Şimdi Ara

TSMC'nin 2nm üretim süreci %50 daha pahalı olabilir!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
1
Favori
139
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • TSMC’nin 2nm üretim süreci, Nvidia ve Apple gibi şirketler için oldukça maliyetli olabilir çünkü yeni nesil için beklenen fiyat artışının oldukça yüksek olacağı konuşuluyor.

%50'ye kadar artış bekleniyor

ChinaTimes’ın haberine göre TSMC’nin N2 ve türevlerinde ciddi bir fiyat artışı gündemde ve bu artışın %50’ye kadar çıkabileceği iddia ediliyor. Ancak bu bilginin kesin olmadığını, sürecin kitlesel üretim aşamasına gelene kadar sürekli değiştiğini unutmamak gerekiyor. Raporda, yarı iletken enflasyonunun arttığı ve TSMC’nin 2nm’ye geçişi sağlamak için bu fiyat artışının neredeyse kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.

Önümüzdeki yıl akıllı telefon çipleri 2nm dönemine girecek. Ancak sektör kaynakları, TSMC’nin ileri üretim teknolojileri için çok büyük sermaye harcamaları yaptığını, verim oranlarının da halihazırda belirlenen standarda ulaştığını bildiriyor. Bu yüzden şu aşamada indirim veya pazarlık imkanı bulunmuyor.

Ayrıca Bkz.MediaTek, ABD’de çip üretimini değerlendiriyor

Talep mobilden HPC’ye kaydı

TSMC’nin 2nm sürecinde asıl dikkat çekici nokta, talebin mobil ürünlerden yüksek performanslı hesaplama (HPC) ürünlerine kayması. Nvidia ve AMD gibi şirketlerin bu teknolojiyi ilk benimseyenler arasında olacağı söyleniyor. Normalde en yeni üretim teknolojileri önce mobil işlemcilerde kullanılırdı, fakat bu kez HPC ürünleri çok daha erken sahneye çıkacak gibi görünüyor. TSMC’nin 15 adet 2nm müşterisinin 10’unun HPC odaklı olduğu belirtiliyor. TSMC’nin fiyat artışına gitme sebeplerinden biri de bu olabilir. Çünkü HPC müşterilerinin yüksek sermaye harcamaları için daha fazla esneklikleri var.

TSMC’nin 2nm sürecini kullanacak ürünler arasında Nvidia'nın Rubin Ultra serisi ve AMD’nin Instinct MI450 yapay zeka hızlandırıcıları bulunuyor. Tüketici tarafında ise RTX “Rubin” ekran kartları ve AMD’nin Zen 6 işlemcilerinin de N2 süreciyle üretileceği söyleniyor. Bu da benimseme oranının yüksek olacağına işaret ediyor.

Eğer gerçekten %50’lik bir fiyat artışı olursa, tüketiciye yönelik ürünlerde de paralel bir zam görmek kaçınılmaz olacak. Bu da yeni nesil CPU ve GPU’ların çok daha pahalıya satılması anlamına geliyor.

Kaynak:https://www.chinatimes.com/newspapers/20250922000510-260110?chdtv
    Kaynak:https://wccftech.com/tsmc-2nm-pricing-rumored-to-rise-by-a-whopping-50/

• intel batsın dedik (umarım kısa sürede batarlar) ama tsmcde saçmalamaya başladı. amdnin döküm işine girmesi lazım.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Sir Crocodile
  • doruklive D kullanıcısına yanıt
    AMD döküm işlerini GlobalFoundries'e sattıktan sonra bu sektöre tekrar dönmez. Samsung ve UMC'nin daha rekabetçi olması lazım.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.