm oyunlarda GPU kullanımı düşmesi (ÇÖZÜLDÜ)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
1.135
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba değerli forum üyeleri. HP 15-AU003NT laptop kullanmaktayım. Uzun bir süredir oynadığım oyunlarda GPU kullanımı düşüşü yaşıyorum ve sebebini bir türlü bulamadım yardımcı olabilmeniz için size bu sorunun nasıl başladığını ve birkaç detayı anlatacağım.

Bir süre önce oynadığım tüm oyunları sorunsuz drop olmadan oynayabiliyordum. Bir akşam Sims 4 oynarken FPS düşmesi baş göstermeye başladı önemsemedim çünkü ilk defa oluyordu tam ne oluyor bu kadarı normal değil derken cihaz birden kapandı, tekrar açtığımda artık cihaz şarjda değilken çalışmıyordu(sadece prize takılı iken açılıyor) ve FPS düşüşleri başladı.

İlk akla gelen bilimum her şeyi yaptım temiz format, sürücü güncelleme vs. vs. Uzun bir süre tüm forumlarda dolaşarak okuduğum her şeyi uyguladım fakat düzelmedi. Cihazımı bulduğum bir tamirciye yolladım saçma sapan sadece format atıp düzeldi deyip bana geri verdi MSI Afterburner üzerinden kontrollerime baktığımda ısınma sorunum yoktu 63 dereceyi geçmiyor GPU ısısı. Buna rağmen termal macunu vs yeniledim. Hiçbir şekilde düzelme olmadı. Misalen GTA 5 oynarken cok güzel orta ayalarda 1080P'de 40-50 FPS ve GPU kullanımı %98-99 bandında rahat oynarken(grafik ayarlarının önemi yok, 800x600 Low ayarlarda vs. her türlü drop gerçekleşiyor) GPU kullanımı birden %30L'lara ve altına düşüyor drop'u yiyorum. Ek olarak drop yerken mesela araba sürüyorsam 'W' 'D' tuşlarına bastığımı varsayın drop girdiğinde tuşlara basmayı fiziksel olarak bıraksam dahi drop geçene kadar basmaya devam ediyor tuşlara. Etrafımda güvenebileceğim veyahut iyi olduğunu bildiğim bir tamirci yok şehir dışında üniversite okuyorum sorunun sebebini bulup düzeltmek istiyorum fakat HDD mi? GPU mu? CPU mu? Ne kaynaklı olduğunu bir türlü anlayamadım.

Biraz uzun yazdım drop esnasında oluşan olayların detayını vermek istedim ve her oyunda oluyor aklınıza gelebilecek en küçük basit oyunda bile yaşıyorum bunu tek veya birkaç oyunda olan bir şey değil. Yardım ve fikirlerinizi bekliyorum. Teşekkürler.

Not: NVIDIA'yı devre dışı bırakıp dahili ekran kartı ile LOL tarzı küçük oyunları FPS biraz düşük olsa dahi kullanımı düşecek bir GPU devrede olmadığı için sorunsuz dropsuz oynayabiliyorum.

Ek olarak drop esnasında MSI Afterburner verileri;

Tüm oyunlarda GPU kullanımı düşmesi (ÇÖZÜLDÜ)

SORUN ÇÖZÜLMÜŞTÜR ;

1 yıla yakındır bu problem ile baş başayım denemediğim yol yordam okumadığım konu kalmamıştı defalarca belki 10'dan fazla konu kendim açmıştım bu sorunu çözememiştim.Tavsiye üzerine bataryanın pinini çıkardım ve sorun tamamen geçti %0 şarj doluyor konumundaydı hep meğer işlemciye gelen güç yetmiyormuş batarya ile cihazın bağlantısını kesmem ile 1 yıllık hiç bir forumda düzeltemediğim konu çözülmüş oldu. Vallahi bu kadar basit bir şeymiş ne desem bilemiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nopassesor -- 4 Ocak 2020; 14:58:41 >

• Adaptörde ya da pilde fark ediyor mu hocam? Adaptör arızası gibi geldi bana.
  • quote:

Orijinalden alıntı: V1CT0RY

Adaptörde ya da pilde fark ediyor mu hocam? Adaptör arızası gibi geldi bana.
    Adaptör takılı değilken cihaz çalışmıyor zaten belirttiğim gibi
  • quote:

Orijinalden alıntı: nopassesor

Adaptör takılı değilken cihaz çalışmıyor zaten belirttiğim gibi

Alıntıları Göster
    Yazıda adaptörle ilgili bir şey görmedim hocam, gözümden kaçmış olmalı. Dediğim gibi adaptör arızası bana göre, yeterli beslemeyi yapamıyor sanki sisteme.
  • Hocam şimdi gördüm. Aynı sorunu yaşayan bir arkadaşım sorunu bataryayı ya da bataryanın içindeki pili sökerek çözmüştü. PC performansı yerlerde sürünüyordu yaptığı işlemden sonra düzeldi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi V1CT0RY -- 3 Ocak 2020; 19:3:11 >
  • quote:

Yazıda adaptörle ilgili bir şey görmedim hocam, gözümden kaçmış olmalı. Dediğim gibi adaptör arızası bana göre, yeterli beslemeyi yapamıyor sanki sisteme.

Alıntıları Göster
    Peki bundan emin olmamın bir yolu var mıdır ? Voltaj değerleri vs. her hangi bir şekilde program üzerinden öğrenebilir miyiz? Deneme yanılma yapıcak bütçem yok maalesef sorunun hangi parçadan olduğunu bulup düzeltmek istiyorum.

• quote:

Hocam şimdi gördüm. Aynı sorunu yaşayan bir arkadaşım sorunu bataryayı ya da bataryanın içindeki pili sökerek çözmüştü. PC performansı yerlerde sürünüyordu yaptığı işlemden sonra düzeldi.
    Sakıncası yoksa biraz daha detaylı anlatabilir misiniz işlemi?Bu arada laptopta her hangi çıkarabilceğim pil yok sanırsam gömülü müymüş neymiş çokta anlamıyorum ama pil çıkartılmıyordu sanırım
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Hatta konusu da burada.

https://forum.donanimhaber.com/laptopta-baslayan-ani-yavaslama-cozuldu--141424307
    Bataryayı cihazdan çıkarmam mı gerek yani doğru mu anladım ?
  • quote:

Bataryayı cihazdan çıkarmam mı gerek yani doğru mu anladım ?

Alıntıları Göster
    O arkadaşım bataryanın bağlantısını kesmiş cihazdan. Aynısı çözüm olur mu sizin için? Denemeden bilemeyiz hocam :)
  • Evet pil yüzünden başına geliyor yeni pil takip kullanmalisin bence pilsiz kullanma.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

O arkadaşım bataryanın bağlantısını kesmiş cihazdan. Aynısı çözüm olur mu sizin için? Denemeden bilemeyiz hocam :)

Alıntıları Göster
    Denemek istedim fakat evde elimdeki tornavidalar ile açılması mümkün değildi,evin çok yakınında bir bilgisayar tamircisi var oraya gittim dedim ki sadece kapağı açmam lazım pilin pinini çıkaracağımm tornavidaya para vereceğime sen hallet sana vereyim o parayı diye fakat o laptopu açması zor dedi sadece kapak açmaya 50 TL istedi ?? Hadi lan ordan 2 vida sökecen dedim çıktım bende. Umarım en yakın zamanda açıp deneyebilirim,gerçi açabilir miyim onu da bilemedim şimdi :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nopassesor -- 3 Ocak 2020; 20:17:13 >

• quote:

Denemek istedim fakat evde elimdeki tornavidalar ile açılması mümkün değildi,evin çok yakınında bir bilgisayar tamircisi var oraya gittim dedim ki sadece kapağı açmam lazım pilin pinini çıkaracağımm tornavidaya para vereceğime sen hallet sana vereyim o parayı diye fakat o laptopu açması zor dedi sadece kapak açmaya 50 TL istedi ?? Hadi lan ordan 2 vida sökecen dedim çıktım bende. Umarım en yakın zamanda açıp deneyebilirim,gerçi açabilir miyim onu da bilemedim şimdi :)

Alıntıları Göster
    İnsanlık ölmüş, ağlayanı yok.

• quote:

İnsanlık ölmüş, ağlayanı yok.

Alıntıları Göster
    Hocam Allah sizden razı olsun 1 yıla yakındır bu problem ile baş başayım denemediğim yol yordam okumadığım konu kalmamıştı defalarca belki 10'dan fazla konu kendim açmıştım bu sorunu çözememiştim bataryanın pinini çıkardım ve sorun tamamen geçti valla bu kadar basit bir şeymiş ne desem bilemiyorum. Ayrıca batarya 1,1-5 parmak kalınlığında şişmiş sayenizde belki cihazı patlamaktan da kurtarmış oldum.Konuyu çözüldü olarak değiştirebilirsiniz umarım başkalarına da faydası dokunur.

• quote:

Hocam Allah sizden razı olsun 1 yıla yakındır bu problem ile baş başayım denemediğim yol yordam okumadığım konu kalmamıştı defalarca belki 10'dan fazla konu kendim açmıştım bu sorunu çözememiştim bataryanın pinini çıkardım ve sorun tamamen geçti valla bu kadar basit bir şeymiş ne desem bilemiyorum. Ayrıca batarya 1,1-5 parmak kalınlığında şişmiş sayenizde belki cihazı patlamaktan da kurtarmış oldum.Konuyu çözüldü olarak değiştirebilirsiniz umarım başkalarına da faydası dokunur.

Alıntıları Göster
    Çözüldüğüne sevindim hocam...

İlk mesajı güncelleyin siz çözüldü olarak, aynı sorunu yaşayan olursa faydası dokunur belki.

• Sorununuzun çözüldüğüne sevindim fakat o şekilde kullanılmaya devam edilmesi anakarta zarar verebilir. Geçici çözüm diyebiliriz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Karanlık Ülke

Sorununuzun çözüldüğüne sevindim fakat o şekilde kullanılmaya devam edilmesi anakarta zarar verebilir. Geçici çözüm diyebiliriz.
    Neden zarar versin hocam? Ben yıllardır bataryasız kullanıyorum.
  • V1CT0RY kullanıcısına yanıt
    Oyun oynayan birinin ekran kartında yıllarca sıkıntı olmazken oyun oynamayan birinin ekran kartı bozulabiliyor laptopta. Şans işi teknoloji. Ancak laptopta PSU olmadığı için dalgalanmalardan koruyan kompartıman bataryadır. Bu değişmez bir durum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Karanlık Ülke

Oyun oynayan birinin ekran kartında yıllarca sıkıntı olmazken oyun oynamayan birinin ekran kartı bozulabiliyor laptopta. Şans işi teknoloji. Ancak laptopta PSU olmadığı için dalgalanmalardan koruyan kompartıman bataryadır. Bu değişmez bir durum.
    Yanlış biliyorsunuz hocam :) Dizüstünde de PSU vardır: Adaptör.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.