Şimdi Ara

TT Fiberde Modem Kirasından Kurtulma (42. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
865
Cevap
52
Favori
78.864
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
7 oy
Sayfa: önceki 1...21...394041424344
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Siz modemi teslim etmiştiniz nasıl olduda sizi almaya zorladılar merak ettim sonuçta teslim tutanağı elinizdeydi ne olduda modemi geri teslim aldınız? Modemi almasanız aboneliğinizi mi iptal edeceklerdi ?

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Ya bana kalırsa o belgenin bir geçerliliği yok ve acemi veya cahil personellerin hatası sonucu verildi. O belge, sen aboneliğini sonlandırdın ve cihazları şubeye teslim ettin belgesidir. Müdürlükte bizzat sorup soruşturdum ABONELİK DEVAM EDERKEN CİHAZLAR İADE EDİLEMEZ. Çünkü sen baştan sözleşmede kabul etmişsin zaten neyi iade ediyorsun?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JackLond -- 14 Temmuz 2026; 21:34:36 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

O belge delil niteliğinde bana bu sebeple aboneliğimi iptal etseler gerekli hukuki haklarımı kullanıp hakkımı sonuna kadar ararım. Bu benim abonelik sözleşmem bakabilirmisiniz nerede tam olarak açık bir şekilde "abonelik devam ederken modem iade edilmez" diye bir cümle var bana gösterebilirmisiniz. Sizde sözleşmenize online işlemlerden sözleşmeler ve tahhütnameler kısmından bakabilirsiniz.

İade ettiğim modemin tutanağı bile online işlemlerde gözüküyor. Herşey resmi yani görüntüsünü atıyorum.

TT Fiberde Modem Kirasından Kurtulma

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yavuzd58 -- 15 Temmuz 2026; 0:27:24 >

• Aslında bu mesele 2 sene önce çözülecekti rekabet kuruluna yapılan başvuruda yaziyor ama hâla uğraştırıyorlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi C4L0X -- 15 Temmuz 2026; 9:24:53 >

"ÖN BİLGİLENDİRME FORMU VE MESAFELİ SATIŞ SÖZLEŞMESİ" belgesini açıp bakarsanız orada şöyle bir şey geçiyor:

"Fiber altyapıda (FTTH) WiFi 5 HGW Fiber Güçlü Modem kullanacak olan abonelerden 60 TL, WiFi 6 HGW Fiber Güçlü Modem kullanacak olan abonelerden 75 TL modem kullanım ücreti alınacaktır"

Aynı belgede "TTNET A.Ş. Abonelik Sözleşmesi'nin ve varsa FORM’a konu hizmete ilişkin Taahhütnamenin ayrılmaz bir parçası ve eki niteliğinde" olduğu açıkça yazıyor.

Türk Telekom'u savunmuyorum ama hepimizin abonelik alırken kabul ettiği maddeler bunlar. Size bu belgeleri verenler hatalı işlem yaptılar.

Sözleşmeler yasaların üstünde değil ve sözleşmelerle abonelerin yasal hakları budanamaz. Sözleşmede öyle diyor diye abone internet erişim hizmeti dışında ek hizmet satın almak yani router kiralamak zorunda bırakılamaz. Bu sözleşme Türk Telekom'a bu hakkı veremez. Tüketici kanunu madde 6/3:

"(3) Ticari veya mesleki amaçlarla hareket edenler; aksine bir teamül, ticari örf veya adet ya da haklı bir sebep yoksa; bir mal veya hizmetin satışını o mal veya hizmetin, kendisi tarafından belirlenen miktar, sayı, ebat gibi koşullara ya da başka bir mal veya hizmetin satın alınması şartına bağlayamaz."

Yani bir mal veya hizmetin satışı başka mal veya hizmetin alınmasına bağlı olamaz. İnternet erişim hizmeti satın almak da router kiralamaya bağlı olamaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bparker -- 15 Temmuz 2026; 20:41:9 >

• Arkadaşlar moralinizi bozmak gibi olmasın ama bu iş zor. Her alanda böyle dayatmalar var, aynısı özel okullardada oluyor. İstedikleri kitapları ve kıyafetleri onların istediği kırtasiye ve mağazalardan almak zorundasınız yoksa adamlar kayıdınızı yapmıyor. Üstüne yemek ücretleride fiyata dahil, ben kendi yemeğimi getiriyorum kardeşim çıkarın diyemiyorsunuz almak zorundasınız.

Yada mesela bazı işletmelerde oturmak için önce harcama yapmak zorundasınız falan filan. TR’de böyle şeyler bitmez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PehliOne- -- 16 Temmuz 2026; 0:49:37 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • bparker B kullanıcısına yanıt

İşte BTK'ye haklı sebep gösterebildikleri için geçerli olmuyor maalesef. Adamların bahane şu, diyor ki sen benim verdiğim cihazı kullanmazsan sana düzgün bir hizmet sunamam. Mesela uzaktan yönetimi sen kendi cihazında kapattın ve hattında sıkıntı var, TT diyecek ki ben sana taahhüt ettiğim kaliteyi sunamıyorum çünkü sana verdiğim cihazda bu açık geliyor ama sen kendi cihazında kapatıyorsun falan fistan. Kısacası adamlar bunları zaten öngörmüş, tüm hazırlıkları yapmışlar. Gerekirse yeni kanun bile eklerler yine de ödetirler onu.

Evet çok sinir edici bir durum ama yapacak bir şey yok. Ülkenin hali belli zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JackLond -- 16 Temmuz 2026; 1:41:2 >
  • Bu "haklı" sebep vdsl'de niye geçerli değil? Ayrıca bu haklı bir sebep de değil. Bu mantıkla evdeki bütün bilgisayarlara, wifi kullanan cihazlara karışmaları gerekir. Ayrıca bir router'ın kullanım ömrü 5 yıl diyelim ve ax1800 bir cihaz şu an 2000TL altına bulunabiliyor, ax3000 bir cihaz da 2500TL altına bulunabiliyor. TT ise router kirası olarak 75TL, bazı kampanyalarda 85TL istiyor, yani 5 yıllık cihaz kirası 4500-5100TL arası. Abone cihazlara ederinin iki katını ödeyecek ve sahibi bile olamayacak ve bütün bunlar hizmet kalitesinin korunması uğruna yani abonenin iyiliği için yapılıyor öyle mi? Kusura bakmayın ama burada iyi niyet falan yok, abone lehine olan bir şey de yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bparker -- 16 Temmuz 2026; 2:36:1 >

Yassa da ki bu açığı kullanıyor zaten "aksine bir teamül, ticari örf veya adet ya da haklı bir sebep yoksa" ucu açık nereye çekersen çek, bu da firmayı kendince yaptığı işte haklı (yasal) çıkarıyor...

Haklı bir isyan ama yapacak bir şey yok BTK kabul ettikten sonra. Bahaneleri tam olarak şöyle:

Eski bakır altyapılarda piyasadaki herhangi bir modemi hatta bağlayıp kullanıcı adı/şifre girerek internete çıkmak mümkündür.

​Ancak evinize kadar gelen %100 Fiber (FTTH) bağlantılarda mimari farklıdır. Fiber optik şebekelerde, evinizdeki cihaz doğrudan santraldeki optik dağıtıcılarla (OLT) haberleşir. İşletmeciler, şebeke güvenliğini sağlamak, ağa yetkisiz veya hatalı cihazların bağlanıp tüm hattı çökertmesini engellemek amacıyla kendi konfigüre ettikleri ve güvenlik sertifikalarını yükledikleri HGW (Home Gateway) cihazlarının kullanılmasını "teknik bir zorunluluk (haklı sebep)" olarak sunarlar.

Turkcell buna dayanarak zaten hiç izin vermiyor kendi cihazını direkt takmana. Diğerleri esnek tutuyor en azından buna da şükür.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JackLond -- 16 Temmuz 2026; 9:41:31 >

Home Gateway (router) cihazı OLT ile konuşmayan bir cihaz, zaten istese de konuşamaz çünkü kendisi fiber ağa ait bir cihaz değil, fiber kablo kullanan bir cihaz değil. Abonenin evinde OLT ile konuşan tek cihaz ONT, onun için de zaten kira istenmiyor, bu tartışmanın konusu ONT değil. Home gateway tamamen ethernet sinyaliyle çalışan, abonenin ev içi yerel ağına ait bir cihaz. Zaten home gateway/router cihazlarının özelliği WAN portlarından ethernetle aldıkları internet bağlantısını paylaştırmaları, internete DSL ile mi DOCSIS ile GPON ile mi çıkıldığı fark etmiyor. O yüzden ortada kesinlikle bir teknik zorunluluk yok. Home gateway cihazı OLT ile konuşan, OLT ile uyumlu olmak zorunda olan bir cihaz olsa Türk Telekom'un cihazını iade edip piyasadan aldıkları router'ları kullananlar nasıl internete çıkıyor?? OLT ile konuşan ve OLT ile uyumlu olmak zorunda olan tek cihaz ONT. Home gateway cihazı TT'nin fiber ağına ait bir cihaz değil. Mesela ben Türk Telekom logolu Tp-link C5V homegateway cihazını Türksat Kablonet DOCSIS modeme bağladım ve internete çıktım. Madem fiber cihaz, ben bunu nasıl koaksiyel altyapıyla kullandım??? Home gateway yani router cihazı internete ethernet arayüzüyle çıkıyor, zaten başka bir türlü arayüzü yok. Bakın, örneğin TP-Link AX55 router WAN portuyla internete nasıl çıkabiliyormuş:

Burada GPON, DSL, DOCSIS'e özel bir bağlantı şekli yok, olamaz da zaten. Teknik zorunuluk hikayesi külliyen yalan. WiFi kanalını uzaktan ISS değiştirsin diye ayda 75TL vermek isteyenler varsa kendileri bilir. Ama ortada haklı veya teknik bir sebep yok.

ek:Bakın "fiber modem" TP-Link Archer C5V'nin fiber kablo bağlantısı yok, OLT ile nasıl konuşacak????

C5V'nin web arayüzünde optik ağ ile ilgili hiçbir şey yok, çünkü optik ağa ait bir cihaz değil.

TT Fiberde Modem Kirasından KurtulmaBİLTEKyoutube
    Merhaba Arkadaşlar, Bu videomda sizlere Tp-Link Archer C5V Modem Kurulumu ve Kablosuz Ayarları Nasıl Yapılır? bunu anlatacağım. #TpLink #ArcherC5V #ModemKurulumu tp-link, tp-link archer c5v, tp-link archer c5v modem kurulumu, tp-link archer c5v arayüz giriş şifresi, tp-link archer c5v kablosuz kurulumu, tp-link archer c5v internet ayarları, tp-link archer c5v wifi şifre değiştirme, tp-link archer c5v wireless şifre değiştirme, tp-link archer c5v kablosuz şifre değiştirme, tp-link archer c5v kurulum, tp-link archer c5v kablosuz ayarları, tp-link archer c5v wifi ayarları nasıl yapılır,
    https://www.youtube.com/watch?v=Mx7dRDfzm1U

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bparker -- 16 Temmuz 2026; 12:53:52 >

• 01Mrt kullanıcısına yanıt

"aksine bir teamül, ticari örf veya adet ya da haklı bir sebep yoksa" o kadar da ucu açık değil. Dünyanın hiçbir yerinde zorunlu router kiralama yok yani ticari örf, adet, teamül yok. Haklı sebep zaten yok. İSS'nin uzaktan wifi kanalını filan değiştirmesini isteyenler aylık cihaz kirası versin çok istiyorlarsa. Ama istemeyen de vermesin kardeşim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bparker -- 16 Temmuz 2026; 12:55:24 >

tamamen yanlış bilgi haberleşmeyi ont cihazı yapıyor

Yahu Router direkt olarak haberleşiyor mu yazıyor orada? Arada ONT cihazı var siz niye tek Router'a odaklandınız ki? Zaten ONT her şeyi bozuyor. Bakır altyapıda ONT yok adamlar kendi cihazını kullanabilirsin diyor zaten.

Ayrıca anlamakta zorluk mu çekiyorsunuz? Ben kira mı ödemek istiyorum ki TT'u savunayım? Saçma sapan bir gerekçeyi BTK'ye sunup işin içinden çıkıyor adamlar. Ben bunu anlatmaya çalışıyorum siz gidip yazının içinde olmayan hatalı bilgiyi alıp kendi kendinize satırlar yazıyorsunuz. Konu bu mu sizce? Turkcell boşuna mı kendi modemini dayatıyor? Onlar da buradan faydalanıyor yapacak bir şey yok. Hukuki sürece taşınmadığı sürece bu işin çıkar yolu yok. Aldığınız belgeler de kabul görebilir ama tamamen hatalı verilmiş. Adamlar fark etti zaten hatalı belgeleri.

Ayrıca size göre haklı veya değil bu BTK'nin umrunda bile değil. BTK ile iç içe firmalar zaten ne bekliyorsunuz, tabi ki haklı sebep olarak görecekler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JackLond -- 16 Temmuz 2026; 13:20:5 >

• C4L0X kullanıcısına yanıt

Haberleşen cihazdan kastım ONT zaten Router değil.

• Evinizdeki cihazlar doğrudan OLT ile haberleşiyor yazmışsınız, doğru değil. Yalnızca ONT, OLT ile haberleşiyor, ONT de kira istenen cihaz değil zaten. BTK, bu konuda tek söz sahibi değil. Tüketici mahkemeleri de bu konuda gayet söz söyleyebilir.

HGW yi kendileri vermek istiyor çünkü arızaların çok büyük bir kısmı HGW ayarlarından, Wifi ayarlarından kaynaklanıyor, çoğu arıza reset atarak çözülebiliyor. En mantıklı yol müşteriye soracaklar... Size ait olursa sorumluluk sizde, ev içi cihaz desteği veremeyiz diyecekler bu kadar basit.

Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.