Şimdi Ara

Trombosit nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
371
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • ARkadaşlar trombosit nedir tam olarak.Ve değerinin 20 olması ne gibi bi duruma yol açar.Normal değerleri kaç olması gerekir.Bilgisi olan varsa alabilir miyim.

• Trombosit, bildiğimiz "kan pıhtısı"dır. Değerin ortalaması hakkında bir bilgim yok fakat eğer trombosit seviyesi düşük olursa kanamalar zor durur, çok olursa da kan damar içinde pıhtılaşır, Allah göstermesin iç kanamadan ölürsün. Tam değer bilmiyorum, ondan pek bilgi vermiş sayılmam ama sana tavsiyem bolca K vitamini alman. Bunlar nerede bulunur der isen; ıspanak, marul, kıvırcık lahana, lahana, karnıbahar, brokoli, Brüksel lahanası, süt, yumurta vs. alırsan K vitamini eksikliğine maruz kalmazsın...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi therev -- 27 Şubat 2008; 23:41:05 >
  • Googleda "Trombosit değeri" diye arattırdım bir sürü site çıktı
  • Kısaca kanın pıhtılaşmasına yarayan kandaki bişe işte3 çeşidi vardı galiba.
  • Trombositler çok sayıda granül ihtiva eden renksiz hücre parçalarıdır. Çapları 1.5-3.0 μm arasında değişir. İnsanlarda eritrositler (alyuvarlar) gibi, anükleer (çekirdeksiz) ve disk şeklindedirler (diskoid).Hücre zarının sitoplazma içine doğru parmak şeklinde girmesi sonucu oluşan ve yüzeye açılan bir kanal sistemine sahiptirler. Bu kanal sistemine kanaliküler sistem adı verilir. Ayrıca RNA ve birkaç farklı granül tipi içerirler.Trombositler kollajen ile temas ettiklerinde aktive olurlar. Damarın içindeki endotel bir şekilde hasar gördüğünde altındaki kollajen (bağ dokusu) açığa çıkar, aktive olan trombositler kollajene bağlanır. Hasarlı bölge üzerine trombositler kümlenir ve trombotik tıkaç oluştururlar. Bunun (oluşan tıkacın) sonucu olarak da ihtiva ettikleri granüllerin içeriğini ortama boşaltırlar. Ortama boşaltılan bazı maddeler yüzünden trombositler birbirlerine bağlanırlar, yeni gelen trombositler hasarlı yüzeye bağlanmış trombositlere bağlanır. Ayrıca granüllerin içeriği ortama boşaldığında ortaya çıkan serotonin salınımı damar duvarındaki düz kasların kasılmasına neden olarak hasalanmış bölümden kan akımını engeller. Bunun nedeni serotonininin vazokonstrüktör olmasıdır. Ayrıca agregasyon sırasında trombositlerde yüksek oranda bulunan miyozin ve aktin filamentleri kasılarak oluşan tıkacı güçlendirirler. Trombositler plazmada bulunan fibrinojene ilave olarak fibrinojen salgılar. Bunun sonucu olarak pıhtılaşma sırasında daha çok fibrinojen fibrine dönüşürek, daha çok (trombosit ve diğer) kan hücrelerinin tutunacağı fibröz ağ oluşturur.

von Willebrand faktörü hasarlı damar duvarına yapışarak trombositlerin buraya tutunmasını kolaylaştırır. Bu nedenle koagülasyon için önemlidir ve von Willebrand faktörü eksikliği veya bozukluğunda koagülasyon bozuklukları görülür. von Willebrand faktörünün eksikliğinden kaynaklanan hastalığa von Willebrand hastalığı denmektedir.

Damar duvarı prostasiklin (PGI2) isimli, kuvvetli bir trombosit agregasyon inhibitörü (engelleyici) sentezler. Böylece trombosit tıkacı sadece hasarlı bölgede oluşur, yayılamaz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ~Anor~ -- 27 Şubat 2008; 23:53:31 >

• damar duvarında hasar olduğunda orayı kapatır
    normalde de damarlarda sürekli olarak kullanılır
    yani damar duvarının kanamasını engeller 20binin altında tehlike olur normal değerleri 150binden yukarı
    (geniş ve derya deniz bir konu)
  • Tromboya verilen "otur" emridir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir?
    18 yıl önce açıldı
    Alerjik rinit olan var mı ?
    10 yıl önce açıldı
    Mikro Sinusektomi Tedavisi Nedir?
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • kedidir o kedi.
  • teşekkürler arkadaşlar.

quote:

Orjinalden alıntı: StranGe_PassenGer

Tromboya verilen "otur" emridir.

Allah senin başına vermesin böyle bi sorun
  • şimdi kemoterapi görmüş biri olarak söyleyeyim trombosit bir nevi bağışıklık sistemindir trombosit seviyen düşük olduğu zaman her türlü hastalığa açıksındır enfeksiyon kapma ihtimalin çok yüksektir ve vücudundaki yaralar vs hemen iyileşmez

normal seviyesi 150.000 dir yani tahlil kağıdında 150 yazar 20000 nin altında yani tahlil kağıdına göre 20 nin altındaysa o hastaya trombosit verilmesi gerekir ve kimseyle yakınlık kurmaması gerekir her an enfeksiyon kapabilir

ayrıca kemoterapi ile ilgili her soruyu bana sorabilirsiniz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Private -- 28 Şubat 2008; 0:48:10 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: Private
    tahlil kağıdına göre 20 nin altındaysa o hastaya trombosit verilmesi gerekir ve kimseyle yakınlık kurmaması gerekir her an enfeksiyon kapabilir

• quote:

Orjinalden alıntı: sezenda

quote:

tahlil kağıdına göre 20 nin altındaysa o hastaya trombosit verilmesi gerekir ve kimseyle yakınlık kurmaması gerekir her an enfeksiyon kapabilir

noldu
  • quote:

quote:

Orjinalden alıntı: sezenda

quote:

noldu

o kadar kötü olabilceğini düşünmemiştim.çünkü değer 14 civarında hatta :(

• benimde okadar düşmüştü kendime ait odadan çıkmıyordum sadece annem giriyordu böyle zamanlar kritiktir dışarı çıkarken maske takılması gerekir ben takmamıştım 3. seferde enfeksiyonu kapınca 15 gün hasteneden çıkamadım sonra aklım başıma geldi
  • geçmiş olsun Allah şifa versin
    trombosit düşüklüğü yada fonksiyon bozukluğu bazen ilaç kullanımı yada basit bir enfeksiyonda da olabilir
    fakat bağışıklıkla ilgili değildir kanama pıhtılaşmada görevlidir
    bağışıklık sisteminde
    kısaca lenfositler ve lökositler yer alır bunların salgıladığı maddeler (immünglobulin ve mikrop öldürücü molaküller
    kompleman sistemi ).... derya-deniz
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.